Προς το περιεχόμενο

Η Intel «βουλιάζει» τον… Itanic. Αβέβαιο το μέλλον της αρχιτεκτονικής IA-64 με την κατάργηση των Itanium


voltmod

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η Intel προχώρησε σε μία σημαντική αλλαγή στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της, ανακοινώνοντας την κατάργηση της σειράς επεξεργαστών αρχιτεκτονικής IA-64 (αρχιτεκτονική 64-bit που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την HP), Itanium.

Οι επεξεργαστές Itanium 9700 (Kittson) που λανσαρίστηκαν το 2017 θα είναι η τελευταία γενιά του είδους. Οι πελάτες της εταιρείας που έχουν «στήσει» τις υποδομές πληροφορικής τους γύρω από την σειρά Itanium, έχουν την δυνατότητα να καθορίσουν τις μελλοντικές ανάγκες και τις απαιτήσεις τους σε υλικό, ώστε να υποβάλλουν για τελευταία φορά τις παραγγελίες τους (Last Product Discontinuance) στην intel. Οι τελευταίες αποστολές θα πραγματοποιηθούν στα μέσα του 2021. 

Με την κατάργηση των επεξεργαστών Itanium, το μέλλον της αρχιτεκτονικής IA-64 μοιάζει αβέβαιο. Η Intel αρχικά ανέπτυξε την αρχιτεκτονική IA-64 (με την βοήθεια της HP) με το σκεπτικό να αντικαταστήσει την x86 (32-bit) και να την εδραιώσει ως βιομηχανικό στάνταρντ.

Από ότι φαίνεται ωστόσο δεν υπολόγισε τη μεγάλη αντίπαλο της, Advanced Micro Devices, που δημιούργησε την αρχιτεκτονική AMD64, και που αργότερα –εκμεταλλευόμενη συμφωνίες αμοιβαίας αδειοδότησης - χρησιμοποίησε και η Intel, μετονομάζοντας το σύνολο εντολών σε EM64T (eXtended Memory 64-bit Technology). Τελικά υιοθετήθηκε η ονομασία x86-64 (η εταιρεία στο παρελθόν έχει αναφερθεί στο ίδιο σετ εντολών και ως Intel 64 σε μερικές περιπτώσεις).

1280px-kl_intel_itanium2_678x452.jpg.9b5e646d03d0dc855d52e170198c267c.jpg

Καθώς το σύνολο εντολών AMD64 ήταν προς τα πίσω συμβατό με την αρχιτεκτονική x86 και με λογισμικό 32-bit, άρχισε να κερδίζει σημαντικό έδαφος στις προτιμήσεις των εταιρειών και των επιχειρήσεων κάθε είδους, αφού δεν απαιτούσε μεγάλες αλλαγές ή πολλούς πρόσθετους πόρους για τις υποδομές τους.

Έτσι, μπορούσαν να εξοικονομήσουν τεράστια ποσά αναλογικά με την ριζικά ανανεωμένη λύση της Intel, IA-64 που προϋπέθετε μεγάλες αλλαγές σε υποδομές ή στο λογισμικό. Παρόλα αυτά, και βεβαίως ασκώντας μεγάλη επιρροή ενδεχομένως, ορισμένοι πελάτες της πείστηκαν να χρησιμοποιήσουν τους επεξεργαστές Intel Itanium σε κάποιες από τις υποδομές τους για δύο σχεδόν δεκαετίες.

AsKRrDrvHm2ppvro.jpg.7956c16a349496ae694aac53779723b4.jpg

TechPowerUp


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 55
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δεν νομίζω να ίδρωσε το αυτί της Intel και πολύ. Ξεφορτώθηκε μια πλατφόρμα που κατά πάσα πιθανότητα την "έβαζε μέσα" για χρόνια.

  • Like 7
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρα ποιό είναι το ηθικό δίδαγμα οσον αφορά τον τιτανικο και την ιντελ?

 

Είναι πως  ο,τι μένει στην ιστοριά, δεν μένει πάντα λόγο θετικής έκβασης.....🤣

Και πιθανόν, το ναυαγιο της ιντελ να έχει περισσότερους πνιγμένους απ του τιτανικού..😯

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σαν αρχιτεκτονική σπουδαία, αφού είχε διορθώσει πολλά από τα ελατωματα της x86. Τρελό instruction set και αριθμός registers. Αλλά μετά σταμάτησε να εξελίσσεται αφού δεν έφερνε λεφτά και ούτε speculative execution δεν πήρε (υποστήριζε prediction στο software βέβαια).

Κρίμα που το backward compatibility θα μας κρατάει για πολύ καιρό σε μια παρωχημένη αρχιτεκτονική.

Επεξ/σία από Retromaniac
  • Like 4
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

28 λεπτά πριν, xampo_s είπε

Επειδή βαριέμαι να ψάχνω. Που χρησιμοποιούνται αυτοί οι itanic  μπορεί να μου πει κανείς;

Σε servers

  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ξεμύτισε και ο τελευταίος νούμπακας που έστησε AMD για Fortnite και Viber, επειδή αυτό ξαφνικά του έδωσε την ενόραση και μπορεί να εντρυφήσει σε μηχανική ολοκληρωμένων (άλλο που θα έριχνε έξω και περίπτερο) και να κρίνει οικονομικοτεχνικές επιλογές της νο1 εταιρίας μικροεπεξεργαστών παγκοσμίως, η οποία, στο μεταξύ, δεν θα λάμβανε υπόψιν τη γνώμη του ακόμα και αν το θέμα ήταν το πως θα αδειάσει κανα βόθρο σε αποθήκες της όπου το πόμολο της πόρτας κοστίζει περισσότερο από το σπίτι του. Περιμένω παρέμβαση από Στέφανο Χίο, για να επικυρώσει τις εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις (στα 4 μωρή ιντελ κλπ.)...

Επεξ/σία από Occultist
  • Like 12
  • Thanks 4
  • Confused 1
  • Sad 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...