Προς το περιεχόμενο

PSA: Κάντε κανένα power cycle στο xbox/TV :) Βοηθάει.


Sir_Teraflop

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

To σενάριο:

- Αγορά 3.1 soundbar τον Δεκέμβρη. (JBL Bar 3.1, 4K HDR passthrough capable)

To πρόβλημα:

- Διαθέσιμα PCM Stereo και DD μόνο από τα Audio Settings του xbox. Το center speaker δεν έπαιζε καν. To xbox μέσω της θύρας ARC στην TV/Soundbar δεν άκουγε καν σε εντολές. Εντολή στο xbox για αποκωδικοποίηση 5.1, επέστρεφε error code

Άλλα συμπτώματα: 

- Το xbox δεν έχει στην λίστα του το AVR/Soundbar, ο κατασκευαστής τους δεν παρέχει/αναγνωρίζει machine codes. Το soundbar δεν υπήρχε καν στην αντίστοιχη λίστα ρυθμίσεων της κονσόλας.

Ενέργειες αντιμετώπισης:

 - Firmware/software update στην TV, στο soundbar, στο XBOX ακόμα και με reset στα factory settings, ώστε να κατέβει αναγκαστικά το τελευταίο firm/software update. Σύνδεση του XBOX One απευθείας στην TV και όχι στο AVR.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Συμπεράσματα αφού λύθηκε το πρόβλημα χωρίς παρέμβασή μου:

- Η Microsoft ακολουθεί στο xbox one προσέγγιση Windows 10 όσον αφορά τις αναβαθμίσεις του. Υπάρχουν τα μεγάλα version updates όπως στα Windows τα οποία απαιτούν reboot του υπολογιστή/κονσόλα. Ταυτόχρονα υπάρχουν και patches τα οποία μπαίνουν online - in place δηλαδή και συνήθως δεν τα καταλαβαίνουμε και δεν απαιτούν reboot αλλά επιδρούν απευθείας (π.χ. τα Store Updates).

Εικάζω ότι μπαίνουν και stealth updates την επίδραση των οποίων την αγνοούμε εκτός και αν γίνει proper reboot/shutdown στην κονσόλα μας όπως σε ένα PC. 

Πολλοί χρήστες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα ηχοσυστήματά τους, ειδικά soundbars και headsets. Ο έλεγχος τους είναι προβληματικός.

 Αυτά δεν οφείλονται στην ουσία από κάποια αστοχία υλικού ή την συμβατική λειτουργία τους, αλλά περισσότερο στην λειτουργία ARC/HDMI CEC του hdmi.org η υποστήριξη του οποίου από τους διαφόρους κατασκευαστές είναι .... στην καλύτερη ένα afterthought. Με τον καιρό συμμορφώνονται αλλά στην παρούσα φάση, η υποστήριξη είναι per vendor και όχι καθολική. Απόδειξη οι διάφορες ονομασίες του κάθε κατασκευαστή για το HDMI-CEC με ονοματολογίες όπως Simplelink (LG), Viera Link κτλ...

Αιτιολογία:

- Τον Ιούνιο που μας πέρασε, κάνοντας power cycle το xbox one X, μετά το reboot, στις ρυθμίσεις, η κονσόλα σε έλεγχο μου έστειλε επιτυχώς μέσω IR εντολές στο Soundbar (On-off/volume up/down) και χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάποιο Update σε αυτή.

- Αρχές Ιουλίου, αποφάσισα να δρομολογήσω ξανά το One - X, μέσω μιας από τις HDMI (Input) του Soundbar. Αφού τέθηκαν εκτός τροφοδοσίας ρεύματος όλες οι συσκευές (TV, κονσόλα, soundbar) ΚΑΙ έγινε reset το One, στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, το soundbar αναγνωρίστηκε ορθά, έλαβε εντολές κανονικά και η ρύθμιση 5.1 PCM uncompressed λειτουργεί κανονικά όπως και το center speaker (όπου αξιοποιείται αυτό).

Συμπεράσματα:

- Είτε υπάρχει πρόβλημα στο Hdmi Handshake, μεταξύ τηλεόρασης/xbox/avr, ή αυτό δεν λειτουργεί ως πρέπει συχνά, είτε είναι συνδυασμός patches/stealth updates γιατί ξαφνικά ένα xbox δεν μαθαίνει να μιλάει μέσω IR με συσκευή που δεν αναγνώριζε καν ως όνομα το οποίο έπρεπε να το γράψεις χειροκίνητα, ενώ πλέον αναγνωρίζεται κανονικότατα, συστήνω για τους φίλους που έχουν παρόμοια προβλήματα, το power cycling των xbox, τηλεοράσεων και soundbar/avr, καθότι η αρχική λειτουργία απενεργοποίησης τους, δεν τις θέτει πραγματικά εκτός λειτουργίας αλλά στο αντίστοιχο sleep/suspend των κανονικών υπολογιστών και έτσι μπορούν να προκληθούν προβλήματα κ.α. δυσλειτουργίες.

Ως παραπάνω πληροφορίες, να αναφέρω αν δεν κάνω λάθος ότι προτιμητέα λειτουργία για τον ήχο για το xbox μας είναι η PCM μορφή μέχρι 5.1 ενώ η Bitstream για ηχοσυστήματα DD+/HD-ATMOS λόγω περιορισμών στο bandwidth του HDMI/ARC.

Σε κάθε περίπτωση αν έχω κατανοήσει ορθά το σήμα ήχου συμπιέζεται σε αντίστοιχο container ήχου για να περιληφθούν οι ήχοι συστήματος της κονσόλας και ανάλογα αυτό είτε αποκωδικοποιείται στο soundbar/ενισχυτή μας ή στέλνεται mixed από το xbox --> αμιξάριστο σε αυτό. Επιπτώσεις στην απόδοση του συστήματος λόγω εξειδικευμένων κυκλωμάτων/DSP δεν παρατηρήθηκαν (παρακαταθήκη των Τensilica DSP Cores/SHAPE από το απλό ONE/Kinect), πλην όμως θα δώσω ένα πολύ μικρό προβάδισμα (στα όριο του placebo) στην απόδοση του ήχου στην μορφή uncompressed/PCM, τουλάχιστον για την περίπτωση μου όπου η επιλογή bitstream είναι μέχρι DD.

Ελπίζω να βοήθησα.

ΥΓ: Το παρόν είναι αποτέλεσμα emails μεταξύ εμού και του MS/JBL support ως προϊόν troubleshooting του soundbar μου. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επεξ/σία από Sir_Teraflop
typos
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Δημιουργία νέου...