Προς το περιεχόμενο

Διάφορες Ερωτήσεις


kostandinZ

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αγαπητοί προγραμματιστές του insomnia, επειδή θέλω να γίνω και εγώ προγραμματιστής, έχω μερικές ερωτήσεις σχετικά με το επάγγελμα:

-Είναι αλήθεια ότι δεν είναι απαραίτητο να έχεις πτυχίο για να γίνεις προγραμματιστής;

-Ποία ήταν πρώτη σας δουλεία ως προγραμματιστής και πόσο πλήρωνε;

-Ποία γλώσσα χρησιμοποιείτε περισσότερο;

-Θα λέγατε πως ο προγραμματισμός είναι μοναχική δουλειά;

-Πόσο καιρό παίρνει να μάθεις μια καινούρια γλώσσα;

-Σας αρέσει να είστε προγραμματιστές ή το έχετε μετανιώσει;

-Υπάρχει κάτι που θα λέγατε σε κάποιον που πρέπει να ξέρει πριν αρχίσει τον προγραμματισμό;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλημέρα !

 Αααχ, φίλε δύσκολα μας βάζεις. Στις ερωτήσεις που θέτεις δεν υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις γιατί η πορεία του καθενός στη ζωή και οι εκάστοτε περιστάσεις δεν είναι ποτέ οι ίδιες για όλους τους ανθρώπους.
 - Για να γίνεις προγραμματιστής θεωρώ ότι ναι μεν μετράει πάρα πολύ η προσωπική ενασχόληση και το «μεράκι» για το αντικείμενο, αλλά το πτυχίο σίγουρα είναι ένα μεγάλο συν. Μου φαίνεται αδύνατο να βρεις δουλειά στον τομέα της πληροφορικής, χωρίς να κατέχεις κάποιο σχετικό πτυχίο.
 -  Πρώτη μου δουλειά εμένα ήτανε σ' ένα κατάστημα πληροφορικής όπου δούλευα 4ωρο και συντηρούσα το web site του. Έκανα κάτι ψιλά σε αλλαγές πάνω στο template σε κάτι που ήταν λίγο ως πολύ ήδη στημένο και μετά έκανα κυρίως data entry περνώντας νέα προϊόντα και ενημερώνοντας τιμές. Το κατάστημα το είχε ένας γνωστός μου που με ήξερε απ' την εποχή που ήμουνα μαθητής δημοτικού. Δούλευα εντελώς μαύρα κι έπαιρνα 200 Ευρώ το μήνα. Τότε δεν είχα καν πτυχίο, ήμουνα φοιτητής στο 2ο έτος στο πανεπιστήμιο.
 - Δεν υπάρχει απάντηση σ' αυτό.  Καλές και κακές γλώσσες δεν υπάρχουν. Χρησιμοποιώ κάθε φορά τη γλώσσα εκείνη που κρίνω ότι με βολεύει καλύτερα ανάλογα μ' αυτό που προσπαθώ να φτιάξω. Άμα θέλεις πιο συγκεκριμένη απάντηση, και με παλιές εκδόσεις της BASIC έχω δουλέψει, και με Pascal (DOS), και με Turbo Prolog (DOS), αλλά και με Java και με Delphi/Object Pascal και κάτι ψιλά από C, όχι όμως C++.
Γενικά είμαι γέρος πια σ' αυτό το θέμα. Ας πούμε Python/Ruby δεν ξέρω καθόλου, ενώ μου αρέσει πολύ να δουλεύω Unix σε περιβάλλον γραμμής εντολών. Σκέψου ότι αυτό το μήνυμα που γράφω τώρα, συντάσσεται με τον επεξεργαστή κειμένου joe σε μαύρη οθόνη.
  - Θα έλεγα ναι, πριν από την έλευση του Internet παραήταν μοναχική δουλειά. Έπρεπε να λιώσεις πάνω στα βιβλία και μπροστά στην οθόνη.  Σήμερα υπάρχουν και τα forum (Insomnia), αλλά και πάλι μετράει πάρα πολύ το τι κάνεις μόνος σου. Είσαι εσύ, ο υπολογιστής και η γάτα σου, η οποία συνήθως, άμα κάνεις λάθος στον κώδικα, δεν θα προσφερθεί να σε ξελασπώσει.
   - Για να μάθεις μια γλώσσα δομημένου προγραμματισμού σαν αυτές που μαθαίνανε στη δεκαετία του 90 δεν νομίζω να παίρνει πολύ. Ειδικά άμα ας πούμε θελήσεις να μεταπηδήσεις από μία δομημένη γλώσσα σε άλλη, πάνω-κάτω ξέρεις τι να περιμένεις. Άμα όμως με ένα τέτοιο υπόβαθρο πας να μάθεις Java, τότε θέλει να έχεις την υπομονή να διαβάσεις απ' την αρχή ως το τέλος ένα βιβλίο 1000 σελίδων, όπως είναι ας πούμε το «Deitel & Deitel, Java how to program».
  - Ναι, μου αρέσει, αλλά τώρα πια δεν ασχολούμαι με τόσο πάθος όσο παλιότερα. Όταν ήμουνα ανήλικος, ήθελα αν γινότανε να ρουφήξω όλα τα βιβλία προγραμματισμού που υπάρχουν και να τα βάλω όλα μέσα στο κεφάλι μου.
 Ξεκίνησα να μαθαίνω τι είναι προγραμματισμός όταν οι αδερφές μου αποφασίσανε ν' αγοράσουν τον πρώτο τους υπολογιστή, γύρω στο 1985. Ήμουν περίπου 11 ετών τότε κι ο υπολογιστής ήταν ένας Amstrad CPC 464 με ταχύτητα 4 MHz και κασετόφωνο αντί floppy drive.
 Αφού μαζί με τις αδελφές μου, μάθαμε τις πρώτες εντολές της Locomotive BASIC 1.0 κάποια μέρα κατάφερα να φτιάξω ένα πρόγραμμα που μετράει απ' το 1 ως το 10. Αργότερα έφτιαξα ένα πρόγραμμα που έλυνε μια απλή εξίσωση 1ου βαθμού. Ο υπολογιστής ήταν (κι ακόμα ίσως είναι) το παιχνιδάκι μου. Αγαπούσα κι αγαπώ αυτό που κάνω, αλλά παρά το ότι έχω αποφοιτήσει από πανεπιστήμιο πληροφορικής και προσπαθώ κάθε μέρα να μαθαίνω κάτι καινούργιο, δεν θα θεωρήσω ποτέ τον εαυτό μου φτασμένο προγραμματιστή.
  - Ναι υπάρχει. Πριν αρχίσεις, θα πρέπει να ξέρεις ότι ο προγραμματισμός είναι κάτι που εξελίσσεται συνέχεια, και επομένως οι γνώσεις σου θα θέλουν συνεχή ανανέωση. Είναι κάτι που δεν τελειώνει ποτέ και ειδικά άμα πας να πιάσεις πουθενά δουλειά ως προγραμματιστής, θα σε κυνηγάνε τα χρονοδιαγράμματα και οι προθεσμίες και το βράδυ δεν θα μπορείς να κοιμηθείς.

Ελπίζω λίγο να βοήθησα,
Θα είμαι πάντα στη διάθεσή σου κι όποιου άλλου με χρειάζεται,

Ο Άσπρος Γάτος

  • Like 2
  • Thanks 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

13 ώρες πριν, kostandinZ είπε

Αγαπητοί προγραμματιστές του insomnia, επειδή θέλω να γίνω και εγώ προγραμματιστής, έχω μερικές ερωτήσεις σχετικά με το επάγγελμα:

-Είναι αλήθεια ότι δεν είναι απαραίτητο να έχεις πτυχίο για να γίνεις προγραμματιστής;

-Ποία ήταν πρώτη σας δουλεία ως προγραμματιστής και πόσο πλήρωνε;

-Ποία γλώσσα χρησιμοποιείτε περισσότερο;

-Θα λέγατε πως ο προγραμματισμός είναι μοναχική δουλειά;

-Πόσο καιρό παίρνει να μάθεις μια καινούρια γλώσσα;

-Σας αρέσει να είστε προγραμματιστές ή το έχετε μετανιώσει;

-Υπάρχει κάτι που θα λέγατε σε κάποιον που πρέπει να ξέρει πριν αρχίσει τον προγραμματισμό;

Απανταω επιγραμματικα.

- νομικα δεν ειναι απαραιτητο , οπως πχ για εναν γιατρο. πρακτικα θα δυσκολευθείς να βρεις δουλεια αλλα και να αναπτυξεις τα γενικοτερα εγκεφαλικα skills που αναπτυσει η 3οβαθμια εκπαιδευση. δεν θα το προτεινα

- Junior Java developer , 1000 ευρω καθαριζα περιπου (αλλες εποχες)

- Java

- Σε καμια περιπτωση. την θεωρω απο τις πιο κοινωνικες δουλειες τοσο γιατι συνεργαζεσαι πολυ με τους συναδελφους οσο και για το γενικοτερο community

- Τι εννοιες να μαθεις μια καινουρια γλωσσα; Προσωπικα κοντευω μια 10ετια με την Java και ακομα προφανως δεν λεω οτι "την εχω μαθει". επισης μη νομιζεις οτι στην καρριερα σου θα δουλευεις καθε 6 μηνες νεα γλωσσα. 

- Πολυ απο καθε αποψη

- Πολλες συμβουλες, θα επιλεξω μια: Τιποτα θεωρητικο δεν σε προετοιμαζει για την hands on εμπειρια. Αν σπουδασεις (που το ευχομαι) κυνηγα συνεχως να κανεις ασκησεις / πρακτικη / πτυχιακη με κωδικα κλπ.

 

  • Like 2
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπέρα και απο εμένα ,να δώσω και εγώ την πιο "φρέσκια" οπτική μου καθώς αποφοίτησα και μπήκα στην αγορά εργασία την τελευταία 3ετία .

 

-Εξαρτάται το τι θες να κάνεις και που θες να φτάσεις .Υπάρχουν αμέτρητοι χωρίς πτυχία που στήνουν Eshops/forums/blogs με WordPress και τα βγάζουν πέρα μια χαρά .Το "ξέρω προγραμματισμό" είναι και λίγο υποκειμενικό .Απο αμάξια ξέρει το συνεργείο της γειτονιάς σου το οποίο όμως δεν συγκρίνεται με την αντιπροσωπεία η οποία όμως δεν συγκρίνεται με ένα team αγωνιστικής ομάδας η οποία δεν συγκρίνεται με τους σχεδιαστές στα κεντρικά της εταιρείς κ.ο.κ Δούλεψα με άνθρωπο που έμαθε προγραμματισμό μόνος του και ήταν ικανός να αντιμετωπίσει τα περισσότερα προβλήματα αλλα ο κωδικάς του ήταν κακογραμμένος ,non-optimized και όταν έβγαιναν bugs πονοκεφάλιαζε το τμήμα να τα λύσει (στο τέλος τα ξαναγράψαμε απο την αρχή).

-C# junior developer σε Asp.Net  εφαρμογές .Αυτήν την στιγμή περισσότεροι γνωστοί ως junior στην Θεσσαλονίκη παίζουν στα 700€-900€ .

-C#

-Δεν χρειάζεται να είναι .Μπορείς αν γουστάρεις να δουλεύεις remote/freelancer στην ησυχία του σπιτιού σου ή σε γραφεία εταιρείας με άλλα 30 άτομα .Στο χέρι σου είναι.

-Εξαρτάται την γλώσσα .Το να μεταπηδήσεις απο java σε c# είναι παιχνιδάκι .Ενδεχομένως βέβαια να μην ανακαλύψεις απευθείας τις παραπάνω δυνατότητες ή αδυναμίες της καινούριας γλώσσας αλλα και θα μπορείς να δημιουρήσεις και να διορθώσεις κατι υπάρχων .Το να μάθεις γλώσσα που χρησιμοποιεί τελείως διαφορετική λογική (π.χ. prolog που είναι λογικού προγραμματισμού) έχει να κάνει με τον άνθρωπο αλλα σίγουρα θέλει παραπάνω χρόνο .

-Προσωπικά μου αρέσει να λύνω δύσκολα προβλήματα και ο τομέας δεν απογοητεύει .Είχα πετύχει κάποτε ενα gif στο 9gag που το έδειχνε τέλεια .Πας να φτιάξεις το αμάξι αλλα έχει χαλάσει η λάμπα ,οπότε ανεβαίνεις να αλλάξεις την λάμπα αλλα έχει χαλάσει η σκάλα ,πάς να φτιάξεις την σκάλα αλλα δεν έχεις κατσαβίδι .Οπότε σε ρωτάει ο πωλητής τι το θές το κατσαβίδι ?"Για να φτιάξω το αμάξι".

-Ως νέος στον χώρο : επένδυσε σε αυτό που σε ενδιαφέρει .Είχα την ευκαιρία απο την πρώτη στιγμή να δουλέψω σε περιβάλλον με ανθρώπους όλων των επιπέδων (ανιδείκευτος,ΤΕΙ,ΑΕΙ ,με μεταπτυχιακό,με προυπηρεσία ,χωρίς προυπηρεσία) και φαίνεται η διαφορά απο την πρώτη στιγμή όπως και η επίδραση τους σε αυτά που φτιάχνουμε .Το να κάνεις το κουμπί κόκκινο η πράσινο λίγο πολύ όλοι μπορούν να το κάνουν αλλα αυτός που θα ρίξει τον χρόνο στο μισό είναι απαραίτητος για την εταιρεία στο τέλος .

  • Like 3
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

24 λεπτά πριν, Theo1903 είπε

.Είχα πετύχει κάποτε ενα gif στο 9gag που το έδειχνε τέλεια .Πας να φτιάξεις το αμάξι αλλα έχει χαλάσει η λάμπα ,οπότε ανεβαίνεις να αλλάξεις την λάμπα αλλα έχει χαλάσει η σκάλα ,πάς να φτιάξεις την σκάλα αλλα δεν έχεις κατσαβίδι .Οπότε σε ρωτάει ο πωλητής τι το θές το κατσαβίδι ?"Για να φτιάξω το αμάξι".

 

Malcolm in the middle :-)

t0XHtgJ.gif

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για να ασχοληθείς με το αντικείμενο χρειάζεσαι γνώσεις και κάτι που να πείθει έναν εργοδότη ότι τις έχεις. Το δεύτερο μπορεί να είναι ένα πτυχίο ή ένα εκτενές portofolio. Σε κάθε περίπτωση, αν το portofolio σου δεν είναι εντυπωσιακό, είναι σχεδόν αδύνατο να σε προσλάβει μια σοβαρή επιχείρηση χωρίς πιστοποιημενες γνώσεις (πτυχίο με άλλα λόγια)  τομέα STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics).

  • Like 1
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

-Είναι αλήθεια ότι δεν είναι απαραίτητο να έχεις πτυχίο για να γίνεις προγραμματιστής;

Δεν είναι απαραίτητο. Εχω γνωρισει ατομα που δουλευουν σε μεγαλες εταιρειες με πτυχιο απο ΙΕΚ, εχω γνωρισει ατομα που απλα εκαναν ενα bootcamp και βρηκαν δουλεια και εχω γνωρισει και ατομα που είχαν άσχετο πτυχιο και εμαθαν στην ουσια προγραμματισμο απο το udemy. 

-Ποία ήταν πρώτη σας δουλεία ως προγραμματιστής και πόσο πλήρωνε;

Πέρα απο την πρακτική που εκανα ενδιαφέροντα πράματα, στην πρωτη μου πραγματικη δουλεια χρησιμοποιουσα μια νεκρή γλώσσα (Visual Basic 6.0) και κυρίως έγραφα SQL. Τα λεφτά ήταν περίπου 700 με ένα μέρος να πληρώνεται σε κουπόνια. Δεν ήταν καλά γι'αυτό έφυγα πριν το εξάμηνο.

-Ποία γλώσσα χρησιμοποιείτε περισσότερο;

Τώρα Java. 

-Θα λέγατε πως ο προγραμματισμός είναι μοναχική δουλειά;

Όχι. Ισως πάει και με το seniority, όσο πιο junior είσαι τόσο πιο πολλή επαφή επιδιώκεις/χρειάζεται να έχεις με τους υπολοίπους. Επίσης, προσωπικά, όσο καιρό ασχολούμαι εχω γνωρίσει αρκετούς προγραμματιστές απο δουλειά, meetups, σεμινάρια, σχολή κτλ με πολλούς απο τους οποίους κρατάω επαφή και αντάλλαζουμε απόψεις για τον χώρο.

-Πόσο καιρό παίρνει να μάθεις μια καινούρια γλώσσα;

Δεν υπάρχει στανταρ σε αυτό. Μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσεις να γράφεις μια καινούρια γλώσσα  χωρίς να την ξέρεις.

-Σας αρέσει να είστε προγραμματιστές ή το έχετε μετανιώσει;

Μου αρέσει και θα ήθελα να εξελιχθώ στον χώρο. Σίγουρα νιώθω οτι θα ήθελα να κάνω πιο ενδιαφέροντα πράματα απο αυτά που κάνω τώρα και γι'αυτό σκοπεύω να ξεκινήσω ένα μεταπτυχιακό για να δω κάποιους άλλους τομείς. 

-Υπάρχει κάτι που θα λέγατε σε κάποιον που πρέπει να ξέρει πριν αρχίσει τον προγραμματισμό;

Και μόνο που σκέφτεσαι να γίνεις προγραμματιστής έχεις κανει το πρώτο βημα, έχεις βρει τι σου αρέσει. Απο εκεί και πέρα υπάρχουν πολλοί δρόμοι που μπορείς να ακολουθήσεις.

Επεξ/σία από zenwalk23
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στις 22/8/2019 στις 6:36 ΜΜ, ajaxmonkey4hire είπε

Για να ασχοληθείς με το αντικείμενο χρειάζεσαι γνώσεις και κάτι που να πείθει έναν εργοδότη ότι τις έχεις. Το δεύτερο μπορεί να είναι ένα πτυχίο ή ένα εκτενές portofolio. Σε κάθε περίπτωση, αν το portofolio σου δεν είναι εντυπωσιακό, είναι σχεδόν αδύνατο να σε προσλάβει μια σοβαρή επιχείρηση χωρίς πιστοποιημενες γνώσεις (πτυχίο με άλλα λόγια)  τομέα STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Συγνώμη για την διόρθωση είναι portfolio και όχι portofolio 😉 ( το λένε αρκετοί λάθος στον χώρο μας)

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

δεν θα απαντησω σε ολα τα ερωτημα γιατι σου απαντησαν οι απο πανω επιτυχως. Αυτο που θα γραψω εγω σαν φοιτητης πληροφορικης στο 4ο ετος ειναι το εξης. Και εγω πριν σπουδασω σε σχολη πληροφορικης ηθελα να γινω προγραμματιστης, οταν ομως πας σε μια σχολη πληροφορικης βλεπεις τοσα πολλα πραγματα που ειναι πολυ πιθανον στην πορεια να αλλαξεις γνωμη για το τι θες να κανεις. Παραλληλα αποκτας αλγοριθμικη σκεψη και καποιες γνωσεις που θα σε κανουνε να σκεφτεσαι και να προσεγγιζεις διαφορετικα προβληματα. Δεν ξερω κατα ποσο μπορεις να αποκτησεις αυτα τα Skills μονος σου χωρις να σπουδασεις. Επιπλεον αν σπουδασεις πληροφορικη θα δεις οτι ο προγραμματισμος δεν ειναι καποια επιστημη και οτι απλα ειναι εργαλειο, το οποιο μας βοηθα να υλοποιησουμε πραγματα που θα μας βοηθησουν στο εργο μας κλπ. Σε καθε περιπτωση ειναι πολυ καλο που ξερεις απο μικρη ηλικια τι σε τραβαει (δεν ημασταν ολοι τοσο τυχεροι) και σε παροτρινω αν θες να ασχοληθεις με τον προγραμματισμο να σπουδασεις για να χτυσεις ετσι ενα σωστο background γνωσεων.

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εάν μου επιτρέπεται να κάνω και εγώ μια ερώτηση

 

Είμαι 29 ετών και σκέφτομαι να κάνω στροφή προς τον προγραμματισμό, διαβάζοντας το θέμα θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει μέλλον να μπει κανείς στην αγορά εργασίας αυτή σε σχετικά μεγάλη ηλικία. 

Σκέφτομαι για παράδειγμα κατατακτήριες σε κάποιο τμήμα πληροφορικής(όπως του πανεπιστημίου Μακεδονίας) για να αποκτήσω και το πτυχίο.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

4 ώρες πριν, Stavrakas13 είπε

Εάν μου επιτρέπεται να κάνω και εγώ μια ερώτηση

Είμαι 29 ετών και σκέφτομαι να κάνω στροφή προς τον προγραμματισμό, διαβάζοντας το θέμα θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει μέλλον να μπει κανείς στην αγορά εργασίας αυτή σε σχετικά μεγάλη ηλικία. 

Σκέφτομαι για παράδειγμα κατατακτήριες σε κάποιο τμήμα πληροφορικής(όπως του πανεπιστημίου Μακεδονίας) για να αποκτήσω και το πτυχίο.

Αν έχεις στα χέρια σου κάποιο πτυχίο θετικών επιστήμων δεν χρειάζεσαι πτυχίο πληροφορικής για να γίνεις "Προγραμματιστής". Όσο για την ηλικία... ο μέσος όρος στην Ελλαδα είναι στα 44.  Στα 29 είσαι πιτσιρικάς για ελληνικά δεδομένα.

 

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στις 25/8/2019 στις 11:17 ΠΜ, zenwalk23 είπε

Visual Basic 6.0) και κυρίως έγραφα SQL. Τα λεφτά ήταν περίπου 700 με ένα μέρος να πληρώνεται σε κουπόνια. 

Μια χαρά είναι η VB6 & τα κουπόνια....😀

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 hours ago, ajaxmonkey4hire said:

Αν έχεις στα χέρια σου κάποιο πτυχίο θετικών επιστήμων δεν χρειάζεσαι πτυχίο πληροφορικής για να γίνεις "Προγραμματιστής". Όσο για την ηλικία... ο μέσος όρος στην Ελλαδα είναι στα 44.  Στα 29 είσαι πιτσιρικάς για ελληνικά δεδομένα.

Αυτό με την ηλικία δεν το κατάλαβα. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...