Επισκέπτης Δημοσ. 5 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2019 Καλησπέρα σας, Θέλω να αρχίσω να ασχολούμαι με το Raspberry Pi αλλά έχω μερικές απορίες: 1) Είναι εύκολο για κάποιον που ξέρει εγκατάσταση linux(μέχρι και arch linux έχω καταφέρει) και γνωρίζοντας μόνο μερικές βασικές εντολές bash(cd, mkdir,rm,mv,ls,grep)??? 2) Αξίζει πραγματικά τον κόπο και θα είναι εύκολο για έναν αρχάριο? Μέχρι στιγμής δεν ξέρω με τι ακριβώς θέλω να πειραματιστώ αλλά projects όπως κυρίως voice assistants(jasper,mycroft, κλπ) αλλά και pi-hole, kodi, media server, κλπ. θα μου είναι εύκολα?? Σημείωση, όταν λέω αρχάριος εννοώ αρχάριος στο τομέα Raspberry Pi. Γνωρίζω ήδη προγραμματισμο( java, κλπ.), εγκατάσταση Linux και μπορώ να ακολουθώ οδηγούς για linux. 3) Να προτιμήσω αγορά μόνο από τον official reseller στην Ελλάδα? 4) Θα προτείνατε να πάρω microSD με pre-loaded το NOOBS ή μια άλλη microSD? Θα με ενδιέφερε με pre-loaded αλλά το eshop έχει μόνο με 16gb και λέω μήπως δεν φτάνουν τα 16. Η Samsung EVO PLUS θα δούλευε με το raspberry? 5) Ένας απλός φορτιστής κινητού 5V/2A είναι αρκετός ή προτείνετε τον official φορτιστή?
filip123go Δημοσ. 5 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2019 1. Ναι είναι πανεύκολο. 2. Έχει πολύ εύκολα project για αρχάριους , but the real fun begins , όταν πάρεις 2-3 περιφερειακά (Καμερα . sensors κλπ) 3. Να προτιμήσεις Ελλάδα γιατί οι διαφορές είναι ελάχιστες στην τιμή. 4. Εννοείτε πως δεν θα πάρεις pre-installed. 5 λεπτά υπόθεση είναι. Συμβουλή μου, δώσε κάτι παραπάνω και πάρε γρήγορη κάρτα. Εγώ έχω 2 16GB και μέχρι τώρα δεν τις έχω γεμίσει. 5. Θα σου ανοίγει και θα παίζει , αλλά θα υπό-λειτουργεί αν συνδέσεις περιφερειακά που παίρνουν ρεύμα από τις usb. 1
Επισκέπτης Δημοσ. 5 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2019 Πρώτα απ'όλα σε ευχαριστώ για τη βοήθεια. όταν έλεγα για official reseller εννοούσα σε σχέση με άλλα ελληνικα καταστηματα, δηλαδή να προτιμήσω το nettop.gr ή και το e-shop.gr για παραδειγμα ειναι οκ? Σχετικά με την sd card, θα πάω τοτε κατευθειαν σε 32gb απλως βλεποντας τη λιστα με τις συμβατες https://elinux.org/RPi_SD_cards δεν μπορω να επιλεξω ποια να πάρω(από τις Class 10).
filip123go Δημοσ. 5 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2019 Με μια samsung evo θα είσαι κομπλε. Το eshop το βγάζει προσφορά που και που. Το δικό μου το είχα πάρει από εκεί 39 ευρώ, αλλά τώρα δεν το έχει. Για τροφοδοτικό εδώ είσαι.
Επισκέπτης Δημοσ. 6 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2019 Οκ, θα πάρω μια evo plus που την έχει και σε καλή τιμή. Άρα από τροφοδοτικό να προτιμησω official παρά τον charger του κινητού? Έλεγα μήπως γλίτωνα τα ~11€ της αξίας του. Αν ειναι θα περιμένω μήπως και βάλουν σε κάνα crazy Sunday το raspberry b+.
Επισκέπτης Δημοσ. 6 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2019 Μια τελευταία ερώτηση, από ότι έψαξα το raspberry έχει θύρα μόνο για ηχεία. Γνωρίζεις με ποιο τροπο θα μπορουσα να συνδέσω μικρόφωνο?Αν πάρω usb sound card, θα πρεπει να βρω μια που να υπάρχει linux driver? Θέλω να πειραματιστώ με voice assistant, γι'αυτο ρωτάω.
filip123go Δημοσ. 6 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2019 (επεξεργασμένο) Παίρνει μικρόφωνο κανονικά! Έχω πέρασει εγώ το Google assistant στο δικό μου. Και έξοδο ήχου είχα ορίσει το HDMI. Δες το εδώ. Επεξ/σία 6 Μαρτίου 2019 από filip123go 1
sndev Δημοσ. 6 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2019 (επεξεργασμένο) 9 ώρες πριν, startrekdiscovery είπε Οκ, θα πάρω μια evo plus που την έχει και σε καλή τιμή. Άρα από τροφοδοτικό να προτιμησω official παρά τον charger του κινητού? Έλεγα μήπως γλίτωνα τα ~11€ της αξίας του. Αν ειναι θα περιμένω μήπως και βάλουν σε κάνα crazy Sunday το raspberry b+. όχι θα πάρεις το official κάθετα. έχω 4 raspberry σε όλες τις χρίσεις με απλά τροφοδοτικά από κινητά στα ζόρια με κρεμούσε σκέτο Kodi -open elec- σε κωδικοποίηση 265 πετούσε σήμα χαμηλή τροφοδοσια κ κολλούσε η ταινια σε nas με σκληρό δίσκο που δεν είχε εξωτερική τροφοδοσια μια τον διάβαζε μια όχι κ όταν τον διάβαζε υπό λειτουργούσε γενικά η τροφοδοσια τους είναι 5,1V με τις απώλειες πάει 4,9 οι φορτιστές κινητού είναι 5 V με τις απώλειες κ πόσο καλος ειναι ο φορτιστης εχω δει να πεφτει κ 4,3 στα αμπερ είναι 2,5 του raspberry ενώ των κινητών 1,8- 2 αν βρεις τώρα κανα φορτιστή 5v αξιοπιστο να μην έχει απωλειες και πολλά αμπερ προτίμησε τον αλλά να μη ξεπερνάει τα 5V, ta amper de σε νοιαζουν στο παραπάνω δε κατάκαιγε τραβάει όσα χρειαζόντε ε δε θα κανεις και κανα overclocking ? - να κανεις μιωνετε δραματικά ο χρόνος εγκαταστασης τον πακέτων - θα χρειαστεί Offical.. κανα κινεζικο με 3Α ας πουμε αλλα θα κανει 20 μερες να σου ρθει https://www.gearbest.com/other-accessories/pp_009900607513.html?wid=1433363 θα παρεις μια καρτα 16 gb ειναι αρκετη. θα βαλεις raspbian και θα τα στεισεις ολα manual οσα δεν υπαρχει λογος για προεγκατεστημενα. στο ίδιο ρασπερυ εχω pi hole , nas server , torrentadiko , home assistant κ όπως θα δεις είναι μόλις το 38% γεμάτο απο τη 16αρα Επεξ/σία 6 Μαρτίου 2019 από sndev 1
Επισκέπτης Δημοσ. 6 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2019 46 λεπτά πριν, filip123go είπε Παίρνει μικρόφωνο κανονικά! Έχω πέρασει εγώ το Google assistant στο δικό μου. Και έξοδο ήχου είχα ορίσει το HDMI. Δες το εδώ. Τέλειο! :D Δουλεύει πράγματι το μικρόφωνο μέσω 3.5mm jack? Γιατί ριχνοντας μια ματιά εδώ, λεει ότι το 3.5mm jack είναι μονο για audio out και οτι audio in πρεπει USB microphone? 16 λεπτά πριν, sndev είπε όχι θα πάρεις το official κάθετα. έχω 4 raspberry σε όλες τις χρίσεις με απλά τροφοδοτικά από κινητά στα ζόρια με κρεμούσε σκέτο Kodi -open elec- σε κωδικοποίηση 265 πετούσε σήμα χαμηλή τροφοδοσια κ κολλούσε η ταινια σε nas με σκληρό δίσκο που δεν είχε εξωτερική τροφοδοσια μια τον διάβαζε μια όχι κ όταν τον διάβαζε υπό λειτουργούσε γενικά η τροφοδοσια τους είναι 5,1V με τις απώλειες πάει 4,9 οι φορτιστές κινητού είναι 5 V με τις απώλειες κ πόσο καλος ειναι ο φορτιστης εχω δει να πεφτει κ 4,3 στα αμπερ είναι 2,5 του raspberry ενώ των κινητών 1,8- 2 αν βρεις τώρα κανα φορτιστή 5v αξιοπιστο να μην έχει απωλειες και πολλά αμπερ προτίμησε τον αλλά να μη ξεπερνάει τα 5V, ta amper de σε νοιαζουν στο παραπάνω δε κατάκαιγε τραβάει όσα χρειαζόντε ε δε θα κανεις και κανα overclocking ? - να κανεις μιωνετε δραματικά ο χρόνος εγκαταστασης τον πακέτων - θα χρειαστεί Offical.. κανα κινεζικο με 3Α ας πουμε αλλα θα κανει 20 μερες να σου ρθει https://www.gearbest.com/other-accessories/pp_009900607513.html?wid=1433363 θα παρεις μια καρτα 16 gb ειναι αρκετη. θα βαλεις raspbian και θα τα στεισεις ολα manual οσα δεν υπαρχει λογος για προεγκατεστημενα. στο ίδιο ρασπερυ εχω pi hole , nas server , torrentadiko , home assistant κ όπως θα δεις είναι μόλις το 38% γεμάτο απο τη 16αρα Ok τότε θα πάρω τον official φορτιστή. Όχι, δεν σκοπεύω να κάνω overclock. Έλεγα να πάρω την Samsung EVO PLUS 32GB καθώς είναι μικρή η διαφορά στην τιμή σε σχέση με μια 16GB και στα 16GB δεν βρηκα καλύτερη σε random 4k reads/writes .
filip123go Δημοσ. 6 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2019 Έχεις δίκιο. Το μικρόφωνο είναι από μια κάμερα USB της Logitech!! Το είχα ξεχάσει! Τώρα ήρθα σπίτι και το είδα!!
Επισκέπτης Δημοσ. 6 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2019 οκ, ευχαριστώ. Απλως όταν βρω είτε USB sound card είτε μια USB webcam με μικροφωνο, είναι απαραίτητο στη περιγραφει να λεει συμβατοτητα με Linux? Λέω μην αγοράσω κανένα και μετα δεν δουλεύει λόγω ανυπαρξίας linux drivers.
sndev Δημοσ. 6 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 6 Μαρτίου 2019 2 ώρες πριν, startrekdiscovery είπε Τέλειο! Δουλεύει πράγματι το μικρόφωνο μέσω 3.5mm jack? Γιατί ριχνοντας μια ματιά εδώ, λεει ότι το 3.5mm jack είναι μονο για audio out και οτι audio in πρεπει USB microphone? Ok τότε θα πάρω τον official φορτιστή. Όχι, δεν σκοπεύω να κάνω overclock. Έλεγα να πάρω την Samsung EVO PLUS 32GB καθώς είναι μικρή η διαφορά στην τιμή σε σχέση με μια 16GB και στα 16GB δεν βρηκα καλύτερη σε random 4k reads/writes . απλα να αναφερω οτι πλεον το raspberry bootarei και απο σκληρο. αυτο σημαινει πως αν εχεις μια πρόχειρη sd που λογικά θα έχεις και ενα usb που πάλι λογικά θα έχεις το σεταρεις να τρέχει απο το usb που ειναι και σαφέστατα αρκετά πιο γρήγορο. δεν είναι τα 6 ευρό είναι οτι θα σου λύσει τη ζωή απο θέμα χρόνου πολλές φόρες. + το overclock που ειναι απλα 3ς γραμμες σε ενα τχτ αρχειο.. anyway!
skiabox Δημοσ. 14 Μαΐου 2019 Δημοσ. 14 Μαΐου 2019 Θέλω να κόψω διαφημίσεις πάνω στο hardware. Είναι καλή λύση ένα rasbery pi + pi-hole ? Εχω Cosmote VDSL με Speedport Entry 2i και χρησιμοποιώ τη μία θύρα ethernet με καλώδιο και μια δεύτερη με ένα tplink router μόνο για το wireless.
sndev Δημοσ. 14 Μαΐου 2019 Δημοσ. 14 Μαΐου 2019 (επεξεργασμένο) 4 ώρες πριν, skiabox είπε Θέλω να κόψω διαφημίσεις πάνω στο hardware. Είναι καλή λύση ένα rasbery pi + pi-hole ? Εχω Cosmote VDSL με Speedport Entry 2i και χρησιμοποιώ τη μία θύρα ethernet με καλώδιο και μια δεύτερη με ένα tplink router μόνο για το wireless. ναι και πολύ εύκολο στη χρήση κ αν θες περνάς κ custom λίστες . ενα 95% το blockarei , δε μπλοκάρει διαφημίσεις σταvideo του youtube άπλα θα αλλάξεις την dns του router σε αυτή του raspberry , όποτε θες να έχεις στατικ ip στο raspberry μονό αυτό πρόσεξε να φτιάξεις πριν από όλα Επεξ/σία 14 Μαΐου 2019 από sndev
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα