nikangel Δημοσ. 2 Μαΐου 2019 Δημοσ. 2 Μαΐου 2019 Παρακαλώ θα ήθελα την βοήθεια ενός ασφαλιστή αυτοκινήτου ή ενός δικηγόρου. Πριν από δυο χρόνια αγόρασα ένα αυτοκίνητο μέσω καταναλωτικού δανείου και το αυτοκίνητο γράφτηκε στην άδεια κατά 90% στο όνομα του πατέρα μου και κατά 10% στο όνομα της μητέρας μου. Ο λόγος που γράφτηκε ένα ποσοστό στην μητέρα μου ήταν επειδή το ζήτησε η τράπεζα καθώς εκείνη μπήκε εγγυήτρια στο δάνειο. Να σημειώσω πως οι γονείς μου είχαν διαζύγιο πολλών ετών και δεν ειχαν καμία συγγένικη σχέση όταν υπογράφει το δάνειο. Δυστυχώς εντελώς απροσδόκητα ο πατέρας μου απεβίωσε πριν την λήξη του 24μηνου δανείου και το υπόλοιπο των δόσεων αποπληρωθηκε από την μητέρα μου. Επειδή ο πατέρας μου είχε κάποια παλιά χρέη σε τράπεζες αποφάσισα να κάνω αποποίηση κληρονομιάς σαν εγγυτερος συγγενής μιας και το μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο ήταν το 90% του αυτοκινήτου. Έτσι το 90% παραμένει στον αέρα και κάποια στιγμή θα περιέλθει στο δημόσιο. Επειδή όμως η μητέρα μου κατέχει έστω και το μικρό ποσοστό του 10% νομιμος και αναφέρεται το όνομα της στην άδεια, μπορεί να χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο κανονικά σύμφωνα με τα λεγόμενα ενός δικηγόρου. Έτσι ενημέρωσα την ασφαλιστική εταιρεία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς 90% αποποιημενο από εμένα ως κληρονόμο και 10% ενεργό ποσοστό στο όνομα της μητέρας μου. Η εταιρεία μέσω mail με διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην ανανέωση συμβολαίου και πως τώρα πια το συμβόλαιο θα έβγαινε στο όνομα του συνδικαιούχου εν ζωή δλδ στην μητέρα μου. Να σημειώσω πως το αυτοκίνητο είναι δηλωμένο στην φορολογική της δήλωση και πληρώνει κανονικά τα τέλη κυκλοφορίας. Έχοντας λοιπόν το mail διαβεβαίωσης από την ασφαλιστική προχωράω σε ανανέωση ασφάλισης του οχήματος με όλες τις καλύψεις μέσα και με κόστος 320 ευρώ ετησίως. Πριν από ένα μηνα λοιπόν και ενώ ήταν σταθμευμένο το όχημα κάτω από το σπίτι, νεαρή οδηγός το εμβολιζει μαζί με 2 ακόμα οχήματα και του προκαλεί ζημιά της τάξης των 600 ευρώ περίπου. Επειδή η εταιρεία της συμμετείχε στον φιλικό διακανονισμό ο ασφαλιστής μου που ήρθε και κατέγραψε το συμβάν, μου πρότεινε να υπογράψουμε φιλική δήλωση όπως και έγινε. Από την επόμενη ημέρα όμως έχει ξεκινήσει ένας γολγοθας με την δική μου ασφαλιστική καθώς δεν δέχεται να αποζημιώσει την μητέρα μου για την ζημιά που προκάλεσε η άλλη οδηγός γιατί ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς του αυτοκινήτου και δεν μπορεί να προχωρήσει σε αποζημίωση. Επίσης με ενημέρωσε πως ούτε η άλλη εταιρεία της υπαιτίου οδηγού θα μας αποζημιώσει καθώς θα χρησιμοποιήσει το ίδιο επιχείρημα. Αυτό που ρωτάω λοιπόν κάποιο γνώστη των ασφαλιστικών ή νομικών θεμάτων είναι : 1) Επιτρέπεται η μητέρα μου ως συνδικαιούχος του αυτοκινήτου έστω και μικρού ποσοστού να το χρησιμοποιεί νομίμως και να έχει ασφαλιστική κάλυψη; 2) Πρέπει η εταιρεία να μας αποζημιώσει για ζημιά που έγινε από υπαιτιότητα αλλού οδηγού καθώς ήδη την έχει αποδεχτεί. 3) Μπορώ να καταφύγω στον συνήγορο του καταναλωτή εναντίον της ασφαλιστικής μου εταιρείας που τόσο καιρό εισέπραττε από εμένα παρανόμως χρήματα για υπηρεσίες που δεν ήταν σε θέση να μου παρέχει; 4) Μπορεί ένα αυτοκίνητο να κυκλοφορεί νόμιμα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς που έχω αναλύσει παραπάνω. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας
paylidis Δημοσ. 3 Μαΐου 2019 Δημοσ. 3 Μαΐου 2019 οταν υπαρχουν συνιδιοκτητες σε ενα αμαξι σε ενδεχομενη ζημια βγαινει απο την ασφαλιστικη το ποσο κατ αναλογιαν (δηλαδη για ζημια 1000 ευρω και 50-50 κυριοτητσ θα βγουν 2 πεντακοσαρες επιταγες).... οσον αφορά το αν μπορεις να το κυκλοφορεις η απαντηση ειναι μαλλον αρνητικη, καθως το 90% αυτο ανηκει σε αυτους που χρωσταγε ο μακαριτης (τραπεζες/κρατος οτιδήποτε, αρα αυτη τη στιγμη το καπηλευεσαι χωρις την συναινεση τους). 1 1
Joshua21 Δημοσ. 3 Μαΐου 2019 Δημοσ. 3 Μαΐου 2019 Αυτός που έχει δικαίωμα να εισπράξει την αποζημίωση είναι ο ιδιοκτήτης, εκτός και αν στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο προβλέπεται ότι δικαιούχος του ασφαλίσματος είναι κάποιος άλλος. 1
ritchie77 Δημοσ. 3 Μαΐου 2019 Δημοσ. 3 Μαΐου 2019 Αυτα που λεει η ασφαλιστικη ειναι βλακειες για να μην σε αποζημιωσει. Οταν εγινε το συμβολαιο και πληρωνες τα 320 ηταν ολα καλα? και καταρχην γιατι πληρωσε η μητερα σου 320 για ασφαλεια και τα τελη ολα εφοσον εχει μονο το 10%. Το 90% ανηκει στις τραπεζες η κανω λαθος? 1
nikangel Δημοσ. 3 Μαΐου 2019 Μέλος Δημοσ. 3 Μαΐου 2019 48 λεπτά πριν, paylidis είπε οταν υπαρχουν συνιδιοκτητες σε ενα αμαξι σε ενδεχομενη ζημια βγαινει απο την ασφαλιστικη το ποσο κατ αναλογιαν (δηλαδη για ζημια 1000 ευρω και 50-50 κυριοτητσ θα βγουν 2 πεντακοσαρες επιταγες).... οσον αφορά το αν μπορεις να το κυκλοφορεις η απαντηση ειναι μαλλον αρνητικη, καθως το 90% αυτο ανηκει σε αυτους που χρωσταγε ο μακαριτης (τραπεζες/κρατος οτιδήποτε, αρα αυτη τη στιγμη το καπηλευεσαι χωρις την συναινεση τους). Ευχαριστώ για την απάντηση. Το αυτοκίνητο ανήκει κατά 10% στην μητέρα μου που είναι ΝΟΜΙΜΗ συνδικαιούχος του οχήματος έστω και με αυτό το ποσοστό και έτσι μπορεί να το κυκλοφορεί κανονικά. Την έχει ενημερώσει δικηγόρος σχετικά. Το υπόλοιπο 90% δεν ανήκει πουθενά. Όταν περάσουν και οι 6 γενιές κληρονόμων περιέρχεται στο δημόσιο ως 7ος κατά σειρά κληρονόμος. Η τράπεζα που αγοράστηκε το αμάξι έχει εξοφληθεί. 27 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Αυτός που έχει δικαίωμα να εισπράξει την αποζημίωση είναι ο ιδιοκτήτης, εκτός και αν στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο προβλέπεται ότι δικαιούχος του ασφαλίσματος είναι κάποιος άλλος. Στην άδεια αυτοκινήτου φαίνονται δύο ιδιοκτήτες. Ο αποβιωσας πατέρας μου και η μητέρα μου. Το νεο ασφαλιστηρίου εχει εκδοθεί πια στο όνομα της μητέρας μου
ritchie77 Δημοσ. 3 Μαΐου 2019 Δημοσ. 3 Μαΐου 2019 3 λεπτά πριν, nikangel είπε Όταν περάσουν και οι 6 γενιές κληρονόμων περιέρχεται στο δημόσιο ως 7ος κατά σειρά κληρονόμος. 6 γενιές? εχεις παιδια? εχεις αδερφια? εκαναν αποποιηση κληρονομιας και τα αδερφια σου? εχουν παιδια?
nikangel Δημοσ. 3 Μαΐου 2019 Μέλος Δημοσ. 3 Μαΐου 2019 17 λεπτά πριν, ritchie77 είπε Αυτα που λεει η ασφαλιστικη ειναι βλακειες για να μην σε αποζημιωσει. Οταν εγινε το συμβολαιο και πληρωνες τα 320 ηταν ολα καλα? και καταρχην γιατι πληρωσε η μητερα σου 320 για ασφαλεια και τα τελη ολα εφοσον εχει μονο το 10%. Το 90% ανηκει στις τραπεζες η κανω λαθος? Και εγώ το ίδιο σκεπτικό έχω με εσένα απλά η ασφαλιστικά αρνείται να δώσει την αποζημίωση. Τα τέλη κυκλοφορίας όταν είναι δύο συνδικαιούχοι έρχονται και στους δυο στην φορολογική τους δήλωση και όποιος τα εξοφλήσει πρώτος απαλλάσσει τον άλλον. Η μητέρα μου παρότι έχει μικρότερο ποσοστό στην εφορία φαίνεται ως συνιδιοκτήτρια του αυτοκινήτου και είχε υποχρέωση βάση νόμου να πληρώσει τα τέλη. Επίσης ασφάλισε το αυτοκίνητο γιατι είναι υποχρεωτικό βάση νόμου και γιατί πήραμε διαβεβαίωση από την ασφάλεια πως μπορεί να γίνει αυτό χωρίς να αλλάξει κάτι προς τις υποχρεώσεις της 1 λεπτό πριν, ritchie77 είπε 6 γενιές? εχεις παιδια? εχεις αδερφια? εκαναν αποποιηση κληρονομιας και τα αδερφια σου? εχουν παιδια? Ο πατέρας μου έχει αδέλφια, έχουν παιδιά, τα παιδιά τους έχουν παιδιά . Μετά έχει ξαδέλφια. Όλοι μα όλοι θα αποποιηθούν σε βάθος χρόνου καθώς ο νόμος δίνει περιθώριο 4 μηνου σε κάθε γενιά. Θα περιέλθει στο δημόσιο το ποσοστό σε 2 χρόνια περίπου...
ritchie77 Δημοσ. 3 Μαΐου 2019 Δημοσ. 3 Μαΐου 2019 Τι παει να πει αρνειται? τα λεφτα ειναι δικα σου και τα προκαταβαλλεις στην ασφαλιστικη ωστε σε περιπτωση ατυχηματος να πληρωσει. Δεν της τα χαριζεις ουτε στα παιρνει νταβαντζιλικι. Τσεκαρε κι εδω https://www.insider.gr/afieromata/asfaleies-2017/124/ti-na-kanete-otan-i-asfalistiki-kathysterei-na-plirosei 1
nikangel Δημοσ. 3 Μαΐου 2019 Μέλος Δημοσ. 3 Μαΐου 2019 2 λεπτά πριν, ritchie77 είπε Τι παει να πει αρνειται? τα λεφτα ειναι δικα σου και τα προκαταβαλλεις στην ασφαλιστικη ωστε σε περιπτωση ατυχηματος να πληρωσει. Δεν της τα χαριζεις ουτε στα παιρνει νταβαντζιλικι. Τσεκαρε κι εδω https://www.insider.gr/afieromata/asfaleies-2017/124/ti-na-kanete-otan-i-asfalistiki-kathysterei-na-plirosei Ευχαριστώ πολύ για τις κατευθύνσεις. Ήδη έχω ζητήσει ακύρωση συμβολαίου απλά και αυτό φαίνεται πως το χρονοτριβουν. Ισχυρίζονται πως οι αποζημιώσεις βγαίνουν στο όνομα του ιδιοκτήτη που αναφέρεται στην άδεια. Βέβαια για αυτό δεν με ενημέρωσαν όταν πιεστικά ζητούσαν να γίνει η ανανέωση του ασφαλιστηρίου. Δεν αξίζει να κινηθώ νομικά για ζημιά αυτής της τάξης γιατί τα χρήματα που θα πληρώσω θα είναι περισσότερα. Σκέφτομαι σοβαρά την καταγγελία στο συνήγορο του καταναλωτή. Το πιο τρομακτικό από όλα είναι πως νοιώθεις ανυπεράσπιστος σε ενδεχόμενο καταστροφής του οχήματος σου από έναν άλλο οδηγό. Δλδ να σου καταστρέψει το όχημα με δική του υπαιτιότητα και να σου λέει η ασφαλιστικη δεν σε αποζημιώνω γιατί δεν έχεις ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς... Ελλαδισταν
Joshua21 Δημοσ. 3 Μαΐου 2019 Δημοσ. 3 Μαΐου 2019 2 λεπτά πριν, nikangel είπε Στην άδεια αυτοκινήτου φαίνονται δύο ιδιοκτήτες. Ο αποβιωσας πατέρας μου και η μητέρα μου. Το νεο ασφαλιστηρίου εχει εκδοθεί πια στο όνομα της μητέρας μου Μην μπερδεύεσαι, αυτό που ασφαλίζεται είναι το όχημα και όχι κάποιο πρόσωπο.
nikangel Δημοσ. 3 Μαΐου 2019 Μέλος Δημοσ. 3 Μαΐου 2019 1 λεπτό πριν, Joshua21 είπε Μην μπερδεύεσαι, αυτό που ασφαλίζεται είναι το όχημα και όχι κάποιο πρόσωπο. Είσαι ασφαλιστής; Η εταιρεία ισχυρίζεται πως το όχημα ασφαλίζεται ως προς την αστική του ευθύνη απέναντι στους άλλους. Δλδ αν εγώ προκαλούσα ατύχημα θα αποζημιωνε τον άλλον. Τώρα που μου προκάλεσε ο άλλος την ζημιά, δεν με αποζημιώνει εμένα γιατί η άδεια δεν αναφέρει μόνο το όνομα αυτού που αναφέρει το ασφαλιστηριο, στην προκειμένη περίπτωση της μητέρας μου.
ritchie77 Δημοσ. 3 Μαΐου 2019 Δημοσ. 3 Μαΐου 2019 18 λεπτά πριν, nikangel είπε Ο πατέρας μου έχει αδέλφια, έχουν παιδιά, τα παιδιά τους έχουν παιδιά . Μετά έχει ξαδέλφια. Όλοι μα όλοι θα αποποιηθούν σε βάθος χρόνου καθώς ο νόμος δίνει περιθώριο 4 μηνου σε κάθε γενιά. Θα περιέλθει στο δημόσιο το ποσοστό σε 2 χρόνια περίπου... Αν υπαρχουν ανηλικα στη σειρα τοτε μπορει να μην ισχυσει το 4μηνο. Αν οι γονεις τους αποφασισουν να τρεχουν στα ειρηνοδικια για αποποιηση η οχι. Αν οχι ισχυει η αποδοχη με το ευεργετημα της απογραφης. Δηλαδη οταν ενηλικιωθουν θα κανουν μια απογραφη κληρονομιας και θα αποφασισουν εκεινα για αποποιηση η οχι. Οποτε μεχρι τοτε το αμαξακι θα ειναι σαραβαλακι και δε θα σας νοιαζει.
nikangel Δημοσ. 3 Μαΐου 2019 Μέλος Δημοσ. 3 Μαΐου 2019 Κανένας από τους συγγενείς δεν νοιάζεται να κληρονομήσει το ποσοστό του 90% και θα αποποιηθούν όλοι. Το πρόβλημα είναι άλλο. Η μητέρα μου ως συνδικαιούχος του οχήματος και ενώ έχει τακτοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις απέναντι στον νομό, δεν μπορεί να αποζημιωθεί για ζημιά που της έχει προκαλέσει άλλος, ο οποίος μάλιστα έχει αποδεχτεί και την υπαιτιότητα του.
Joshua21 Δημοσ. 3 Μαΐου 2019 Δημοσ. 3 Μαΐου 2019 1 λεπτό πριν, nikangel είπε Είσαι ασφαλιστής; Έχει σημασία; Σε ενδιαφέρει περισσότερο τι θα δηλώσω, όχι το τι γράφω; 10 λεπτά πριν, nikangel είπε Η εταιρεία ισχυρίζεται πως το όχημα ασφαλίζεται ως προς την αστική του ευθύνη απέναντι στους άλλους. Ακριβώς έτσι είναι, μπορείς να το διαπιστώσεις και ο ίδιος με μια απλή ματιά στις καλύψεις που περιγράφονται στο ασφαλιστήριο. 10 λεπτά πριν, nikangel είπε Δλδ αν εγώ προκαλούσα ατύχημα θα αποζημιωνε τον άλλον. Εδώ αρχίζεις και χάνεσαι... Η ασφαλιστική θα αποζημίωνε τον άλλον όχι αν εσύ προκαλούσες ατύχημα, θα αποζημίωνε τον άλλον για σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από την κυκλοφορία του ασφαλισμένου οχήματος, άσχετα αν το οδηγούσες εσύ ή η μάνα σου ή ο παρκαδόρος ή οποιοσδήποτε άλλος. Όπως είπα και παραπάνω το όχημα είναι αυτό που ασφαλίζεται, όχι πρόσωπο. 15 λεπτά πριν, nikangel είπε Τώρα που μου προκάλεσε ο άλλος την ζημιά, δεν με αποζημιώνει εμένα γιατί η άδεια δεν αναφέρει μόνο το όνομα αυτού που αναφέρει το ασφαλιστηριο, στην προκειμένη περίπτωση της μητέρας μου. Φυσικά και δεν αποζημιώνει εσένα γιατί ΔΕΝ είσαι ο ιδιοκτήτης (δεν λέει το όνομα σου η άδεια), τι δεν καταλαβαίνεις? Την αποζημίωση την δικαιούται ο/οι ιδιοκτήτης/ες και μόνο.
nikangel Δημοσ. 3 Μαΐου 2019 Μέλος Δημοσ. 3 Μαΐου 2019 3 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Έχει σημασία; Σε ενδιαφέρει περισσότερο τι θα δηλώσω, όχι το τι γράφω; Ακριβώς έτσι είναι, μπορείς να το διαπιστώσεις και ο ίδιος με μια απλή ματιά στις καλύψεις που περιγράφονται στο ασφαλιστήριο. Εδώ αρχίζεις και χάνεσαι... Η ασφαλιστική θα αποζημίωνε τον άλλον όχι αν εσύ προκαλούσες ατύχημα, θα αποζημίωνε τον άλλον για σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από την κυκλοφορία του ασφαλισμένου οχήματος, άσχετα αν το οδηγούσες εσύ ή η μάνα σου ή ο παρκαδόρος ή οποιοσδήποτε άλλος. Όπως είπα και παραπάνω το όχημα είναι αυτό που ασφαλίζεται, όχι πρόσωπο. Φυσικά και δεν αποζημιώνει εσένα γιατί ΔΕΝ είσαι ο ιδιοκτήτης (δεν λέει το όνομα σου η άδεια), τι δεν καταλαβαίνεις? Την αποζημίωση την δικαιούται ο/οι ιδιοκτήτης/ες και μόνο. Ρώτησα αν είσαι ασφαλιστής γιατί τα λεγόμενα σου θα είχαν την ανάλογη βαρύτητα. Φυσικά και με ενδιαφέρουν αυτά που λες αρκεί να έχουν ένα υπόβαθρο γνώσης αντικειμένου και οχι προσωπικές πεποιθήσεις. Όταν λέω ότι δεν αποζημιώνει εμένα , αναφέρομαι στο πρόσωπο της μητέρας μου μιας και εγώ διαχειρίζομαι την υπόθεση. Φυσικά και δεν είχα καμία απαίτηση από την ασφαλιστική να αποζημιώσει εμένα. Νομίζω ότι έγινε εξαρχής κατανοητό. Το πρόβλημα όμως είναι πως δεν αποζημιώνει την μητέρα μου, παρότι εκείνη είναι ΝΟΜΙΜΗ συνδικαιούχος του αυτοκινήτου και το όνομα της αναφέρετε στην άδεια μαζί με το ποσοστό συνιδιοκτησίας της.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα