Seahorse Δημοσ. 13 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2019 Καλησπέρα σε όλους! Η μητέρα μου πήρε 2 αναρρωτικές άδειες. Μια 5ήμερη απο τις 12/02-16/02 και μια 15ήμερη απο τις 18/02-04/03. Στο ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) πήγαμε στις 25/02 και κάναμε αίτηση για χορήγηση επιδόματος ασθενείας (να πληρωθεί δηλαδή). Μας έκλεισαν ραντεβού με επιτροπή στην 01/03. Μας έδωσαν ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗ και μας είπαν αφού την συμπληρώσουν να την πάρουμε στο ΕΦΚΑ στις 12/03 (σήμερα δηλαδή). Σήμερα, 12/03 πήγαμε και μας έδωσαν μια απόφαση σύμφωνα με την οποία μας πληρώνουν κάποιο ποσό μόνο για τις ημέρες απο 28/02-03/03 και ο λόγος μας είπαν πως είναι γιατί αργήσαμε να παρουσιαστούμε στο ΙΚΑ και έπρεπε να είχαμε παρουσιαστεί μέσα στις 2 πρώτες μέρες όταν ξεκίνησε η αναρρωτική. Έπειτα μας είπαν να κάνουμε ένσταση και πως η ημερομηνία εκδίκασης της έντασης θα γίνει μετά απο 1 χρόνο! 1) Το γνωρίζατε ότι αν δεν παρουσιαστείς μέσα στις 2 πρώτες μέρες δεν μπορείς να πάρεις τα χρήματα σου απο το ΙΚΑ και πρέπει να κάνεις ένσταση? 2) Ξέρει κάποιος να μου πει αν ο εργοδότης της μητέρας μου πρέπει να της πληρώσει κάποιο ποσό άσχετα με την απόρριψη που είχαμε απο το ΙΚΑ?
k_w_t Δημοσ. 13 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2019 (επεξεργασμένο) Οντως ισχυει αυτο με τις 3 πρωτες μερες.. Πρεπει να παει καποιος τα χαρτια στο ΙΚΑ .. Δεν χρειαζοταν να παει η μητερα σου πηγαινες και εσυ... Τα τραβαγα με τις αδειες εγκυμοσυνης της γυναικας μου.. Μεχρι και σε επιτροπη ειχα παει εγω. Να προσεχετε παντα τις ημερομηνιες. Στο ΙΚΑ του Ν..Κοσμου πηγαν να μας κοψουν για τον ιδιο λογο καποιο ποσο. Επειδη η υπαλληλος δεν ειχε δει οτι μεσολαβούσε Σαββατοκυριακο . Ευτυχως δεν χρειαστηκε ενσταση γιατι το διορθωσε κατευθειαν η προϊσταμενη. Ο εργοδοτης πληρωνει σε αδειες πανω απο τις 3 μερες μονο σε περιπτωση εργατικου ατυχηματος... Επεξ/σία 13 Μαρτίου 2019 από k_w_t
Seahorse Δημοσ. 13 Μαρτίου 2019 Μέλος Δημοσ. 13 Μαρτίου 2019 Καλημέρα και σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Είχα ανάγκη να διαβάσω την γνώμη/εμπειρία κάποιου άλλου γιατί στενοχωρηθήκαμε λίγο, αλλά δεν πειράζει. Υγεία πάνω απο όλα. Αυτό που λένε ότι ο εργοδότης βάζει τα μισά και τα άλλα μισά το ΙΚΑ ισχύει? Ήλπιζα ότι αφού χάσαμε τα μισά του ΙΚΑ, μήπως είχαμε το δικαίωμα να πάρουμε τουλάχιστον τα άλλα μισά απο τον εργοδότη.
k_w_t Δημοσ. 13 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2019 3 λεπτά πριν, Seahorse είπε Καλημέρα και σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Είχα ανάγκη να διαβάσω την γνώμη/εμπειρία κάποιου άλλου γιατί στενοχωρηθήκαμε λίγο, αλλά δεν πειράζει. Υγεία πάνω απο όλα. Αυτό που λένε ότι ο εργοδότης βάζει τα μισά και τα άλλα μισά το ΙΚΑ ισχύει? Ήλπιζα ότι αφού χάσαμε τα μισά του ΙΚΑ, μήπως είχαμε το δικαίωμα να πάρουμε τουλάχιστον τα άλλα μισά απο τον εργοδότη. Αυτο ισχυει για αδειες μεχρι 3 μερες .
chsam Δημοσ. 13 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2019 2 ώρες πριν, Seahorse είπε Καλημέρα και σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Είχα ανάγκη να διαβάσω την γνώμη/εμπειρία κάποιου άλλου γιατί στενοχωρηθήκαμε λίγο, αλλά δεν πειράζει. Υγεία πάνω απο όλα. Αυτό που λένε ότι ο εργοδότης βάζει τα μισά και τα άλλα μισά το ΙΚΑ ισχύει? Ήλπιζα ότι αφού χάσαμε τα μισά του ΙΚΑ, μήπως είχαμε το δικαίωμα να πάρουμε τουλάχιστον τα άλλα μισά απο τον εργοδότη. Η δικια μου εμπειρια το 2016 οταν επαθα την μεση παντως ηταν οτι δεν ειχα θεμα με το ποτε πηγα στο ΙΚΑ(πηγα μετα απο 20 μερες για τα χαρτια).Ειδοποιηθηκα για την επιτροπη, γιατι συνεχισα την αδεια και οταν πηγα μετα απο δυο μηνες, τους πηγα και τα υπολοιπα χαρτια της αναρρωτικης και ολα οκ.Δεν ξερω αν αλλαξε κατι τοσο πολυ. 1.Τα μισα πρεπει να βαζει ο εργοδοτης (αν θελει σου πληρωνει κ ολοκληρο) και τιποτα το ΙΚΑ μονο μεχρι τις τρεις πρωτες μερες. 2.Απο την τεταρτη μερα κ μετα και μεχρι ενα οριο ημερων (αναλογα με την προυπηρεσια μεχρι και μηνα) βαζουν και οι δυο μισα μισα. 3.Απο το προηγουμενο οριο 2 (πχ μηνα) κ μετα πληρωνει μονο το ΙΚΑ.
k_w_t Δημοσ. 13 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2019 (επεξεργασμένο) 55 λεπτά πριν, chsam είπε Η δικια μου εμπειρια το 2016 οταν επαθα την μεση παντως ηταν οτι δεν ειχα θεμα με το ποτε πηγα στο ΙΚΑ(πηγα μετα απο 20 μερες για τα χαρτια).Ειδοποιηθηκα για την επιτροπη, γιατι συνεχισα την αδεια και οταν πηγα μετα απο δυο μηνες, τους πηγα και τα υπολοιπα χαρτια της αναρρωτικης και ολα οκ.Δεν ξερω αν αλλαξε κατι τοσο πολυ. 1.Τα μισα πρεπει να βαζει ο εργοδοτης (αν θελει σου πληρωνει κ ολοκληρο) και τιποτα το ΙΚΑ μονο μεχρι τις τρεις πρωτες μερες. 2.Απο την τεταρτη μερα κ μετα και μεχρι ενα οριο ημερων (αναλογα με την προυπηρεσια μεχρι και μηνα) βαζουν και οι δυο μισα μισα. 3.Απο το προηγουμενο οριο 2 (πχ μηνα) κ μετα πληρωνει μονο το ΙΚΑ. Επειδη το ειχα πιο προσφατο μετα τις 3 μερες μονο απο το ΙΚΑ πληρωνεσαι. Περιπου 470€ το μηνα .Ο εργοδοτης μονο τις εισφορες σου πληρωνει. Στο εργατικο ατυχημα πανε μισα μισα.. Ο εργοδοτης συμπληρωνει τα υπολοιπα απο τα 470€ μεχρι το υψος του μισθου σου... Επεξ/σία 13 Μαρτίου 2019 από k_w_t
chsam Δημοσ. 13 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2019 (επεξεργασμένο) 14 λεπτά πριν, k_w_t είπε Επειδη το ειχα πιο προσφατο μετα τις 3 μερες μονο απο το ΙΚΑ πληρωνεσαι. Περιπου 470€ το μηνα .Ο εργοδοτης μονο τις εισφορες σου πληρωνει. Μηπως ησουν καποια ιδιαιτερη περιπτωση;Γιατι οπου κ να ψαξεις αναγραφουν αυτα που λεω, εκτος κ αν αλλαξε κατι τους τελευταιους μηνες.Ξεχασα να αναφερω οτι τον Ιουλιο 2018 νοσηλευτηκα 3 μερες σε νοσοκομειο και αλλες 5 μερες σπιτι.Τα χαρτια τα πηγα αφου γυρισα στην δουλεια(αφου πρεπει να παρεις χαρτι απο τον εργοδοτη οτι ελειπες απο την δουλεια), τα κατεθεσα κ η πληρωμη εγινε οπως αναφερω.Τις τρεις πρωτες μερες τις πηρα απο τον εργοδοτη (ηταν οκ ο τυπος κ μου εδωσε πληρες ημερομισθιο) και για τις υπολοιπες 5 χαρτι απο το ικα με το ποσο που θα επαιρνα απο το ικα (9.55 * 5) ωστε να το παω στον εργοδοτη για να αφαιρεσει απο την μισθοδοσια. Επεξ/σία 13 Μαρτίου 2019 από chsam
k_w_t Δημοσ. 13 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2019 1 λεπτό πριν, chsam είπε Μηπως ησουν καποια ιδιαιτερη περιπτωση;Γιατι οπου κ να ψαξεις αναγραφουν αυτα που λεω, εκτος κ αν αλλαξε κατι τους τελευταιους μηνες.Ξεχασα να αναφερω οτι τον Ιουλιο 2018 νοσηλευτηκα 3 μερες σε νοσοκομειο και αλλες 5 μερες σπιτι.Τα χαρτια τα πηγα αφου γυρισα στην δουλεια(αφου πρεπει να παρεις χαρτι απο τον εργοδοτη οτι ελειπες απο την δουλεια), τα κατεθεσα κ η πληρωμη εγινε οπως αναφερω.Τις τρεις πρωτες μερες τις πηρα απο τον εργοδοτη (ηταν οκ ο τυπος κ μου εδωσε πληρες ημερομισθιο) και για τις υπολοιπες 5 χαρτι απο το ικα με το ποσο που θα επαιρνα απο το ικα (9.55 * 5) ωστε να το παω στον εργοδοτη για να αφαιρεσει απο την μισθοδοσια. Ολα αυτα με τη καταθεση χαρτιων και τις επιτροπες ισχυουν σε περιπτωση που πας χαρτι απο ιδιωτη γιατρο. Εαν ειναι απο οικογειακο γιατρο ,δημοσιο νοσοκομειο κτλ αλλαζει η διαδικασια. Εαν κανεις το αθροισμα για τον μισθο σου εκεινο το μηνα εβγανε ολοκληρο το ποσό ή εχανες καποια λεφτα ? Η γυναικα μου ελειπε 1 μηνα αναρρωτικη αδεια στην αρχη της εγκυμοσυνης της λογω αποκολλησης.. (δοξα το θεο ολα καλα το παιδι κοντευει 2 χρονων). Για αυτον τον μηνα πληρωθηκε απο το ΙΚΑ 470€ και απο τον εργοδοτη της δεν πηρε τιποτα. Ασε που για να τα παρει περιμενε επιτροπη και τα πηρε μετα απο 2 μηνες..
chsam Δημοσ. 13 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2019 (επεξεργασμένο) 9 λεπτά πριν, k_w_t είπε Ολα αυτα με τη καταθεση χαρτιων και τις επιτροπες ισχυουν σε περιπτωση που πας χαρτι απο ιδιωτη γιατρο. Εαν ειναι απο οικογειακο γιατρο ,δημοσιο νοσοκομειο κτλ αλλαζει η διαδικασια. Εαν κανεις το αθροισμα για τον μισθο σου εκεινο το μηνα εβγανε ολοκληρο το ποσό ή εχανες καποια λεφτα ? Η γυναικα μου ελειπε 1 μηνα αναρρωτικη αδεια στην αρχη της εγκυμοσυνης της λογω αποκολλησης.. (δοξα το θεο ολα καλα το παιδι κοντευει 2 χρονων). Για αυτον τον μηνα πληρωθηκε απο το ΙΚΑ 470€ και απο τον εργοδοτη της δεν πηρε τιποτα. Ασε που για να τα παρει περιμενε επιτροπη και τα πηρε μετα απο 2 μηνες.. Γι'αυτο σου ειπα, μηπως στην εγκυμοσυνη ισχυουν αλλα.Εγω νοσηλευτηκα στο Γεννηματας και χαρτι αναρρωτικης πηρα απο τον γιατρο του νοσοκομειου και εκανα οτι σου ειπα.Οχι λεφτα εννοειται οτι δεν εχασα, απλα ο εργοδοτης, εχωντας το χαρτι του ικα ο λογιστης του, αφαιρεσε απο τον μισθο τα 9.55*5=47,75.Αλλα κ το 2016 με την μεση απο νοσοκομεια επαιρνα αδειες, ποτέ απο ιδιωτη. Μηπως την χρεωσαν σαν αδεια εγκυμοσυνης;Μηπως η συζυγος πριν τον εναν μηνα που ελειπε ειχε λειψει αλλο διαστημα με ασθενεια οποτε ξεπερασε το οριο που υποχρεουται ο εργοδοτης να πληρωσει (αναλογα με τα χρονια εργασιας απο 15 μεχρι 30 μερες); Επεξ/σία 13 Μαρτίου 2019 από chsam
greekparot Δημοσ. 13 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2019 14 ώρες πριν, Seahorse είπε Καλησπέρα σε όλους! Η μητέρα μου πήρε 2 αναρρωτικές άδειες. Μια 5ήμερη απο τις 12/02-16/02 και μια 15ήμερη απο τις 18/02-04/03. Στο ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) πήγαμε στις 25/02 και κάναμε αίτηση για χορήγηση επιδόματος ασθενείας (να πληρωθεί δηλαδή). Μας έκλεισαν ραντεβού με επιτροπή στην 01/03. Μας έδωσαν ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗ και μας είπαν αφού την συμπληρώσουν να την πάρουμε στο ΕΦΚΑ στις 12/03 (σήμερα δηλαδή). Σήμερα, 12/03 πήγαμε και μας έδωσαν μια απόφαση σύμφωνα με την οποία μας πληρώνουν κάποιο ποσό μόνο για τις ημέρες απο 28/02-03/03 και ο λόγος μας είπαν πως είναι γιατί αργήσαμε να παρουσιαστούμε στο ΙΚΑ και έπρεπε να είχαμε παρουσιαστεί μέσα στις 2 πρώτες μέρες όταν ξεκίνησε η αναρρωτική. Έπειτα μας είπαν να κάνουμε ένσταση και πως η ημερομηνία εκδίκασης της έντασης θα γίνει μετά απο 1 χρόνο! 1) Το γνωρίζατε ότι αν δεν παρουσιαστείς μέσα στις 2 πρώτες μέρες δεν μπορείς να πάρεις τα χρήματα σου απο το ΙΚΑ και πρέπει να κάνεις ένσταση? 2) Ξέρει κάποιος να μου πει αν ο εργοδότης της μητέρας μου πρέπει να της πληρώσει κάποιο ποσό άσχετα με την απόρριψη που είχαμε απο το ΙΚΑ? Γράψε εάν οι δυο γνωματεύσεις ήταν από συμβεβλημένο ιατρό εοπυυ ή όχι. Το όριο δυο ημερών έχει καταργηθεί εδώ και χρονια.
k_w_t Δημοσ. 13 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2019 3 ώρες πριν, chsam είπε Γι'αυτο σου ειπα, μηπως στην εγκυμοσυνη ισχυουν αλλα.Εγω νοσηλευτηκα στο Γεννηματας και χαρτι αναρρωτικης πηρα απο τον γιατρο του νοσοκομειου και εκανα οτι σου ειπα.Οχι λεφτα εννοειται οτι δεν εχασα, απλα ο εργοδοτης, εχωντας το χαρτι του ικα ο λογιστης του, αφαιρεσε απο τον μισθο τα 9.55*5=47,75.Αλλα κ το 2016 με την μεση απο νοσοκομεια επαιρνα αδειες, ποτέ απο ιδιωτη. Μηπως την χρεωσαν σαν αδεια εγκυμοσυνης;Μηπως η συζυγος πριν τον εναν μηνα που ελειπε ειχε λειψει αλλο διαστημα με ασθενεια οποτε ξεπερασε το οριο που υποχρεουται ο εργοδοτης να πληρωσει (αναλογα με τα χρονια εργασιας απο 15 μεχρι 30 μερες); Οχι δεν ηταν αδεια εγκυμοσυνης αυτη την δικαιουσε λιγο πριν την γεννα.. Αναρρωτικη αδεια ειχε παρει κανονικα . 2 ώρες πριν, greekparot είπε Γράψε εάν οι δυο γνωματεύσεις ήταν από συμβεβλημένο ιατρό εοπυυ ή όχι. Το όριο δυο ημερών έχει καταργηθεί εδώ και χρονια. Δεν εχει καταργηθει οταν ειναι απο ιδιωτη γιατρο και πρεπει να περασεις επιτροπη... Ολοι οι γιατροι ειναι συμβεβλημενοι με τον ΕΟΠΥΥ για συνταγογραφηση αλλιως δεν εχουν αδεια Ιατρειου (το ταμπελακι στην πορτα) Απλα δεν ειναι συμβεβλημενοι για δωρεαν εξετασεις ολοι.
greekparot Δημοσ. 13 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2019 Η δουλεια μου είναι για να σου το λέω. Το 2 ήμερο έχει καταργηθεί. Όταν ο γιατρός είναι νοσοκομειακός, ή ιδιώτης συμβεβλ. με τον ΕΟΠΥΥ (για δωρεάν εξέταση) ή οικογ. ιατρός ΕΟΠΥΥ και έχεις άδεια έως 15 ημέρες δεν περνάς επιτροπή (αυτό μόνο για το πρώτο 15νθημερο). 1
k_w_t Δημοσ. 13 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2019 34 λεπτά πριν, greekparot είπε Η δουλεια μου είναι για να σου το λέω. Το 2 ήμερο έχει καταργηθεί. Όταν ο γιατρός είναι νοσοκομειακός, ή ιδιώτης συμβεβλ. με τον ΕΟΠΥΥ (για δωρεάν εξέταση) ή οικογ. ιατρός ΕΟΠΥΥ και έχεις άδεια έως 15 ημέρες δεν περνάς επιτροπή (αυτό μόνο για το πρώτο 15νθημερο). To ιδιο πραγμα λεμε... Οταν στον γιατρο πληρωνεις δηλαδη δεν πας με ΕΟΠΠΥ πρεπει σε 2 μερες να τα πας στο ΙΚΑ για να περασεις επιτροπη.. Οταν ειναι δωρεαν εξεταση δεν χρειαζεται...
greekparot Δημοσ. 13 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2019 Όχι δεν λέμε το ίδιο πράγμα. «Δεν ισχύει πλέον η προθεσμία των 2 ημερών» έχει ακυρωθεί εδώ και κάποια χρονια με εγκύκλιο του τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Αν πας σε οποιονδήποτε γιατρό ιδιώτη και πας την γνωμάτευση μετά από 3 ή και παραπάνω ημέρες είναι «υποχρεωμένοι» να σε παραπέμψουν στην υγειονομική επιτροπή.
k_w_t Δημοσ. 14 Μαρτίου 2019 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2019 9 ώρες πριν, greekparot είπε Όχι δεν λέμε το ίδιο πράγμα. «Δεν ισχύει πλέον η προθεσμία των 2 ημερών» έχει ακυρωθεί εδώ και κάποια χρονια με εγκύκλιο του τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Αν πας σε οποιονδήποτε γιατρό ιδιώτη και πας την γνωμάτευση μετά από 3 ή και παραπάνω ημέρες είναι «υποχρεωμένοι» να σε παραπέμψουν στην υγειονομική επιτροπή. Δεν σου πληρωνουν καποιες μερες το εζησα στο ΙΚΑ Ν.Κοσμου το Νοεμβριο 2017. Εχεις καπου αυτη την εγκυκλιο να τους την κολλησω στα μουτρα ?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα