Προς το περιεχόμενο

Δημοσίευση σε περιοδικά με impact factor


new_member_new_account

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους.

Εδώ και μήνες είμαι σε προσπάθεια εύρεσης επόπτη για διδακτορική διατριβή στον τομέα του Πολιτισμού... Θα ήθελα να ρωτήσω για το θέμα των δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά, επειδή το συναντάω συνεχώς μπροστά μου ως έλλειψη στο βιογραφικό, ποια είναι η διαδικασία; Γράφω το άρθρο και το στέλνω στο περιοδικό; Πρέπει να βρω κάποιον καθηγητή κλπ που έχει ήδη δημοσιεύσεις για να μπει και το δικό του όνομα σε πρώτη φάση; Ζητώ συγγνώμη για το ανόητο ίσως της ερώτησης αλλά είναι κάτι με το οποίο δεν έχω ασχοληθεί έως τώρα..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πιστεύω πως θεωρητικά θα μπορούσες να γράψεις ένα paper και να το στείλεις (σε σχετικό περιοδικό) ως μοναδικός συγγραφέας. Φυσικά θα πρέπει να είναι επιστημονικά σωστό μιας και θα πρέπει να περάσει πρώτα από τον editor και έπειτα από τους κριτές. Πρακτικά δεν νομίζω να καταφέρεις να περάσεις μόνος σου δημοσίευση, ειδικά αν δεν έχεις ασχοληθεί ξανά με αυτό στο παρελθόν.

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις θα ήταν να συζητήσεις με τον επιβλέποντά σου για την δημοσίευση που απαιτείται για την απονομή του διδακτορικού (βασισμένο πάνω στο υλικό που κάνεις το διδακτορικό). Εναλλακτικά, μπορείς να βρεις μια ομάδα ή post-doc ή καθηγητή και να συζητήσετε εάν μπορείς να συνεισφέρεις σε αυτό που κάνουν ώστε να προστεθείς ως συγγραφέας στην επόμενη δημοσίευση που θα βγάλουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εννοείται ότι είναι καλύτερα να έχεις καθοδήγηση από τον επιβλέποντα για να μην ταλαιπωρηθείς άδικα.

Οταν έκανες μεταπτυχιακό δεν σας είχαν ενημερώσει για τη διαδικασία των δημοσιεύσεων;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν γνωρίζω για θέματα πολιτισμού, αλλά λογικά πρέπει να είναι παρ όμοιο με θετικές επιστήμες.

Κατ αρχήν πρέπει να αποφασίσεις σε ποιο journal θα το στείλεις γιατί το κάθε ένα έχει δική του δομή. Sections, references, γραμματοσειρές, εικόνες κλπ κλπ. Πρέπει να έχει στο site του οδηγίες.   Σαν πρώτη δημοσίευση, και σαν μοναδικός author, θα έλεγα μην στοχεύεις πολύ ψηλά σε impact factor, εκτός εάν αυτά που έχεις να δημοσιεύσεις είναι σημαντικά. Επίσης καλό θα ήταν να έχεις κάποια καθοδήγηση για τον τρόπο γραφής, καθώς είναι λίγο "τέχνη" και υπάρχουν αρκετά μυστικά ώστε να μην καταντήσει πήγαινε - έλα μεταξύ εσένα, reviewers, editor. Το γράψιμο πρέπει να είναι to the point, χωρίς πολλά μπλα μπλα, αλλά ταυτόχρονα κατανοητό και ξεκάθαρο. Θα πρότεινα να το δώσεις σε κάποιο τρίτο ψιλοάσχετο να το διαβάσει, και να σου δείξει ποια σημεία δεν είναι κατανοητά. Αυτός που το γράφει γνωρίζει περισσότερα από αυτά που γράφει οπότε κάτι που είναι ξεκάθαρο γι αυτόν, δεν είναι για τους άλλος. Επίσης καλό θα ήταν να το δει και κάποιος για γραμματική/σύνταξη (υποθέτω θα είναι στα αγγλικά). 

Το να βρείς καθηγητή κλπ δεν είναι αναγκαίο, αλλά εάν υπάρχει κάποιος με γνώσεις πάνω στο θέμα στους authors, θα δώσει περισσότερη άνεση στον reviewer / editor ότι όντος ξέρεις τι κάνεις. Επίσης έχε υπόψη σου ότι η αξιολόγηση του μπορεί να είναι και χρονοβόρα, ειδικά εάν υπάρχουν πήγαινε-έλα, revisions, διορθώσεις. Άνετα μπορεί να πάρει και 6μηνο+.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επίσης πρόσεχε γιατί υπάρχουν εκατοντάδες ψευτο-journal που υπόσχονται δημοσίευση χωρίς να πληρούν καμία προϋπόθεση (ούτε σωστό editing ούτε reviewing) και στο τέλος σου ζητούν να πληρώσεις για τη δημοσίευση (φυσικά αυτό δε στο λένε από την αρχή). Εδώ είναι μια λίστα με αρκετά από αυτά: Beall's List of Predatory Journals and Publishers

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ασχολούμαι εδώ και 5 έτη με την δημοσίευση άρθρων σε περιοδικά, κυρίως reviews και case studies. Μόνος μου και χωρίς κάποια συγκεκριμένη ιδιότητα. Μάλιστα μια φορά πήγα στην σχολή και βρήκα έναν παλαιό καθηγητή μου, αυτός είδε τις δημοσιεύσεις και μου πρότεινε να συνεργαστούμε για την συγγραφή ενός paper σε συνέδριο. 

Αν θες να κάνεις δημοσίευση σε περιοδικό το πρώτο και σημαντικότερο είναι να ξεκαθαρίσεις το πεδίο και το αντικείμενο της εργασίας και με βάση αυτό να εντοπίσεις το περιοδικό. Το δεύτερο είναι αν σε ενδιαφέρει να υπάρχει impact factor σε κάποια γνωστή βάση δεδομένων ή οχι. Από τον τίτλο φαίνεται οτι σε ενδιαφέρει αυτό. 

Πάμε λοιπόν να δούμε τι βάσεις δεδομένων και εναλλακτικές έχεις. 

1. Περιοδικά ενταγμένα στην master journal list και Journal citation report από web of science, clarivate analytics, thompson reuters κτλ. 

2. Περιοδικά ενταγμένα στο scopus. 

3. Περιοδικά ενταγμένα στην SCImago Journal Ranks (SJR). 

4. Περιοδικά ενταγμένα στο index copernicus. 

5. Στατιστικά περιοδικών που μπορείς να βρεις μέσα στην ιστοσελίδα του researchgate. 

6. Τέλος, στατιστικά περιοδικών που μπορείς να βρεις ακόμα και μια σελίδα τους στo google scholar. 

Από εδώ και κάτω το χάος, μούφα βάσεις δεδομένων που παίρνουν φράγκα για να δημοσιεύουν αστήρικτες αριθμητικές τιμές συντελεστών και ranks σε μαϊμού περιοδικά από Ινδία και Πακιστάν. Όταν καταφέρεις και κάνεις την πρώτη σου δημοσίευση, θα σε βρίσκουν από το e-mail συνεχώς και θα σε σπαμάρουνε να στείλεις δημοσίευση και επί πληρωμή σε χάλια περιοδικά, μερικά από οποία δεν έχουν καθόλου καλές δημοσιεύσεις, χάλια σελιδοποίηση, κείμενα μαθηματικοί τύποι κτλ.

Για να καταφέρεις να δημοσιεύσεις σε περιοδικά από το 1, είναι εξαιρετικά δύσκολο. 

Για το 2, εξαιρετικά δύσκολο, αλλά μπορεί να πέσεις και σε μια μικρή μειοψηφία περιοδικών που έχουν χαλαρότερα κριτήρια. Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι οτι δεν μπορείς να το ξέρεις εκτός αν το διαπίστωσες εμπειρικά στέλνοντας αρκετές δημοσιεύσεις ή γνωρίζεις άτομο από το Journal.

Για το 3 - 4, είναι γενικώς μέτριας δυσκολίας αλλά δεν χαρίζονται εύκολα, μην περιμένεις απλά να στείλεις και να σου απαντήσουν στο email "accept as is".

Για το 5 - 6, πανεύκολο εως σχετικά μέτριας δυσκολίας.

Αρκετά περιοδικά είναι ενταγμένα σε περισσότερες από μια λίστες, δεν σημαίνει δηλαδή οτι αν εντοπίσεις ένα περιοδικό στο 5-6 δεν θα το εντοπίσεις και στο 1-2 και οτι θα είναι εύκολο, εγώ σου έδωσα εμπειρικά πληροφορίες. Άλλο σημαντικό θέμα είναι το περιοδικό να δίνει DOI για κάθε άρθρο, να είναι γραμμένο στο DOAJ δηλαδή, είναι το στοιχειώδες κριτήριο για να πεις οτι ένα περιοδικό επιθυμεί να γίνει σοβαρότερο στο μέλλον ακόμα και να μην έχει αρχειοθετηθεί στις βάσεις δεδομένων, όσα δεν έχουν τίποτα από τα παραπάνω μην ασχοληθείς αν επιθυμείς να διαβαστεί η εργασία σου από κόσμο και γιατί οχι να αποκτήσεις και εταιροαναφορές μελλοντικά.

Γενικά, το να γράψεις ένα paper και να το στείλεις κάπου για δημοσίευση είναι πανεύκολο, το να το στείλεις όμως σε περιοδικά με κριτήρια με απήχηση με impact factor και πολύ υψηλού επιπέδου reviewers, είναι δύσκολο και όσο αυξάνονται οι παραπάνω παράμετροι αυξάνεται και ο συντελεστής δυσκολίας. Αν αναζητήσεις βιβλιομετρικές μελέτες, δες πως συσχετίζεται το acceptance rate με τον Impact factor.

Κάτι που αντιμετώπισα πρόσφατα για να καταλάβεις τι συμβαίνει στα απαιτητικά journals. Περιοδικό με IF περίπου 4 και acceptance rate περίπου 15% θέλουνε να προτείνεις εσύ reviewers και να τεκμηριώσεις την επιλογή σου, οχι μόνο έναν αλλά 3-4, αν ο editor συμφωνήσει στέλνει invitation προς αυτόν που επέλεξες αλλιώς το στέλνουν σε δικούς τους (αυτό να ξέρεις γίνεται σε πάρα πολλά περιοδικά ακόμα και χωρίς IF), απαιτούν να γράψεις highlights για την εργασία σου, αυτά δεν είναι ο σκοπός ούτε τα συμπεράσματα και τι βρήκες, θέλουν να γράψεις μερικούς λόγους για την καινοτομία-πρωτοτυπία που υπάρχει στην εργασία σου και πως αυτή θα ωθήσει τον αναγνώστη να διαβάσει την εργασία σου. Επίσης, κατώτατο όριο πηγών ανάλογα τον τύπο της εργασίας, όρια λέξεων και σελίδων.

Ένα άλλο που συνάντησα πρόσφατα και δεν πίστευα στα μάτια μου είναι οτι απαιτούν graphical abstract, δεν ξέρω πως λέγεται στα ελληνικά ούτε νομίζω πως αποτελεί δόκιμο όρο να το πω γραφική περίληψη, θέλουν ουσιαστικά να περιγράψεις το περιεχόμενο και την ροή της εργασίας σου με κάποιες εικόνες και σχεδιαγράμματα, αυτά όμως δεν θα πρέπει να τα πάρεις μέσα από την εργασία σου! Πρέπει να φτιάξεις κάτι δικό σου. Εγώ δοκίμασα μετά από ταλαιπωρία να στείλω σε ένα περιοδικό με τέτοιες απαιτήσεις, γνωρίζοντας βέβαια οτι πρέπει να είσαι ήρωας, τελικά μου την γύρισε πίσω ο editor γράφοντας οτι αυτά δεν είναι highlights και για το graphical abstract οτι είναι δείγμα από μαθητή λυκείου και θέλουν κάτι πιο professionally, ακόμα και να τα κατάφερνα εκεί θα έτρωγα άκυρο σε κάτι άλλο. Τέλος πάντων τα παράτησα από τα δύσκολα journals και κοιτάω σε πιο χαλαρά αλλά οχι μούφες.

Ο τομέας σου (πολιτισμός) και οι πρακτικές των περιοδικών μεταξύ θεωρητικών/ανθρωπιστικών επιστημών και όλων των υπόλοιπων επιστημών είναι πολύ διαφορετικές. Αρκετά περιοδικά στις θεωρητικές επιστήμες δεν ασχολούνται με impact factors και τέτοια, επίσης οι επιστήμονες των θεωρητικών επιστημών αρέσκονται περισσότερο να γράφουν βιβλία, δοκίμια ή να γράφουν σε οποιοδήποτε περιοδικό χωρίς απαραίτητα αυτό να είναι επιστημονικό αλλά να έχει ενημερωτικό χαρακτήρα πάνω σε συγκεκριμένους τομείς της επιστήμης και των επαγγελματιών του χώρου.

Αν βρεις καθηγητή και κάνετε μαζί μια δημοσίευση δεν είναι άσχημο. Αν προσπαθήσεις κάτι δικό σου, να ξέρεις θα πάρει χρόνο. Σε περιοδικά μπορεί να κάνουν και 1.5 έτος μέχρι την δημοσίευση. Η δημοσίευση περνάει από τον editor, αν συμφωνεί και δεν βρίσκει λάθη στις προδιαγραφές του περιοδικού και στα λοιπά τεχνικά requirements στέλνεται στους κριτές. Σε κανένα περιοδικό τουλάχιστον που θέλει να λέγεται σοβαρό μην περιμένεις απλά να γίνει δεκτή η εργασία ως είναι χωρίς διορθώσεις, επισημάνσεις, αλλαγές και αναθεωρήσεις, δεν χαρίζονται σε κανέναν ακριβώς επειδή και οι reviewers κάνουν οτι κάνουν εθελοντικά για την εμπειρία και το βιογραφικό τους.

Αν θες να ξεκινήσεις να γράφεις για κάτι, πρέπει να κάνεις από πριν αναζήτηση, να αναρωτηθείς αν προσφέρει κάτι νέο ή αν θα βοηθήσει κάποιους για την δική τους δουλειά, αν υπάρχουν πολλές και διαθέσιμες πηγές ή έρευνες για το ίδιο θέμα. 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...