Προς το περιεχόμενο

Η Apple δίνει μάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση για αναδρομικούς φόρους €13 δισεκατομμυρίων


voltmod

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σε προσφυγή κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταβάλει €13 δισεκατομμύρια (ή για να μειώσει σημαντικά το ποσό) σε αναδρομικούς Ιρλανδικούς φόρους προχώρησε η Apple, σε μία υπόθεση ορόσημο για την καταστολή της φοροδιαφυγής από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κατασκευάστρια του iPhone αναμένεται να στείλει αντιπροσωπεία έξι ατόμων με επικεφαλής τον Οικονομικό Διευθυντή Luca Maestri στην διήμερη ακροαματική διαδικασία στο Γενικό Δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη. Τον Αύγουστο του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στην απόφαση ότι η Apple απολαμβάνει παράνομη κρατική βοήθεια και διευκολύνσεις χάρη σε δύο φορολογικές αποφάσεις στην Ιρλανδία, το 1991 και το 2007, που μείωσαν τεχνητά τις φορολογικές υποχρεώσεις της Apple για παραπάνω από δύο δεκαετίες.

Μέχρι την απόφαση του 2016, για τρία χρόνια, σχεδόν από το 2013,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Αρμόδια Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager διερευνούσε τη σχέση της Apple με την Ιρλανδική κυβέρνηση βάζοντας στο μικροσκόπιο τα προνόμια, τις κρατικές βοήθειες και τις φορολογικές διευκολύνσεις που απολάμβανε η Αμερικάνικη εταιρεία για δύο σχεδόν δεκαετίες. Τότε, η  Αρμόδια Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager δήλωσε ότι η Apple δεν πλήρωνε παρά ελάχιστα χρήματα σε φόρους (είχε δημιουργήσει μία περίτεχνη εταιρική δομή για να αποφεύγει να πληρώσει τους φόρους που της αναλογούσαν καταγράφοντας για παράδειγμα όλα τα κέρδη της από τις πωλήσεις της στην Ευρώπη σε μία έδρα στην Ιρλανδία που υπήρχε μόνο στα χαρτιά και η οποία δεν είχε υπαλλήλους, ούτε γραφεία) ενώ παράλληλα απολάμβανε τεράστια κέρδη από τις πωλήσεις των προϊόντων της σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και Ινδία. Πιο συγκεκριμένα, η Margrethe Vestager δήλωσε ότι η Apple πλήρωνε με φορολογικό συντελεστή 0,005% -περίπου €500 για κάθε εκατομμύριο ευρώ σε κέρδη) την ώρα που ο φορολογικός συντελεστής στην Ιρλανδία είναι 12,5%.

Η Apple αναμένεται να υποστηρίξει ότι δεν παρανόμησε καθώς ακολούθησε την Ιρλανδική και Αμερικανική νομοθεσία. Η εταιρεία πρόκειται να ισχυριστεί, ότι οφείλει σχεδόν το σύνολο των φόρων στις ΗΠΑ καθώς το μεγαλύτερο μέρος της αξίας των προϊόντων της, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού, της ανάπτυξης και του engineering δημιουργείται εκεί. Η Ιρλανδία, η οποία κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι υπερβαίνει τις εξουσίες της και παρεμβαίνει στην εθνική κυριαρχία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω σε φορολογικές υποθέσεις, αμφισβητεί επίσης την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Λουξεμβούργο υποστηρίζει την Ιρλανδία, ενώ η Πολωνία υποστηρίζει την Επιτροπή. Η Αρμόδια Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager έχει βάλει επίσης στο στόχαστρο διάφορες συμφωνίες, όπως αυτές μεταξύ της Ολλανδίας και της Starbucks, του Λουξεμβούργο και της Amazon, της Fiat και της Engie, καθώς και ένα Βρετανικό φορολογικό καθεστώς για τις πολυεθνικές εταιρείες. Για να δούμε σε τι απόφαση θα καταλήξει το Γενικό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο…

Business Insider

 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 50
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ολα αυτα συμβαίνουν γιατι η ιδια η ΕΕ δεν εχει ακομη -μετα απο 50 χρόνια- φτιαξει ενα ενιαίο κανονα φορολόγησης και οικονομικής πολιτικής στην υποτιθέμενη ενωμένη ευρώπη. Μαλλον ουτε πρόκειται, κάπου στο 2000 η γερμανια πρεπει να κατάλαβε οτι η ευρωπαική ολοκλήρωση δεν την συμφέρει. 

 

στην σελίδα της εε αναφέρει

 

 

Spoiler

 

Η ΕΕ δεν έχει άμεσο ρόλο στην είσπραξη των φόρων ή στον καθορισμό των φορολογικών συντελεστών. Το ποσό του φόρου που καταβάλλει κάθε πολίτης αποφασίζεται από την κυβέρνηση της χώρας του, η οποία ορίζει και τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται οι φόροι που εισπράττονται.

Ωστόσο, η ΕΕ ελέγχει τους εθνικούς φορολογικούς κανόνες σε ορισμένους τομείς, ιδίως σε σχέση με τις πολιτικές της ΕΕ για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, ώστε να διασφαλίζεται ότι:

τα αγαθά, οι υπηρεσίες και τα κεφάλαια κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλη την Ένωση (εντός της ενιαίας αγοράς)

οι επιχειρήσεις σε μια χώρα δεν έχουν αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους σε άλλη χώρα

οι φόροι δεν δημιουργούν διακρίσεις σε βάρος καταναλωτών, εργαζομένων ή επιχειρήσεων άλλων χωρών της ΕΕ.

 

yeah right..

Επεξ/σία από basilis_k6
  • Like 2
  • Thanks 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

H EE ενώ ξεκίνησε με ένα ωραίο όραμα, στην ουσία ποτέ δεν το προχώρησε.

Είναι απίστευτο το ότι εν έτει 2019, ακόμα συζητάμε για διαφορετικό φορολογικό σύστημα σε κάθε κράτος-μέλος, κάτι που θα ήταν από τις πιο εύκολες ενοποιήσεις, αφού είναι εξ' ολοκλήρου συστημικό, χωρίς εμπόδια άλλα. Να αναλύσουμε, για παράδειγμα, τί εμπόδια έχει η ενοποίηση ιδεών και κουλτούρας;

Έλα όμως, που κάποιοι στην πορεία ανακάλυψαν ότι είναι καλύτερα έτσι με μεσοβέζικες λύσεις, διότι ΣΥΜΦΕΡΕΙ κάποιες χώρες αυτή η φορολογική ανομοιογένεια.

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, nikangel είπε

Καταλάβατε πως γιγαντωνονται κάποιες εταιρείες και έχουν χρήματα για ανάπτυξη;  

Αν μια εταιρεια ξερει οτι θα πληρωνει φορους δεν ανοιγει καν μαγαζι. Εννοειται εκ των προτερων οτι υπαρχει παραθυρακι κ μονο τοτε ξεκινανε. Καπως ετσι λειτουργουν οι πολυεθνικες. Αν τελικα την στριμωξουν να πληρωσει, αρα θα αλλαξει απο δω κ περα το φορολογικο της καθεστως στην Ιρλανδια, θα φυγει οσο πιο γρηγορα γινεται. Ο μοναδικος λογος που ειναι σε αυτο το νησι ειναι η διμερης συμφωνια με το ιρλανδικο κρατος για αυτα τα 500Ε (μονο) στο μυριο. Αλλοιως υπαρχουν Κυπρος, Λουξεμβουργο κ τιποτα νησια-πρωην αποικιες κ νυν φορ.παραδεισοι να παει κ να ειναι ακομα ΕΕ. Η μπορει να βρεθει καμια αλλη μικρη χωρα να κανει καινουργια ξεχωριστη συμφωνια κ να μετακομισει εκει. 

1 ώρα πριν, One+ είπε

Να τα πληρώσει όλα στο ακέραιο και αυτή και η Google.Καμία έκπτωση σε καμία πολυεθνική 

χαχαχα!!! Μαζι σου μεγαλε!!! 

Κ πες οτι τα πληρωνει. Κ αυτη κ η Google. Ποσα απ αυτα θα δουμε εμεις? Η εστω καποιοι ευρωπαιοι καπου στην Ευρωπη.....

Τιποτα δεν θα δει κανενας φιλε. Οπως θα τα παρουν απ αυτες τις δυο, ετσι θα φυγουν για τα συρταρια καποιας τραπεζας ως αποπληρωμη επιτοκιων των τοκων των δοσεων των......... καποιου δανειου..... Απ τον εναν υπολογιστη στον αλλον με απ ευθειας συνδεση. Μπορει ουτε καν Ευρωπη να μην περασει το wire. 

Τι χαιρεσαι λοιπον? Ειναι ο μπαμπας σου τραπεζιτης κ θα κονομισεις τιποτα? Ολα αυτα ειναι για να βλεπουμε, να χτυπαμε παλαμακια σαν καλα βουδια που ειμαστε, κ αυτοι να τριβουν τα χερια τους για την καινουργια κονομα. Καμια μεγαλη αρπαχτη δεν ειναι για τον λαο φιλε. Τα λεφτα πανε απο πλουσιο σε πλουσιο.  

  • Like 2
  • Thanks 5
  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...