Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Moderators
Δημοσ.

Επειδη λες πως εργαζοσουν σε οικογενειακη επιχειρηση, προσεχε πως θα το πλασαρεις αυτο. Μην το μειωσεις σε καμια περιπτωση, πονταρε στον επαγγελματισμο σου εκει και αν σε ρωτησουν πες τους τις αρμοδιοτητες σου, ή κατι τετοιο τελος παντων. Εχω δει σε συνεντευξεις να καινε μονοι τους τον εαυτο τους οι υποψηφιοι γιατι εργαζονταν σε οικογενειακη επιχειρηση και δεν ηξεραν να πουν τιποτα αλλο περα απο αυτο, σα να ηταν αυτονοητο το τι εκαναν ξερωγω. Οποτε εκει καταληγαμε πως λουφαρανε και επαιρναν κανα χαρτζηλικι.

Αν σταματησες να εργαζεσαι στην οικογενειακη επιχειρηση επειδη τσακωθηκες με τους συγγενεις σου, δε χρειαζεται να το ξερει αυτο ο υποψηφιος εργοδοτης, βρες κατι αλλο.

Στην ερωτηση που μου ειχαν κανει σχετικα με το που βλεπω τον εαυτο μου σε 5 χρονια, ειχα απαντησει κατι generic τυπου "στην υψηλοτερη ιεραρχικα θεση που μου επιτρεπει η θεση εκκινησης, εχοντας παντα οργανωμενο το συγκεκριμενο καταστημα" (ηταν για θεση πωλητη ή υπευθυνου), το οποιο απ'ο,τι φανηκε τους αρεσε. Ο λογος που στην κανουν (εικαζω) ειναι επειδη παιζει να τους πεις κατι σαν "σε κανα μηνα ελπιζω να την εχω κοπανησει απο δω" και να μην μπουν καν στον κοπο.

Συμφωνω 100% με τον @isay και επαυξανω το θεμα της ευγενειας σε ολους. Δεν ξερεις ποιος ειναι αυτος που θα σου ανοιξει την πορτα και ποσο θα επηρρεασει η γνωμη του τον υποψηφιο εργοδοτη.

• Like 4
  • Απαντ. 37
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.
8 ώρες πριν, tz3s είπε

Οι συνεντευξεις για να βρεις δουλεια ειναι σαν να ψαχνεις να βρεις γυναικα... Πρεπει να μπαζωσεις πρωτα

Ακριβώς

Δημοσ.
6 hours ago, kon1to said:

ποτέ δεν κατάλαβα γιατι σου ζητάνε να πεις ένα μειονέκτημα σου, αφου είτε θα πεις κατι που ειναι δουλεμένο στην προπόνηση και μάλλον δεν είναι αληθές ή απλά θα σε φέρουν σε δύσκολη θέση και θα κομπλάρεις...

Επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί που δε μπορούν να δώσουν μια "νορμάλ" απάντηση σε αυτή την ερώτηση (και σε πολλές άλλες), οπότε κόβονται. Ακούγεται απίθανο; Είναι μέχρι να αρχίσεις να κάνεις συνεντεύξεις.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, defacer είπε

Επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί που δε μπορούν να δώσουν μια "νορμάλ" απάντηση σε αυτή την ερώτηση (και σε πολλές άλλες), οπότε κόβονται. Ακούγεται απίθανο; Είναι μέχρι να αρχίσεις να κάνεις συνεντεύξεις.

η απορία μου είναι ποια απάντηση μπορεί να θεωρηθεί νορμάλ; Δηλαδή τι μειονέκτημα μπορεις να αναφέρεις για το οποίο δεν θα σε κόψουν.

Δημοσ.
10 hours ago, kon1to said:

ποτέ δεν κατάλαβα γιατι σου ζητάνε να πεις ένα μειονέκτημα σου, αφου είτε θα πεις κατι που ειναι δουλεμένο στην προπόνηση και μάλλον δεν είναι αληθές ή απλά θα σε φέρουν σε δύσκολη θέση και θα κομπλάρεις...

Ξεχωριζουν ευκολα με τετοιες ερωτησεις, ποιος εκανε τον κοπο να προετοιμαστει και ποιος οχι. Αν πηγες στην συνεντευξη γιολο δεν ειναι περιεργο που καποιες ερωτησεις θα σε πιασουν κοτσο.

Στον τοπικ σταρτερ, αφου η θεση ειναι για αποθηκαριος ειναι πολυ πιθανον να μην σου κανουν τετοιες εωτησεις. Αλλα μιας και ψαχνεις και για πωλητης καλο ειναι να τις εχεις δουλεψει στο μυαλο σου.

Δημοσ.

Δεν νομίζω ότι κάνουν τις ερωτήσεις που γράφεις.

Γενικά δεν υπάρχει κάποια  φόρμουλα απαντήσεων επιτυχίας για τις συνεντεύξεις. Αν έχεις δώσει βιογραφικό θα σε ρωτήσουν πράγματα πάνω σε αυτό, οπότε μελέτησέ το. Να μελετήσεις καλά και την εταιρία στην οποία θα πας.

Το καλύτερο στοίχημα που μπορείς να βάλεις είναι να ξέρεις σε προσωπικό επίπεδο ποιος είσαι και τι θέλεις.

Αν δεν σου λέει κάτι η παραπάνω πρόταση πάρε ένα χαρτί και ένα μολύβι και κάτσε γράψε με ειλικρίνεια ότι σκέψεις έχεις για τον εαυτό σου. Γράψε τα θετικά σου, γράψε τις αδυναμίες σου, γράψε τα ονειρά σου, τους φόβους σου. Γράψε αυτά που σε απασχολούν σαν άνθρωπο. Γράψε αυτά που σε απασχόλησαν σήμερα μέσα στη μέρα. Γενικά γράψε! Ο κόσμος αγνοεί ότι με το να γράφει, μαθαίνει να γίνεται πιο ικανός, μαθαίνει να σκέφτεται.

Αυτό θέλει να δει και ο συνεντευξιαστής. Κάποιον που δείχνει ότι ξέρει να σκέφτεται.

Δημοσ.

Η αλήθεια είναι ότι η συνέντευξη είναι ανάλογη της δουλειάς. Σε συνέντευξη για αποθήκη θα περίμενα να κάνω 1 (το 1ο θα ήταν με τον υπεύθυνο της αποθήκης) το πολύ 2 ραντεβού (με το 2ο να είναι με το HR). Στο πρώτο ραντεβού ο υπεύθυνος θα ήθελε να δει τι άνθρωπος είμαι. Δε νομίζω να τον ενδιαφέρει αν φοράω πουκάμισο.

Μπορώ να κάνω αυτό που μου λέει; Ακολουθώ οδηγίες; Μπορώ να οργανώσω 5-10 παλέτες ώστε να πιάνουν το λιγότερο δυνατό χώρο; Μπορώ να φορτώσω; Μπορώ να βοηθήσω τον οδηγό; Γνωρίζω να διαβάσω τα βασικά σε ένα τιμολόγιο; 

Επίσης, τι χαρακτήρας είμαι; Φαφλατάς; Πονάκιας; Αθυρόστομος; Ξερόλας; Αν τηρείς τα βασικά, είσαι ένας σωστός εργαζόμενος που δεν ψάχνει λόγο να ξενερώσει και κάνεις μία συμπαθητική πρώτη εντύπωση, λογικά θα προχωρήσεις και σε δεύτερο ραντεβού. Δεν χρειάζεται να απαντάς λες και είσαι ο πρίγκημας Χάρι. Μίλησε ανθρώπινα, φυσιολογικά, σαν να έκανες μία κουβέντα. 

Στο δεύτερο ράντεβου με το HR συνήθως θα πρέπει να απαντήσεις μηχανικά σε 5-10 ερωτήσεις γενικού ενδιαφέροντος. Ο υπεύθυνος θα έχει καταλήξει ότι του αρέσεις και θα πρέπει απλά να γεμίσεις το φάκελό σου με πληροφορίες. Μάλιστα, ίσως σε ρωτήσουν για χρήματα ή μπορεί και να στο ανακοινώσουν οι ίδιοι το budget. Αν σε ρωτήσουν είναι δύσκολο να πεις ένα νούμερο αν δεν έχεις ξαναδουλέψει σε αντίστοιχη θέση. Θα πρέπει να ρωτήσεις. Αν μπορούσα να μαντέψω θα έλεγα από 500 έως 850. Αν στο ανακοινώνσουν οι ίδιοι είναι διότι θέλουν να δουν την αντίδρασή σου.

Αν υπάρξουν ερωτήσεις τύπου "Ποια είναι το μεγαλύτερό σου πλεονέκτημα" θα πρέπει να απαντήσεις με ένα επιχείρημα το οποίο όμως έχεις βρει τρόπο να διορθώσεις. Συνήθως αυτές οι ερωτήσεις σε συνεντεύξεις υψηλότερου επιπέδου, έχουν κάποια σημασία ούτως ώστε να κατανοήσουν αν μπορείς να ηγηθείς κάποιας ομάδας. Στην αποθήκη προσωπικά, δεν τις βρίσκω χρήσιμες και είναι απίθανό να σε ρωτήσουν. 

Αν σε ρωτήσουν όμως

"Δυσκολευόμουν να τηρήσω στο παρελθόν τα deadlines με αποτέλεσμα να αγχώνομαι. Βέβαια, ανακάλυψα πως οργανώνοντας πιο σωστά το χρόνο μου, το άγχος αυτό είναι δημιουργικό αφού σαν άνθρωπος είμαι ικανός να εργαστώ και να είμαι αποτελεσματικός ακόμη και υπό πίεση."

"Η οργάνωση του χρόνου πλέον για εμένα είναι το άλφα και το ωμέγα. Βάζω ή τηρώ τις προτεραιότητες που μου έχουν δοθεί από τους υπεύθυνους της αποθήκης και εργάζομαι μεθοδικά για την ολοκλήρωση κάθε μία από αυτές. Μάλιστα, ανάλογα τον όγκο εργασίας, διατηρώ και ένα προσωπικό σημειωματάριο, ώστε να μη χάνω την αίσθηση του χρόνου. 

Με τη δική σου διάλεκτο θα ήταν ακόμη καλύτερη η απάντηση.  Επίσης, ότι και να διαβάσεις στις απαντήσεις, υπάρχει σοβαρή περίπτωση να μην έχει καμία σχέση η δική σου συνέντευξη. Πιο μικρές επιχειρήσεις για παράδειγμα θέλουν έναν άνθρωπο να μην κλέβει, να θέλει να δουλέψει και να είναι γρήγορος. Σε επιχειρήσεις με μεγάλη HR τμήματα, τα πράγματα είναι διαφορετικά, εξού και οι 2 συνεντέυξεις. 

Best of luck. 

• Like 3
Δημοσ.

Αυτή η χώρα επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά τι κωλοχανείο είναι από το γεγονός και μόνο πως σε αποθηκάριο θα πάνε να ρωτήσουν ''ποια είναι τα μειονεκτήματα σου'', ''που βλέπεις τον εαυτό σου σε 10 χρόνια'', ''πως πιστεύεις μπορείς να βοηθήσεις την εταιρία'' και άλλες αηδίες που όταν τις ακούσω μου έρχεται να ξεράσω.

Πραγματικά αναρωτιέμαι όσοι τις κάνουν δεν ντρέπονται; Δεν καταλαβαίνουν πόσο γελοίοι είναι και αυτοί και οι ερωτήσεις τους; 

Η πλάκα είναι πως θα ρωτήσουν όλες αυτές τις ανοησίες και μετά θα πάρουν τον γνωστό του γνωστού (που το πιο πιθανό να είναι αυτός εντελώς χάπατο και να μην μπορεί καν να αρθρώσει μια πρόταση). Και μετά εσύ να αναρωτιέσαι αν δεν σε επέλεξαν επειδή δεν είπες χαίρετε αντί για καλημέρα ή επειδή έδειξες παραπάνω αυτοπεποίθηση απ'όσο έπρεπε ή η στάση του σώματος σου ήταν για λάθος αφού έκανες καμπούρα 5 εκατοστών.

Ρε ουστ.

• Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.

Ποτέ δεν με έχουν ρωτήσει τι γνωρίζετε για την εταιρεία μας, που βλέπω τον εαυτό μου ή τι μειονεκτήματα έχω...γενικά μην αγχώνεσαι. Να είσαι ευγενικός και ειλικρινής, να δείξεις ότι σε ενδιαφέρει η δουλειά και θα κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς και ότι έχεις διάθεση να δουλέψεις και να μάθεις. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 minutes ago, zio10 said:

Ποτέ δεν με έχουν ρωτήσει τι γνωρίζετε για την εταιρεία μας...

Εμένα το αντίθετο :P στις τελευταίες 2 συνεντεύξεις που είχα πάει με ρώτησαν από που γνωρίζω την εταιρεία, τί ξέρω γι'αυτούς, αν έχω χρησιμοποιήσει τα προϊόντα τους κλπ.

Μια ερώτηση που την ακούω πάντα όμως είναι 'Ποιός ήταν ακριβώς ο ρόλος σου στην προηγούμενη εργασία σου; Μπορείς να μας περιγράψεις τα καθήκοντά σου;'

Επεξ/σία από *nenya*
  • Like 1
Δημοσ.

Εσείς τι ρωτάτε στην συνέντευξη τους εργοδότες? 

Ερωτήσεις όπως:

- Work - life balance
- Πείτε μου πως είναι μια τυπική μέρα στην εταιρία
- Άδειες,  υπερωρίες, ωράρια, κλπ

Τις θεωρείτε αποδεκτές/ανεκτές? Από την πλευρά του εργοδότη κυρίως το ρωτάω, πως του φαίνονται.

Δημοσ.

Χμμμ...οπωσδήποτε αν η διαθέσιμη θέση είναι full-time ή part-time. Μισθό περιμένω αν θα πουν οι ίδιοι τί δίνουν. Αν δεν πουν, τότε προς το τέλος φέρνω την συζήτηση εκεί. Επίσης, αν το πόστο περιλαμβάνει περισσότερο ατομικά ή ομαδικά projects, συνεργασία, πόσο σφιχτά deadlines έχουν συνήθως, αν υπάρχει καθόλου ελευθερία πρωτοβουλιών, αν υπάρχει δυνατότητα υπερωριών και απ'το σπίτι κλπ.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
41 λεπτά πριν, Xvipes είπε

Εσείς τι ρωτάτε στην συνέντευξη τους εργοδότες? 

Ερωτήσεις όπως:

- Work - life balance
- Πείτε μου πως είναι μια τυπική μέρα στην εταιρία
- Άδειες,  υπερωρίες, ωράρια, κλπ

Τις θεωρείτε αποδεκτές/ανεκτές? Από την πλευρά του εργοδότη κυρίως το ρωτάω, πως του φαίνονται.

Εγώ ρωτάω 'Τι δεν σας αρέσει στη δουλειά σας σε αυτή την εταιρεία;' Συνήθως η απάντηση έρχεται στο μυαλό τους μέσα σε μισό δευτερόλεπτο, απλά σκαλώνουν προσπαθόντας να τα ωραιοποιήσουν. Έτσι παίρνεις μια καλή ιδέα του τι σε περιμένει εάν προσληφθείς.

Επεξ/σία από totem_lost
Δημοσ.
12 hours ago, kon1to said:

η απορία μου είναι ποια απάντηση μπορεί να θεωρηθεί νορμάλ; Δηλαδή τι μειονέκτημα μπορεις να αναφέρεις για το οποίο δεν θα σε κόψουν.

Μα αυτή είναι όλη η ουσία της ερώτησης. Μειονέκτημα έχεις; Φυσικά, όλοι έχουμε.

Αν πεις δεν έχω, προφανώς κόβεσαι ως παπατζής (η εναλλακτικά, αν πιστεύεις πως αυτή είναι οκ απάντηση, αρκετά βλάκας για να νομίζεις πως οι άλλοι είναι τόσο βλάκες).

Αν πεις ότι πχ ποτέ δε μπορείς να είσαι στην ώρα σου, προφανώς κόβεσαι ως πιθανόν αργοπορημένος και σίγουρα αρκετά βλάκας για να μη καταλαβαίνεις πως λέγοντάς το αυτό πυροβολείς την υποψηφιότητα σου.

Το νόημα της ερώτησης είναι να δώσεις στους ακατάλληλους σκοινί να κρεμαστούν. Δε μπορείς να καταλάβεις πότε κρεμάς τον εαυτό σου λέγοντας κάτι που είναι τρομερά λάθος ή εμφανώς ψέμα; Μην το κάνεις αυτό, κάνε κάτι άλλο. Δεν έχει πολλή σημασία ακριβώς τι άλλο.

Θα ήθελα να σου δώσω ένα παράδειγμα, αλλά εξαρτάται από το σενάριο. Αν πας για γραμματέας, δε μπορείς να πεις είμαι ανοργάνωτος. Μπορείς όμως να πεις "μερικές φορές όταν μου ζητάνε κάτι, θέλοντας να εξυπηρετήσω όσο το δυνατόν καλύτερα, μπορεί να παραβλέψω μια όχι ιδανική αλλά πιο πρακτική λύση του θέματος". Είναι αρκετά αλήθεια για να σε πιστέψει ο άλλος ότι δε λες παπάτζες, είναι μια ιδέα humblebrag αν πέσεις σε κάποιον που του αρέσουν αυτά, και είναι αρκετά γενικό ούτως ώστε αν σου πιάσουν την κουβέντα επί του θέματος να μπορείς εύκολα να τη γυρίσεις από "τι κάνεις λάθος" σε "τι κάνεις σωστά".

Εν τέλει, αυτές δεν είναι ερωτήσεις αποστήθισης αλλά ερωτήσεις κρίσεως. Εξασκήστε την κρίση σας.

• Thanks 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...