tolhc1234 Δημοσ. 22 Μαΐου 2019 Δημοσ. 22 Μαΐου 2019 Καλησπέρα, Επειδή έχω μπερδευτεί λίγο με αυτά τα 3: Προς το παρών σε ένα σενάριο business intelligence που έχω δουλέψει γίνεται το παρακάτω (μιλάμε πάντα για Microsoft ecosystem) Υπάρχει μία RDBMS (έστω όνομα Α) όπου γίνονται οι εγγραφές από αδιάφορο front-end app. Με SSIS, κάνουμε ETL από την Α σε μία database (έστω όνομα Β) η οποία είναι denormalised (είναι κι αυτή relational) Ύστερα με SSAS έχουμε φτιάξει μία OLAP database (έστω όνομα Γ) με data source την βάση Β Άρα στην ουσία έχουμε 3 πράγματα: Α: Normalised RDBMS που γεμίζει από τον χρήστη κάποιου app Β: Denormalised RDBMS που γεμίζει με ETL Γ: OLAP βάση που γεμίζει από την B. Τέλος, με κάποιο εργαλείο (π.χ. Power BI) κάνουμε τις αναλύσεις μας. Το data source σε αυτό το εργαλείο είναι η OLAP βάση. Το ερώτημα που έχω τελικά είναι: Ποια θεωρούμε ότι είναι η λεγόμενη "Data Warehouse"; Η denormalised βάση; Ο κύβος; Ο συνδυασμός και των 2;
mad-proffessor Δημοσ. 22 Μαΐου 2019 Δημοσ. 22 Μαΐου 2019 Data warehouse είναι το olap με data sources τις 2 βάσεις. Δηλαδή τα δεδομένα γεμίζουν από τις βάσεις και warehouse είναι το olap άσχετα αν πρόκειται για (multidimensional) view των ίδιων data. 1 1
swstost Δημοσ. 23 Μαΐου 2019 Δημοσ. 23 Μαΐου 2019 (επεξεργασμένο) Θα διαφωνήσω με τον φίλο από πάνω, το DW (ή Data Mart, αναλόγως του μεγέθους και της πολυπλοκότητας) "κανονικά" είναι βασισμένο σε Relational Schema. Στη δική σου περίπτωση το DW είναι η denormalized βάση (υποθέτω κάποιο star schema). Θεωρητικά (αλλά και πρακτικά) θα μπορούσες να το "χτυπάς" και με κλασσικό Query & Reporting Tool και να μην είχες OLAP από πάνω. Το OLAP είναι το... OLAP, pre-aggregated multidimensional data, με σκοπό να απαντούν γρήγορα σε complex (multidimensional) queries. Συμπληρωματικά, δες αν θέλεις και τα είδη OLAP (MOLAP - Multidimensional OLAP, ROLAP - Relational OLAP, HOLAP - Hybrid OLAP). Επεξ/σία 23 Μαΐου 2019 από swstost 1 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα