Προς το περιεχόμενο

Αυστηρότερο έλεγχο του διαδικτύου προτείνει ο Mark Zuckerberg του Facebook


voltmod

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ο Mark Zuckerberg, με ανοιχτή επιστολή του, προτείνει τρόπους ρύθμισης του διαδικτύου και καλεί τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο καθώς και εποπτικές αρχές να ορίσουν νέους κανόνες και να ψηφίσουν νέους νόμους για τον έλεγχο και την αστυνόμευση του online περιεχομένου.

Για παράδειγμα, ο Mark Zuckerberg πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ορίσουν τις «βασικές γραμμές» για το online περιεχόμενο και να απαιτούν το «φιλτράρισμα» του, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες να φτάσει στην πλατφόρμα βίαιο και ακραίο περιεχόμενο (όπως αυτό υποθέτουμε της ζωντανής μετάδοσης της μαζικής δολοφονίας πενήντα ανθρώπων στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας μέσω της πλατφόρμας του Facebook από τον δράστη).

Το Facebook και ο Mark Zuckerberg, τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, επειδή δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και δεν έχουν παρθεί κρίσιμης σημασίας αποφάσεις για την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών σε πολλές περιπτώσεις (με σπουδαιότερη της υπόθεσης της Cambridge Analytica, όπου τα προσωπικά δεδομένα πολλών δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών βρέθηκαν στα χέρια της συγκεκριμένης εταιρείας ανάλυσης δεδομένων που εργαζόταν για τον Donald Trump στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ πριν από τρία χρόνια). Μάλιστα στην περίπτωση του σκανδάλου της Cambridge Analytics με την πρωτοφανή για τα δεδομένα του Facebook διαρροή δεδομένων, ασκήθηκαν διώξεις σε βάρους του Facebook και τον Mark Zuckerberg να καταθέτει ενώπιον του Κογκρέσου.

Πρόσφατα, ο CEO του Facebook έκανε γνωστό ότι το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο θα κάνει… στροφή προς την προστασία της ιδιωτικότητας, και ενδεχομένως θέλοντας να προλάβει περαιτέρω επικρίσεις, αλλά και να αντιμετωπίσει τις φωνές για την ρύθμιση του ίδιου του Facebook, ήθελε να επαναπροσδιορίσει την συζήτηση υποδεικνύοντας μάλιστα τι είναι πρόθυμο το Facebook να συζητήσει με τις κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές αρχές αλλά και τι είναι πρόθυμο να δεχτεί.

Ο Mark Zuckerberg ζητά επίσης να οριστούν κανονισμοί που θα βασίζονται σε «κοινά πρότυπα» από όλες τις κυβερνήσεις ώστε να εφαρμοστούν από όλα τα κοινωνικά δίκτυα και πλατφόρμες για να αποφευχθεί η περίπτωση διαμοιρασμού βίαιου ή ακραίου περιεχομένου (η μετακίνηση του από την μία πλατφόρμα στην άλλη). Επίσης προτείνει να οριστούν κανονισμού για την επαλήθευση της ταυτότητας των ατόμων πίσω από πολιτικές διαφημίσεις. Ο ίδιος, ελπίζει στην θέσπιση ενός «παγκόσμια εναρμονισμένου νομικού πλαισίου, στα πρότυπα του Γενικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) προκειμένου να βελτιωθεί συνολικά η προστασία των προσωπικών δεδομένων χωρίς να φτάσουμε σε ένα κατακερματισμένο Internet. Επίσης ελπίζει στην διασφάλιση της φορητότητας των δεδομένων μεταξύ των διάφορων υπηρεσιών, υποδεικνύοντας το Data Transfer Project ως παράδειγμα (πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό εγχείρημα με την συμμετοχή των Google, Microsoft, Facebook και Twitter, για την διασφάλιση της διαδικασίας και την διευκόλυνση των χρηστών να κατεβάζουν και να μεταφέρουν δεδομένα μεταξύ των υπηρεσιών τους). 

Συνολικά, ο Mark Zuckerberg καλεί όλες τις κυβερνήσεις να θεσπίσουν νόμους και να επιβάλλουν κανόνες για τον έλεγχο του βίαιου ή ακραίου περιεχομένου, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την διασφάλιση της φορητότητας τους, την ταυτοποίηση όσων βρίσκονται πίσω από πολιτικές διαφημίσεις καθώς και την διασφάλιση της διαδικασίας των εκλογών. Αν και οι προτάσεις του επικεφαλής του Facebook είναι ουσιαστικές, παραμένουν ασαφείς σε αρκετά σημεία. Παρόλα αυτά, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως ένα βασικό σημείο εκκίνησης.

Engadget


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 41
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Απλα σταματηστε να χρησιμοποιειτε social media τοσο πολυ, χρησιμοποιειτε ad και tracking blockers, cookie blockers και auto-deleters, μαζι με ενα VPN, και δεν εχετε τιποτα να φοβαστε με το τι σκατα κανει ο καθενας με τα δεδομενα σας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ημαρτον...και οπως λεει ο λαος...ειπε ο γαιδαρος τον πετεινο κεφαλα! Κακο internet...το facebook δε θα το εκανε ποτε αυτο!...το facebook δε θα το εκανε ποτε αυτο! ...ξανα ημαρτον!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...