Προς το περιεχόμενο

Μάπα το καρπούζι


melodicpunk

Προτεινόμενες αναρτήσεις

20 hours ago, fytotech said:

Τα βιολογικά είναι τεράστιο θέμα. Κανονικά δε θα έπρεπε να είναι πιο γευστικά. Όπως είπα πριν η γεύση είναι ξεκάθαρα θέμα συγκέντρωσης σακχάρων. Στα βιολογικά, καθώς η τιμή είναι πιο υψηλή, κάποιες φορές έχουν το περιθώριο να περιμένουν λίγο παραπάνω στο χωράφι. Αυτό είναι το θετικό που τα κάνει καλύτερα. Το αρνητικό που τα κάνει καλύτερα, είναι πως πολλές φορές τα αφήνουν περισσότερο γιατί είναι ψεκασμένα και περιμένουν να μειωθεί η υπολειμματικότητα του φυτοφαρμάκου στα επίπεδα που θεωρείται βιολογικό το προϊόν.

Σε παρα πολλες, αν οχι στις περισσοτερες περιπτωσεις, ειναι.

Στις πιστοποιημενες οικολογικες καλλιεργειες απαγορευεται η χρηση συνθετικων χημικων, οπου ουκ ολιγα αυτων ειναι επιβλαβη (και) για τους ωφελιμους μυκητες, βακτηρια αλλα και εντομα ενος χωραφιου, οπου εχουν θετικο αντικτυπο και στη γευση. Δεν ειναι απολυτο μεν μιας και υπαρχουν πολλες μεταβλητες στη γευση απο τον ηλιο μεχρι και ελειψη η τοξικοτητα καποιου στοιχειου, αλλα ξερουμε για αυτους τους λογους πως τα οικολογικης παραγωγης τεινουν να ειναι γευστικοτερα και πιο αρωματικα.
Οι τιμες τωρα ειναι λυπηρη ιστορια, υπαρχουν και αυτοι που το βλεπουν ως καλο κερδος απο επιδοτησεις και εξαγωγες. Οχι ομως ευτυχως ολοι. Το κυριο προβλημα ειναι πως λιγοι εφαρμοζουν συγχρονες πρακτικες και μεθοδους πχ αμιψεισπορα και συγκαλλιεργεια, προσθηκη ορυκτων και χουμου και αλλα, και απλα εχουν κανει μεταπηδηση απο συμβατικη σε οικολογικη. Υπαρχουν ομως απειρως περισσοτερα που πρεπει, αλλα δεν εφαρμοζουν ακομα.
Αν τωρα πουλησει κανεις επιμολυσμενη παραγωγη ως οικολογικη/βιολογικη και ελεχθει, οπου ειναι πολυ τακτικοι οι ελεγχοι, τον εχουν πεταξει εκτος πιστοποιησης και θα εχει και αγωγες, οπως ευτυχως γινεται πλεον. Στη καλυτερη να εξαγουν σε χωρες που το οριο της επιμολυνσης ειναι ελαχιστικοτερο η να τα πουλησουν ως ΟΓΠ.

12 hours ago, fytotech said:

Έχεις δίκιο σε αυτό που γράφεις. Αλλά πάλι πάμε συγκριτικά. Δηλαδή, στον πάγκο της λαϊκής, βρίσκεις στις 99 από τις 100, μη σου πω 100, προϊόντα από μια συγκομιδή.

Μακαρι να ειχαμε εστω σε αρκετες λαικες εγχωρια και μη βαφτισμενα προιοντα εστω με τυπικο ελεγχο, αλλα απεχουμε αρκετα ακομα απο αυτο...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 42
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Στις 9/6/2019 στις 7:25 ΜΜ, Getta Robo είπε

Σε παρα πολλες, αν οχι στις περισσοτερες περιπτωσεις, ειναι.

Στις πιστοποιημενες οικολογικες καλλιεργειες απαγορευεται η χρηση συνθετικων χημικων, οπου ουκ ολιγα αυτων ειναι επιβλαβη (και) για τους ωφελιμους μυκητες, βακτηρια αλλα και εντομα ενος χωραφιου, οπου εχουν θετικο αντικτυπο και στη γευση. Δεν ειναι απολυτο μεν μιας και υπαρχουν πολλες μεταβλητες στη γευση απο τον ηλιο μεχρι και ελειψη η τοξικοτητα καποιου στοιχειου, αλλα ξερουμε για αυτους τους λογους πως τα οικολογικης παραγωγης τεινουν να ειναι γευστικοτερα και πιο αρωματικα.
Οι τιμες τωρα ειναι λυπηρη ιστορια, υπαρχουν και αυτοι που το βλεπουν ως καλο κερδος απο επιδοτησεις και εξαγωγες. Οχι ομως ευτυχως ολοι. Το κυριο προβλημα ειναι πως λιγοι εφαρμοζουν συγχρονες πρακτικες και μεθοδους πχ αμιψεισπορα και συγκαλλιεργεια, προσθηκη ορυκτων και χουμου και αλλα, και απλα εχουν κανει μεταπηδηση απο συμβατικη σε οικολογικη. Υπαρχουν ομως απειρως περισσοτερα που πρεπει, αλλα δεν εφαρμοζουν ακομα.
Αν τωρα πουλησει κανεις επιμολυσμενη παραγωγη ως οικολογικη/βιολογικη και ελεχθει, οπου ειναι πολυ τακτικοι οι ελεγχοι, τον εχουν πεταξει εκτος πιστοποιησης και θα εχει και αγωγες, οπως ευτυχως γινεται πλεον. Στη καλυτερη να εξαγουν σε χωρες που το οριο της επιμολυνσης ειναι ελαχιστικοτερο η να τα πουλησουν ως ΟΓΠ. 

Μακαρι να ειχαμε εστω σε αρκετες λαικες εγχωρια και μη βαφτισμενα προιοντα εστω με τυπικο ελεγχο, αλλα απεχουμε αρκετα ακομα απο αυτο...

δηλαδη λιγο πολυ, "παπατζα" τα βιολογικα? μια απο τα ιδια, απλα εχουν ξεθυμανει τα χημικα για να πιασουν το οριο? (γιατι μιλωντας για Ελλαδα, αμφιβαλλω που και αν γινονται σωστοι ελεγχοι)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Νομίζω ότι υπάρχει ένα app με το οποίο τσεκάρεις αν ένα καρπούζι είναι καλό.

Το ακουμπάς πάνω στο καρπούζι και στέλνει ηχητικά σήματα ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Just now, duende said:

δηλαδη λιγο πολυ, "παπατζα" τα βιολογικα? μια απο τα ιδια, απλα εχουν ξεθυμανει τα χημικα για να πιασουν το οριο? (γιατι μιλωντας για Ελλαδα, αμφιβαλλω που και αν γινονται σωστοι ελεγχοι)

Τα πιστοποιημενα βιολογικα ειναι ασφαλη.

Εχω αναφερθει πολλες στη πιστοποιηση, μιας και απο τις τελευταιες μοδες στη λαικη ειναι να βαζουν οι πωλητες (οπου ουκ ολιγοι ΔΕΝ ειναι ουτε αγροτες ουτε παραγωγοι, αλλα μεταπωλητες), ταμπελες με ενδειξη "βιολογικα". Πχ σε ενα παγκο να βλεπεις ο μισος να εχει (και καλα) συμβατικες ντοματες απο (και καλα) Ελλαδα, και ο αλλος μισος "βιολογικες".

Φυσικα αυτο το πραγμα δεν εχει ΚΑΜΙΑ λογικη υποσταση, και συμβαινει με την γνωση και την ανοχη του κρατους.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παλια υπηρχε η ειδικοτητα << κοφτης >> και μαλιστα πληρωνοτανε καλα .Πηγαινε αυτος μπροστα και εμπειρικα εδειχνε στους εργατες πια καρπουζια να κοβουνε.Για αυτο και υπηρχε το ...με το μαχαιρι....γιατι σε καποια εκανε λαθος. Μετα επειδη πλεον οι σποροι ειναι υβριδια κοβουνε συμφωνα με την ημερα που τα εχουνε φυτεψει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κατι τωρα που ξεχασα να πω προηγουμενως. Υπαρχουν παρα πολλες μεταβλητες για την γευση σε φρουτα καρπους και λαχανικα, για τα καρπουζια μια ακομα ειναι και το υποκειμενο που εμβολιαζουν την εκαστοτε ποικιλια η υβριδιο.
Παραδοσιακα λογο κοστους και ευκολιας χρησιμοποιουν υποκειμενα κολοκυθας, ειναι πολυ ανθεκτικα σε διαφορες ασθενειες και προσβολες, μεγαλυτερη προσαρμοστικοτητα σε διαφορα εδαφη και αλλα.
Ενα απο τα αρνητικα παντως ειναι πως επιρρεαζεται και η γευση του καρπουζιου/πεπονιου. Γιαυτο αν δοκιμασεις καποιο και σου φερνει σε κολοκυθα, δεν ειναι εντυπωση σου.

Σε χωραφι οικολογικης πολυκαλλιεργειας που βοηθουσα, οπου ειχαν σποροφυτα απο διαφορες ποικιλιες πεπονιων και καρπουζιων, η γευση και το αρωμα δεν ειχαν καμια μα καμια σχεση με τα περισσοτερα που εχω δοκιμασει.
 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

5 λεπτά πριν, Getta Robo είπε

Τα πιστοποιημενα βιολογικα ειναι ασφαλη. 

Εχω αναφερθει πολλες στη πιστοποιηση, μιας και απο τις τελευταιες μοδες στη λαικη ειναι να βαζουν οι πωλητες (οπου ουκ ολιγοι ΔΕΝ ειναι ουτε αγροτες ουτε παραγωγοι, αλλα μεταπωλητες), ταμπελες με ενδειξη "βιολογικα". Πχ σε ενα παγκο να βλεπεις ο μισος να εχει (και καλα) συμβατικες ντοματες απο (και καλα) Ελλαδα, και ο αλλος μισος "βιολογικες".

Φυσικα αυτο το πραγμα δεν εχει ΚΑΜΙΑ λογικη υποσταση, και συμβαινει με την γνωση και την ανοχη του κρατους. 

αυτο που αναφερθηκε πιο πανω ομως, ισχυει? οτι μπορει δηλαδη ο παραγωγος να χρησιμοποιησει κανονικα λιπασματα, φυτοφαρμακα και ο,τι αλλο ξερω γω χρησιμοποιουν στη "συμβατικη" καλλιεργεια, αλλα αν εχουν "ξεθυμανει" αρκετα τα χημικα, να θεωρειται το προιον ως "βιολογικο?

3 λεπτά πριν, Getta Robo είπε

Κατι τωρα που ξεχασα να πω προηγουμενως. Υπαρχουν παρα πολλες μεταβλητες για την γευση σε φρουτα καρπους και λαχανικα, για τα καρπουζια μια ακομα ειναι και το υποκειμενο που εμβολιαζουν την εκαστοτε ποικιλια η υβριδιο.
Παραδοσιακα λογο κοστους και ευκολιας χρησιμοποιουν υποκειμενα κολοκυθας, ειναι πολυ ανθεκτικα σε διαφορες ασθενειες και προσβολες, μεγαλυτερη προσαρμοστικοτητα σε διαφορα εδαφη και αλλα.
Ενα απο τα αρνητικα παντως ειναι πως επιρρεαζεται και η γευση του καρπουζιου/πεπονιου. Γιαυτο αν δοκιμασεις καποιο και σου φερνει σε κολοκυθα, δεν ειναι εντυπωση σου.

Σε χωραφι οικολογικης πολυκαλλιεργειας που βοηθουσα, οπου ειχαν σποροφυτα απο διαφορες ποικιλιες πεπονιων και καρπουζιων, η γευση και το αρωμα δεν ειχαν καμια μα καμια σχεση με τα περισσοτερα που εχω δοκιμασει.
 

μια γενικη ερωτηση, η συγχωρεμενη η γιαγια μου στα βορεια ειχε χωραφια γυρω απο το σπιτι και φυτευε διαφορα ζαρζαβατικα για δικη τους καταναλωση μιας και ουτε χωριο υπηρχε κοντα και τα σπιτια γενικα ηταν σκορπια 500-1000 μετρα το ενα απο το αλλο. μιλαμε για μεγαλες εκτασεις στο καθε σπιτι. εννοειται οτι ειχε και πολλα ζωντανα για το κρεας.

απο οσο θυμαμαι, μονο κοπρια χρησιμοποιουσε. λοιπον, η γευση και το αρωμα της ντοματας οταν την εκοβες και την ετρωγες εκεινη τη στιγμη ηταν το κατι αλλο. το ιδιο και οι πατατες, οι πιπεριες, η ο,τι αλλο φυτευε. πανε πολλα χρονια απο τοτε, αλλα ειχα παντα την απορια τι σπορους χρησιμοπουσαν τοτε? γιατι δεν εχω ξανασυναντησει κατι που να πλησιαζει τις γευσεις και τα αρωματα απο οπου και να εχω παρει λαχανικα τα τελευταια 20 χρονια και εχω την απορια παντα, εχουν αλλαξει οι σποροι? ειναι το χωμα? τα φαρμακα? ακομα και ο πεθερος μου που φυτευει κατι ζαρζαβατικα στον κηπο του χωρις φαρμακα κλπ, δεν ειναι οι γευσεις και τα αρωματα οπως τοτε. και συγκεκριμενα για τους σπορους που πωλουνται, ειναι πλεον ολοι "αλλοιωμενοι/βελτιωμενοι" με καποιο τροπο? υπαρχουν περιορισμοι στο τι σπορο μπορει να χρησιμοποιησει καποιος σημερα?

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Just now, duende said:

αυτο που αναφερθηκε πιο πανω ομως, ισχυει? οτι μπορει δηλαδη ο παραγωγος να χρησιμοποιησει κανονικα λιπασματα, φυτοφαρμακα και ο,τι αλλο ξερω γω χρησιμοποιουν στη "συμβατικη" καλλιεργεια, αλλα αν εχουν "ξεθυμανει" αρκετα τα χημικα, να θεωρειται το προιον ως "βιολογικο?

Οταν εισαι πιστοποιημενος παραγωγος, εχεις πολλους και ατακτους ελεγχους τοσο στο χωραφι για το τι κανεις, οσο και στις κινησεις πχ για την λιπανση και την φυτοπροστασια. Μιλαμε για ιδιωτικες εταιρειες οπου ειτε ειναι παρακλαδια αντιστοιχων ευρωπαικων, ειτε συνεργαζονται αμεσα με αντιστοιχες του εξωτερικου. Εν ολιγης, δεν λειτουργουν σαν κρατικη υπηρεσια.

Αυτο που λενε ξεθυμασμα, ειναι η υπολειμματικοτητα που εχουν τα συμβατικα φυτοφαρμακα μετα απο καποιο διαστημα. Υπαρχει ομως μια πολυ λεπτη γραμμη, του να εισαι πιστοποιημενος βιολογικος παραγωγος, και να εχεις καποιο βαθμο επιμολυνσης απο κοντινο χωραφι που κανει συμβατικη καλλιεργεια, με το να ψεκασεις και να πιστευεις πως δεν θα σε πιασουν.

Η πρωτη περιπτωση εχει συγκεκριμενα ορια που εγκρινονται προιοντα απο επιμολυνσης, στην Ελλαδα μαλιστα ειναι και αυστηρα τα ποσοστα.

Στη δευτερη περιπτωση τωρα, πιανονται σε τυχαιους ελεγχους, και απο τις διαφορες εταιρειες που πιστοποιουν ενα χωραφι και τα προιοντα που παραγει, αλλα και απο τους συνεργατες (πχ σουπερ μαρκετ) οπου εχουν και τους δικους τους επιστημονες που τα ελεγχουν.

Κοινως, οταν παρεκτραπει καποιος με δολο, τον πιανουν, τον εξαιρουν απο την πιστοποιηση και εχει και νομικες κυρωσεις.

Οι ελεγκτες δεν ειναι τυχαρπαστοι και ξερουν ευτυχως πως να κινουνται. Το κυριο παντως προβλημα που εχει παρα πολυς κοσμος που καλλιεργει με οικολογικες μεθοδους, ειναι η επιμολυνση απο την εγκληματικη χρηση συμβατικων (και οχι μονο...) φυτοφαρμακων αλλα και ανοχη απο τις ιδιες τις αρχες, που συμβαινει στο μεγαλυτερο μερος της χωρας.

Οποτε αν καποιος εχει επιμολυνση που ειναι πανω απο τα ορια για να πωληθει ως οικολογικης/βιολογικης παραγωγης, αλλα στα επιτρεπτα ως ΟΓΠ.

Αν ομως ειναι πανω απο τα ορια της ΟΓΠ, φευγουν προς καταστροφη.

Πολυ καλη ερωτηση ομως ειναι γιατι ειναι ανεξελεγκτες διαφορες παραγωγες στην Ελλαδα, η και ακομα χειροτερα που εισαγονται διχως κανενα ελεγχο και πιστοποιηση.
Οταν γινουμε πραγματικα κρατος και θα υπαρξει οντως σοβαρη κυβερνηση, πιθανοτατα θα λαβουμε και την απαντηση μας.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 8/6/2019 στις 7:09 ΜΜ, melodicpunk είπε

Καλοκαίρι=καρπούζι έτσι λοιπόν πήγα και γω να πάρω το πρώτο καρπούζι για φέτος αλλά όπως λέει και ο τίτλος μου βγήκε μάπα. Ξέρει λοιπόν κανείς κάποια αλυσίδα από σούπερ μάρκετ που έχει αποδεδειγμένα καλά καρπούζια; Αν υποθέσουμε βέβαια ότι ακόμα και η ίδια αλυσίδα έχει τον ίδιο προμηθευτή...

εεεε φίλος !!! εδώ είσαι!!

https://youtu.be/FjDzPr6_XuM

 

Επεξ/σία από dkstopo
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Διαλεξα ενα μικρο, στρογγυλο.κ σκουρο ηταν, και κιτρινο απο κατω ειχε και αρκετα σημαδια αραχνης. Αλλα δεν ηταν γλύκα!ουτε καν μυριζε οταν το εκοψα.

αντιθετα το πεπονι με τα ιδια κριτηρια μυριζε απο χιλιομετρα. Φαινοταν πιο γενομένο κατα το κοψιμο, μιας κ ηταν πιο μαλακο. Πολυ γλυκο!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα πεπόνια φέτος είναι πολύ καλά.

Τον χειμώνα στη Γερμανία δοκίμασα και Ισπανικό πεπόνι.

Κλάσεις ανώτερο από το δικό μας.

Γενικά σε οποιοδήποτε γεωργικό προιόν μας περνάνε οι πάντες γιατί χρησιμοποιούν προφανώς την επιστήμη!

Εδώ οι γεωργοί δουλεύουν με τον αραμπά ακόμα!

Και αυτά τα λένε οι ίδιοι οι παραγωγοί, όχι εγώ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...