Προς το περιεχόμενο

Hardware Wallets


chek2fire

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μια και δεν υπάρχει νήμα για τα hardware wallets καιρός να ανοίξουμε ένα.

Τα hardware wallet αν και κατά την γνώμη μου δεν είναι τουλάχιστον ποιο ασφαλή από το κάποιος να μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια των private keys ενός wallet είναι όμως πολύ ποιο ασφαλή για κάποιον που δεν έχει μεγάλη εμπειρία από υπολογιστές και θέλει να μπορεί να έχει υπό τον έλεγχο του τα Bitcoin του και τα ψηφιακά του νομίσματα.

Σε αυτή την περίπτωση νομίζω ότι τα hardware wallet είναι μονόδρομος συν ότι προσφέρουν και ευκολία χρήσης, δυνατότητα διαχείρισης διαφορετικών νομισμάτων.

Ας δούμε μερικά από τα ποιο δημοφιλή wallet που υπάρχουν.

 

 

Trezor

Ένα από τα δύο ποιο δημοφιλές hardware wallet και το ποιο ασφαλές από όλα καθώς σε αντίθεση με τα υπόλοιπα της κατηγορίας είναι σπάνιες οι φορές που έχει παρουσιαστεί κάποιο σοβαρό κενό ασφαλείας.

Γενικά όμως να γνωρίζεται ότι όποιο κενό ασφαλείας έχει παρουσιαστεί στα hardware wallet έχει να κάνει ως συνήθως με σχεδόν απίθανα σενάρια.

Το site του wallet είναι αυτό εδώ

https://trezor.io/

To τελευταίο μοντέλο υποστηρίζει 746 coin

https://trezor.io/coins/

trezor-wallet-bitcoin-gold.jpeg&f=1

 

Ledger

Ένα ακόμα δημοφιλές hardware wallet με πάνω από 1 εκατομμύριο πωλήσεις σε όλο τον κόσμο.

Πρόσφατα ανακοίνωσαν και καινούργιο μοντέλο με μεγαλύτερη μνήμη για να μπορεί κάποιος να αποθηκεύσει πολύ περισσότερα διαφορετικά ψηφιακά νομίσματα.

Το site του είναι εδώ

https://www.ledger.com/

ledger-nano-x-stand-up_grande_7a016731-8

To τελευταίο τους wallet υποστηρίζει ακόμα και σύνδεση μέσω bluetooth 

 

 

Keepkey

εταιρία του ανταλλακτήριου shapeshift, πανέμορφο στην εμφάνιση με μεγάλο οθόνη που βλέπεις διάφορες πληροφορίες για τις συναλλαγές που υποστηρίζει και αυτό πλήθος ψηφιακών νομισμάτων

https://www.keepkey.com/

https://www.keepkey.com/cryptocurrencies/

KeepKey-Bitcoin-Wallet.jpg&f=1

 

 

Bitbox

Από την Ελβετία αυτά τα wallet όχι τόσο γνωστά αλλά νομίζω τα ποιο φτηνά και δίνουν και την δυνατότητα πολλαπλών διαφορετικών wallet που τα κάνεις storage σε memory card.

https://shiftcrypto.ch/

RBi9SkW.png&t=596&c=f8MPzO1O_WBY2A

 

Και μια σημαντική σημείωση. Δεν αγοράζουμε ΠΟΤΕ hardware wallet από τρίτους δλδ ebay, amazon, και πώληση μέσω αγγελίας αλλά αγοράζουμε ΠΑΝΤΑ από τα official site τους.

Επεξ/σία από chek2fire
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 5 μήνες μετά...
  • Απαντ. 53
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου breaking bitcoin η ledger η γνωστή δημιουργός των hardware wallet έκανε μια παρουσίαση όπου έσπασε αρκετά bitcoin hardware wallet ακόμα και το trezor. 
To hack μπορεί να γίνει μόνο αν έχεις ο hacker στην κατοχή του τo hardware wallet
H παρουσιάση ξεκινάει εδώ

https://youtu.be/DqhxPWsJFZE?t=9532

 

 

η trezor έβγαλε άμεσα ανακοίνωση για το θέμα

https://blog.trezor.io/our-response-to-ledgers-mitbitcoinexpo-findings-194f1b0a97d4

νομίζω μετά από τόσα χρόνια έχω πλέον καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ποιο ασφαλές walelt είναι το bitcoin-qt με το dat file του κλειδωμένο με ένα πολύ ισχυρό password, συν ότι το αποθηκευεις όπου θέλεις

Επεξ/σία από chek2fire
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ειλικρινα δεν μπορω να καταλαβω αυτην τη μανια με τα Hardware wallets. Ολοι τα παρουσιαζουν σαν τη μονη λυση για ασφαλεια.

Για μενα το καλυτερο ειναι ενα 7z file με κωδικό για αποσυμπιεση που περιλαμβανει το seed. Και μετα attached στο keepass το οποιο εχει διαφορετικο κωδικο προσβασης.

Θα πρεπει ετσι ο attacker να σπασει 2 κωδικους η να βρει 2 διαφορετικα exploits. Ασε που το κανεις backup αφοβα. Και το hardware ετσι και αλλιως για ασφαλεια πρεπει να το εχεις καπου αλλιως ρισκαρεις.

Για το spending wallet βεβαια δεν χρειαζεται τοση ασφαλεια. Ενας κωδικος και λιγα Btc μεσα

Αλλα βεβαια, το keepass + 7z δεν μπορεις να το πουλησεις...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παρότι πολύ καιρό μετά αλλά επειδή είναι pinned και θα συνεχίσει να διαβάζεται, θέλω να αντικρούσω λίγο την παραπληροφόρηση πιο πάνω.

Το ότι "για σένα το καλύτερο είναι" το κλειδωμένο 7zip, δε σημαίνει ότι είναι όντως το καλύτερο ή ότι έχεις δίκιο να πιστεύεις ότι τα Hardware Wallets είναι απλά κόλπο μάρκετινγκ. Είτε δεν έχεις καταλάβει τι κάνει πραγματικά πιο ασφαλή τα HW, είτε θεωρείς ότι "δε θα συμβεί σε μένα, αρκεί που προσέχω". Φυσικά, όλα έχουν να κάνουν με αναλογίες risk/reward, αν όλα τα κρυπτονομίσματα που έχεις κοστολογούνται στα 200€, ναι ίσως δεν αξίζει να δώσεις 100€ σε hardware wallet για να τα φυλάξεις.

Παρόλα αυτά, κατ' αρχάς το 7z δεν είναι αρκετά ασφαλές (παράδειγμα: https://threadreaderapp.com/thread/1087848040583626753.html). Το Keepass είναι εξαιρετικό, αλλά έχει κι αυτό attack vectors και έχει κυκλοφορήσει malware ειδικά για να κλέβει πράγματα από το Keepass. Κανένα software δεν είναι απόλυτα ασφαλές αν τρέχει σε compromised OS είναι το point μου.

Η βασικότερη ειδοποιός διαφορά όμως είναι ότι αν έχεις τα κλειδιά στον υπολογιστή σου --όσο καλά κλειδωμένα κι αν είναι-- για να κάνεις ένα transaction πρέπει να τα ξεκλειδώσεις και να τα χρησιμοποιήσεις (είτε είναι στο Keepass, το 7z, ή στο ίδιο το Electron wallet πχ για Bitcoin). Και αυτό σημαίνει ότι εκείνη τη στιγμή υπάρχει στη RAM του υπολογιστή σου καθαρό και λαμπερό το κλειδί από τα λεφτά σου και όποιο malware θέλει το διαβάζει. Ναι, ναι, κι εγώ ξέρω τι κάνω και μάλλον δε θα κολλήσω ποτέ κάτι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι σίγουρα ασφαλής.

Το πλεονέκτημα του Hardware Wallet λοιπόν είναι ότι τα κλειδιά μένουν μέσα του και πουθενά αλλού. Αν ξέρεις τι κάνεις, τα HW είναι ασφαλή για χρήση ακόμα και στο πιο μολυσμένο PC γιατί δεν του λένε ποτέ κανένα κλειδί. Ο υπολογιστής ετοιμάζει το transaction, το δίνει στο HW για να το υπογράψει και το παίρνει πίσω υπογεγραμένο για να το κάνει broadcast στο internet χωρίς να μάθει ποτέ πως έγινε. Μάλιστα το HW σε ρωτάει πρώτα να επιβεβαιώσεις στη δική του οθόνη το ποσό και τον παραλήπτη όπως πραγματικά τα γράφει μέσα το transaction και άρα δε μπορεί ούτε να κοροϊδέψει κάποιος ιός στο PC δείχνοντάς σου ότι και καλά θα στείλει εκεί που θες, ενώ εσύ άθελά σου λες ναι στο να στείλεις όλα τα λεφτά σου στον attacker (ναι, κι αυτό υπάρχει ως hack σε software wallets).

Άρα συγκρίνουμε υποθετικές επιθέσεις σε HW (γιατί ποτέ δεν έχει υπάρξει καταγεγραμένη πραγματική επίθεση), οι οποίες μάλιστα απαιτούν φυσική πρόσβαση στο wallet σου --να στο πάρουν από την τσέπη δηλαδή, να το πειράξουν και να στο βάλουν πίσω χωρίς να το καταλάβεις--, με υπαρκτά, γνωστά και πολλές φορές άπιαστα από τα antivirus malware που μπορεί να κολλήσει οποιοδήποτε PC ανά πάσα στιγμή, είτε τυχαία, είτε στοχευμένα με τον κλέφτη να αράζει στον καναπέ του σπιτιού του και θέλετε να μου πείτε ότι το πιο ασφαλές είναι να κρατάς τα κλειδιά στο PC σου και backup σε stickάκια.

Προφανώς αν σου πουλήσουν Hardware Wallet έτοιμο σεταρισμένο με το κλειδί περασμένο μέσα και σου πουν είναι εντάξει, βάλε μέσα λεφτά και το κάνεις (κι αυτά τα έκαναν κάποιοι στο ebay), φυσικά θα χάσεις τα πάντα αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με πρόβλημα ούτε σε hardware, ούτε σε software, αλλά στον πιο αδύναμο κρίκο στην αφάλεια κάθε υπολογιστικού συστήματος: σε σφάλμα του χρήστη που είναι στόκος και δε διάβασε όσο έπρεπε για να ξέρει τι κάνει.

 

Συμπέρασμα: Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια από hardware wallet με backup γραμένο με το χέρι από εσάς σε χαρτί, χωρίς τα κλειδιά να αγγίξουν ποτέ υπολογιστή. Φυσικά αν πρόκειται για μικροποσά που δε δικαιολογούν το κόστος αγοράς του HW ή καθημερινές συναλλαγές με μέρος των χρημάτων σας ενώ τα περισσότερα είναι ασφαλή στο hardware, τότε ναι μια χαρά είναι το software wallet με τα κλειδιά σωσμένα στο Keepass, κι εγώ το κάνω εδώ και χρόνια. Αλλά τα hardware wallets δε βγήκαν (μόνο) για να βγάλουν λεφτά οι δημιουργοί τους, είναι πραγματικά χρήσιμα.

Επεξ/σία από MobiusTesseract
  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

απλά σε όλα αυτά να προσθέσω ότι υπάρχουν .dat wallet αρχεία με χιλιάδες bitcoin μέσα που κυκλοφορούν για χρόνια από χέρι σε χέρι και κανείς δεν μπορεί να τα σπάσει. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 ώρες πριν, MobiusTesseract είπε

Παρότι πολύ καιρό μετά αλλά επειδή είναι pinned και θα συνεχίσει να διαβάζεται, θέλω να αντικρούσω λίγο την παραπληροφόρηση πιο πάνω.

 

Δεν υπαρχει καμια παραπληροφορηση. Δεν ειπα οτι παρουσιαζω τη μια και μοναδικη αληθεια, τη γνωμη μου ειπα και συνεχιζει να ισχυει. Ουτε ειπα οτι ειναι κολπο marketing και προφανως πολλους τους εξυπηρετει αφου ειναι δημοφιλη και τα προτεινουν πολλοι γνωστες του ειδους. Φυσικα ισχυει επισης οτι δεν μπορεις να πουλησεις το 7zip+keepass οποτε τι να διαφημισεις εκει. Και οι content creators που διαφημιζουν ανελεητα συγκεκριμενα hardware wallets σε καθε video τους δεν το κανουν παρα γιατι πληρωνονται γι αυτο.

Θες ενα wallet καθαρα για μακροπροθεσμη αποταμιευση? Φτιαξε το seed offline, γραψτο καπου με το χερι και βαλτο σε χρηματοκιβωτιο η οπουδηποτε αλλου θεωρεις ασφαλες. Σε 2 σημεια τουλαχιστον φυσικα, ειναι απαραιτητη προυποθεση ασφαλειας. Μετα χρειαζεσαι μονο τη διευθυνση για να στελνεις bitcoin και ενα read-only τροπο να την παρακολουθεις.

Τωρα αν συζηταμε για το οτι δεν μπορεις να εξασφαλισεις το PC σου οτι θα ειναι καθαρο για τη μια αναληψη που μπορεις να κανεις καθε 2 χρονια η οποτε την κανεις, ΟΚ, ομολογω οτι προκειται για επιπεδο παρανοιας στο οποιο δεν εχω φτασει. Εκει το hardware wallet νικαει. Οποιον τον ενδιαφερει αυτο το ενδεχομενο πρεπει να παει να το αγορασει. Που και παλι θεωρητικα φτιαχνεις το transaction σε offline PC και το κανεις broadcast απο αλλο, αν θελουμε να πιασουμε και το θεωρητικο κομματι, αλλα δεν πειραζει.

Επεξ/σία από Bspus
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Bspus, συμφωνώ σχεδόν απόλυτα με ότι λες εδώ, ναι.

Η χρησιμότητα του hardware wallet είναι για funds που κουνάς πιο συχνά από μια φορά τα 2 χρόνια, αλλά δεν είναι μόνο 100€ (πχ για trading). Το να τα έχεις σε software και να ξεκλειδώνεις κάθε τόσο ένα wallet δεν είναι το ίδιο ασφαλές, σε καμία περίπτωση. Φυσικά, μπορείς να έχεις μια μόνιμα offline συσκευή για να κάνεις τα transactions αλλά είναι τόσο impractical που δε θα το κάνει κανείς μας αν είναι για τακτικές συναλλαγές (και βασικά αυτό ακριβώς είναι το hardware wallet: ένα airtight/offline device, απλά σε μορφή που είναι βολική και όχι για να τραβάς τα μαλλιά σου μέχρι να στείλεις ένα transaction)!

Αν και πιάστηκα από τα λόγια σου, η παραπληροφόρηση που ανέφερα δεν πήγαινε μόνο στο ότι είπες πως είναι καλύτερο το 7z+keepass (όπως είπα, μπορεί να είναι αρκετό για κάποιο που τα ποσά που κρατάει δε δικαιολογούν έξτρα έξοδα, ναι), αλλά και στο προηγούμενο μήνυμα που λέει επί λέξη ο ποιο ασφαλές walelt είναι το bitcoin-qt με το dat file του κλειδωμένο με ένα πολύ ισχυρό password". Όχι, δεν είναι, τελεία. Φυσικά κυκλοφορούν .dat files που δε σπάνε εδώ και χρόνια, είναι πάρα πολύ ασφαλή όσο κάθονται, όταν τα ξεκλειδώνεις για να τα χρησιμοποιήσεις όμως παύουν να είναι γιατί εκεί βρίσκονται τα περισσότερα attack vectors! Φυσικά, για απλή αποθήκευση είναι αρκετά τα πάντα, dat wallets, keepass ακόμα και ο χιλιάδων ετών συνδιασμός χαρτί και μολύβι!

Επεξ/σία από MobiusTesseract
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 11/6/2019 στις 7:36 ΠΜ, Bspus είπε

Ειλικρινα δεν μπορω να καταλαβω αυτην τη μανια με τα Hardware wallets. Ολοι τα παρουσιαζουν σαν τη μονη λυση για ασφαλεια.

Για μενα το καλυτερο ειναι ενα 7z file με κωδικό για αποσυμπιεση που περιλαμβανει το seed. Και μετα attached στο keepass το οποιο εχει διαφορετικο κωδικο προσβασης.

Από τη μία συμφωνώ στο ότι υπάρχει μια αδικαιολόγητη μανία με τα hardware wallets, αλλά θα διαφωνήσω στο 7z με κωδικό. Φαντάζομαι εσύ μιλάς για long term. Δεν πιστεύω πως το mnemonic πρέπει να κάθεται κάπου μέσα σε σκληρό δίσκο, ακόμα κι αν είναι encrypted από open source πρόγραμμα. Θεωρώ πως πρέπει να εμπιστεύεσαι όσο πιο λιγότερο μπορείς τον εαυτό σου/τον υπολογιστή σου/τα προγραμματά σου.

Επεξ/σία από RedYonko
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

43 λεπτά πριν, RedYonko είπε

Από τη μία συμφωνώ στο ότι υπάρχει μια αδικαιολόγητη μανία με τα hardware wallets, αλλά θα διαφωνήσω στο 7z με κωδικό. Φαντάζομαι εσύ μιλάς για long term. Δεν πιστεύω πως το mnemonic πρέπει να κάθεται κάπου μέσα σε σκληρό δίσκο, ακόμα κι αν είναι encrypted από open source πρόγραμμα. Θεωρώ πως πρέπει να εμπιστεύεσαι όσο πιο λιγότερο μπορείς τον εαυτό σου/τον υπολογιστή σου/τα προγραμματά σου.

Δεν θες να ειναι στο PC καθημερινης χρησης? Βαλτο σε στικακια, dvd, χαρτι. Καπου ομως θα βρισκεται. Ενα στικακι/dvd (μαλλον 2-3 γιατι χαλανε κιολας) με κρυπτογραφηση ειναι πιο ασφαλες απο χαρτι.

Μεχρι και one time pad encryption μπορεις να εφαρμοσεις και να εχεις στο ενα σημειο τα δεδομενα και στο αλλο το κλειδι. Δεν εχει τελειωμο αυτο το παιχνιδι, εσυ αποφασιζεις που σταματας.

Το 7z αν δεν σου αρεσει καντο rar που ειναι πιο δυσκολο να σπασει. Επισης το προτεινα σε συνδυασμο με το keepass, οχι μονο του.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

16 λεπτά πριν, Bspus είπε

Δεν θες να ειναι στο PC καθημερινης χρησης? Βαλτο σε στικακια, dvd, χαρτι. Καπου ομως θα βρισκεται. Ενα στικακι/dvd (μαλλον 2-3 γιατι χαλανε κιολας) με κρυπτογραφηση ειναι πιο ασφαλες απο χαρτι.

Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι κακό απλά να γράψεις τις λέξεις στο χαρτί. Εσύ το κρύβεις, άρα από εσένα εξαρτάται η «ασφάλειά» του. Αντέγραψε το πολλές φορές και κρύψτο και αλλού έτσι ώστε να μην βασίζονται όλα σου τα χρήματα σε ένα χαρτάκι. Με το που πάθει κάτι, θα μπορέσεις να το σώσεις. Όσο για το στικάκι και το dvd, είναι πολύ χαζή επιλογή IMO. Το στικάκι αρχικά είναι καθημερινή χρήση. Δεν το έχω παρατημένο στο υπόγειο. Το dvd όπως είπες χαλάει.

18 λεπτά πριν, Bspus είπε

Το 7z αν δεν σου αρεσει καντο rar που ειναι πιο δυσκολο να σπασει. Επισης το προτεινα σε συνδυασμο με το keepass, οχι μονο του.

Rar με τίποτα. Είναι και closed source. Και ρωτάω κάτι άλλο εγώ. Το private key σου που θα το κρύψεις; Σε χαρτί; Στο usb; Δεν χρειάζεται να το σκέφτεσαι και πολύ. Γράφεις με μιας τις 12 λέξεις σε χαρτάκι(α) και τελειώνεις.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

31 λεπτά πριν, RedYonko είπε

Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι κακό απλά να γράψεις τις λέξεις στο χαρτί. Εσύ το κρύβεις, άρα από εσένα εξαρτάται η «ασφάλειά» του. Αντέγραψε το πολλές φορές και κρύψτο και αλλού έτσι ώστε να μην βασίζονται όλα σου τα χρήματα σε ένα χαρτάκι. Με το που πάθει κάτι, θα μπορέσεις να το σώσεις. Όσο για το στικάκι και το dvd, είναι πολύ χαζή επιλογή IMO. Το στικάκι αρχικά είναι καθημερινή χρήση. Δεν το έχω παρατημένο στο υπόγειο. Το dvd όπως είπες χαλάει.

Rar με τίποτα. Είναι και closed source. Και ρωτάω κάτι άλλο εγώ. Το private key σου που θα το κρύψεις; Σε χαρτί; Στο usb; Δεν χρειάζεται να το σκέφτεσαι και πολύ. Γράφεις με μιας τις 12 λέξεις σε χαρτάκι(α) και τελειώνεις.

 

Μιλουσα για στικακι ασφαλισμενο και αποθηκευμενο, οχι για καθημερινης χρησης. 5 ευρω εχουν και αν καποιος το βρει εκ θαυματος θα εχει και την κρυπτογραφηση να αντιμετωπισει.

Ναι και το private key εκει θα το εβαζα. Μαλιστα εχω και διευθυνσεις που ειναι πιο παλιες απο το ολο συστημα με τις λεξεις και αναγκαστικα εκει κρατας τα private keys.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

5 λεπτά πριν, Bspus είπε

Μιλουσα για στικακι ασφαλισμενο και αποθηκευμενο, οχι για καθημερινης χρησης. 5 ευρω εχουν και αν καποιος το βρει εκ θαυματος θα εχει και την κρυπτογραφηση να αντιμετωπισει.

Ναι και το private key εκει θα το εβαζα. Μαλιστα εχω και διευθυνσεις που ειναι πιο παλιες απο το ολο συστημα με τις λεξεις και αναγκαστικα εκει κρατας τα private keys.

Το πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο είναι πως θα φυλάς όλη σου την περιουσία σε δυο με τρία στικάκια. Το private key δεν φαντάζομαι να το βάλεις σε ένα απο αυτά αλλά κάπου αλλού. Δεν καταλαβαίνω βέβαια γιατί να το κάνεις τόσο περίπλοκο. Πιστεύω πως είναι πιο σημαντικό να έχεις πρόσβαση εσύ στα λεφτά σου παρά οι κλέφτες.

Οff topic, αλλά η κρυπτογράφηση μηνύματος φυσικά και συστίνεται σε πολλές περιπτώσεις. Το κύριο πρόβλημα όμως είναι πως πρέπει κάπου να το κρύβεις το private key. Η ιστορία έχει δείξει πως αν το κρύβεις σε ηλεκτρονικές συσκευές πρέπει να εμπιστεύεσαι ότι δεν θα χαλάσει η συσκευή ανά πάσα στιγμή. Επίσης πρέπει να εμπιστεύεσαι πως δεν θα το βρει κανείς και θα αρχίσει να ψάχνει. Όσο λιγότερη εμπιστοσύνη έχεις τόσο το καλύτερο. Με λίγα λόγια, όσο λιγότερο έχουμε να κάνουμε με μηχανές τόσο το καλύτερο. 

Παρακάτω έχω φτιάξει αυτό το πρόγραμμα (open-source) στο οποίο μπορείς να κρυπτογραφείς, χωρίς όμως να κουβαλάς private keys στα στικάκια ή σε dvd. Μόνο σε ένα χαρτάκι: https://booknemonic.org

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Νομιζω παρεξηγησα το τι εννοουσες private key. Εγω καταλαβα private keys των bitcoin addresses αλλα εσυ μαλλον εννουσες το passphrase του κρυπτογραφημενου αρχειου. Αυτο απλα το θυμαμαι. Δεν ειναι απλο αλλα δεν υπαρχει περιπτωση να το ξεχασω.

Το προγραμματακι σου παντως εχει ενδιαφερον!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το καλό με το χαρτί (και μολύβι, όχι στυλό) είναι η διάρκεια ζωής του. Αν φυλάς (ή ο οποιοσδήποτε) λεφτά ΓΙΑ LONG TERM μόνο σε στικάκια και όχι σε χαρτί, κυνδυνεύεις να μη βρεις τίποτα όταν προσπαθήσεις γιατί οι flash μνήμες αδειάζουν σε κάποια χρόνια (κανονικά τα stickάκια είναι rated για 10 έτη, αλλά δε μπορείς να βασιστείς ότι δεν πρόκειται να χαθούν και νωρίτερα). Τα DVD είναι πιο safe αν διατηρούνται σε ξηρό και δροσερό μέρος. CD ποτέ, χαλάνε πιο γρήγορα από οτιδήποτε τα περισσότερα εγγράψιμα καθώς η ανακλαστική επιφάνεια είναι εκτεθειμένη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

31 λεπτά πριν, Bspus είπε

Νομιζω παρεξηγησα το τι εννοουσες private key. Εγω καταλαβα private keys των bitcoin addresses αλλα εσυ μαλλον εννουσες το passphrase του κρυπτογραφημενου αρχειου. Αυτο απλα το θυμαμαι. Δεν ειναι απλο αλλα δεν υπαρχει περιπτωση να το ξεχασω.

Στο ποστ μου αναφερόμουν σε οποιοδήποτε κλειδί ξεκλειδώνει το public key του x τρόπου κρυπτογράφησης. Σε αυτήν την περίπτωση της ελλιπτικής καμπύλης. Και τα bitcoin addresses έχουν τέτοιο απλά σε WIF. (Wallet import format)

Δεν διαφέρει από τα private keys που χρησιμοποιούμε όταν κρυπτογραφούμε. Και στις δύο περιπτώσεις ένα τεράστιο νούμερο κάνουμε generate.

Αν με το passphrase εννοείς "EnaDyskoloPassword123", όχι δεν εννοούσα αυτό. Ελπίζω να μην το ξεχάσεις ποτέ, αλλά να θυμάσαι που τα χεις τα λεφτά σου. Στο κεφάλι σου. 

25 λεπτά πριν, MobiusTesseract είπε

Το καλό με το χαρτί (και μολύβι, όχι στυλό) είναι η διάρκεια ζωής του.

Με αγχώνεις. Τι έχει το στυλό;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Δημιουργία νέου...