Προς το περιεχόμενο

Τι γίνεται αν δεν μπορέσω να βρω πρακτική ενώ έχω τελειώσει ΙΕΚ Δέλτα;


FandomWorriedGirl

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχω τελειώσει ΙΕΚ Δέλτα στον τομέα Σκηνοθεσία άλλα δεν μπορώ να βρω πρακτική άσκηση. Από την σχολή μου έδωσαν  μια λίστα με κάτι τηλέφωνα και e-mail και μου λένε ότι μπορεί να είναι και παλιά. Εγώ με όλη την καλή διάθεση στέλνω σε όλα και σε κάποιες άλλες διαφημιστικες εταιρίες που είχα βρει από μόνη μου γιατί στην σχολή εν ώρα μαθήματος που ρωτησαν η καθηγήτρια μου μας είπε ότι εμείς πρέπει να βρούμε που θα κάνουμε πρακτική και μετά να πούμε στην σχολή έστω να κάνουν αυτοί τα χαρτιά. Ναι καλά...

Δεν πήρα απάντηση από τα περισσότερα και σε αυτά που πήρα απάντηση ήταν αρνητική. Φυσικά έψαξα μόνο Θεσσαλονίκη μιας και θέλω να παραμείνω εκεί αφού την ξέρω την πόλη και έζησα 2 χρόνια εκεί και έχω σπίτι. Μέτα από αυτό το fail πήρα την σχολή τηλέφωνο επειδή ήμουν στους δικούς μου και μου είπαν ότι θα ψάξουν και θα μου πουν, μου είπαν άλλα λόγο κακοκαιρίας και ατυχίας δεν πρόλαβα να πάω στην συνέντευξη και μετά όταν κατάφερα να συναντηθώ μαζί με τον κύριο έκατσε για μερικά δευτερόλεπτα και μου είπε ότι δεν ξέρει ακόμα και να τον πάρω από βδομάδα, τον πήρα τηλέφωνο και η συζήτηση κράτησε 39 δευτερόλεπτα και μου είπε ότι δεν θέλουν κάποιο για πρακτική...αυτό ήταν η τελευταία μου ελπίδα για Θεσσαλονίκη.

Οι γονείς μου μου είπαν να κοιτάξω και Αθήνα και μεσώ της μαμάς μου που ξέρει κάποιους ρώτησε και περιμένω απάντηση αλλά αν είναι αρνητική δεν έχω από που αλλού να ρωτήσω. Είναι κοντεύει να τελειώσει ο Οκτώβριος και ψάχνω από τον Αύγουστο...

Τι κάνω αν δεν βρω; Πως μπορώ να πάρω το πτυχίο μου χωρίς πρακτική; Μου άρεσε που η σχολή υποσχόταν να μας βρει πρακτική...σκατά βοήθεια ήταν. Φοβάμαι αν τελειώσει αυτή η φοιτητική χρονιά θα είμαι ένας χρόνος από τότε που τελείωσα το 4 εξάμηνο και φοβάμαι ότι δεν θα δικαιούμαι πρακτική πια και θα χάσω το πτυχίο μου...

Τι να κάνω, καμιά ιδέα;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είναι τρομερό πράγμα τα ιδιωτικά ΙΕΚ όπως λειτουργούν στη χώρα μας. Φανφάρες και ο,τι άλλο μπορείς να φανταστείς για να σε πείσουν να υπογράψεις. Μετά πέφτουν οι μάσκες! 

 

Κανονικά δεν θα έπρεπε να κάνω παράπονα γιατί εργάζομαι πάνω στον τομέα μου σε θεσαρα που θα ζήλευαν *πολλοί* ΟΜΩΣ την πρακτική την βρήκα ολομόναχος! Εντελώς ομως!

Αν περίμενα από αυτούς καλά κρασιά, άσε που είχα ακούσει οτι ζητάνε λεφτά αν σου βρουν αυτοί δουλειά (Εγω ειμα απο άλλο μεγάλο ιδιωτικό ΙΕΚ).

Στη θέση σου θα έστελνα βιογραφικά σε κανάλια. Ακόμη καλύτερα τύπωσε μερικά βιογραφικά και πέρνα η ίδια να το δώσεις, να σε δούνε. 

Κοιτα και εδω https://www.filmfestival.gr/el/join/internships

 

Τωρα αν δεν τα καταφέρεις, δεν μπορείς να πάρεις την βεβαίωση σπουδών απο το ΙΕΚ που θα σου επιτρέψει να συμμετάσχεις στις εξετάσεις του ΕΟΠΠΕΠ για την απόκτηση πιστοποίησης.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καταρχήν δεν θα χάσεις το πτυχιο σου επειδη αργεί ή πιθανον να αργήσει η πρακτική σου. Χαλάρωσε. 

Οταν συμπληρώσεις τις ώρες της πρακτικής, θα παρεις τη βεκ και μετά θα περιμενεις τις εξετάσεις πιστοποιησης (αλλο πακέτο εκει).

Αν εχεις γνώσεις και ικανοτητες στο μονταζ βιντεο, παρε σβάρνα τα μεγαλα φωτογραφία της πόλης σου και ρώτα να τους φτιάχνεις κλιπακια απο τις φωτογραφήσεις που κάνουν. Επίσης ρίξε και αδεια οτι μπορεις να πηγαινεις τζάμπα σε βιντεοσκοπήσεις ως δευτερη κάμερα (με δικο τους εξοπλισμο βεβαια)

Απο εκει και πέρα χτυπα πόρτες σε θέατρα της πολης σου και αν η ετ3 εχει στουντιο στη Σαλονικη (δεν ξερω) προσπάθησε να βρεις επικοινωνια να κανεις εκει την πρακτική. Ομοιως για αλλα ιδιωτικά καναλια. Να θεωρείς δεδομένο οτι δεν θα σου δώσουν δουλειά σκηνοθέτη, αλλά το πιο πιθανο ειναι να κάνεις χαμαλοδουλεια με χαρτούρα.

Τέλος αν πραγματικά δεν μπορεις να βρεις κάτι ή θελεις κάτι πιο αναβαθμισμένο, τοτε ειναι μονοδρομος η Αθήνα και προσπάθησε και μεσω της σχολής σου από το υποκατάστημα Αθήνας. 

Εχε κάτι σοβαρό κατά νου. Οι πρακτικάριοι ιεκ εχουν γενικά την εικόνα οτι πάνε μονο για τις ώρες, δεν τους νοιαζει καθολου να παράγουν, συνήθως αργουν και σχεδόν πάντα θελουν να φυγουν νωρίτερα ή να φιδιάσουν. Ο εκάστοτε εργοδότης θελει ατομα να του παραγουν έργο, οχι να τους νταντεύει, να τους κυνηγα να δουλέψουν και γενικά να εχουν κάποιον στα πόδια τους. Στα λεω αυτά γιατί πρεπει να πείσεις τον εργοδότη οτι δεν ισχύει σε σένα. Αν πηγαίνεις μονο με το ερώτημα "εχω κανει σπουδες, ψαχνω πρακτική, μηπως εχετε θεση" το πιο πιθανο ειναι να φας πορτα. Αν πηγαινεις λεγοντας "εχω τετοιες σπουδες, ξερω να κανω αυτα, αυτα και αυτα, πιστευω οτι μπορω να βοηθησω εκει εκει και εκει και παραλληλα να συμπληρώσω τις ώρες πράκτικής" δειχνεις αλλο προσωπο και πουλας διαφορετικα τον εαυτο σου.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

>ΙΕΚ Δέλτα

>Σκηνοθεσία

Καλά κάνεις και ψάχνεις Θεσσαλονίκη, επειδή με τέτοιες επιλογές καριέρας μάλλον θα κάθεσαι στους δικούς σου για πολλά χρόνια ακόμα...

  • Like 2
  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θες πρακτική για την βεβαίωση σπουδών που θα σου επιτρέψει να δώσεις για πιστοποίηση. Δυστυχώς έπεσες στη λούμπα του λάθος επαγγέλματος. Τι σκεφτόσουν; ΙΕΚ μόνο για πρακτικά επαγγέλματα όπως τουριστικά, σεφ και τέτοια. Τώρα πρέπει να βρεις την άκρη μόνη σου, πίεσε κάπως το γραφείο σπουδών να ψάξουν να σου δώσουν και άλλα τηλέφωνα. Είναι όμως δική σου μάχη τώρα. Οπως ήδη ειπώθηκε από τη στιγμή που δεν θες να φύγεις από τα μέρη σου οι επιλογές σου είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Δοκίμασε ΕΡΤ3, ΤV 100, ΔΙΟΝ ΤV, ΕΓΝΑΤΙΑ και σίγουρα έχει και άλλα. Σε δεύτερο χρόνο αν δεν πάρεις κάποια θετική απάντηση από αυτούς τσέκαρε για θέατρα και για εταιρίες που στήνουν εξέδρες με συστήματα ήχου, φωτιστικά και τέτοια όμως δεν ξέρω αν σε καλύπτουν για το βιβλίο πρακτικής αυτά. Θα πρέπει να το κοιτάξεις με το γραφείο σπουδών. 

Καλή σου τύχη πραγματικά γιατί χωρίς να θέλω να γίνω σπάστης έκανες απλά λάθος επιλογή επαγγέλματος. Τόσο στη φύση του όσο και στο μέρος που βρίσκεσαι. 

  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μην αγχώνεσαι με το πτυχίο και το πόσο σπουδαίο είναι. Στο χώρο της διαφήμισης τουλάχιστον, το πτυχίο δεν παίζει ρόλο, όσο το τι μπορείς να προσφέρεις. 
Αν σε ενδιαφέρει ο χώρος της διαφήμισης, μην ψάχνεις σε διαφημιστικές, αλλά σε εταιρίες παραγωγής.
Αν μπορείς να έρθεις Αθήνα και σε βολεύουν τα βόρεια προάστεια, στείλε μου ένα προσωπικό μήνυμα να σου δώσω 1-2 τηλέφωνα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στις 23/10/2019 στις 1:31 ΜΜ, ikaruga24 είπε

Καλή σου τύχη πραγματικά γιατί χωρίς να θέλω να γίνω σπάστης έκανες απλά λάθος επιλογή επαγγέλματος. Τόσο στη φύση του όσο και στο μέρος που βρίσκεσαι. 

Εγώ πάντως γνωρίζω άτομο που με το που πήρε το πτυχίο σκηνοθεσίας βρήκε αμέσως δουλειά. Μάλιστα τον επόμενο μήνα κλείνει 5 χρόνια στο σουβλατζίδικο που εργάζεται ντελίβερι.

  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

42 λεπτά πριν, Narayan είπε

Εγώ πάντως γνωρίζω άτομο που με το που πήρε το πτυχίο σκηνοθεσίας βρήκε αμέσως δουλειά. Μάλιστα τον επόμενο μήνα κλείνει 5 χρόνια στο σουβλατζίδικο που εργάζεται ντελίβερι.

Και άλλος ένας που τέλειωσε τέτοιο ΙΕΚ (αν το τέλειωσε γιατί το βαριόταν) λέγεται "Jeremy" και βγάζει καλά λεφτά από Youtube και stand up comedy. Οπότε καλό είναι να υπάρχει και λίγη αισιοδοξία.

Και μία φίλη που έχει τελειώσει, έχει ανοιχτεί σε διάφορα παρεμφερή επαγγέλματα, πλέον ασχολείται με videogames. You never know που θα καταλήξεις.

Εντάξει είναι δύσκολο επάγγελμα αλλά μη της δίνουμε και φτυάρι να ανοίξει το τάφο της η κοπέλα.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Από τη στιγμή που ο εργοδότης δεν πληρώνει μισθό για όσους κάνουν πρακτική από ΙΕΚ, θα πρότεινα να ψάξεις για μικρότερες επιχειρήσεις, και να ζητήσεις να σου συμπληρώσουν το έγγραφο που θέλει η σχολή σου για την έναρξη της πρακτικής σου. Στην ουσία να μην κάνεις καθόλου πρακτική αλλά στα χαρτιά να φαίνεται ότι έκανες ώστε να μπορέσεις να κάνεις και την πιστοποίηση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σε όλους!

Αγαπητή @FandomWorriedGirl καλά έκανες και τελείωσες την ειδικότητα εφόσον αυτό γούσταρες! Θα μπορούσες βέβαια και σε δημόσιο αλλά υποπτεύομαι ότι δεν θα είχε ειδικότητα στα μέρη σου.

Τελειώσαμε μαζί (λογικά Ιούνιο '19) την ίδια ειδικότητα απλά εγώ στην Αθήνα και εργάζομαι ήδη στις παραγωγές του ΑΝΤ1 εδώ και κάμποσα χρόνια (ξεκινώντας ως δημοσιογράφος).

Σε ότι αφορά την πρακτική σου, έχω να σου προτείνω τα εξής και με την όποια γνώση μου επί των τηλεοπτικών: 

Αν σε ενδιαφέρει η τηλεόραση γενικότερα πήγαινε στο OPEN το οποίο έχει καταπληκτικό και απο τα πιο σύγχρονα στούντιο των Βαλκανίων, εκεί στην Θεσσαλονίκη. Πιθανόν όμως να μην σε δεχθούν για ευνόητους λόγους. Δεν πειράζει όμως γιατί η ΕΡΤ έχει την υποχρέωση να σε δεχθεί ως δημόσιος φορέας. Συνσπουδαστής μου πήγε στην ΕΡΤ εδώ στην Αθήνα. Μετά απο μεγάλη ταλαιπωρία και επισκέψεις βγάλανε την άκρη για το πλαίσιο συνεργασίας και τον είχαν στις ειδήσεις. Αν σε ενδιαφέρει πες μου να αντλήσω περισσότερες πληροφορίες.

Πολλά απο τα παιδιά που δεν τα ενδιέφερε καθόλου η TV και η διαφήμιση πήγαν σε φωτογραφία που κάνουν και βίντεο και απλά χρεώθηκαν τις ώρες. Δεν προτείνεται φυσικά γιατί αν δείξεις ζήλο στην πρακτική σου έχεις πιθανότητες διεκδίκησης θέσης εκτός του κύκλου που δημιουργείς. ΚΥΚΛΟΣ = ΔΟΥΛΕΙΑ. Μην περιμένεις αξιοκρατία ειδικά για τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα όταν είσαι νεούδι αλλά πολύ δουλεία σε ότι σου ανατεθεί. Ότι δεν καταλαβαίνεις να το ρωτάς και να μην φοβάσαι να πεις ότι αυτό δεν το γνωρίζω ή ακόμα καλύτερα το κατάλαβα αλλά δώστε μου διευκρινήσεις για να είμαστε σίγουροι. Δεν υπάρχει χρόνος αλλά και αν υπάρχει είναι χρήμα για μια παραγωγή. :-) 

Όλα αυτά εάν εστιάζεις στο σκηνοθετικό team. Τώρα, εάν σε ενδιαφέρει η Τηλεοπτική παραγωγή επικοινώνησε μαζί μου να σου προτείνω μερικές λύσεις που πρόχειρα έχω κατά νου.

ΥΓ. Η σχολή θα κοιτάξει την σφραγίδα του φορέα που θα πας.

ΥΓ. Ακόμα αν σε ενδιαφέρει αμιγώς η σκηνοθεσία μην απορρίψεις θέση παραγωγής (ή και το αντίθετο) καθώς αυτό θα σε κρατήσει μέσα στο χώρο.

ΥΓ. Μην σκεφτείς "Αυτό δεν ταιριάζει στην αισθητική μου" ή "αυτό είναι άλλο απο αυτό που είχα στο μυαλό μου"  γιατί απο εδώ ξεκίνησε και παραλίγο να πάρει όσκαρ!

 

Φιλικά, 

Πέτρος

 

Επεξ/σία από PetrosSketo
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...