Προς το περιεχόμενο

Η Huawei ενδέχεται να ανέπτυξε ένα κατασκοπευτικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας για τη Βόρεια Κορέα


voltmod

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αν και η Huawei κάνει προσπάθειες για να βελτιώσει την εικόνα που έχει σχηματίσει το κοινό για τις δραστηριότητες της –τουλάχιστον των Αμερικανών πελατών της – νέες αναφορές που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας δυσχεραίνουν το έργο της.

Οι Washington Post και 38 North δημοσίευσαν από κοινού ένα άρθρο στο οποίο ισχυρίζονται ότι η Huawei βοήθησε στην κατασκευή και υλοποίηση του ιδιαίτερα περιοριστικού δικτύου κινητής τηλεφωνίας της Βόρειας Κορέας που τέθηκε σε λειτουργία το 2008. Σύμφωνα με έγγραφα, η Huawei ξεκίνησε να συνεργάζεται με την κρατική Panda International Information Technology (ανήκει στο Κινέζικο κράτος) σε διάφορα έργα στη Βόρεια Κορέα, λίγο μετά την επίσκεψη του τότε Δικτάτορα Kim Jong Il στα κεντρικά της Huawei το 2006. Η συνεργασία αυτή κράτησε για τουλάχιστον οκτώ χρόνια. Η Huawei παρείχε τον εξοπλισμό κινητής τηλεφωνίας, διαχείρισης δικτύου καθώς και την τεχνολογία κρυπτογράφησης ενώ η Panda International Information Technology παρείχε το λογισμικό και ανέλαβε να μεταφέρει τον εξοπλισμό της Huawei.

Είναι γνωστό, ότι το Koryolink έδινε την δυνατότητα στην Βόρεια Κορέα να κατασκοπεύει τους χρήστες, αν και νέα στοιχεία υποδεικνύουν ότι το σύστημα τελικά ήταν περισσότερο περίπλοκο από όσο πιστεύαμε προηγουμένως. Αν και είναι γνωστό ότι το δίκτυο ήταν ιδιαίτερα περιοριστικό για τους πολίτες της Β. Κορέας (που δεν μπορούσαν να κάνουν διεθνείς κλήσεις ή να πλοηγηθούν στο Internet) αλλά λιγότερο περιοριστικό για τους επισκέπτες της χώρας (που ήταν αποκλεισμένοι από το να κάνουν τοπικές κλήσεις ή από το κρατικό ενδοδίκτυο (intranet), τα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης χρησιμοποιούσαν ανεπτυγμένη από το κράτος κρυπτογράφηση για να εξασφαλιστεί ότι οι συνομιλίες τους δεν θα παρακολουθούνταν. Όλοι οι άλλοι, εντωμεταξύ, υπόκειντο σε ενδεχόμενες υποκλοπές μέσω του υποστηριζόμενου από την Huawei εξοπλισμού παρακολούθησης (π.χ μέσω interception gateways) που επέτρεπε στις αρχές επιβολής του νόμου να παρακολουθούν κλήσεις, μηνύματα κειμένου, δεδομένα ή ακόμα και μηνύματα φαξ. Το σύστημα επιτήρησης αρχικά είχε προγραμματιστεί να καλύπτει έως και 2500 στόχους, αλλά μπορούσε να επεκταθεί έως και σε 5000 στόχους. Δεν είναι σαφές πόσο μεγάλο είναι το σύστημα τώρα, αλλά από τότε μέχρι σήμερα, η Βόρεια Κορέα φαίνεται πως έχει ενισχύσει τον έλεγχο, αποκλείοντας μη εγκεκριμένες εφαρμογές στα κινητά ή λαμβάνοντας τυχαία στιγμιότυπα οθόνης από τα κινητά για να καταγράφει την δραστηριότητα των χρηστών.

Η Huawei δήλωσε στην Washington Post ότι «δεν έχει επιχειρηματική παρουσία» στην Βόρειο Κορέα, αν και όπως είναι εύκολα αντιληπτό δόθηκε έμφαση στον ενεστώτα. Η πηγή της Washington Post δεν επιβεβαίωσε ότι η Huawei δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά στην χώρα και δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε και αρνήθηκε την νομιμότητα των εγγράφων που περιγράφουν την σύνδεση της Κινέζικης εταιρείας με την Βόρεια Κορέα. Η Huawei άλλωστε δεν βοηθάει πια στην διατήρηση και διαχείριση του δικτύου Koryolink, το οποίο έχει «υποσκελιστεί» από το πολύ μεγαλύτερο δίκτυο του κρατικού παρόχου Kang Song NET που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την ZTE και τέθηκε σε λειτουργία το 2013.

Το θέμα δεν είναι απλώς ότι η Huawei υποστήριξε μία καταπιεστική δικτατορία, αλλά ότι ενδέχεται να παραβίασε νόμους, κυρώσεις και απαγορεύσεις όταν το έκανε. Ειδικοί πιστεύουν ότι η τεχνολογία 3G που χρησιμοποίησε η Huawei στο Koryolink χρησιμοποιούσε και Αμερικάνικη τεχνολογία. Δεδομένου ότι απαγορεύτηκε στην Panda International Information Technology να λαμβάνει Αμερικανικής προέλευσης εξοπλισμό το 2014, η Huawei ενδέχεται να παραβίασε τις Αμερικανικές απαγορεύσεις αν κάποιο τμήμα του εξοπλισμού της είχε έστω και κατά 10% Αμερικάνικο περιεχόμενο. Η Κινέζικη εταιρεία, ήταν από ότι φαίνεται αποφασισμένη να διατηρήσει μυστικές τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στη Βόρειο Κορέα, δίνοντας το κωδικό όνομα «A9» στην χώρα για να μην υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία (το Ιράν και η Συρία, που η Huawei πλησίασε παρά τους Αμερικανικούς περιορισμούς, είχαν επίσης παρόμοια κωδικοποιημένες ονομασίες).

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει επίσημα την έκθεση των Washington Post και 38 North, ωστόσο, ένας υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σε δημοσιογράφο της Washington Post ότι τα έγγραφα ουσιαστικά έδιναν βάση σε μία "γενικότερη ανησυχία" που υπήρχε ότι δεν μπορούσαν να εμπιστευτούν την Huawei λόγω της προφανούς επιθυμίας της να παραβιάζει τις κυρώσεις και την νομοθεσία. Η εταιρεία ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με την Αμερικάνικη δικαιοσύνη κατηγορούμενη για κλοπή εμπορικών μυστικών και παραβίαση κυρώσεων. Δεν είναι σαφές αν οι πρόσφατες αποκαλύψεις μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, αλλά σίγουρα δεν βοηθούν την Huawei και τους ισχυρισμούς της ότι είναι αθώα. Αν μη τι άλλο, μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειες ορισμένων Αμερικανών πολιτικών να διατηρηθούν οι κυρώσεις και οι απαγορεύσεις ανεξάρτητα από τις επιθυμίες του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Engadget

 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

το κατασκοπευτικο δικτυο αυτό είναι πιο φτηνο από το κανονικο... στα συμβολαια του??  …..ποσα mb δινει? και ποσο χρονο ομιλιας?? θα ερθει ελλαδα ..?? εγω δεν εχω πρόβλημα να με παρακολουθούνε αφου σε αυτό το δικτυο θα εχουν καλυτερες τιμες …. <ΥΓ. δεν διαβασα ολο το αρθρο > :)

 

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ζεστό χρήμα σε αμφιβόλου ποιότητας πρακτικές για να παρακολουθούν τους πολίτες και να επιβεβαιώσουν ότι όταν θέλουν οι κυβερνήσεις αφήνουν στα σκουπίδια τα ανθρώπινα δικαιώματα...και μετά λέμε ότι προοδεύουμε....

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι η Κίνα κάνει φουλ παρακολούθηση..και προσπαθεί να εξαπλωθεί με φθηνά κινητά...παρατηρούσα το mi9 κοστίζει στο Σκρουτζ 350..βγάλε και το κέρδος του καταστήματος..δηλαδή πόσο πουλάει..;;;και φοράει και το τελευταίο snap...οθόνη super AMOLED.. δαχτυλίκο in display καμερες πολύ καλές.. gorilla glass.και τι αλλά ξέρω γω....δηλαδή το κέρδος της που είναι?????

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Από την στιγμή που αυτή την παραγγελία της έδωσαν , τι έπρεπε να κάνει???

Να πει όχι , εμείς δεν κάνουμε τέτοια ???

Φαντάζομαι ότι οι Αμερικάνοι δεν κατασκοπεύουν...

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

39 λεπτά πριν, δημητρης1982 είπε

Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι η Κίνα κάνει φουλ παρακολούθηση..και προσπαθεί να εξαπλωθεί με φθηνά κινητά...παρατηρούσα το mi9 κοστίζει στο Σκρουτζ 350..βγάλε και το κέρδος του καταστήματος..δηλαδή πόσο πουλάει..;;;και φοράει και το τελευταίο snap...οθόνη super AMOLED.. δαχτυλίκο in display καμερες πολύ καλές.. gorilla glass.και τι αλλά ξέρω γω....δηλαδή το κέρδος της που είναι?????

Στο data mining είναι το κέρδος που αλλού; Έχει φτάσει η πληροφορία να ξεπερνάει σε αξία το πετρέλαιο όσο και αν σου φαίνεται απίστευτο. Όχι ότι οι άλλες εταιρείες είναι καλύτερες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η Huawei ενδέχεται να εμπλέκεται στο ναυάγιο του Τιτανικού, στην σφαγή του Κατύν, στην δολοφονία του Κέννεντυ, στο 3ο μνημόνιο και στο σούπερ-μπάχαλο Σούπερ λιγκ 2  φούτμπωλ λιγκ.

Επεξ/σία από eyw
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βρε κοίτα που στο τέλος θα απηυδήσουμε και θα πούμε...

Σας παρακαλώ ελάτε να μας παρακολουθήσετε!!! Σας πληρώνουμε κι ολας για να μας γλιτώσετε από τους σχιστομάτιδες...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...