Προς το περιεχόμενο

Η Google έχει σχέδιο για την εξάλειψη των κουνουπιών παγκοσμίως


Επισκέπτης

Προτεινόμενες αναρτήσεις

H Alphabet, εταιρία στην οποία ανήκει η Google, βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης μιας οικονομικής μεθόδου για την εξάλειψη των ασθενειών που μεταδίδονται με το τσίμπημα κουνουπιών. Ο τρόπος; Γενετική τροποποίηση με στόχο τον αφανισμό του κάθε άλλο παρά συμπαθούς εντόμου. 

Ετησίως, τα κουνούπια ευθύνονται για την προσβολή 700 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως με κάποια μεταδιδόμενη ασθένεια, ενώ το ένα εκατομμύριο από αυτούς δεν τα καταφέρνει. Αυτό είναι και το πιο αισιόδοξο νούμερο αφού πολλοί θάνατοι στην Αφρική δεν καταγράφονται, ή δες αποδίδονται σε συγκεκριμένα αίτια. Με βάση αυτό, υπάρχουν πλέον πολλοί που υποστηρίζουν ότι αυτός ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος χωρίς κουνούπια. Αυτή λοιπόν είναι και η άποψη της Alphabet, η οποία έχει προχωρήσει σε δοκιμές μεθόδων στείρωσης κουνουπιών. 

Πιο συγκεκριμένα, η Alphabet αναθρέφει εκατομμύρια αρσενικά κουνούπια σε ειδικές εγκαταστάσεις της θυγατρικής της “Verily” στο San Francisco, και στην συνέχεια τα απελευθερώνει ελεγχόμενα στο περιβάλλον. Τα κουνούπια της Verily είναι όλα μολυσμένα με το βακτήριο Wolbachia το οποίο κάνει τα αυγά των θηλυκών κουνουπιών που θα ζευγαρώσουν με αυτά να μην εκκολαφθούν ποτέ. Καθώς τα βαν της Verily περνούν από θαμνώδες περιοχές, τα κουνούπια απελευθερώνονται με απόλυτη ακρίβεια βασισμένη στους υπολογισμούς ενός ειδικού αλγόριθμου, και καταμετρώνται ένα ένα από ειδικό σύστημα λέιζερ. 

Η Verily δεν είναι η μόνη που έχει στοχεύσει τα κουνούπια για αφανισμό, καθώς ο Bill Gates έχει επενδύσει και αυτός περίπου $1 δις στην ανάπτυξη μεθόδων βασισμένες επίσης σε γενετική τροποποίηση. Το τι επιπτώσεις θα υπάρχουν στα οικοσυστήματα αν τελικά εξαφανιστούν τα κουνούπια, αυτό είναι κάτι που κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή. Προς το παρόν όμως, το είδος στο οποίο στοχεύει η Verily δεν είναι γηγενής για την Καλιφόρνια, αφού πρωτοεμφανίστηκε το 2013 και εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα παρά τις πολλές προσπάθειες που έγιναν εξ αρχής για τον περιορισμό του. 

Σε αυτό το στάδιο καταπολέμησης, η Verily απελευθερώνει 15 εκατομμύρια κουνούπια ανά εξάμηνο (σεζόν), και ο συνολικός πληθυσμός έχει πέσει στα 2/3 μετά από μια σεζόν, και σε μόλις 5% μετά από δύο. Παρόμοιο πρότζεκτ της Verily στην Αυστραλία μείωσε τον πληθυσμό των εντόμων στο 20%. Όλα τα κουνούπια της Verily παράγονται σε απόλυτα αυτοματοποιημένο περιβάλλον, με την βοήθεια ρομποτικών συστημάτων τα οποία τα διαχωρίζουν σε θηλυκά και αρσενικά. Στην συνέχεια τους δίδεται ένα ηλεκτρονικό αναγνωριστικό το οποίο επιτρέπει την παρακολούθηση της θέσης τους ακόμη και μετά την απελευθέρωση. Αυτή η αυτοματοποίηση έχει κατεβάσει το κόστος της παραγωγής τέτοιων κουνουπιών δραματικά, και φαίνεται πως η ίδια μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοστεί εύκολα σε παγκόσμιο επίπεδο, ακόμη και σε χώρες με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες. 

verily-mosquito-robot.jpg.a8bfc0523e733fe1d69178d54ac9ab64.jpg

Bloomberg


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 173
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

ειναι αφελες να θεωρουμε οτι διαταρασοντας την τροφικη αλυσιδα οτι δεν θα υπαρξουν συνεπειες,εχουμε κανει τοσους πειραματισμους στο περιβαλλον που πετυχαμε να δημιουργησουμε ενα οικοσυστημα με περιεργες εξαρσεις ,με τις παρεμβασεις μας σε αυτο.

Ειναι επικινδυνο να το παιζουμε θεοι , ιδιαιτερα οταν δεν ημαστε ακομα σε θεση να αντιληφθουμε τις συνεπειες των πραξεων μας γενικοτερα ,δυστυχως ή ευτυχως ο πλανητης δεν ανηκει μονο σε μας αλλα ειμαστε μελη ενος συνολου και καλο ειναι να σεβομαστε και να αντιλαμβανομαστε οτι ειναι μια ευαισθητη αλυσιδα η οποια αμα διαταρακτει τοτε οι συνεπειες ειναι αλυσιδωτες .Αυτα απο την φαση της λογικης .

 

 

Απο την φαση του κακομοιρη που καθε καλοκαιρι τον τρωνε καθε βραδυ ας τα τσακισουμε....

  • Like 10
  • Sad 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μόλις τώρα, JcD είπε

Βλέπω οικολόγους, vegan, greenpeace, ουράνιο τόξο και λοιπούς στα χαρακώματα για τα δικαιώματα των κουνουπιών!

Ούτε εμένα μου αρέσει να με τσιμπάνε τα κουνούπια (και απολαμβάνω ιδιαιτέρως όλων των ειδών τα "κοψίδια"), αλλά ιστορικά έχει αποδειχθεί οτι όποτε ο άνθρωπος για δικό του όφελος εξαφάνισε απο προσώπου γης ένα είδος  (όσο ασήμαντο ή απεχθές και αν δείχνει σε εμάς) το πλήρωσε στο πολλαπλάσιο...

  • Like 6
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

12 λεπτά πριν, MAFAKA είπε

Τη συνολική επίδραση που έχει η συγκεκριμένη ιδέα στο οικοσύστημα την έχουν εξετάσει άραγε διεξοδικά;

Γιατί μπορεί για εμάς τα κουνούπια να είναι όντως "ανωφελή", για κάποιους οργανισμούς όμως είναι η κύρια τροφή τους και αν διαταραχθεί η τροφική αλυσίδα οι συνέπειες ακολουθούν τη λογική του ντόμινο...

για ποιους οργανισμους μιλας?

επισης, δεν γινεται κανενα ντομινο διοτι δεν υπαρχει μονο θετικη σχεση εξαρτησης μεταξυ των ειδων. ανετα μπορει καποια ειδη να ευνοηθουν απο τη μειωση του πλυθυσμου των κουνουπιων και των θηρευτων τους

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, Lezantas26 είπε

επισης, δεν γινεται κανενα ντομινο διοτι δεν υπαρχει μονο θετικη σχεση εξαρτησης μεταξυ των ειδων. ανετα μπορει καποια ειδη να ευνοηθουν απο τη μειωση του πλυθυσμου των κουνουπιων και των θηρευτων τους

Και γιατί είσαι τόσο σίγουρος οτι η αύξηση του πληθυσμού των ειδών που θα ευνοηθούν από αυτή τη διαδικασία ειναι ωφέλιμη για εμάς;

Είμαι 100% σύμφωνος με τον περιορισμό του πληθυσμού ειδών σαν τα κουνούπια, που μεταδίδοντας την ελονοσία ευθύνονται για αμέτρητους θανάτους κάθε χρόνο σε αναπτυσσόμενες χώρες, εδώ όμως μιλάμε για πλήρη εξάλειψη του είδους.

Επεξ/σία από MAFAKA
  • Sad 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...