Προς το περιεχόμενο

Πως κάνω Dual boot σε διαφορετικό partition


tarantules

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μέχρι πριν λίγο καιρό είχα φτοιάξει μερικά στικάκια με διάφορες διανομές Linux (Ubuntu,Kubuntu,Mint,PopOS ,κλπ) τα οποία ήταν permanent δηλαδή κρατούσαν τις ρυθμίσεις που έκανα.

Επειδή θέλω τώρα κάτι ποιο μόνιμο για να κάνω τις δοκιμές μου , λέω να εγκαταστήσω μια διανομή (δεν ξέρω ποια ακόμα) σε ένα laptop που έχει τα windows 7.

Θέλω λοιπόν να έχω τα windows 7 κανονικά στο 1ο partition όπως είναι ήδη , και να εγκαταστήσω τα Linux στο 2ο partition που έχω φτοιάξει.

Η απορεία μου είναι ο bootloader θα φτοιαχτεί μέσα στο μενού εγκατάστασης του Linux; Αν ναι που θα είναι αποθηκευμένος στο 1ο partition ή στο δεύτερο; Θα μπορώ να τον κρατήσω backup σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά;

Και μια 2η απορεία σχετικά με τα αρχεία : Ποια εφαρμογή office για Linux επιτρέπει την πιο απροβλημάτιστη ανάγνωση/εγγραφή αρχείων excel που περιέχουν κώδικα VBA; Libre Officel; OpenOffice ή κάτι άλλο;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ποτε δεν ημουν υπερ του dual booting αν και το εχω εφαρμοσει αρκετα στην ζωη μου.Γιατι μαλακιζονται οι bootloaders.
Aν το συστημα σου μπορει να παιξει με virtualbox/vmware στησε ενα virtual machine με την διανομη της καρδιας σου εκει.

19 λεπτά πριν, tarantules είπε

Η απορεία μου είναι ο bootloader θα φτοιαχτεί μέσα στο μενού εγκατάστασης του Linux;

Ναι.

19 λεπτά πριν, tarantules είπε

Αν ναι που θα είναι αποθηκευμένος στο 1ο partition ή στο δεύτερο;

Οπου το δηλωσεις εσυ να γραφτει.Προφανως αν γραφτει στο partition που ειναι εγκατεστημενα τα windows χαιρετας τον bootloader των windows και αμα ποτε σβησεις το λινουξ , θα πρεπει να επαναφερεις τον windows bootloader ξανα.

20 λεπτά πριν, tarantules είπε

Θα μπορώ να τον κρατήσω backup σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά;

Ποιον , και τι να παει στραβα?

21 λεπτά πριν, tarantules είπε

Ποια εφαρμογή office για Linux επιτρέπει την πιο απροβλημάτιστη ανάγνωση/εγγραφή αρχείων excel που περιέχουν κώδικα VBA; Libre Officel; OpenOffice ή κάτι άλλο;

Δεν ξερω πως τα παει με "vba κωδικα" αλλα γενικοτερα την πιο καλη συμβατοτητα με το ms office εχω βρει οτι την εχει το wps office.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 λεπτά πριν, mphxths είπε

Οπου το δηλωσεις εσυ να γραφτει.Προφανως αν γραφτει στο partition που ειναι εγκατεστημενα τα windows χαιρετας τον bootloader των windows και αμα ποτε σβησεις το λινουξ , θα πρεπει να επαναφερεις τον windows bootloader ξανα.

Ποιον , και τι να παει στραβα?

 

Εαν πχ επιλέξω ο bootloader να γραφτεί στο 2o partition  που θα έχω εγκαταστήσει το Linux , και για κάποιο λόγο χαλάσω λόγω απειρίας την εγκατάσταση του Linux (πχ να σβήσω κάποιο αρχείο συστήματος με αποτέλεσμα να μην μπορώ να μπουτάρω σε Linux) , θα μπορώ να την επαναφέρω αν πχ από πριν έχω φτοιάξει ένα image του συγκεκριμένου partition με το Acronis;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, tarantules είπε

Εαν πχ επιλέξω ο bootloader να γραφτεί στο 2o partition

...δεν ξερω αν θα μπουταρει ποτε ο linux bootloader.Δεν ειμαι ειδικος στα bootloaders αλλα αυτο που βλεπω ειναι οτι οι επιλογες ειναι ειτε να γραφτει στο MBR , ειτε σε καποιο partition.

Aν ο windows bootloader ειναι γραμμενος στο MBR (το πιο πιθανο γιατι ειναι το αγαπημενο μερος των bootloaders το MBR) , υποθετω οτι παιρνει προτεραιοτητα.Αν ο windows bootloader ειναι γραμμενος στο partition 1 , και ο linux bootloader γραμμενος στο partition 2 δεν ξερω με ποια λογικη να παρει ο linux bootloader προτεραιοτητα εναντι του windows bootloader.

Mε λιγα λογια , για να σε σιγουρος οτι θα μπουταρει ο linux bootloader , τον βαζεις στο MBR , αρα αυτοματως καταργεις τον windows bootloader με ο,τι αυτο συνεπαγεται.

Περα απο ολα αυτα , οποιαδηποτε εγκατασταση λινουξ ή windows μπορεις να την επαναφερεις με ενα "καλο" backup.Δεν ξερω αν θα επαναφερει τον bootloader , απο εκει που θα βρισκεται.

Για ολα αυτα οπως ειπα και στο 1ο μου ποστ , αποφευγω τα dual boots..προτιμω ειτε virtual machines , ειτε καποιο σαπιο μηχανημα σαν δευτερο για τις δοκιμες...ειτε στην τελικη 2ος δισκος στο ιδιο μηχανημα και ανεξαρτητες εγκαταστασεις λειτουργικων και χωρις να μπλεξουν οι bootloaders μεταξυ τους....

Επεξ/σία από mphxths
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...