TheGrisGrisMan Δημοσ. 15 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2019 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, sphinxgr είπε Αν έχεις 2 ίδια μαγαζιά με ωραίες και άσχημες παρουσίες , ποιο θα επιλέξεις ? Μάλλον το 1ο. Προσωπικα (για take away), θα διάλεγα το σημείο που θα ήταν πιο ευγενικές και γρηγορες, ασχετως εμφάνισης. Οσο για το σίγουρα καλό καφέ απο franchise, δεν πιστεύω ότι ισχύει. Σε καταστήματα αλυσίδων μου εχει τύχει να πιώ καφέ κ να καταλάβω ότι η μηχανή εχει να πλυθεί μήνες (όχι κάθε βράδυ μετά την βάρδια οπως επιβάλλεται), ισως επειδή ο ιδιοκτήτης δεν ασχολείται η για οποιοδήποτε λόγο. Ο επιθεώρησης θα περάσει μια φορά το μηνα και τότε ισως να διορθωθεί, αν εντοπίσει και αυτος το πρόβλημα και αν το «περάσει» στο προσωπικό και αν «νοιαστεί» ο ιδιοκτήτης κλπ. Το ίδιο βέβαια μπορεί να ισχύει και σε μαγαζι ίδιωτη. Συνεπως, έχω δει ότι κυριως παίζει ρολο η εκπαίδευση/έλεγχος του προσωπικού και όχι αν είναι franchise η όχι... εξαλλου υπάρχουν και αρκετές διαφορες μεταξύ των μαγαζιών του ίδιου franchise (από θέματα ποιοτητας)... Επίσης, για το θέμα της τιμής, ένα σημείο «κλειδί» κατ εμε είναι το να είναι «βολική». Δλδ: καφές 1.95, οκ. Καφές 2.00 οκ. Καφές 2.05, δεν ξαναπατάω, όχι βέβαια για το κόστος των 0.05 λεπτών αλλά για το «κόστος» του να βρω τα εξτρα 5 σεντ όταν έχω έτοιμο το διευρω στην τσέπη... 32 λεπτά πριν, zx1234r είπε Πάντως πολύ επιχείρημα και σκέψη για ένα προϊόν 2€...... (...με κόστος γύρω στα .40λ -τεράστιο περιθώριο κέρδους- κ με ελάχιστη φύρα ομως...) BTW, TS, αν στοχεύεις κυριως στο take away/delivery, μην πέσεις στην παγίδα να στήσεις συνοδευτικά προϊόντα με τυρόπιτες, σάντουιτς, παπάδες και μοναχούς, ιδίως αν προϋποθέτουν φουρνακια κλπ. Κουλουράκια Θεσσαλονίκης/τοστ ίσως να είναι αρκετά... σπιτική λεμονάδα να φαίνεται δροσερή στην κανάτα με κόστος έως 3€, Άντε και 2-3 σαλάτες αν είσαι κοντα σε Γραφεία, με απλά υλικά που θα ετοιμάζονται επι τόπου και ΔΕΝ θα είναι τίγκα στο μαρούλι... θελεις να μας πεις ποιο είναι το target group σου και τι product mix σκεφτεσε προς το παρον; Επεξ/σία 15 Ιουλίου 2019 από TheGrisGrisMan
zx1234r Δημοσ. 15 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2019 (επεξεργασμένο) 49 λεπτά πριν, akarthis είπε Οι βασικες αρχες του επιχειρειν εχουν εφαρμογη σε ολες τις προσπαθειες και μελετες ανεξαρτητως απο την τελικη αξια του αγαθου η υπηρεσιας που προσφερεται. Αυτο αν θελεις να επιτυχεις. Ναι συμφωνώ κι εγώ. Αλλά οι βασικές αρχές του επιχειρείν έχουν αλλάξει και εδώ στην ελλάδα έχουμε μείνει πολύ πίσω και χρειάζεται ανοιχτόμυαλους ανθρώπους για να πάει μπροστά το επιχειρείν. Βρίσκομαι συχνά με ανθρώπους που ασχολούνται με startup εταιρίες και βλέπω οτι το μυαλό τους είναι πολύ εκτός κουτιού. Γιαυτό και πολλοί πάνε ευρώπη και αφήνουν στην ελλάδα μόνο την οικογένεια τους. Επεξ/σία 15 Ιουλίου 2019 από zx1234r
Επισκέπτης Δημοσ. 15 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2019 1.Ευγενεια-επαγγελματισμος, να βλεπω οτι ο μαγαζατορας/υπαλληλος ειναι ευγνωμων που μπηκα στο μαγαζι του, οχι οτι μου κανει χαρη που μου φτιαχνει καφε. 2 λεξεις, καλημερα και ευχαριστω με ενα χαμογελο χρειαζεται τιποτα δυσκολο. 2. Γευση καφε, εδω εχω κολλημα,στα ρεπο μου φευγω απο καισαριανη για κουκακι να παρω καφε στο χερι απο ενα γωνιακο πισω απ το μουσειο ακροπολης,αμα κολλησω με την γευση απο ενα συγκεκριμενο μαγαζι,τελειωσε το παντρευτηκα. Βλεπω μια ταση να αρεσει στο κοσμο ο πιο κρεμωδης φρεντο με ηπια αντι για οξινη εντονη γευση (δεν εχω αποψη για αλλο τυπο καφε), σε χαρτινα ποτηρια και οχι διαφανα πλαστικα
fredd0 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2019 50 λεπτά πριν, zx1234r είπε Πάντως πολύ επιχείρημα και σκέψη για ένα προϊόν 2€...... Το προιον των 2 ευρω που βρισκει κανεις παντου θελει σκεψη για να το πουλησεις με αλλους 10 γυρω γυρω να κανουν το ιδιο. Αν εχεις την αντιπροσωπια των de Grisogono θελει πολυ λιγοτερη σκεψη, δεν εξαρτασαι απο τον πελατη που απλα περναγε απο εκει κοντα. 1
spiritclay Δημοσ. 15 Ιουλίου 2019 Μέλος Δημοσ. 15 Ιουλίου 2019 λοιπόν ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας. Προσωπικά ασχολούμαι με την εστίαση πολλά χρόνια. είμαι πίσω απο το μπαρ πολύ πριν η ελλάδα μπει στην κρίση και στον καφέ έχω εντρυφήσει περίπου τα τελευταια 10 χρόνια. η επένδυση θα γίνει προς το τέλος του καλοκαιριού και δεν το βλέπω σαν αφεντικό αλλά σαν κανονική δουλειά καθώς θα το δουλευουμε κατα βάση εμείς θα το στήσουμε. αυτοι είναι κάποιοι βασικοι λόγοι που επιλέγουμε στην τελική να μην ασχοληθούμε με κάποια αλυσίδα,αλλά να το στήσουμε εξολοκλήρου εμεις απο την αρχή. καφές θα παίζει blend δικό μας με την επωνυμία που εμεις θα δώσουμε. εμφαση ποιότητας,προσωπικού,συμπεριφοράς και τιμής είναι τα πράγματα που έτσι κ αλλιώς θα επενδύσουμε πάνω σαυτά. απο κει κ πέρα δεν θέλω ακόμα να δώσω πολλές λεπτομέρειες για το μέρος και τα σχέδια μου απλώς παίρνω κάποιες γνώμες για να δω πως σκέφτεται ο κόσμος γενικότερα. πάντως ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. τώρα για το αν χρειάζεται να αναλύουμε τόσο πολύ για κάτι που θα κοστίζει 2ευρω...τί να πω, κάποιοι βγάλαμε λεφτά απο αυτό τον τομέα και ζούμε μια χαρά...! 4
sphinxgr Δημοσ. 15 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2019 (επεξεργασμένο) 50 λεπτά πριν, TheGrisGrisMan είπε (...με κόστος γύρω στα .40λ -τεράστιο περιθώριο κέρδους- κ με ελάχιστη φύρα ομως...) 40 Λεπτά ο fr cap σε αλυσίδα κόστος? Nooooooooooot. Σου βάζω τα απλά. 18γρ καφέ με 30€/κιλό. Αν θες πιο σάπιο καφέ, ρίξε όσο θες την τιμή αγοράς Ποτήρι + καλαμάκι. ΦΠΑ + Φόρος κλίμακας + λειτουργικά έξοδα στον καφέ. Και θα καταλήξεις πως αν πουλάς 1€, δεν βγάζεις τίποτα. Αν πουλάς 2€, άντε να βγάλεις 0,5€. Για να επιβιώσεις οπότε καταλήγεις στο ότι δεν επιβιώνεις μόνο με καφέ. Επεξ/σία 15 Ιουλίου 2019 από sphinxgr
Loinen Δημοσ. 15 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2019 Moνο μη σερβιρεις robusta απο το Βιετναμ. Το ξεπλυμα πιο ποσιμο ειναι απο αυτον τον καφε.
greekbusters Δημοσ. 15 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2019 Δίνω μεγάλη σημασία στην ποιότητα του καφέ ενώ παλιά δεν το έκανα. Ελάχιστα κάνουν καφέ καλό που να πίνεται εδώ τουλάχιστον που μένω, όπου υπάρχουν ανά στενό και ένα. Τώρα αν ο νεροζουμί καφές έχει 1.5 ευρώ ενώ ο καλός, γευστικός και βαρύς κάνει 1.80 σίγουρα θα προτιμήσω τον δεύτερο. Πιστεύω πως αν θες να πιεις καφέ ψάχνεις τον καλύτερο γευστικά και πιο γρήγορο στην εξυπηρέτηση. Τουλάχιστον εγώ σε αυτά δινω βάση. Θα περάσω όμως στην άλλη πλευρά.. Έχει έξω ακριβώς από το μετρό καφετέρια που δίνει τον καφέ 1 ευρώ. Ο τύπος μέσα σε καμία δεκαριά χρόνια που έχει το μαγαζί έχει θησαυρισει, ενώ τώρα πλέον έχει αγοράσει και τα τριγύρω καταστήματα. Βέβαια δεν είμαστε ΒΠ, ενώ έχει τακτικούς πελάτες καθημερινούς. Ο καφές του όμως δεν πίνεται, όσες φορές έχω δοκιμάσει είναι καμένος. Κι όμως αυτός λόγω τιμής έχει μεγάλη ζήτηση
Dante80 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2019 (επεξεργασμένο) 19 λεπτά πριν, greekbusters είπε Θα περάσω όμως στην άλλη πλευρά.. Έχει έξω ακριβώς από το μετρό καφετέρια που δίνει τον καφέ 1 ευρώ. Ο τύπος μέσα σε καμία δεκαριά χρόνια που έχει το μαγαζί έχει θησαυρισει, ενώ τώρα πλέον έχει αγοράσει και τα τριγύρω καταστήματα. Βέβαια δεν είμαστε ΒΠ, ενώ έχει τακτικούς πελάτες καθημερινούς. Ο καφές του όμως δεν πίνεται, όσες φορές έχω δοκιμάσει είναι καμένος. Κι όμως αυτός λόγω τιμής έχει μεγάλη ζήτηση Πολύς κόσμος δεν ενδιαφέρεται ή δεν γνωρίζει ιδιαίτερα περί της ποιότητας του καφέ κλπ. Απλά θέλει να πιει ένα καφέ να ανοίξει το μάτι του. Με δεδομένο πως δεν γνωρίζει ή/και δεν ενδιαφέρεται, πολλές φορές ο καφές που φτιάχνει σπίτι του είναι απείρως χειρότερος του καμένου που αγοράζει στο ευρώ. Οπότε λογικό είναι η τιμή να τον ελκύει και να αγοράζει από εκεί. Επεξ/σία 15 Ιουλίου 2019 από Dante80
TheGrisGrisMan Δημοσ. 15 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2019 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, sphinxgr είπε 40 Λεπτά ο fr cap σε αλυσίδα κόστος? Nooooooooooot. Σου βάζω τα απλά. 18γρ καφέ με 30€/κιλό. Αν θες πιο σάπιο καφέ, ρίξε όσο θες την τιμή αγοράς Ποτήρι + καλαμάκι. ΦΠΑ + Φόρος κλίμακας + λειτουργικά έξοδα στον καφέ. Και θα καταλήξεις πως αν πουλάς 1€, δεν βγάζεις τίποτα. Αν πουλάς 2€, άντε να βγάλεις 0,5€. Για να επιβιώσεις οπότε καταλήγεις στο ότι δεν επιβιώνεις μόνο με καφέ. 25€ το κιλό (τελική με ΦΠΑ) εχει ο ιλλυ (ακριβός), χωρίς πολύ ψάξιμο. Η δόση του εσπρέσο είναι 6-8 γραμ. Τα 18 που προκύπτουν; Επισης αρκετά μεγάλο ποσοστό πωλήσεων είναι φραπέ με ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.. Τα λειτουργικα έξοδα μοιράζονται σε όλα τα προιοντα όχι μόνο στον καφέ... Μεσοσταθμικα κάπου εκει πάει... ειπα περίπου .40 άντε να είναι .50λ Τωρα πιο φτηνός καφές, είναι απαραιτήτως σάπιος; Δεν ισχύει... Δεν ειπα ότι πάει κάπου μόνο με καφέ, (εκτος αν πουλάει καμία 500αριά+ κάθε μέρα οπως ο τύπος στο μετρο που λέει ο φιλο πιο πάνω, η μαγαζάκι delivery που δουλεύει 12ωρο με γράφει κλπ). Ειπα ότι ο καφές εχει πολύ καλό περιθώριο κέρδους σε σύγκριση με άλλα προιοντα... αν στοιχίζει .50 κ πουλάς 2.0, βρες μου αλλά προιοντα με αντίστοιχο margin. Και χωρίς φυρα... (Τωρα αν υπάρχουν εξτρα χρεώσεις απο αλυσίδες οπως royalties, χρεώσεις marketing materials, αγορά αναλώσιμων υλικων απο την μαμα εταιρία ή ξέρω κ γω τι, αλλάζει το κόστος, προσωπικα μιλησα για κόστος καφέ γενικως) Σημαντικό για take away είναι η επαναλαμβανόμενη πώληση (οπως προείπαν καποιοι). Προσωπικα ζήτησα απο κοπελίτσα στο τηλ να τον εχει έτοιμο για όταν περάσω απο εκει σε 10’ και μου είπε «Α δεν γίνεται, θα τον φτιάξουμε όταν έρθετε γι να είναι φρέσκος (!)» (τουλάχιστον το στήριξε 😊). Δεν ξαναπατησα. Τώρα παίρνω (delivery & take out) απο ενα μαγαζι που η κοπέλα στο τηλ αναγνωρίζει κατευθείαν την φωνή μου και μου λέει «τον κλασσικο;» (πίνω πάντα τον ίδιο καφέ) και απλά της λέω αν θα περάσω η αν θα τον φέρει... that’s just me though... Επεξ/σία 15 Ιουλίου 2019 από TheGrisGrisMan
AristidisZ Δημοσ. 15 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2019 17 λεπτά πριν, TheGrisGrisMan είπε Η δόση του εσπρέσο είναι 6-8 γραμ. Τα 18 που προκύπτουν; Φαντάζομαι ότι για φρέντο (είτε εσπρέσσο είτε καπουτσίνο) θες διπλή δόση...
TheGrisGrisMan Δημοσ. 15 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2019 (επεξεργασμένο) Μόλις τώρα, AristidisZ είπε Φαντάζομαι ότι για φρέντο (είτε εσπρέσσο είτε καπουτσίνο) θες διπλή δόση... Ναι. Όχι τριπλή... Επεξ/σία 15 Ιουλίου 2019 από TheGrisGrisMan
AristidisZ Δημοσ. 15 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2019 Μόλις τώρα, TheGrisGrisMan είπε Ναι Άρα 15 γραμμάρια, όχι 6-8...
TheGrisGrisMan Δημοσ. 15 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2019 (επεξεργασμένο) 3 λεπτά πριν, AristidisZ είπε Άρα 15 γραμμάρια, όχι 6-8... Βέβαια. Αλλά βάζουμε την βασικη μονάδα μετρησης, που είναι η δόση για απλό εσπρέσο... (τυπου στα μαθηματικά ξεκινάμε απο το 1, όχι απο το 2 -δεν το λέω ειρωνικά, αλλά to make my point clear)... Επεξ/σία 15 Ιουλίου 2019 από TheGrisGrisMan
AristidisZ Δημοσ. 15 Ιουλίου 2019 Δημοσ. 15 Ιουλίου 2019 2 λεπτά πριν, TheGrisGrisMan είπε Βέβαια. Αλλά βάζουμε την βασικη μονάδα, που είναι η δόση για μονό εσπρέσο... Ναι αλλά όταν λέμε για τιμή καφέ στα 2 ευρώ προφανώς δεν εννοούμε τιμή μονού εσπρέσσο Anyway, επί του θέματος για εμένα πρέπει είτε να είσαι σε σημείο με εύκολο πάρκινγκ (ιδανικά δικό σου) είτε να έχεις καλό delivery, ανάλογα με το που είσαι Στο κέντρο π.χ. του Πειραιά, είναι πρακτικά αδύνατον να έχεις χώρο για πάρκινγκ, οπότε σε τέτοιες περιοχές πρέπει να πιάσεις γραφεία, όχι περαστικούς Επίσης, είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι, και ζητώ προκαταβολικά συγνώμη από τις κυρίες του φόρουμ, this is a man's world, και συμφωνώ ότι μια συμπαθητική κοπέλα θα δώσει πόντους στο μαγαζί (όχι σε φάση ποτό κεράσ(ε)ι προφανώς) Κατά τα άλλα η γεύση γενικώς είναι ένα πολύ υποκειμενικό κριτήριο, δε λέμε να πάρεις τον πιο φτηνό καφέ που υπάρχει, αλλά δεν είναι και σίγουρο ότι μπορούν όλοι να καταλάβουν αν τους σερβίρεις τον πιο ακριβό καφέ του κόσμου (ή δεν είναι και σίγουρο ότι θα τους αρέσει περισσότερο από έναν πιο φτηνό).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα