Προς το περιεχόμενο

Φρέσκο γάλα. Ποιο είναι το ποιοτικότερο;


Yperaspisths

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 minutes ago, naruto_gr said:

Δουλεύω σε μεγάλη γαλακτοβιομηχανία εδω και δέκα χρόνια στην επεξεργασία γάλακτος AMA ( ρωτήστε με ότι θέλετε)

ένα γάλα που κόβει αμέσως μετά την ημερομηνία λήξης, θεωρείται αποδεδειγμένα καλύτερο από ένα γάλα που κόβει πιο μετά;

το γάλα νερωνεται/νοθεύεται κατ' όγκο;

μια πιο παχιά γεύση, τί μπορεί να σημαίνει;

το ελληνικό γάλα διαφέρει από το ξένο;

το light υστερεί ποιοτικά;

εκτός από το γυάλινο μπουκάλι, το χάρτινο κουτί διατηρεί επαρκώς την ποιότητα του γάλακτος;

.

και από ποιές οργανοληπτικές ιδιότητες καταλαβαίνεις ένα γάλα που μόλις αρχίζει να χαλάει πριν/μετά την ημερομηνία λήξης;

επειδή μου έχει τύχει να ανοίξω γάλα και να έχει στερεοποιημένο πήγμα το κάτω μισό από το χαρτόκουτο αλλά κανονική γεύση και οργανοληπτικές ιδιότητες το πάνω μισό, τί να συνέβη στο γάλα αυτό;

Επεξ/σία από KoreanW
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 355
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

2 ώρες πριν, KoreanW είπε

ένα γάλα που κόβει αμέσως μετά την ημερομηνία λήξης, θεωρείται αποδεδειγμένα καλύτερο από ένα γάλα που κόβει πιο μετά;

το γάλα νερωνεται/νοθεύεται κατ' όγκο;

μια πιο παχιά γεύση, τί μπορεί να σημαίνει;

το ελληνικό γάλα διαφέρει από το ξένο;

το light υστερεί ποιοτικά;

εκτός από το γυάλινο μπουκάλι, το χάρτινο κουτί διατηρεί επαρκώς την ποιότητα του γάλακτος;

.

και από ποιές οργανοληπτικές ιδιότητες καταλαβαίνεις ένα γάλα που μόλις αρχίζει να χαλάει πριν/μετά την ημερομηνία λήξης;

επειδή μου έχει τύχει να ανοίξω γάλα και να έχει στερεοποιημένο πήγμα το κάτω μισό από το χαρτόκουτο αλλά κανονική γεύση και οργανοληπτικές ιδιότητες το πάνω μισό, τί να συνέβη στο γάλα αυτό;

Wow δεν περίμενα τόσες ερωτήσεις μαζεμένες θα προσπαθήσω να σου απαντήσω όσο πιο καλα γίνεται 

1) Η διάρκεια ζωής του γάλακτος εξαρτάται από το είδος της παστεριωσης  και το είδος της συσκευασίας μικρότερη διάρκεια ζωής σημαίνει μικρότερη θερμοκρασίας παστεριωσης και ανάλογη συσκευασία. Συνήθως το γάλα  κρατάει παραπάνω από την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης με την προϋπόθεση να το έχεις σωστά αποθηκευμένο το φρέσκο 1 με 2 μέρες, το μακράς διάρκειας παραπάνω. Το ότι κόβει με το που περνάει η αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης μπορεί να σημαίνει ότι δεν αποθυκευτηκε σωστά ή υποδεέστερη ποιότητα συσκευασίας ( για περιορισμό κόστους;) .πάντα με την προϋπόθεση Πώς δεν το έχεις ανοίξει. 

2) το γάλα δεν Νοθεύεται με νερό ούτε σκόνες κτλ αν δεν κάνω λάθος βάση νομοθεσίας το επιτρεπόμενο μέγιστο ποσοστό νερού είναι 1.5 % και αυτο το νερό βρίσκεται στο γάλα από τον χειρισμό του(άρμεγμα μεταφορά )

3) ή παχιά γεύση αν μιλάμε για 3.5% λιπαρά γάλα μπορεί να αλλάξει ανάλογα την ομογενοποίηση που θα επιλέξει η εκάστοτε εταιρεία το ίδιο γάλα με χαμηλότερη ομογενοποίηση δίνει πιο παχιά γεύση είναι θέμα τι θέλει εταιρεία.  Αν το θέλει πιο εύπεπτο θα προτιμήσει πιο υψηλή ομογενοποίηση 

4) γενικά το γάλα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή τροφή περιβάλλον κτλ πχ το γάλα τις Φλώρινας έχει διαφορετική γεύση από το γάλα του Βόλου. Οπότε Ναι του και του εξωτερικού θα έχει διαφορετική γευση

5) το light υστερεί σε λίπος μόνο. Είναι το ίδιο γάλα

6) Η συσκευασία επιλέγετε αναλόγως του τι θέλεις να κάνεις αν θέλεις μακράς διάρκειας θα πας στην ανάλογη συσκευασία αν θες να το κρατήσεις για 7 μέρες δεν υπάρχει λόγος να πας σε πιο ακριβή συσκευασία

7)????

Δεν σε πιάνω αν θες στο σπίτι να τεστάρεις το γάλα μπορείς να το μυρίσεις ή να το βάλεις στον μικροκυμάτων για 1 λεπτό να δεις αν θα κόψει 

Τώρα για αυτό που έπαθες δεν μπορώ να σου πω με βεβαιότητα τι ήταν αλλά να είσαι σίγουρος ότι κάτι δεν ήταν σωστό τρύπια συσκευασία οχι σωστή συντήρηση αν μιλάς για φρέσκο γάλα και όχι για κάποιο παιδικό με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία δεν θα έπρεπε να έχει ίζημα 

  • Like 3
  • Thanks 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κάποιο θα το δείτε σαν επίθεση,αλλά αφήστε τον εγωϊσμό πίσω διαβάστε. Κάτι μπορεί να πάρετε.

Παιδιά το ξέρατε ότι η αγελάδα,η κατσίκα κ.λ.π. βγάζουν γάλα όταν γεννήσουν για να μεγαλώσουν το μωρό τους; Δηλαδή αν δεν κυοφορήσουν δεν βγάζουν γάλα.Και κατ'επέκταση είναι συμβατό με το αντίστοιχο είδος. Ο λόγος που σας ταΐζουν γάλα αγελάδας είναι επειδή βγάζει πολύ. Είτε από αγελάδα , είτε από σκύλο είτε από γάτα είτε από λαγό να πιείτε είναι το ίδιο ασύμβατο για τον άνθρωπο.Δικαιολογείστε εσείς που αγαπάτε το γάλα αφού η βασική του ουσία είναι η ΚΑΖΕΪΝΗ (πρωτεΐνη γάλακτος) η οποία είναι εξαιρετικά εθιστική για τον λόγο του να κρατάει η μαμά το μωρό κοντά της, αλλιώς θα έφευγε!έχετε δει πως κάνουν τα γατάκια για να πιουν γάλα από το βυζί;;;Δεν μπορεί να είσαι 30-40 ετών και να κάνεις ακόμα έτσι. Πρέπει να απογαλακτιστείς κάποια στιγμή.Με τόση πληροφόρηση που υπάρχει είναι καιρός να σταματήσουμε αυτή τη κακιά συνήθεια που έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που πιστεύαμε πριν 500 χρόνια.Προς ενημέρωση η αγελάδα στη φύση ζει 20 χρόνια.στις φάρμες ζουν 3-4 χρόνια. Αντί για 300κιλα γάλα, βγάζουν 5 τόνους με το συνεχές άρμεγμα και τη βοήθεια της χημείας. Όταν πεθάνει η αγελάδα αυτή γίνεται ΒΟΔΕΙΝΟ κρέας (Αν το έχετε ακούσει) παριζάκια λουκάνικα κ.λ.π.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μήπως να φτασουμε να απολογηθουμε κιολας οσοι μας αρεσει η γευση του γάλακτος; Μεχρι να πεθανω γαλα θα πινω! Κρυο γαλατακι δροσιστικο το καλοκαιρι, ζεστο και χαλαρωτικο τον χειμωνα.

  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, drakopoulos1988 είπε

Κάποιο θα το δείτε σαν επίθεση,αλλά αφήστε τον εγωϊσμό πίσω διαβάστε. Κάτι μπορεί να πάρετε.

Παιδιά το ξέρατε ότι η αγελάδα,η κατσίκα κ.λ.π. βγάζουν γάλα όταν γεννήσουν για να μεγαλώσουν το μωρό τους; Δηλαδή αν δεν κυοφορήσουν δεν βγάζουν γάλα.Και κατ'επέκταση είναι συμβατό με το αντίστοιχο είδος. Ο λόγος που σας ταΐζουν γάλα αγελάδας είναι επειδή βγάζει πολύ. Είτε από αγελάδα , είτε από σκύλο είτε από γάτα είτε από λαγό να πιείτε είναι το ίδιο ασύμβατο για τον άνθρωπο.Δικαιολογείστε εσείς που αγαπάτε το γάλα αφού η βασική του ουσία είναι η ΚΑΖΕΪΝΗ (πρωτεΐνη γάλακτος) η οποία είναι εξαιρετικά εθιστική για τον λόγο του να κρατάει η μαμά το μωρό κοντά της, αλλιώς θα έφευγε!έχετε δει πως κάνουν τα γατάκια για να πιουν γάλα από το βυζί;;;Δεν μπορεί να είσαι 30-40 ετών και να κάνεις ακόμα έτσι. Πρέπει να απογαλακτιστείς κάποια στιγμή.Με τόση πληροφόρηση που υπάρχει είναι καιρός να σταματήσουμε αυτή τη κακιά συνήθεια που έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που πιστεύαμε πριν 500 χρόνια.Προς ενημέρωση η αγελάδα στη φύση ζει 20 χρόνια.στις φάρμες ζουν 3-4 χρόνια. Αντί για 300κιλα γάλα, βγάζουν 5 τόνους με το συνεχές άρμεγμα και τη βοήθεια της χημείας. Όταν πεθάνει η αγελάδα αυτή γίνεται ΒΟΔΕΙΝΟ κρέας (Αν το έχετε ακούσει) παριζάκια λουκάνικα κ.λ.π.

Πες τα χρυσόστομε. Άντε πια να κόψουμε ΑΥΤΗ την κακιά συνήθεια

Πάω να κάνω ένα τσιγαράκι τώρα :D

Πέρα από την πλάκα, μπορεί να βγάζεις ένα πάθος γι' αυτό που πιστεύεις (σεβαστό) αλλά "άσε κι εσύ τον εγωϊσμό πίσω" και δώσε ένα περιθώριο μήπως (λέω μήπως) και δεν κατέχεις την απόλυτη αλήθεια. Τώρα αυτά τα "Δεν μπορεί να είσαι 30-40 ετών και να κάνεις ακόμα έτσι" και το γενικότερο ύφος του post σου θα τα αφήσω ασχολίαστα αφού μπορεί να μας οδηγήσει σε μη αποδεκτές, για δημόσιο φόρουμ, ατραπούς.

Επεξ/σία από haris_216
  • Like 3
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, drakopoulos1988 είπε

Κάποιο θα το δείτε σαν επίθεση,αλλά αφήστε τον εγωϊσμό πίσω διαβάστε. Κάτι μπορεί να πάρετε.

Παιδιά το ξέρατε ότι η αγελάδα,η κατσίκα κ.λ.π. βγάζουν γάλα όταν γεννήσουν για να μεγαλώσουν το μωρό τους; Δηλαδή αν δεν κυοφορήσουν δεν βγάζουν γάλα.Και κατ'επέκταση είναι συμβατό με το αντίστοιχο είδος. Ο λόγος που σας ταΐζουν γάλα αγελάδας είναι επειδή βγάζει πολύ. Είτε από αγελάδα , είτε από σκύλο είτε από γάτα είτε από λαγό να πιείτε είναι το ίδιο ασύμβατο για τον άνθρωπο.Δικαιολογείστε εσείς που αγαπάτε το γάλα αφού η βασική του ουσία είναι η ΚΑΖΕΪΝΗ (πρωτεΐνη γάλακτος) η οποία είναι εξαιρετικά εθιστική για τον λόγο του να κρατάει η μαμά το μωρό κοντά της, αλλιώς θα έφευγε!έχετε δει πως κάνουν τα γατάκια για να πιουν γάλα από το βυζί;;;Δεν μπορεί να είσαι 30-40 ετών και να κάνεις ακόμα έτσι. Πρέπει να απογαλακτιστείς κάποια στιγμή.Με τόση πληροφόρηση που υπάρχει είναι καιρός να σταματήσουμε αυτή τη κακιά συνήθεια που έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που πιστεύαμε πριν 500 χρόνια.Προς ενημέρωση η αγελάδα στη φύση ζει 20 χρόνια.στις φάρμες ζουν 3-4 χρόνια. Αντί για 300κιλα γάλα, βγάζουν 5 τόνους με το συνεχές άρμεγμα και τη βοήθεια της χημείας. Όταν πεθάνει η αγελάδα αυτή γίνεται ΒΟΔΕΙΝΟ κρέας (Αν το έχετε ακούσει) παριζάκια λουκάνικα κ.λ.π.

Το κακό που είναι όμως σε όλο αυτό; Μέχρι και για τις αγελάδες που το αναφέρεις σαν κάτι κακό ότι ζουν μόνο 3-4 χρόνια... Αυτά τα ζώα μεγαλώνουν και πεθαίνουν μέσα σε μία φάρμα-βιομηχανία γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, να παράγουν γάλα και εν τέλη κρέας. Ο σκοπός της ύπαρξης των συγκεκριμένων εσώκλειστων ζώων είναι μόνο αυτός, αλλιώς δεν θα υπήρχαν καν.

Υ.Γ. Θέλω να παραθέσεις επιστημονική έρευνα που να αναφέρει ότι το γάλα είναι κακό και ασύμβατο με τον ανθρώπινο οργανισμό.

Επεξ/σία από maniacos93
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, drakopoulos1988 είπε

!) Και κατ'επέκταση είναι συμβατό με το αντίστοιχο είδος.

2) Με τόση πληροφόρηση που υπάρχει είναι καιρός να σταματήσουμε αυτή τη κακιά συνήθεια που έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που πιστεύαμε πριν 500 χρόνια.

Με την ίδια λογική βέβαια το μέλι είναι συμβατό μόνο για τις μέλισσες, τα αυγά μόνο για τα πουλάκια που μεγαλώνουν εκεί μέσα. Ο άνθρωπος εκτρέφει και καταναλώνει γάλα από οικόσιτα ζώα για χιλιάδες χρόνια και είναι προσαρμοσμένος σ' αυτό και εξαιρώ τα άτομα που έχουν δυσανεξίες. 

Για τα  βλαπτικά αποτελέσματα του προσωπικά είμαι διατεθειμένος να το εξετάσω αν μου δείξεις και αντίστοιχες πηγές που να το υποστηρίζουν.

  • Like 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

39 λεπτά πριν, maniacos93 είπε

Υ.Γ. Θέλω να παραθέσεις επιστημονική έρευνα που να αναφέρει ότι το γάλα είναι κακό και ασύμβατο με τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το να ποστάρω σε ένα τέτοιο thread είναι σα να μιλάω εναντίον του τσιγάρου εκεί που συζητάνε για το ποιά μάρκα καπνού είναι καλύτερη. Δεν έχει και πολύ νόημα δηλαδή. Όποιος μιλήσει εναντίον του γάλακτος, θεωρείται "ψεκασμένος". Εγώ λοιπόν δεν θα παραθέσω ούτε προσωπικές γνώμες, ούτε λινκς από "ψεκασμένα" sites που βλέπουν παντού συνομωσίες εναντίον της υγείας. Και δεν ποστάρω για το 99% όσων θα διαβάσουν οι οποίοι είναι εκ των προτέρων αποφασισμένοι να μην αλλάξουν γνώμη, αλλά για το 1% που πιθανόν να το ξανασκεφτεί έστω και λιγάκι.

Από το site του Harvard λοιπόν, βλέπουμε ότι η κατανάλωση γάλακτος πιθανώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών και του προστάτη.

Από το British Medical Journal: "Milk signalling physiologically operates only during the lactation period of mammals with the exception of Neolithic humans. From the perspective of evolutionary biology, milk consumption represents a novel human behaviour that could exert adverse long-term health effects.12 Half a century ago, the antagonistic pleiotropy theory solved the mystery of aging by postulating genes beneficial early in life at the cost of aging.38 Early in life, the mTORC1 pathway drives a developmental program, which persists later in life as an aimless quasi-program of aging and age-related diseases.38 Since the 1950´s, daily milk consumption containing bioactive microRNAs has been introduced into the Western food chain by the implementation of pasteurization and refrigeration technology. From that time on, diseases of civilization increased dramatically. Thus, neither galactose nor lactose intake but daily, lifelong overstimulation of mTORC1 and the intake of bioactive bovine milk microRNAs provide a more reasonable explanation for accelerated aging and increased mortality. Compared to human milk, cow´s milk apparently induces a much higher magnitude of mTORC1 activation as calves duplicate birth weight four times faster than human infants."

Από το WebMDthis new study found that drinking large amounts of milk did not protect men or women from bone fractures, and was linked to an overall higher risk of death during the study period

Αν ψάξει κάποιος σε ΕΓΚΥΡΑ sites θα βρει και πολλά, πολλά άλλα. Φυσικά θα βρει και μελέτες που εξυμνούν το αγελαδινό γάλα, πχ από το American Journal of Clinical Nutrition: "Children who avoid drinking cow milk have low dietary calcium intakes and poor bone health". Το θέμα είναι βέβαια να μπορεί κάποιος να αξιολογήσει έστω και επιφανειακά την κάθε μελέτη που διαβάζει. Πχ η παραπάνω μελέτη 1) αναφέρεται σε παιδιά και 2) όπως φαίνεται στην υποσημείωση, είναι "Supported by the Health Research Council of New Zealand and New Zealand Milk"...

Εν ολίγοις, η κεντρική ιδέα είναι η εξής: Το γάλα προάγει την ενεργοποίηση του mToR. Ο παράγοντας αυτός σχετίζεται ΚΑΙ με την ανάπτυξη (= καλό) αλλά ΚΑΙ με την γήρανση και την εκφύλιση (= κακό). Μάλιστα υπάρχει και ολόκληρη κατηγορία αντικαρκινικών φαρμάκων που αναστέλλουν τον mToR. Το αγελαδινό γάλα ενεργοποιεί τον mToR περισσότερο από το ανθρώπινο. 

Υπάρχουν και πολύ περισσότερα για να ψάξει κάποιος που ενδιαφέρεται και ελπίζω γι'αυτούς τους ελάχιστους να έδωσα τουλάχιστον ένα ερέθισμα. Και τώρα, σας αφήνω να επιστρέψετε στην αναζήτηση του ποιοτικότερου γάλακτος.

  • Like 6
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μήπως το θέμα είναι πόσο θέλουμε να παραμείνουμε on topic ή όχι;
Γιατί ο τίτλος (νομίζω) είναι ξεκάθαρος: Φρέσκο γάλα. Ποιο είναι το ποιοτικότερο;

[Και όχι-->  Γάλα: έρευνες και κίνδυνοι. Κάτι που έχουμε ξανασυζητήσει κατα καιρούς πάλι εδώ στο ινσό.]

 

 

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

2 ώρες πριν, drakopoulos1988 είπε

Κάποιο θα το δείτε σαν επίθεση,αλλά αφήστε τον εγωϊσμό πίσω διαβάστε. Κάτι μπορεί να πάρετε.

Παιδιά το ξέρατε ότι η αγελάδα,η κατσίκα κ.λ.π. βγάζουν γάλα όταν γεννήσουν για να μεγαλώσουν το μωρό τους; Δηλαδή αν δεν κυοφορήσουν δεν βγάζουν γάλα.Και κατ'επέκταση είναι συμβατό με το αντίστοιχο είδος. Ο λόγος που σας ταΐζουν γάλα αγελάδας είναι επειδή βγάζει πολύ. Είτε από αγελάδα , είτε από σκύλο είτε από γάτα είτε από λαγό να πιείτε είναι το ίδιο ασύμβατο για τον άνθρωπο.Δικαιολογείστε εσείς που αγαπάτε το γάλα αφού η βασική του ουσία είναι η ΚΑΖΕΪΝΗ (πρωτεΐνη γάλακτος) η οποία είναι εξαιρετικά εθιστική για τον λόγο του να κρατάει η μαμά το μωρό κοντά της, αλλιώς θα έφευγε!έχετε δει πως κάνουν τα γατάκια για να πιουν γάλα από το βυζί;;;Δεν μπορεί να είσαι 30-40 ετών και να κάνεις ακόμα έτσι. Πρέπει να απογαλακτιστείς κάποια στιγμή.Με τόση πληροφόρηση που υπάρχει είναι καιρός να σταματήσουμε αυτή τη κακιά συνήθεια που έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που πιστεύαμε πριν 500 χρόνια.Προς ενημέρωση η αγελάδα στη φύση ζει 20 χρόνια.στις φάρμες ζουν 3-4 χρόνια. Αντί για 300κιλα γάλα, βγάζουν 5 τόνους με το συνεχές άρμεγμα και τη βοήθεια της χημείας. Όταν πεθάνει η αγελάδα αυτή γίνεται ΒΟΔΕΙΝΟ κρέας (Αν το έχετε ακούσει) παριζάκια λουκάνικα κ.λ.π.

Κάτσε θα προσπαθήσω κι εγώ για το μέλι να μου πεις πώς τα πήγα.

Για το μέλι έχει βγει έρευνα ότι κάνει τόσο κακό όσο η ζάχαρη. Το μέλι δεν προορίζεται για ανθρώπους, είναι ουσιαστικά ο εμετός των μελισσών.  Συν ότι οι ουσίες που έχει από τη γύρη των φυτών είναι ασύμβατες για τον άνθρωπο. Επιπλέον το βασικό συστατικό του που είναι τα σάκχαρα είναι εξαιρετικά εθιστικά και για αυτό ζητάς συνέχεια. Δε μπορεί να είστε 30-40 ετών να είστε ακόμη εθισμένοι στις γλυκές γεύσεις και να τρώτε μέλι που προορίζεται μόνο για μικρά αρκουδάκια. Είναι μια κακιά συνήθεια που κρατάει από την εποχή των αρχαίων Αιγύπτίων και πρέπει να την κόψετε κάποια στιγμή. Στα σύγχρονα μελίσσια πιέζουν τις μέλισσες να ζουν σε ξύλινα κουτιά και να αναπαράγονται συνεχώς, ενώ οι μέλισσες στη φύση δε ζουν έτσι.

 

 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 λεπτά πριν, *nenya* είπε

Μήπως το θέμα είναι πόσο θέλουμε να παραμείνουμε on topic ή όχι;
Γιατί ο τίτλος (νομίζω) είναι ξεκάθαρος: Φρέσκο γάλα. Ποιο είναι το ποιοτικότερο;

[Και όχι-->  Γάλα: έρευνες και κίνδυνοι. Κάτι που έχουμε ξανασυζητήσει κατα καιρούς πάλι εδώ στο ινσό.]

Το θέμα έχει ήδη ξεφύγει ήδη από τις πρώτες απαντήσεις. Όπως έγραψα και σε προηγούμενο σχόλιό μου, οι περισσότεροι μπερδεύουν τις λέξεις ''ποιοτικό'' και ''γευστικό''. Η αρχική ερώτηση ήταν ξεκάθαρη: Ποιό είναι το ΠΟΙΟΤΙΚΟΤΕΡΟ και οι περισσότεροι απαντάνε για το ποιο είναι πιο γευστικό. Οπότε ναι, όσο σχετικές είναι οι απαντήσεις αυτές άλλο τόσο σχετικές είναι και οι έρευνες που παραθέτουμε.

 

16 λεπτά πριν, mic2mic είπε

Το να ποστάρω σε ένα τέτοιο thread είναι σα να μιλάω εναντίον του τσιγάρου εκεί που συζητάνε για το ποιά μάρκα καπνού είναι καλύτερη. Δεν έχει και πολύ νόημα δηλαδή. Όποιος μιλήσει εναντίον του γάλακτος, θεωρείται "ψεκασμένος". Εγώ λοιπόν δεν θα παραθέσω ούτε προσωπικές γνώμες, ούτε λινκς από "ψεκασμένα" sites που βλέπουν παντού συνομωσίες εναντίον της υγείας. Και δεν ποστάρω για το 99% όσων θα διαβάσουν οι οποίοι είναι εκ των προτέρων αποφασισμένοι να μην αλλάξουν γνώμη, αλλά για το 1% που πιθανόν να το ξανασκεφτεί έστω και λιγάκι.

Από το site του Harvard λοιπόν, βλέπουμε ότι η κατανάλωση γάλακτος πιθανώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών και του προστάτη.

Από το British Medical Journal: "Milk signalling physiologically operates only during the lactation period of mammals with the exception of Neolithic humans. From the perspective of evolutionary biology, milk consumption represents a novel human behaviour that could exert adverse long-term health effects.12 Half a century ago, the antagonistic pleiotropy theory solved the mystery of aging by postulating genes beneficial early in life at the cost of aging.38 Early in life, the mTORC1 pathway drives a developmental program, which persists later in life as an aimless quasi-program of aging and age-related diseases.38 Since the 1950´s, daily milk consumption containing bioactive microRNAs has been introduced into the Western food chain by the implementation of pasteurization and refrigeration technology. From that time on, diseases of civilization increased dramatically. Thus, neither galactose nor lactose intake but daily, lifelong overstimulation of mTORC1 and the intake of bioactive bovine milk microRNAs provide a more reasonable explanation for accelerated aging and increased mortality. Compared to human milk, cow´s milk apparently induces a much higher magnitude of mTORC1 activation as calves duplicate birth weight four times faster than human infants."

Από το WebMDthis new study found that drinking large amounts of milk did not protect men or women from bone fractures, and was linked to an overall higher risk of death during the study period

Αν ψάξει κάποιος σε ΕΓΚΥΡΑ sites θα βρει και πολλά, πολλά άλλα. Φυσικά θα βρει και μελέτες που εξυμνούν το αγελαδινό γάλα, πχ από το American Journal of Clinical Nutrition: "Children who avoid drinking cow milk have low dietary calcium intakes and poor bone health". Το θέμα είναι βέβαια να μπορεί κάποιος να αξιολογήσει έστω και επιφανειακά την κάθε μελέτη που διαβάζει. Πχ η παραπάνω μελέτη 1) αναφέρεται σε παιδιά και 2) όπως φαίνεται στην υποσημείωση, είναι "Supported by the Health Research Council of New Zealand and New Zealand Milk"...

Εν ολίγοις, η κεντρική ιδέα είναι η εξής: Το γάλα προάγει την ενεργοποίηση του mToR. Ο παράγοντας αυτός σχετίζεται ΚΑΙ με την ανάπτυξη (= καλό) αλλά ΚΑΙ με την γήρανση και την εκφύλιση (= κακό). Μάλιστα υπάρχει και ολόκληρη κατηγορία αντικαρκινικών φαρμάκων που αναστέλλουν τον mToR. Το αγελαδινό γάλα ενεργοποιεί τον mToR περισσότερο από το ανθρώπινο. 

Υπάρχουν και πολύ περισσότερα για να ψάξει κάποιος που ενδιαφέρεται και ελπίζω γι'αυτούς τους ελάχιστους να έδωσα τουλάχιστον ένα ερέθισμα. Και τώρα, σας αφήνω να επιστρέψετε στην αναζήτηση του ποιοτικότερου γάλακτος.

Τέτοιες παρόμοιες μελέτες έχω ξαναδιαβάσει. Αλλά όπως γράφεις εσύ, έτσι και εγώ έχω διαβάσει ότι το γάλα έχει και καλές αλλά και κακές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει όμως αυτό που έγραψε ο άλλος για ασυμβατότητα και απογαλακτισμό(;). Οπότε εγώ προτείνω, μέχρι να υπάρξουν πλήρες και ξεκάθαρες μελέτες να το αφήσουμε στην άκρη το θέμα αυτό. Αν όντως μας ενδιαφέρει η υγεία μας, ας αρχίσουμε να κόβουμε άλλα τρόφιμα που ξέρουμε ήδη ότι κάνουν κακό στον οργανισμό μας και ας αφήσουμε το γάλα στην άκρη μέχρι να ξέρουμε με 100% σιγουριά για τις επιπτώσεις του.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 minutes ago, maniacos93 said:

Τέτοιες παρόμοιες μελέτες έχω ξαναδιαβάσει. Αλλά όπως γράφεις εσύ, έτσι και εγώ έχω διαβάσει ότι το γάλα έχει και καλές αλλά και κακές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει όμως αυτό που έγραψε ο άλλος για ασυμβατότητα και απογαλακτισμό(;). Οπότε εγώ προτείνω, μέχρι να υπάρξουν πλήρες και ξεκάθαρες μελέτες να το αφήσουμε στην άκρη το θέμα αυτό. Αν όντως μας ενδιαφέρει η υγεία μας, ας αρχίσουμε να κόβουμε άλλα τρόφιμα που ξέρουμε ήδη ότι κάνουν κακό στον οργανισμό μας και ας αφήσουμε το γάλα στην άκρη μέχρι να ξέρουμε με 100% σιγουριά για τις επιπτώσεις του.

Ακριβώς! Άλλες έρευνες μας λένε για τα θετικά και άλλες για τα αρνητικά του γάλακτος. Άρα; Ενήλικες είμαστε, ας αποφασίσει ο καθένας για τον οργανισμό του.

[Πού φτάσαμε ρεεεεε! Θ'αρχίσουμε να τσακωνόμαστε και για το γάλα εδώ μέσα; XD XD XD ]

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 ώρες πριν, drakopoulos1988 είπε

Κάποιο θα το δείτε σαν επίθεση,αλλά αφήστε τον εγωϊσμό πίσω διαβάστε. Κάτι μπορεί να πάρετε.

Παιδιά το ξέρατε ότι η αγελάδα,η κατσίκα κ.λ.π. βγάζουν γάλα όταν γεννήσουν για να μεγαλώσουν το μωρό τους; Δηλαδή αν δεν κυοφορήσουν δεν βγάζουν γάλα.Και κατ'επέκταση είναι συμβατό με το αντίστοιχο είδος. Ο λόγος που σας ταΐζουν γάλα αγελάδας είναι επειδή βγάζει πολύ. Είτε από αγελάδα , είτε από σκύλο είτε από γάτα είτε από λαγό να πιείτε είναι το ίδιο ασύμβατο για τον άνθρωπο.Δικαιολογείστε εσείς που αγαπάτε το γάλα αφού η βασική του ουσία είναι η ΚΑΖΕΪΝΗ (πρωτεΐνη γάλακτος) η οποία είναι εξαιρετικά εθιστική για τον λόγο του να κρατάει η μαμά το μωρό κοντά της, αλλιώς θα έφευγε!έχετε δει πως κάνουν τα γατάκια για να πιουν γάλα από το βυζί;;;Δεν μπορεί να είσαι 30-40 ετών και να κάνεις ακόμα έτσι. Πρέπει να απογαλακτιστείς κάποια στιγμή.Με τόση πληροφόρηση που υπάρχει είναι καιρός να σταματήσουμε αυτή τη κακιά συνήθεια που έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που πιστεύαμε πριν 500 χρόνια.Προς ενημέρωση η αγελάδα στη φύση ζει 20 χρόνια.στις φάρμες ζουν 3-4 χρόνια. Αντί για 300κιλα γάλα, βγάζουν 5 τόνους με το συνεχές άρμεγμα και τη βοήθεια της χημείας. Όταν πεθάνει η αγελάδα αυτή γίνεται ΒΟΔΕΙΝΟ κρέας (Αν το έχετε ακούσει) παριζάκια λουκάνικα κ.λ.π.

Σίγουρα είναι βοδινό κρέας το κρέας της αγελάδας; Νόμιζα είναι χοιρινό ή και αρνίσιο. 🤔

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λίγα πράγματα για το γάλα. Από πλευράς ποιότητας όλα τα αγελαδινά γάλατα είναι ασταναπάνε, με την έννοια ότι οι αγελάδες σε όλες τις φάρμες είναι μηχανές, και όχι ζωντανά πλάσματα.

Από πλευράς γεύσης, το αγελαδινό είναι το πιο γλυκό γάλα, με την πιο ελαφριά γεύση. Η γεύση που φτάνει στον καταναλωτή, έχει σχέση με τα φίλτρα από τα οποία περνάει. Οι πιο καινούριες εταιρίες στο χώρο, πχ, Όλυμπος, Θες Γάλα, έχουν πιο καινούρια φίλτρα και πιο προηγμένα τεχνολογικά, άρα και καλύτερη γεύση σε σχέση με τις παλαιότερες.

Τα μόνα ζώα που ζουν αξιοπρεπώς στην Ελλάδα είναι τα πρόβατα και οι κατσίκες. Το γάλα τους είναι πιο βαρύ σε γεύση, αλλά χαμηλότερο σε λακτόζη και πιο κοντά στο ανθρώπινο. Και ξέρεις ότι όταν οι κατσίκες/προβατίνες θηλάζουν τα μικρά τους ή δεν κατεβάζουν γάλα, δεν υπάρχει και φρέσκο γάλα τους στην αγορα

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...