Προς το περιεχόμενο

H Google θα καταβάλει €1 δις στη Γαλλία για να κλείσει η υπόθεση φοροδιαφυγής


voltmod

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια ερευνών για φοροδιαφυγή, όπως αναφέρει το Reuters, η Google συμφώνησε να καταβάλει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ στις Γαλλικές αρχές.

Ο διακανονισμός με τις Γαλλικές αρχές περιλαμβάνει πρόστιμο μισού δισεκατομμυρίου ευρώ και ακόμη 465 εκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετους φόρους. Η Google, που είναι θυγατρική της Alphabet, βρίσκεται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και αρκετών Ευρωπαϊκών χωρών, επειδή πλήρωνε ελάχιστους φόρους παρόλο που δραστηριοποιείται σε όλη την ήπειρο, διότι ένα κενό στην νομοθεσία της επέτρεπε να φοροδιαφεύγει λειτουργώντας μία κατά κάποιο τρόπο «εταιρεία κέλυφος» (shell company) στην Ιρλανδία.

Μία «εταιρεία κέλυφος» που εγγράφεται στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και λειτουργεί μέσω εκπροσώπου της (συνήθως δικηγορικά ή λογιστικά γραφεία), δεν διατηρεί γραφεία ή προσωπικό και ενδέχεται να μην έχουν έδρα ή συγκεκριμένη εργασία. Πρόκειται για ένα γνωστό κενό που ονομάζεται «Double Irish Arrangement» και έχει περιγραφεί ως το μεγαλύτερο εργαλείο φοροδιαφυγής στον ιστορία.  

Οι Γαλλικές αρχές αρχικά αξίωναν να λάβουν αναδρομικά φόρους €1,6 δισεκατομμυρίων από τον γίγαντα της αναζήτησης στο Internet, αρκετά περισσότερα από τα £130 εκατομμύρια που δέχτηκαν οι Βρετανικές αρχές πριν από λίγο καιρό για παρόμοιο ζήτημα φοροδιαφυγής. Το 2016, οι Γαλλικές αρχές πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική έρευνα στα κεντρικά της Google στο Παρίσι και τότε, είχε αποκλειστεί από το Υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας οποιαδήποτε περίπτωση συμβιβασμού με την Google. Οι Γερμανία και Γαλλία πίεσαν για αυστηρότερη φορολογία σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις μεγάλες εταιρείες, όπως στις Google, Apple, Facebook και Amazon ωστόσο αντιμετώπισαν τις αντιστάσεις της Ιρλανδίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Η Γαλλία πάντως «πέρασε» μία αρκετά αυστηρότερη φορολογία, και ενδέχεται μετά την Google, να δούμε και άλλες εταιρείες να βρίσκονται αντιμέτωπες με τις Γαλλικές αρχές σύντομα.

Ο Υπουργός Προϋπολογισμού Gerald Darmanin δήλωσε στην εφημερίδα Le Figaro ότι ο διακανονισμός αυτός θα δημιουργήσει νομικό προηγούμενο και πρόσθεσε ότι γίνονται συζητήσεις και με διάφορες άλλες εταιρείες, μικρές και μεγάλες, αν και δεν τις κατονόμασε.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που η Google έρχεται αντιμέτωπη με τον νόμο στην Γαλλία. Στις αρχές της χρονιάς, η Γαλλική Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών (CNIL) επέβαλε πρόστιμο ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για μη συμμόρφωση της Google με τον Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό Προστασίας των Δεδομένων.

Engadget


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο μεγαλύτερος νταβατζής και κλέφτης από το κράτος δεν νομίζω να υπάρχει .Οπου μυρίσουν χρήμα πάνε με το έτσι θέλω τύπου μπράβοι προστασίας και απλά παίρνουν το μερίδιο τους. 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να δουμε ποτε θα καταλαβουν οτι τα προστιμα σε μεγαλες εταιρειες θα πρεπει να ειναι επι % του τζιρου ή των κερδων και οχι ενα flat ποσο που μπορει να το βγαζουν σε 3 μερες και δεν τους ενδιαφερει και ιδιαιτερα. 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

15 ώρες πριν, Jeiko_22 είπε

Και εμείς θα δώσουμε για 1δις ολόκληρο αεροδρόμιο..

Φαντάζεσαι να αναλάβει η google την ηλεκτρονική διασύνδεση του αεροδρομίου;

Παίζεται....

10 ώρες πριν, chek2fire είπε

Ο μεγαλύτερος νταβατζής και κλέφτης από το κράτος δεν νομίζω να υπάρχει .Οπου μυρίσουν χρήμα πάνε με το έτσι θέλω τύπου μπράβοι προστασίας και απλά παίρνουν το μερίδιο τους. 

Γνωστές και ως "εισπρακτικές εταιρίες". Οι αλήθεια είναι ότι τα παλικάρια που δουλεύουν εκεί δεν είναι όλοι κ@λ@παιδα. Υπάρχουν και άνθρωποι οικογενειάρχες που τελειώσαν και σχολή / πανεπιστήμιο που απλά ήταν άτυχοι και καταλήξανε άνεργοι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...