Προς το περιεχόμενο

Απίθανο να μπει στο στόχαστρο της Κίνας η Apple, λέει ο Tim Cook, παρά τις ανησυχίες αναλυτών


voltmod

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ο CEO της Apple, Tim Cook, δήλωσε πρόσφατα ότι δεν πιστεύει ότι είναι πιθανό να βάλει στόχο την Apple η Κινέζικη κυβέρνηση ως αντίποινα στις πολιτικές του Donald Trump.  

Οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς 25% σε πολλά προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα, με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να απειλεί  ότι ενδέχεται να επεκτείνει το μέτρο σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα. Ορισμένα αξεσουάρ της Apple φορολογούνται ήδη με 25% και επομένως, αν γίνουν πραγματικότητα οι απειλές του Donald Trump, ενδέχεται σχεδόν το σύνολο των προϊόντων της Αμερικάνικης εταιρείας που κατασκευάζονται στην Κίνα και πωλούνται στις ΗΠΑ να «χτυπηθούν» από την ταρίφα – με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική αύξηση στη τιμή πώλησής τους και τα κέρδη της εταιρείας να μειωθούν.

Με προεδρικό διάταγμα επίσης, η Huawei τοποθετήθηκε στην μαύρη λίστα του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, κάτι που σύμφωνα με την εταιρεία είναι αδικαιολόγητο, παρά τους στενούς δεσμούς της Κινέζικης εταιρείας με την Κινέζικη κυβέρνηση.  

Οι αναλυτές πάντως δεν δείχνουν να έχουν την ίδια αισιοδοξία με τον CEO της Apple, και υποστηρίζουν ότι η Apple θα έχει να αντιμετωπίσει δύο κινδύνους αν κλιμακωθεί περαιτέρω ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών. Κατά πρώτο λόγο, ενδέχεται να έχουμε μποϋκοτάζ προϊόντων της Apple στην μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, που είναι της Κίνας, με αρκετούς κατόχους του iPhone στην Κίνα να λένε ότι θα ανταλλάξουν το κινητό τους με ένα της Huawei για να διαμαρτυρηθούν για τις ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η Citi για παράδειγμα εκτιμά ότι οι πωλήσεις των συσκευών iPhone στην Κίνα ενδέχεται να γνωρίσουν πτώση έως και 50%. Ο δεύτερος κίνδυνος για την Apple, είναι να μπει στο στόχαστρο της Κινέζικης κυβέρνησης ως αντίποινα για την πολιτική του Donald Trump και τον αποκλεισμό της Huawei, μία κίνηση που θα χρησιμεύσει ως μοχλός πίεσης προς την Αμερικανική κυβέρνηση. Η Goldman Sachs δήλωσε ότι στην χειρότερη περίπτωση αυτό μπορεί να σημαίνει απαγόρευση της πώλησης των iPhone στην Κίνα, και αυτό ισοδυναμεί με μείωση των παγκόσμιων κερδών της Αμερικάνικης εταιρείας κατά 29%.

Ο Tim Cook πάντως, σύμφωνα με το C|Net πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο: «Οι Κινέζοι δεν έχουν βάλει στόχο την Apple με κανένα τρόπο και δεν περιμένω να συμβεί κάτι τέτοιο, για να είμαι ειλικρινής», δήλωσε ο Tim Cook σε συνέντευξή που παραχώρησε στο CBS News, αν και παραδέχτηκε ότι μία ταρίφα στο iPhone θα έβλαπτε τις πωλήσεις του.

 «Ευελπιστώ ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί», είπε στη συνέντευξη. «Η αλήθεια είναι ότι το iPhone κατασκευάζεται παντού. Βρίσκεται παντού. Και έτσι, μία ταρίφα για το iPhone θα βλάψει όλες αυτές τις χώρες, αλλά εκείνη που θα επηρεαστεί περισσότερο είναι αυτή...». Ο Tim Cook είπε στην συνέχεια ότι είναι "υπερήφανος" που βρίσκεται σε επαφή τακτικά με τον Λευκό Οίκο, σημειώνοντας ότι οι ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας βοηθούν στην επίλυση προβλημάτων.

 «Δεν πιστεύω στο “διαφωνώ μαζί σας και έτσι δεν θέλω να έχω καμία σχέση με σας» είπε. "Ο τρόπος με τον οποίο σταματάει η πόλωση είναι η συζήτηση. Αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο το πρώτο βήμα. Και δεν θέλω να είμαι μέρος του προβλήματος - θέλω να είμαι μέρος της λύσης» δήλωσε ο Tim Cook. Ο CEO της Apple επίσης χαρακτήρισε τις συζητήσεις του με τον Donald Trump ως αρκετά απλές, με συνεχείς ανταλλαγές απόψεων. «Ακούει τα σχόλια μου, το οποίο εκτιμώ» είπε ο Tim Cook. «Μερικές φορές δεν συμφωνεί, αλλά η φιλοσοφία μου για τα πράγματα είναι να συμμετέχεις πάντα, ακόμα και όταν γνωρίζεις ότι θα καταλήξεις να βρεθείς στην απέναντι πλευρά».

Μπορεί ο CEO της Apple να είναι αισιόδοξος, ωστόσο είναι νομικά υποχρεωμένος να αποκαλύψει ενδεχόμενους κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές της εταιρείας, οπότε η δήλωση του δεν είναι τυχαία. Επιπλέον δείχνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις –τουλάχιστον ακόμη- ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί κατά της Αμερικάνικης εταιρείας.

9to5Mac


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δηλαδη δεν πιστευει αλλα ειναι πιθανο.

Και εξαρταται απο το αν η διαμαχη με την Κινα θα κλιμακωθει η θα αποκλιμακωθει.

Οι Κινεζοι μπορει να δειχνουν ηρεμοι αλλα δεν ειναι ηλιθιοι. Ποιος εχει μεγαλυτερη αναγκη τον αλλο, Η Αμερικη την Κινα η η Κινα την Αμερικη.

Οποιος απαντησει την ερωτηση αυτη θα ξερει και την απαντηση στο σηριαλ με την Huawei.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

"με αρκετούς κατόχους του iPhone στην Κίνα να λένε ότι θα ανταλλάξουν το κινητό τους με ένα της Huawei για να διαμαρτυρηθούν για τις ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ."

😂😃😅😂😃😅😂😃😅😂😃😅😂😃😅😂😃😅

οι ίδιοι που πουλήσανε τα νεφρά τους για να το αποκτήσουν... μάλιστα!!!! 

  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ώρες πριν, VyronPeristeri είπε

Καλα, ναι, αυτα τα λεει για να ησυχασει τους επενδυτες της

Νομίζω η Κίνα όντως δε θέλει να το κάνει. Θα φανεί αναξιόπιστη ως κατασκευαστής, και θα δώσει έναυσμα όσοι μπορούν να μεταφέρουν την παραγωγή τους εκτός, να το κάνουν. Θα σαμποτάρει βασικά την τεχνογνωσία που έχτιζε τόσα χρόνια. Πιο πιθανό είναι να κάνουν τους δύσκολους σε εξαγωγές ορυκτών

2 ώρες πριν, mants118 είπε

"με αρκετούς κατόχους του iPhone στην Κίνα να λένε ότι θα ανταλλάξουν το κινητό τους με ένα της Huawei για να διαμαρτυρηθούν για τις ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ."

😂😃😅😂😃😅😂😃😅😂😃😅😂😃😅😂😃😅

οι ίδιοι που πουλήσανε τα νεφρά τους για να το αποκτήσουν... μάλιστα!!!! 

Εδώ νομίζω ότι μπορεί να πονέσει πολύ την Apple. Αν η "πατριωτική γραμμή" λέει ότι τα iPhones είναι ανεπιθύμητα, οι πωλήσεις θα πέσουν, και θα πέσουν σημαντικά.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν νομίζω οτι μια ολόκληρη Κίνα έχει ανάγκη την Apple για να φάει όπως ειπώθηκε ούτε θα φανεί αναξιόπιστη όταν μια εταιρία της βάλλεται σε διεθνές επίπεδο δίχως την παρουσία απτών αποδείξεων με καθαρό και μόνο σκοπό τον αποδεκατισμό της επειδή "τόλμησε" να υπερισχήσει στον δικτυακό τομέα,και συγκεκριμένα του 5G.
Οι αμερικάνοι ήταν πάντα υπέρμαχοι του κέρδους,ενα κέρδος που για να το μεγιστοποιήσουν μετέφεραν εργοστάσια και τεχνογνωσία σε μια άλλη χώρα με φθηνότερα εργατικά χέρια και με δυνατότητα αποστολής παγκοσμίως με μικρότερο κόστος,αυτό όμως λειτούργησε μπούμερανγκ όταν ο μέχρι πρότεινος "μικρός γίγαντας" (μικρός τεχνολογικά-μεγάλος πληθυσμιακά) έμαθε πράγματα και άρχισε να παράγει δικά του τεχνολογικά μέσα και μάλιστα σε αρκετά απο αυτά έδειξε αυτούσια σημάδια εξέλιξης.
Αυτό δεν μπορούν οι αμερικάνοι και δεν θέλουν να γίνεται,να τους προσπερνά η να τους φτάνει κάποιος που μέχρι πρότεινος ήταν μερικές θέσεις πίσω,και βάζω και στοίχημα πως αν οι κινέζοι δεν ήταν έξυπνοι και πληθυσμιακά περισσότεροι απο τους αμερικανούς θα υπήρχε και κανένας "ειρηνικός βομβαρδισμός".....
Επιπλέον η Αμερική χρωστάει στην Κίνα 3 τρίς δολλάρια οπότε δεν πιστέυω οτι είναι σε ισχύουσα θέση να της κουνήσει το δάχτυλο γιατί όποια ενέργεια και να κάνει η Κίνα μπορεί να χαρακτηριστεί αμυντική και να βρεθούν ακόμα περισσότερο εκτεθειμμένοι οι αμερικάνοι για τις κατηγορίες της κατασκοπίας,οι αμερικάνοι......που ψάχνουνε ακόμα να πάρουνε πίσω τον Σνόουντεν....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

45 λεπτά πριν, Saggitaro είπε

Δεν νομίζω οτι μια ολόκληρη Κίνα έχει ανάγκη την Apple για να φάει όπως ειπώθηκε ούτε θα φανεί αναξιόπιστη όταν μια εταιρία της βάλλεται σε διεθνές επίπεδο δίχως την παρουσία απτών αποδείξεων με καθαρό και μόνο σκοπό τον αποδεκατισμό της επειδή "τόλμησε" να υπερισχήσει στον δικτυακό τομέα,και συγκεκριμένα του 5G.
 

Ανάγκη την Apple, δε την έχει. Ανάγκη κάποιον εξωτερικό πελάτη, έχει. Αν ο πελάτης φοβάται ότι θα τον πάρει η μπάλα (είτε από τη μία είτε από την άλλη κατεύθυνση), θα κοιτάξει να την κοπανήσει. Στην κατασκευή καθαυτή, υπάρχουν επιλογές.  Θα πάνε αλλού και ας πληρώσουν κατιτίς παραπάνω: Ταιβάν, Κορέα και λοιπές ασιατικές χώρες, και στην περίπτωση της Apple συγκεκριμένα,  Ινδία ακόμα και Βραζιλία (κρα κάνουνε οι δύο τελευταίοι). Η Κίνα προφανώς είναι η αποδοτικότερη λύση λόγου κόστους και συγκέντρωσης, αλλά δεν παίζει μπάλα μόνη της.

Γιατί να το υποσκάψει αυτό; Για να κάνει ζημιά για ένα κύκλο σε μια εταιρία που αντικειμενικά έχει καβάτζα (και ποσοστό κέρδους) που θα της επιτρέψει να επιζήσει; Η huawei ψάχνει OS, αρχιτεκτονική CPU/GPU και ο θεός ξέρει τι, ενώ οι άλλοι απλά θα ψάχνουν συναρμολογητή. Και θα χάσουν το διπλωματικό high ground ανταποδίδοντας με συμπεριφορά δημοτικού, και ρισκάρουν να χάσουν από πλευράς γοήτρου αν κάνουν τη διαμάχη "Huawei-Apple" και η Apple επιζήσει.   

Αν θέλει να πιέσει, μπορεί εκεί που έχει μικρότερο ανταγωνισμό, και εκεί που σε φυσιολογικές συνθήκες, οι άλλοι είτε ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ  είτε ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να έχουν βιομηχανία: στα ορυκτά. Δες και πως κατέληξε ο προηγούμενος γύρος στο ίδιο σήριαλ: οι Κινέζοι κόψανε την παραγωγή, οι δυτικοί προσφύγανε στο WTO και παράλληλα ξανανοίξανε  το μοναδικό κατάλληλο νταμάρι στις ΗΠΑ. Οι Κινέζοι επανέφεραν την παραγωγή, το νταμάρι φαλίρισε και το αγοράσανε στο τέλος... οι Κινέζοι. Ψιλιάζομαι από εκεί θα ξανάρθει η πίεση.

Τέλος, μην ξεχνάς ότι ο Τραμπ παίζει κυρίως το 5#$@%#@$% του τακτικά ενώ η Κίνα στρατηγικά. Οπότε είναι εύκολο να δούμε τις ΗΠΑ να αλλάζουν πορεία γιατί ο Τραμπ ξύπνησε σε φάση deal maker (ή γιατί γίνανε εκλογές σε 1μιση χρόνο από σήμερα) παρά η Κίνα (προφανώς αν δεν έχουν άλλη λύση θα το κάνουν, αλλά όσο μπορούν θα το αποφύγουν πιστεύω).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 10/6/2019 στις 9:18 ΜΜ, iddqdiddqd είπε

Ανάγκη την Apple, δε την έχει. Ανάγκη κάποιον εξωτερικό πελάτη, έχει. Αν ο πελάτης φοβάται ότι θα τον πάρει η μπάλα (είτε από τη μία είτε από την άλλη κατεύθυνση), θα κοιτάξει να την κοπανήσει. Στην κατασκευή καθαυτή, υπάρχουν επιλογές.  Θα πάνε αλλού και ας πληρώσουν κατιτίς παραπάνω: Ταιβάν, Κορέα και λοιπές ασιατικές χώρες, και στην περίπτωση της Apple συγκεκριμένα,  Ινδία ακόμα και Βραζιλία (κρα κάνουνε οι δύο τελευταίοι). Η Κίνα προφανώς είναι η αποδοτικότερη λύση λόγου κόστους και συγκέντρωσης, αλλά δεν παίζει μπάλα μόνη της.

Γιατί να το υποσκάψει αυτό; Για να κάνει ζημιά για ένα κύκλο σε μια εταιρία που αντικειμενικά έχει καβάτζα (και ποσοστό κέρδους) που θα της επιτρέψει να επιζήσει; Η huawei ψάχνει OS, αρχιτεκτονική CPU/GPU και ο θεός ξέρει τι, ενώ οι άλλοι απλά θα ψάχνουν συναρμολογητή. Και θα χάσουν το διπλωματικό high ground ανταποδίδοντας με συμπεριφορά δημοτικού, και ρισκάρουν να χάσουν από πλευράς γοήτρου αν κάνουν τη διαμάχη "Huawei-Apple" και η Apple επιζήσει.   

Αν θέλει να πιέσει, μπορεί εκεί που έχει μικρότερο ανταγωνισμό, και εκεί που σε φυσιολογικές συνθήκες, οι άλλοι είτε ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ  είτε ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να έχουν βιομηχανία: στα ορυκτά. Δες και πως κατέληξε ο προηγούμενος γύρος στο ίδιο σήριαλ: οι Κινέζοι κόψανε την παραγωγή, οι δυτικοί προσφύγανε στο WTO και παράλληλα ξανανοίξανε  το μοναδικό κατάλληλο νταμάρι στις ΗΠΑ. Οι Κινέζοι επανέφεραν την παραγωγή, το νταμάρι φαλίρισε και το αγοράσανε στο τέλος... οι Κινέζοι. Ψιλιάζομαι από εκεί θα ξανάρθει η πίεση.

Τέλος, μην ξεχνάς ότι ο Τραμπ παίζει κυρίως το 5#$@%#@$% του τακτικά ενώ η Κίνα στρατηγικά. Οπότε είναι εύκολο να δούμε τις ΗΠΑ να αλλάζουν πορεία γιατί ο Τραμπ ξύπνησε σε φάση deal maker (ή γιατί γίνανε εκλογές σε 1μιση χρόνο από σήμερα) παρά η Κίνα (προφανώς αν δεν έχουν άλλη λύση θα το κάνουν, αλλά όσο μπορούν θα το αποφύγουν πιστεύω).

Ακριβώς,έχει πελάτες εξωτερικούς και μάλιστα ουκ ολίγους αφού τα πάντα γύρω μας είναι 99% κατασκευασμένα στην Κίνα και οι οποίοι δεν έχουν να φοβηθούν κάτι γιατί αν η Κίνα κινηθεί με μέτρα απέναντι στις αμερικανικές εταιρίες θα είναι γιατί εκείνες το προκάλεσαν μέσω του προέδρου τους ο οποίος κατηγορεί παγκοσμίως και χωρίς στοιχεία μια εταιρία με σκοπό απλά να την κλείσει γιατί τόλμησε να εξελιχθεί σε εναν τομέα περισσότερο απο αυτόν.
Επίσης μην ξεχνάς οτι δεν είναι έυκολο να μεταφέρεις ενα εργοστάσιο απο τη μια χώρα στην άλλη ούτε φυσικά να έχεις την κινέζικη αξιοπιστία να σου κατασκευάζει πρράγματα,γιατί όπως και να το κάνεις ο κινέζος την κάνει χρόνια αυτή τη δουλειά και έχει μια άλφα εμπειρία,το κόστος μεταφοράς μόνο θα στοίχιζε μια περιουσία στην εκάστοτε εταιρία και συν τοις άλλοις μην ξεχνάς πως η μεταφορά δε θα διεξαχθεί ομαλά και σταδιακά αλλά εν τάχει και το συντομότερο.
Τώρα όσον αφορά τι σπάνιες γαίες αυτές δεν νομίζω να απασχολούν έντονα τον αμερικάνο γιατί σίγουρα θα βρεί τρόπο να τις προμηθευτεί με τον έναν η τον άλλον τρόπο,μέσω άλλων εταιριών ,τρανό παράδειγμα με τον ψυχρό πόλεμο,εκτός κι αν ο κινέζος σταματήσει προς άπαντες την τροφοδοσία οπότε εκεί θα ζορίσει επικίνδυνα το πράγμα για όλους και ειδικά για την Αμερική η οποία θα τους έχει όλους απέναντι της.
Οπότε ο Τράμπ η θα πρέπει να σταματήσει να παίζει την καρδερίνα του η να σοβαρευτεί γιατί το παιχνίδι που ξεκίνησε να παίζει δεν πρόκειται να του βγεί σε καλό,ειδικά απο τη στιγμή που η Huawei έκλεισε και συμφωνία με τους Ρώσους για το 5G,κι αυτό δείχνει πολλά ίσως για το μέλλον του εμπορίου.

Επεξ/σία από Saggitaro
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

"στην χειρότερη περίπτωση αυτό μπορεί να σημαίνει απαγόρευση της πώλησης των iPhone στην Κίνα, και αυτό ισοδυναμεί με μείωση των παγκόσμιων κερδών της Αμερικάνικης εταιρείας κατά 29%."

 

Θα ανεβάσει τις τιμές κατά 29% για όλους τους υπόλοιπους και το πρόβλημα λύθηκε!🤣🤣

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παιδιά το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο.αντε και να φτιάξει εργοστάσιο αλλού μια εταιρεία,πρέπει να υπολογίσεις χρόνο υλοποιήσεις, κόστος,εργατική νομοθεσία της χώρας,πόσα χρόνια δν θα έχεις προϊόντα στην αγορά και αν μπορείς χρηματικά να καλύψεις τα πάντα,μαινόταν γίνουν όλα αυτά να είσαι και σίγουρος ότι τα ανταλλακτικά από την ΚΙΝΑ θα έρθουν για να μπορεί να λειτουργήσει το καινουρειο εργοστάσιο.Αν πέσουν όλα αυτά στο τραπέζι για οποιαδήποτε εταιρεία πιο βολικό είναι να μετακομίσει τα κεντρικά γραφεία  στην Κίνα και να ξεκινήσει να δηλώνει πως ειναι κινεζική...

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ώρες πριν, Ouranium είπε

Παιδιά το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο.αντε και να φτιάξει εργοστάσιο αλλού μια εταιρεία,πρέπει να υπολογίσεις χρόνο υλοποιήσεις, κόστος,εργατική νομοθεσία της χώρας,πόσα χρόνια δν θα έχεις προϊόντα στην αγορά και αν μπορείς χρηματικά να καλύψεις τα πάντα,μαινόταν γίνουν όλα αυτά να είσαι και σίγουρος ότι τα ανταλλακτικά από την ΚΙΝΑ θα έρθουν για να μπορεί να λειτουργήσει το καινουρειο εργοστάσιο.Αν πέσουν όλα αυτά στο τραπέζι για οποιαδήποτε εταιρεία πιο βολικό είναι να μετακομίσει τα κεντρικά γραφεία  στην Κίνα και να ξεκινήσει να δηλώνει πως ειναι κινεζική...

Όντως το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο, καθώς υπάρχουν πολλά άλλα συμφέροντα που εμπλέκονται ένθεν και ένθεν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...