Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Να αξιζει αραγε τον κοπο να παω 3 χρονια ΕΠΑΛ, θα μαθω τιποτα εκει ή θα χασω το χρονο μου? Στους ηλεκτρονικους παντως τοτε παλια στο ΤΕΛ, ηταν λιγο δραμα η κατασταση, τα εργαστηρια δε συμβαδιζαν με τη θεωρια και οι καθηγητες ηταν λιγο οτι να ναι, καθως επισης και καποια μαθηματα ηταν τουλαχιστον μια δεκαετια πισω απ την εποχη τους..

Αυτο που με προβληματιζει ειναι οτι, αν ειναι να φαω 3 χρονια στα θρανια ξανα, μηπως θα ηταν καλυτερα να δωσω πανελληνιες του χρονου για Μηχανολογια σε καποιο ΤΕΙ? Εκει ομως απ οτι διαβαζω ειναι περισσοτερο της θεωριας και οχι τοσο της πραξης, εχεις να κανεις περισσοτερο με μαθηματικα και φυσικη και ασχολουνται πιο πολυ με κατασκευες κινητηρων, σχεδιασμο και αλλα θεματα, αλλα οχι τοσο πρακτικα οπως πχ πως να δουλευεις εναν τορνο, μια φρεζα, ενα cnc, πως να επισκευαζεις κινητηρες, αυτοκινητα και μηχανακια, σωστα?

Το ΕΠΑΛ λογικα τα καλυπτει τα παραπανω αντικειμενα (φανταζομαι), αλλα υπαρχει καποια αντιστοιχη ειδικοτητα στα ΤΕΙ, ωστε να τα πιανει ολα αυτα απ την αρχη, ή προυποθετει να πας εκει προετοιμασμενος απο τις γνωσεις που θα αποκομίσεις απ το ΕΠΑΛ και να μπεις με τη μια στα βαθια?

Δημοσ.

Φετος γραφτικα και εγω επαλ αν και εχω πτυχιο τει το ειδα καλυτερο απο ενα μτπ γιατι παιρνεις πιο ευκολα εχεις + 200 μορια για δε θεση που ηδη εχεις πτυχιο , το μονο που δεν ξερω ειναι αν μπορω σαν βαθμο να βαλω το πτυχιο ειδηκοτητας η πρεπει υποχρεωτικα να βαζω του γελ.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν ασχολήθηκα ποτε με προκήρυξεις, πότε δε μου άρεσε η ιδέα να μπω στο δημόσιο και να κάνω κάτι άσχετο απ αυτό που θα ήθελα, απλά για τη σιγουριά ενός μισθού. Όχι ότι θα με χάλαγε ένα σίγουρο μηνιάτικο, αλλά δε θα άντεχα τη ρουτίνα ενος άσχετου αντικειμένου με τίποτα.

Ο κύριος λόγος που θέλω να κάνω αυτό το βήμα, είναι ότι είχα καψούρα τα μηχανολογικά στην εφηβεία, αλλά όταν ήρθε η ώρα να επιλέξω ειδικότητα στο τεχνικό λύκειο, πήγα τελικά στους ηλεκτρονικους. Έτσι αποφάσισα να ασχολούμαι ερασιτεχνικά για πάρτη μου με τα μηχανολογικα αλλά ως χόμπι και να κάνω επάγγελμα τα ηλεκτρονικά - υπολογιστές. 

Αν και τη σημερινή εποχή με το ίντερνετ μπορείς να μαθεις σχεδόν τα πάντα, έρχονται στιγμές που για κάποιες λεπτομέρειες που δεν έχεις διδαχτεί, μπορεί να φας μια βδομάδα στο ψάξιμο για να βγαλεις άκρη. Οπότε επειδή γνώσεις στο αντικείμενο υπάρχουν αλλά είναι διασπαρτες, θα ήταν καλό να τις εμπλουτισω και να μου λυθούν κάποιες απορίες μέσω της διδασκαλίας. 

Όμως απ ότι βλέπω, η ειδικότητα του μηχανολόγου μηχανικού στο ΤΕΙ πρέπει να είναι ζόρικη, πολλά μαθηματικά και φυσική και στην ουσία η κατεύθυνση που ακολουθείς αφορά περισσότερο τα ενεργειακά, μελέτες για τη βιομηχανία κλπ και δε μου τραβάει το ενδιαφέρον, γιατί έχω κλίση προς τα οχήματα και τις εργαλειομηχανες. 

Αντιθέτως βλέπω ότι φίλοι απ το μηχανολογικο του ΤΕΛ, έμαθαν πολλά πράγματα σχετικά με μηχανουργικα και μηχανολογικα οπότε μου φαίνεται καλή ιδέα να το δοκιμασω, αλλά το πρωινό ωράριο όσο το σκέφτομαι, θα είναι ζόρι γαμωτο και με αποθαρρύνει... 

Επεξ/σία από arvacon
Ορθογραφικα λαθη.
Δημοσ.
2 ώρες πριν, arvacon είπε

Δεν ασχολήθηκα ποτε με προκήρυξεις, πότε δε μου άρεσε η ιδέα να μπω στο δημόσιο και να κάνω κάτι άσχετο απ αυτό που θα ήθελα, απλά για τη σιγουριά ενός μισθού. Όχι ότι θα με χάλαγε ένα σίγουρο μηνιάτικο, αλλά δε θα άντεχα τη ρουτίνα ενος άσχετου αντικειμένου με τίποτα.

Ο κύριος λόγος που θέλω να κάνω αυτό το βήμα, είναι ότι είχα καψούρα τα μηχανολογικά στην εφηβεία, αλλά όταν ήρθε η ώρα να επιλέξω ειδικότητα στο τεχνικό λύκειο, πήγα τελικά στους ηλεκτρονικους. Έτσι αποφάσισα να ασχολούμαι ερασιτεχνικά για πάρτη μου με τα μηχανολογικα αλλά ως χόμπι και να κάνω επάγγελμα τα ηλεκτρονικά - υπολογιστές. 

Αν και τη σημερινή εποχή με το ίντερνετ μπορείς να μαθεις σχεδόν τα πάντα, έρχονται στιγμές που για κάποιες λεπτομέρειες που δεν έχεις διδαχτεί, μπορεί να φας μια βδομάδα στο ψάξιμο για να βγαλεις άκρη. Οπότε επειδή γνώσεις στο αντικείμενο υπάρχουν αλλά είναι διασπαρτες, θα ήταν καλό να τις εμπλουτισω και να μου λυθούν κάποιες απορίες μέσω της διδασκαλίας. 

Όμως απ ότι βλέπω, η ειδικότητα του μηχανολόγου μηχανικού στο ΤΕΙ πρέπει να είναι ζόρικη, πολλά μαθηματικά και φυσική και στην ουσία η κατεύθυνση που ακολουθείς αφορά περισσότερο τα ενεργειακά, μελέτες για τη βιομηχανία κλπ και δε μου τραβάει το ενδιαφέρον, γιατί έχω κλίση προς τα οχήματα και τις εργαλειομηχανες. 

Αντιθέτως βλέπω ότι φίλοι απ το μηχανολογικο του ΤΕΛ, έμαθαν πολλά πράγματα σχετικά με μηχανουργικα και μηχανολογικα οπότε μου φαίνεται καλή ιδέα να το δοκιμασω, αλλά το πρωινό ωράριο όσο το σκέφτομαι, θα είναι ζόρι γαμωτο και με αποθαρρύνει... 

Πόσο χρονών είσαι; αν μπορείς να συνδιασεις τωρινή δουλειά με πρωινό σχολείο μην το σκέφτεσαι καθόλου. Θα εξηγήσεις και σε κάποιους καθηγητές ότι λόγω έλλειψης νυχτερινού πας σε πρωινό και θα είσαι λίγο πιο χαλαρά σε θέμα απουσιών αν δεν μπορείς να πας κάποια στιγμή. Τόλμησε το. 

Δημοσ.

38 ειμαι. Απλα στο νυχτερινο θα πηγαινα 3-4 ωρες και θα ξεμπερδευα, ενω τωρα αν πρεπει να ειμαι εκει απ τις 8 το πρωι, οταν θα εχω κενα ενδιαμεσα στα ειδικοτητας, θα ξεροσταλιαζω απ την αναμονη, ή αναγκαστικα θα παρακολουθω και τα γενικης για να περναει η ωρα, γιατι για να φευγω και να ξαναρχομαι λιγο χλωμο.

Απ το nickname σου, να υποθεσω οτι εχεις σχεση με το αντικειμενο?
Εχεις περασει απο ΤΕΛ ή ΤΕΙ αυτης της ειδικοτητας? Αν ναι, πως τα ειδες τα πραγματα εκει?

Δημοσ.

Τα εσπερινα πλέον έχουν φουλ πρόγραμμα. Ξεκινάνε 18μιση τελειώνουν 23. 6 διδακτηκες ώρες. ΤΕΙ είναι το επόμενο σχέδιο, αν και το άργησα λίγο. Δεν χάνεις να δοκιμάσεις και βλέπεις αν μπορείς. 

• Like 1
Δημοσ.

Δυστυχως δεν εχουν τα Δ.ΙΕΚ της περιοχης ειδικοτητα σχετικη με μηχανολογικα, αλλιως θα τα προτιμουσα.

Ειμαι αποφοιτος Δ.ΙΕΚ ηδη και οντως μαθαινεις πραγματακια εκει αν παρακολουθεις και δεν πας μονο για χαβαλε και για το χαρτι.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, mihanikos1 είπε

Τα εσπερινα πλέον έχουν φουλ πρόγραμμα. Ξεκινάνε 18μιση τελειώνουν 23. 6 διδακτηκες ώρες. ΤΕΙ είναι το επόμενο σχέδιο, αν και το άργησα λίγο. Δεν χάνεις να δοκιμάσεις και βλέπεις αν μπορείς. 

το θετικο ειναι οτι πλεον και τα νυκτερινά εχουν γινει 3ετη απο τεσσερα οποτε σαν αποφοιτος γελ θα κανω 2 χρονια 20 ωρες την εβδομαδα και οχι 30 που ειναι με τα γπ, για αυτο και διαλεξα νυκτερινο μπας και κατσει καμια δουλεια τα πρωινα.

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ενα μικρο update σχετικα με το θεμα.

Τελικα γραφτηκα στο ημερησιο ΕΠΑΛ της πολης μου και ειμαι μαθητης πλεον της Β' ταξης μηχανολογιας απ τις 11/9!
Στην αρχη ηταν λιγο περιεργα με τα πιτσιρικια γυρω μου κ εγω σαν τη μυγα μες στο γαλα, μιας και δεν υπαρχει αλλος μαθητης στο σχολειο στην ηλικια μου, αλλα μετα γνωριστηκα με τα παιδια και ειναι ωραια εμπειρια τελικα.

Οι καθηγητες εχουν αλλαξει σταση απεναντι στους μαθητες πλεον, τους αντιμετωπιζουν πιο χαλαρα, δεν ειναι οπως ηταν παλια που εριχναν αποβολες με το καλημερα. Η παραδοση των μαθηματων εχει αλλαξει, ειναι πλεον πιο αναλυτικα και φιλικα προς τα παιδια, οι καθηγητες πιο επεξηγηματικοι, γενικα μου αρεσει αυτος ο νεος τροπος διδασκαλιας. Το σχολειο εχει αρκετα εργαστηρια και εξοπλισμο, που δεν περιμενα να εχει και γενικα τα μαθηματα ειναι τα περισσοτερα ειδικοτητας, οποτε ειναι ενδιαφερουσα η διδασκαλια.

Πλεον μπορω να καταλαβω βεβαια τι τραβανε οι καθηγητες απ τους εφηβους, μιας και καθως παρατηρω τα παιδια, ειναι σαν να βλεπω τον εαυτο μου πριν απο 23 χρονια, αλλα με τη διαφορα οτι πλεον μπορω να δω τα πραγματα και απ την πλευρα των καθηγητων. Τα παιδια δυστυχως δεν καταλαβαινουν οπως δεν καταλαβαιναμε κ εμεις παλια, το δωρο της μαθησης που τους δινεται απλοχερα και το μυαλο τους ειναι στο ποτε θα χτυπησει το κουδουνι ή ποτε θα φυγουν, ενω αντιθετως εγω θελω να μην τελειωσει η ωρα του μαθηματος και βαριεμαι στα διαλειμματα.. Ποιος θα το πιστευε οτι θα ενιωθα ετσι καποτε, οταν παλια δεν εβλεπα την ωρα να φυγω!

Το πρωινο δεν ειναι οσο θεμα νομιζα πως θα ειναι, παλευεται τελικα. Οταν συμπιπτουν και γενικης παιδειας με τις πρωινες ωρες, τοτε παω αργοτερα ή αντιστοιχα στις τελευταιες ωρες φευγω νωριτερα, αν και στα περισσοτερα μαθηματα μου αρεσει να καθομαι να παρακολουθω κ ας μη χρειαζεται, πχ μαθηματικα, αγγλικα, χημεια κλπ.

Επισης εχω προσβαση σε οτι βιβλιο θελω κ ετσι εκανα μια μικρη συλλογη με ενδιαφεροντα βιβλια που θελω να ξεκοκαλίσω, σχετικα με τη μηχανολογια και τα ηλεκτρονικα.

Τωρα το σκεφτομαι σοβαρα να δωσω πανελλαδικες, με το πτυχιο του ΤΕΛ ομως, μιας και για τριτοβαθμια με ενδιαφερει μια συγκεκριμενη σχολη που αφορα τα ηλεκτρονικα και τους υπολογιστες. Δε θα παρατησω ομως τη μηχανολογια στη μεση, θα την τελειωσω σιγουρα.

Οποιος βρεθει σε αντιστοιχη θεση με τη δικη μου μελλοντικα, θα του προτεινα να μη το σκεφτει καν, να παει να γραφτει στο πιο κοντινο ΕΠΑΛ της περιοχης του. Δεν εχει να χασει τιποτα, παρα να κερδισει απ την ολη ιστορια!

Επεξ/σία από arvacon
Ορθογραφικα λαθη.
  • Like 4
Δημοσ.
Στις 29/8/2019 στις 12:03 ΜΜ, arvacon είπε

Ασχετο - σχετικο: ο κολλητος τελειωσε μηχανολογων στην κοζανη. Πολυ μαθηματικα ,φυσικη, αντοχη υλικων, ενα σχεδιαστικό προγραμμα κλπ. Ομως το cnc και καποια μηχανηματα της δουλειας τα μαθε πιανοντας δουλεια σε μηχανουργειο. Απλα απ το τει ειχε καποιο θεωρητικο υποβαθρο. Βεβαια ειχαν και εργαστηριακα μαθηματα αλλα αλλιώς στο τει αλλιώς στη δουλειά!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γι' αυτο επελεξα να παω ΕΠΑΛ πανω στη συγκεκριμενη ειδικοτητα, μιας και με ενδιαφερει το πρακτικο κομματι της δουλειας.  Εκει τουλαχιστον βλεπεις πεντε πραγματα στην πραξη, μιας και σε προετοιμαζουν για την αγορα εργασιας και οχι για καθηγητη ή επιστημονα, οπως συμβαινει στα πανεπιστημια. Για πανεπιστημιο με ενδιαφερει η ειδικοτητα Ηλεκτρολογων Μηχανικων και Τεχνολογιας Υπολογιστων, η οποια ετσι κ αλλιως ειναι πιο θεωρητικη επιστημη, αλλα το βλεπω δυσκολο να περασεις εκει..
Μιλησα με καποια φροντιστηρια στην περιοχη και μου ειπαν οτι δεν ασχολειται κανεις πια με δικτυα και ηλεκτρονικα, γιατι πανε ολα τα πιτσιρικια θετικες επιστημες. Τα ΕΠΑΛ της περιοχης μου δεν εχουν πλεον τμηματα τετοιων ειδικοτητων (πληροφορικης, ηλεκτρολογους κλπ), γιατι δε συμπληρωσαν ατομα, αρα και τα φροντιστηρια δεν εχουν ζητηση τετοιων μαθηματων, οποτε δεν υπαρχουν καθηγητες.
Αν ειναι δυνατον δηλαδη, να εχουν εγκαταλειψει τον τομεα πληροφορικης εν ετει 2019... Τι στον ανεμο συμβαινει με τις νεες γενιες, ολοι γιατροι και δικηγοροι θελουν να γινουν??

Επεξ/σία από arvacon

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...