Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπερα. Εχω μία ατομικη μοναδα λέβητα πετρελαιου σε 56 τμ σπιτι.Το σπιτι μου ειναι με 3 πατωματα και το καθε ενα εχει ενα σωμα. Ποια ειναι η οικονομικότερη λειτουργια του; Να αναβει πχ. απο το μεσημερι μεχρι το βραδυ στους 20 βαθμους του θερμοστάτη η να αναβει για κανα 4ωρο μονο και μετα αργοτερα εαν χρειαστει; Να πω οτι εχω μηδενικες εισροες αερα μιάς και τα κουφωματα μου ειναι τελευταιας τεχνολογιας απο αλουμινιο(διπλα τζαμια κτλ). 

Επεξ/σία από giorgos1966
Δημοσ.
16 λεπτά πριν, giorgos1966 είπε

Καλησπερα. Εχω μία ατομικη μοναδα λέβητα πετρελαιου σε 56 τμ σπιτι.Το σπιτι μου ειναι με 3 πατωματα και το καθε ενα εχει ενα σωμα. Ποια ειναι η οικονομικότερη λειτουργια του; Να αναβει πχ. απο το μεσημερι μεχρι το βραδυ στους 20 βαθμους του θερμοστάτη η να αναβει για κανα 4ωρο μονο και μετα αργοτερα εαν χρειαστει; Να πω οτι εχω μηδενικες εισροες αερα μιάς και τα κουφωματα μου ειναι τελευταιας τεχνολογιας απο αλουμινιο(διπλα τζαμια κτλ). 

Από προσωπική εμπειρία, όχι βέβαια με τριόροφο, αλλά με ρετιρέ και με ατομική μονάδα με πετρέλαιο για πολλά χρόνια και τα τελευταία δέκα χρόνια με φυσικό αέριο, η οικονομικότερη λειτουργία είναι να καίει συνέχεια σε χαμηλή θερμοκρασία.

Όταν λείπουμε και τη νύχτα ο θερμοστάτης στο17-18 και όταν είμαστε σπίτι στο 20-21.

Και όταν λέω χαμηλή θερμοκρασία εννοώ  ο λέβητας να είναι ρυθμισμένος στους 60 βαθμούς το πολύ και όχι κάτι 70-75 που βάζουν κάποιοι και τα σώματα δεν μπορείς να τα ακουμπήσεις!

• Like 2
Δημοσ.
7 ώρες πριν, SB_1957 είπε

Από προσωπική εμπειρία, όχι βέβαια με τριόροφο, αλλά με ρετιρέ και με ατομική μονάδα με πετρέλαιο για πολλά χρόνια και τα τελευταία δέκα χρόνια με φυσικό αέριο, η οικονομικότερη λειτουργία είναι να καίει συνέχεια σε χαμηλή θερμοκρασία.

Όταν λείπουμε και τη νύχτα ο θερμοστάτης στο17-18 και όταν είμαστε σπίτι στο 20-21.

Και όταν λέω χαμηλή θερμοκρασία εννοώ  ο λέβητας να είναι ρυθμισμένος στους 60 βαθμούς το πολύ και όχι κάτι 70-75 που βάζουν κάποιοι και τα σώματα δεν μπορείς να τα ακουμπήσεις!

Α ωραια τοτε θα το δοκιμασω ετσι. Ειχα εσφαλμενη εντυπωση τοτε. Ευχαριστω.

Δημοσ.

Το θέμα ειναι να κρατάς το σπίτι σε μια λογική θερμοκρασία σταθερά χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις. οπότε ακριβώς ότι σου είπε ο φίλος απο πάνω. 

• Like 2
Δημοσ.

Επιβεβαίωσε όμως ότι ο λέβητας πετρελαίου σου είναι χαμηλών θερμοκρασιών...

Σε λέβητα πετρελαίου η σωστή θερμοκρασία προσαγωγής είναι 80β αν δεν είναι χαμηλών θερμοκρασιών.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, giorgos1966 είπε

Α ωραια τοτε θα το δοκιμασω ετσι. Ειχα εσφαλμενη εντυπωση τοτε. Ευχαριστω.

Επίσης πολύ σημαντικό να αερίζεται τακτικά το σπίτι, ειδικά όταν τα κουφώματα είναι θερμομονωτικά και δεν περνάει ίχνος αέρα.

2-3 φορές το 24ωρο ορθάνοιχτες πόρτες-παράθυρα για 5-10 λεπτά, να ανανεωθεί ο αέρας και να φύγει η υγρασία, που δημιουργείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

1 ώρα πριν, gregdel είπε

Επιβεβαίωσε όμως ότι ο λέβητας πετρελαίου σου είναι χαμηλών θερμοκρασιών...

Σε λέβητα πετρελαίου η σωστή θερμοκρασία προσαγωγής είναι 80β αν δεν είναι χαμηλών θερμοκρασιών.

Δεν νομίζω ο λέβητας πετρελαίου να ήταν χαμηλών θερμοκρασιών και ούτε και ο τωρινός ΦΑ είναι.

Αρχικά επειδή είχα μικρά παιδιά και κυριολεκτικά καίγονταν αν ακουμπούσαν τα σώματα, ζήτησα από τον συντηρητή να τη χαμηλώσει.

Και αυτός μου είπε ότι 60-65 βθ είναι η καλύτερη θερμοκρασία από άποψη οικονομίας, όπως και το να καίει συνέχεια, αλλά ο περισσότερος κόσμος δεν το καταλαβαίνει και ζητάει 75 και πάνω και το αναβοσβήνει!

• Like 2
Δημοσ.

Ο λέβητας πετρελαίου για να λειτουργήσει σε χαμηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να είναι κατάλληλος για αυτό. Διαφορετικά δημιουργούνται συμπυκνώματα στον καπναγωγό και την καπνοδόχο του τα οποία είναι καταστροφικά για το λέβητα... Για αυτό το λόγο ένας λέβητας πετρελαίου δεν πρέπει να ανοίγει / κλείνει συνέχεια.

Αντίθετα οι λέβητες αερίου έχουν συνήθως θερμοκρασίες λειτουργίας ακόμα και 40-45β καθώς αρκετοί είναι κατάλληλοι για ενδοδαπέδια θέρμανση.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, gregdel είπε

Ο λέβητας πετρελαίου για να λειτουργήσει σε χαμηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να είναι κατάλληλος για αυτό. Διαφορετικά δημιουργούνται συμπυκνώματα στον καπναγωγό και την καπνοδόχο του τα οποία είναι καταστροφικά για το λέβητα... Για αυτό το λόγο ένας λέβητας πετρελαίου δεν πρέπει να ανοίγει / κλείνει συνέχεια.

Αντίθετα οι λέβητες αερίου έχουν συνήθως θερμοκρασίες λειτουργίας ακόμα και 40-45β καθώς αρκετοί είναι κατάλληλοι για ενδοδαπέδια θέρμανση.

Οταν είχα λέβητα πετρελαίου, πριν 18 χρόνια και επί 12 χρόνια, κάναμε κάθε χρόνο συντήρηση και ο τεχνικός κυριολεκτικά την διέλυε την μονάδα, καθάριζε τα πάντα και την καμινάδα.

Δούλευε συνέχεια, όχι άναψε για 2-3 ώρες και μετά για 8-10 ώρες κλειστό. Ακόμη και όταν λείπαμε ο θερμοστάτης ήταν στο 17.

Πάντως γενικά με ατομική μονάδα, είτε πετρελαίου είτε ΦΑ, τα έξοδα θέρμανσης ήταν πολύ λιγότερα από όταν έμενα σε πολυκατοικία μεγάλη με κεντρική θέρμανση, όπου το καλοριφέρ άναβε 3 ώρες το 24ωρο! Πληρώναμε περισσότερα και δεν ζεσταινόμασταν!

Για να καταλάβετε για πόσο φτηνότερα είναι με το ΦΑ.

120 τ.μ., ρετιρέ, Μαρούσι, διαμπερές και απροστάτευτο περιμετρικά γιατί οι γύρω πολυκατοικίες είναι πιο χαμηλά, κουφώματα αλουμινίου συρόμενα, απλά, διπλά τζάμια μεν αλλά χωρίς θερμοδιακοπή -μπάζουν γερά!- χωρίς θερμοπρόσοψη, χωρίς θερμομόνωση στην ταράτσα και 10 χρόνια τώρα δεν έχουμε πληρώσει σε ετήσια βάση πάνω από 500 ευρώ (μαζί με ΖΝΧ καθώς δεν υπάρχει ούτε ηλιακός, ούτε θερμοσίφωνας).

Σε όποιον το λέμε δεν μας πιστεύει.

Αλλά όπως είπα το καλοριφέρ ανάβει μόλις πιάσουν τα πρώτα κρύα -Οκτ ή Νοε- και σβήνει μόλις σταματήσει το κρύο -Απρ ή Μάιο!

• Super Moderators
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 minutes ago, SB_1957 said:

Δούλευε συνέχεια, όχι άναψε για 2-3 ώρες και μετά για 8-10 ώρες κλειστό. Ακόμη και όταν λείπαμε ο θερμοστάτης ήταν στο 17.

Έτσι όπως το γράφεις εννοείς ότι το είχατε στους 17 κι όταν είσασταν μέσα ή ήταν υψηλότερα (πόσο?) και απλά όταν φεύγατε το ρίχνατε στους 17?

Επεξ/σία από ThReSh
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, ThReSh είπε

Έτσι όπως το γράφεις εννοείς ότι το είχατε στους 17 κι όταν είσασταν μέσα ή ήταν υψηλότερα (πόσο?) και απλά όταν φεύγατε το ρίχνατε στους 17?

Όταν λείπουμε στους 17, όταν κοιμόμαστε στους 18 και τις άλλες ώρες συνήθως στο 20 ή το πολύ 21.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Ευχαριστω παιδια για τις πληροφοριες.Πληρες κατατοπιστικοι. Εγω μεχρι τωρα το ανοιγα το μεσημερι...τον εκλεινα και το βραδυ τον ξανα αναβα για κανα 2ωρο. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...