Προς το περιεχόμενο
KnightRider

Διαφορές Analog vs Digital (βάση δικών μου αποτελεσμάτων)

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είπα να γράψω τις διαφορές επειδή έχω κάνει από μικρός πειράματα με κασέτες,βινύλια,cd,hifi και γενικά έχω ψύχωση με τον ήχο.

Αναλογικός ήχος:

- Reel To Reel (μπομπινόφωνo) = Είναι ότι πιο real σαν να ακούς την μπάντα μπροστά σου live, τεράστια πιστότητα στον ήχο κι άλλωστε εκεί είναι που έκαναν κυρίως παλιά τις ηχογραφήσεις πριν τα περάσουν στα βινύλια/κασέτες/cd. Με 15ips (38.10 cm/s) ταχύτητα έχουμε την τέλεια λεπτομέρεια στα πρίμα αλλά το φιλμ τελειώνει γρήγορα + καταγράφει υπέρηχους μέχρι ~60KHz και ανάλογα την ταχύτητα εγγραφής. Η τυπική ταχύτητα συνήθως ήταν 7 1⁄2 ips (19.05 cm/s) που εξίσου είναι αρκετά καλή.

- Βινύλιο = Ισχύει το ίδιο με το πάνω με την διαφορά ότι ακούγονται τα σκρατς (λογικό) αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα στο ότι τα σημερινά βινύλια που πουλάνε είναι γραμμένα από ψηφιακό ήχο ποιότητας CD (44100Hz/16bit) με αποτέλεσμα να μην είναι αυτός ο "αληθινός ήχος" και το κακό είναι ότι δεν γράφουν από που είναι η πηγή πριν το περάσουν στο βινύλιο. 

- Κασέτα = Δυστυχώς εκεί η ποιότητα δεν είναι τόσο καλή και πιστεύω προσωπικά ότι φταίει εξαιτίας της ταχύτητας που έχουν ορίσει (4.76 cm/s) - οι μόνες καλές κασέτες είναι αυτές που γράφουν High Bias --> CrO2(Chromium Oxide) και Metal,  εκεί πρέπει το κασετόφωνο να έχει τις επιλογές Normal,CrO2,Metal ώστε να ακούγεται σωστά γιατί είναι κάτι σαν EQ (πχ αν βάλεις Metal κασέτα και έχεις την επιλογή normal τότε έχεις πιο πολύ πρίμα).Οι χειρότερες κασέτες για μένα ήταν οι TDK.

 

Ψηφιακός ήχος:

- CD = Είναι μεν πιο καθαρό με λιγότερο θόρυβο αλλά το πρόβλημα είναι ότι ο ήχος είναι λίγο ψεύτικος, είναι περιορισμένο με δειγματοληψία στα 44100Hz και βάθος/κβάντιση στα 16bit και όσοι ακούτε τουλάχιστον μέχρι 15KHz θα παρατηρήσετε πως δεν υπάρχει τόσο καλή λεπτομέρεια στα πρίμα (κάτι σαν aliasing error) γιατί στο εύρος των υψηλών συχνοτήτων δεν μπορεί να πάρει σωστά την πληροφορία γιατί τα δείγματα που παίρνει κάθε δευτερόλεπτο είναι λίγα για τις υψηλές συχνότητες.

- Digital File = Ισχύει το ίδιο με το CD εάν μιλάμε για αρχείο ήχου με δειγματοληψία στα 44100Hz/16bit - αν έχουμε MP3 εκεί δυστυχώς έχουμε απώλειες λόγω συμπίεσης - εάν όμως έχουμε αρχείο WAV ή FLAC με δειγματοληψία 96000Hz/24bit (γνωστά ως HighRes) έχει πολύ καλύτερη λεπτομέρεια στον ήχο (κυρίως στα πρίμα) και πλησιάζει λίγο προς την αναλογική ποιότητα ήχου, μπορεί να καταγράψει και υπέρηχους μέχρι 48000Hz.

 
*Να σημειώσω στο ότι μπορούμε να αντιληφθούμε υπέρηχους μέσω των bone conduction ακουστικών (όχι bluetooth) ή μέσω πιεζοηλεκτρικής κάψας γιατί στην ουσία οι δονήσεις χτυπάνε απευθείας στα οστά/κόκαλα και πηγαίνει απευθείας/directly στον κοχλία ---> δυστυχώς όμως από εμπειρία μου δεν έχουν όλοι την ικανότητα να αντιληφθούν τους υπέρηχους μέσω αυτής της μεθόδου γιατί παίζει μεγάλο ρόλο ο κοχλίας του καθενός.

Επεξ/σία από KnightRider
  • Like 2

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Χρήσιμες πληροφορίες

Με την περιήγησή σας στο insomnia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης.