Προς το περιεχόμενο

Βοήθεια περί δικτύων και σωστή ρύθμιση switch


SerMark

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα παίδες.
Έχω ένα σοβαρό θέμα, και χρειάζομαι τη βοήθεια σας. Αφορά ερώτηση περί δικτύων και σωστή ρύθμιση switch. Ευχαριστώ σε όποιον μπει στο κόπο να με βοηθήσει
 
Στο γραφείο της σχολής μου στο οποίο κάνω πτυχιακή, υπάρχει ένα καλώδιο ethernet που παρέχεται από το κεντρικό δίκτυο του Ιδρύματος.
Ο καθηγητής μου πήγε και αγόρασε (δεν γνωρίζει καθόλου απ αυτά) ένα ρουτερ/ modem, όπου φυσικά δεν κάνει γι αυτό τον σκοπό, καθώς έχει μόνο είσοδο για RJ11, και όχι RJ45.
Προσπάθησα όμως να σετάρω πάραυτα το ρούτερ σαν switch βάζοντας το ethernet στην θύρα 1 των lan ports, και ρυθμίζοντας στο interface ως bridge mode και access point. Ενεργοποίησα και το wifi και όλα καλά.
Για να μπορέσουν να συνδεθούν τώρα οι συσκευές, κυρίως οι κινητές (τα λάπτοπ μπαίνανε απλά με τον κωδικό), χρειαζόταν να δώσω manual ρυθμίσεις, όπως ip, gateway (πχ 167.144.28.200), subnet mask, dns1-2 , όπου είχαν δοθεί παλιότερα από τα κεντρικά.
Ωραία όλα αυτά, βάλαμε και διαφορετική ip στην κάθε συσκευή και μπήκανε όλες στο δίκτυο μια χαρά.
Σήμερα όμως ήρθε ένα email από τα κεντρικά, λέγοντας αυτό:
"Σας ενημερώνουμε ότι κατά τον έλεγχο καλής λειτουργίας του δικτύου δεδομένων του Ιδρύματος, παρατηρήθηκε πρόβλημα δικτύου το οποίο προκλήθηκε από τη σύνδεση δικτυακού εξοπλισμού (ethernet switch) στη πρίζα 12.00.Δ.18Β με τρόπο τέτοιο ώστε να προκληθεί πρόβλημα σε όλο το δίκτυο της Σχολής. Το συγκεκριμένο πρόβλημα, οφείλεται αποκλειστικά στο τρόπο σύνδεσης του δικτυακού εξοπλισμού πίσω από τη πρίζα (πρόκληση δικτυακού βρόγχου)
Αυτή τη στιγμή -για την επαναφορά της ορθής λειτουργίας του δικτύου- έχει γίνει προσωρινή διακοπή της σύνδεσης που εξυπηρετεί η πρίζα με σήμανση 12.00.Δ.18Β
Για οποιαδήποτε βοήθεια στην αντιμετώπιση του προβλήματος μπορείτε να απευθυνθείτε στη Τεχνική Υποστήριξη Δικτύου Δεδομένων"
 
Οπότε, απ ότι κατάλαβα, τα σκάτωσα 😛
Δεν έχω ξανακάνει switch το modem/router σε ολόκληρο δίκτυο, παρά μόνο σπίτι μου, οπότε δεν ξέρω τι επιπλοκές μπορεί να κρύβονται και τι παραπάνω ρυθμίσεις μπορεί να χρειάζονται για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα σε όλες τις άλλες εκατοντάδες ip που ναι συνδεδεμένες.
 
Άρα οι ερωτήσεις μου είναι:
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί modem/router γι αυτή την δουλειά ή χρειάζεται αποκλειστικά ένα switch ή access point ή δεν ξέρω ποια συσκευή προορίζεται καλύτερα γι αυτό τον σκοπό.
Αν ναι, ποιες είναι οι άλλες ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να μην δημιουργείτε τέτοιο πρόβλημα?
(Εγώ αυτό που έκανα, ήταν απλά στο setup wizard, να βάλω bridge αντί για PPPoE, και μετά με ρώτησε αν θέλω να το κάνω access point και πάτησα ναι)
Από κει και πέρα, δεν έκανα κάτι άλλο.
Δεν ξέρω αν έπρεπε να κλείσω και το dhcp ή όχι, αλλά φαντάστηκα ότι εφόσον από μόνο του μου το σέταρε σαν bridge, δεν έπρεπε να κάνω κάτι άλλο)
Φυσικά θα πάρω και τηλέφωνο την Δευτέρα να μου πουν και αυτοί και να ξεμπλοκάρουν την θύρα, απλά θα ήθελα και μια γνώμη και δω να ξέρω τι μου γίνεται.
Σας ευχαριστώ πολύ!!
Και φυσικά θα μουν ευγνώμων αν μπορούσε κάποιος να μου εξηγήσει λίγο και τι συνέβη και όχι απλά την λύση του προβλήματος, να μαθαίνουμε και μεις τίποτα 😊
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το πρόβλημα είναι μάλλον πως το router σου μπήκε σαν DHCP και έδωσε δικές του διευθύνσεις σε όλο το δίκτυο. Για μένα μην κάνετε κάτι περισσότερο αν δεν ξέρετε. Ζητήστε βοήθεια από την Διεύθυνση πληροφορικής να σας βάλουν ένα wifi access point.

Επεξ/σία από zx1234r
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κατά 99% παρουσιάσθηκε θέμα διενέξεων στην απόδοση των διευθύνσεων και δεν δούλευαν οι συσκευές.

Είναι άλλο πράγμα σε ένα σπίτι να ορίζεις σταθερές διευθύνσεις σε 2-3 συσκευές και όλες οι άλλες να παίρνουν αυτόματα από τον DHCP, αφού είναι δύσκολο (όχι όμως ανέφικτο) να υπάρξουν 2 συσκευές με την ίδια ΙΡ και εντελώς διαφορετικό σε ένα μεγάλο δίκτυο που συνδέονται εκατοντάδες συσκευές. Ορίζοντας εσύ αυθαίρετα τις σταθερές διευθύνσεις, δεν γνωρίζει αν αυτές ήδη χρησιμοποιούνται από άλλες συσκευές του δικτύου.

Επιπλέον ο τρόπος που έκανες την ρύθμιση μέσω του wizard είναι λανθασμένος. Το κάνουμε manual κλείνοντας τον DHCP ορίζοντας μία ΙΡ που είμαστε 1000% βέβαιοι ότι δεν χρησιμοποιείται από άλλη συσκευή και δεν επιλέγουμε Bridge Mode, διότι κάθε συσκευή συμπεριφέρεται διαφορετικά. Σε τέτοια δίκτυα δεν κάνουμε χρήση ποτέ modem/router. Δεν είναι οικιακά και δεν γνωρίζουμε όλη την τοπολογία. Απλό ασύρματο router θέλετε, ώστε να νγαίνεται όλοι σας με μία μόνο ΙΡ αυτή που θα πάρει ο router αυτόματα από τον DHCP του server της σχολής.

 

Επεξ/σία από jkoukos
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

7 λεπτά πριν, jkoukos είπε

ώστε να νγαίνεται όλοι σας με μία μόνο ΙΡ αυτή που θα πάρει ο router αυτόματα από τον DHCP του server της σχολής.

Αυτό που θέλει να κάνει απαιτεί effort από τον άνθρωπο που θα το κάνει. Δεν θα δώσει από το υπάρχον εύρος σε άλλες 50 συσκευές που θα συνδεθούν μέσω access point. Θα πρέπει να χωρίσει subnets και να δώσει ξεχωριστές ip σε αυτούς και το access point.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μα αυτή ακριβώς είναι η δουλειά ενός router (που αναφέρω) και όχι ενός access point (που γράφεις).

Ο router έχει μία WAN θύρα που έχει ΙΡ στο ίδιο υποδίκτυο με του DHCP της σχολής και την παίρνει από αυτόν. Το δικό του εσωτερικό LAN  θα έχει υποδίκτυο σε άλλη περιοχή διευθύνσεων και θα υπάρχει ΝΑΤ, οπότε όλες οι συσκευές του LAN θα βγαίνουν στο δίκτυο της σχολής με την μία και μοναδική ΙΡ της WAN θύρας του router.

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κατ'αρχάς, ευχαριστώ πολύ όλους σας που ασχολείστε με το θέμα μου.

Νομίζω ότι έχω αρχίσει να καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα, απλά θα το συγκεκριμενοποιήσω λίγο με αριθμούς και θα παραθέσω τους συλλογισμούς μου να μου πείτε αν είναι σωστοί ή όχι, ώστε να δω αν το χω καταλάβει όντως. Και απ ότι κατάλαβα, το όλο πρόβλημα είναι ότι από την μπρίζα του γραφείου, δικαιούμαστε μία και μόνο μία συγκεκριμένη ip του δικτύου.

Για αρχή, έχουν δώσει στον καθηγητή τα manual settings που θα πρέπει να βάλει στο λάπτοπ του απλά και μόνο για να μπορέσει να συνδεθεί απ ευθείας με το καλώδιο στον τοίχο.
Αυτά είναι για παράδειγμα (γενικά τυχαίου αριθμοί, δεν θυμάμαι απλά τα dns αν πρέπει να χουν συσχέτιση με τα άλλα)

IP: 167.120.68.164
Gateway: 167.120.68.200
S.Mask: 255.255.255.0
Dns 1: 167.120.42. 220
Dns 2: 167.120.42.222 

1) Το λάθος μου (?)
Ρύθμισα του ρούτερ/μόντερ σε bridge mode, δεν έκλεισα dhcp, πάτησα ενεργοποίηση access point, και μετά έδωσα στο λάπτοπ του καθηγητή τα παραπάνω στοιχεία ακριβώς όπως είναι, στο λάπτοπ μου τα ίδια απλά με ip: 167.120.68.160, και στο κινητό ip 167.120.68.162.

 

8 ώρες πριν, jkoukos είπε

Ορίζοντας εσύ αυθαίρετα τις σταθερές διευθύνσεις, δεν γνωρίζει αν αυτές ήδη χρησιμοποιούνται από άλλες συσκευές του δικτύου.

Οπότε το λάθος σε όλο αυτό, είναι ότι οι ip που δωσα στο δικό μου λάπτοπ και στο κινητό (που τα δωσα τυχαία φυσικά), μπορεί να είναι ip που χουν δωθεί σε άλλες μπρίζες στην σχολή, οπότε έγινε επιπλοκή να υπάρχουν ταυτόχρονα 2 συνδεδεμένες συσκευές με ίδια ip στο δίκτυο (και αυτό επειδή τα έδωσα manual, δεν μπορεί να μου "απαγορέψει" με κάποιο τρόπο το δίκτυο και να μου πει ότι χρησιμοποιούνται ήδη αυτές οι ip)

2)ακόμα και manual να μην τις έδινα, η dhcp θα έδινε τυχαία 2 ip στο λάπτοπ και κινητό μου, οι οποίες λογικά εκείνη την στιγμή δεν χρησιμοποιούνταν από άλλη συσκευή στο δίκτυο, αλλά όταν τελικά συνδέθηκαν αυτές, ξαναέγινε επιπλοκή, άρα και το dhcp είναι πάλι λάθος.

3) άρα καταλήγουμε στο ότι το θέμα είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε μόνο αυτή την ip 167.120.68.164 και καμία άλλη. Πως γίνεται αυτό όμως? Γίνεται πολλαπλές συσκευές να χρησιμοποιούν αυτή την ip, ή απλά θα μπουν σε κάποιο άλλο υποδίκτυο πχ 167.120.69.164 όπου θα το αναλάβει να το κάνει αυτόματα η συσκευή αυτό, μέσω ΝΑΤ?

4)

8 ώρες πριν, jkoukos είπε

Απλό ασύρματο router θέλετε, ώστε να νγαίνεται όλοι σας με μία μόνο ΙΡ αυτή που θα πάρει ο router αυτόματα από τον DHCP του server της σχολής.

Άρα σκέτο ρούτερ θα ψάξω στο εμπόριο? Δεν θα λέγεται switch, access point ή δεν ξέρω τι άλλο?
Και από αυτό που καταλαβαίνω, είναι το ίδιο στην ερώτηση 3: το ρούτερ θα πάρει την ip 167.120.68.164 και όλες οι συσκευές που θα συνδεθούν ασύρματα από αυτόν, θα έχουν σαν βάση την ίδια ip απλά σε εσωτερικό υποδίκτυο που θα έχει καθορίσει από μόνο του το ρούτερ?

5) το ίδιο με το παράδειγμα 4, μπορώ να το επιτύχω με το παρόν router/modem που έχουμε, απλά κλείνοντας το dhcp, και απλά βάζοντας static ip (4 ρυθμίσεις έχει να επιλέξεις: PPPoE, dynamic ip, static ip, bridge), όπου θα βάλω manual τα παραπάνω στοιχεία, και έτσι θα έχει σαν βάση σε όποια συσκευή συνδέεται σ αυτό, να παίρνει σαν gateway αυτή και να ρυθμίζει αυτόματα άλλα υποδίκτυα?

6) τελικά ποια η διαφορά με το απλό ρούτερ / switch / access point, έχω μπερδευτεί στο πως διαχειρίζεται το καθένα το δίκτυο, και εν τέλη ποιο απ αυτά είναι να κάνει την δουλειά, απλά και μόνο συνδέοντας το RJ45 του τοίχου με αυτό

7)  το bridge mode δεν κατάλαβα ποτέ αν είναι τελικά σωστό, δεν ξέρω βασικά καν τι είναι, απλά θεώρησα το ποιο σχετικό από τις άλλες 3 επιλογές που έδινε και επίσης το αντιλαμβάνομαι κάτι σαν switch, αν δεν κάνω λάθος. Μπορεί εν τέλη να είναι για τελείως άλλο σκοπό και να ναι λάθος εξαρχής η επιλογή bridge mode και να πρεπε να διαλέξω static ip (μιας και για το PPPoE πρέπει να έχω τους κωδικούς λογαριασμού του παρόχου που φυσικά δεν τους έχουμε)

Άρα μια σούμα, απ ότι κατάλαβα απ όλο αυτό, είναι ότι μπορείς να χεις αυτή τη μοναδική μία ip που μας έχουν δώσει, και οποιαδήποτε άλλη συσκευή θα πρέπει να ανήκει σε υποδίκτυο αυτηνής?

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας παιδιά και πάλι, το εκτιμώ πολύ!
Κυρίως για ενημερωτικό σκοπό, γιατί κάτα πάσα πιθανότητα, με την σωστή συσκευή απλά συνδέοντας το καλώδιο στην βασική του θύρα, τελείωσε και η ιστορία

Επεξ/σία από SerMark
προσθήκη εξτρά
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

4 ώρες πριν, SerMark είπε

Άρα σκέτο ρούτερ θα ψάξω στο εμπόριο? Δεν θα λέγεται switch, access point ή δεν ξέρω τι άλλο?
Και από αυτό που καταλαβαίνω, είναι το ίδιο στην ερώτηση 3: το ρούτερ θα πάρει την ip 167.120.68.164 και όλες οι συσκευές που θα συνδεθούν ασύρματα από αυτόν, θα έχουν σαν βάση την ίδια ip απλά σε εσωτερικό υποδίκτυο που θα έχει καθορίσει από μόνο του το ρούτερ?

σωστα αλλα όχι μόνο του. θα του δώσεις ένα εύρος ip και θα έχεις ενεργό το dhcp. έτσι θα δημιουργήσεις ένα δικό σου subnet 

Πόσες συσκευές θα συνδέονται; Και με ρουτεράκι των 20 ευρω πχ αυτο  κανεις δουλεια για 10-20 συσκευες.

4 ώρες πριν, SerMark είπε

το ίδιο με το παράδειγμα 4, μπορώ να το επιτύχω με το παρόν router/modem

οχι

4 ώρες πριν, SerMark είπε

τελικά ποια η διαφορά με το απλό ρούτερ / switch / access point, έχω μπερδευτεί στο πως διαχειρίζεται το καθένα το δίκτυο, και εν τέλη ποιο απ αυτά είναι να κάνει την δουλειά, απλά και μόνο συνδέοντας το RJ45 του τοίχου με αυτό

ειναι δυσκολο να στο εξηγησει καποιος αυτο. χοντρικα το ρουτερ διαχειριζεται διαφορετικα δικτυα. επισης καποια layer3 switch. τα AP οχι.

4 ώρες πριν, SerMark είπε

το bridge mode δεν κατάλαβα ποτέ αν είναι τελικά σωστό

bridge γενικοτερα γινεται ενα Modem που απλως το αφηνουμε να κανει συγχρονισμο καιδεν το αφηνουμε να κανει NAT και κληση PPOE. αυτο το αναλαμβανει ενα αλλο ρουτερ πιο μετα. .

Υ.Σ.    Καλά κάνεις και θέλεις να μάθεις αλλα μην πειραματίζεσαι σε περιβάλλον εργασίας και ειδικότερα μεγάλους εύρους.

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για να καταλάβουμε, το καλώδιο που σύνδεσες το router είναι καλώδιο που φυσιολογικά μπορούσε να συνδεθεί μόνο μια συσκευή ; Αν η απάντηση σε αυτό είναι ναι τότε είσαι τυχερός που δούλεψε έστω και λίγο. Συνήθως σε τέτοια δίκτυα, υπάρχουν διάφορες ρυθμίσεις για την ασφάλεια του δικτύου. Είναι πάρα πολύ πιθανόν να υπάρχει port-security για να μη μπορεί ο καθένας να κουμπώσει όσες συσκευές θέλει. Το πρόβλημα όπως το περιγράφει είναι ότι προξένησες κάποια loop και σου μπλόκαρε το port. Πιθανόν πάρα πολλά broadcasts και έχει storm control στο port. Αν είχες ανοιχτό τον DHCP server στο modem/router που σύνδεσες, έστειλες DHCP broadcast messages πίσω στο port που συνδέθηκες, πιθανόν έχει DHCP snooping στο port και σε μπλόκαρε ίσως ;;; Επειδή δεν ξέρουμε το configuration του switch που συνδέεσαι και μπορεί όντως να του κάνεις ζημιά και να σου κάνει συνέχεια το port shut down, μίλα με το διαχειριστή του δικτύου να του πεις ότι χρειάζεσαι επιπλέον συσκευές σε αυτό το χώρο. Ακόμα και ένα απλό φτηνό unmanaged switch να βάλεις που θα ήταν η πιο απλή λύση, και που υπό προυποθέσεις θα μπορούσε να κάνει ζημιά σε όλο το δίκτυο αφού δεν τρέχει spanning-tree, πάλι λόγω port-security θα έχεις θέμα και δε θα λειτουργήσει για πολύ. Εν ολίγοις, μίλα με το διαχειριστή, γιατί έτσι δε κάνουμε δουλειά :)

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λοιπό, επικοινώνησα σήμερα με τους διαχειριστές του δικτύου, και με λίγα λόγια που είπαν ότι στην ουσία η " πρόκληση δικτυακού βρόγχου " είναι βραχυκύκλωμα, δεν έχει να κάνει με τις ρυθμίσεις στο ρούτερ, αλλά ίσως ποιο πολύ στην μπακαλίστικη πατέντα ότι εφόσον η συσκευή ήταν router/modem οπότε δεν είχε είσοδο wan - μόνο την κλασική RJ11 του τηλεφώνου και τις 4 θύρες λαν - και με την σύνδεση του καλωδίου ethernet του τοίχο με μία από τις 4 θύρες, είναι σαν να έπαιρνε είσοδο και έδινε ταυτόχρονα έξοδο, οπότε δημιουργούσε ένα loop (σαν να παίρνω το καλώδιο εισόδου από τον τοίχο στην συσκευή, και από την συσκευή πάλι στο καλώδιο εισόδου)

Οπότε με λίγα λόγια, πήραμε ένα απλό router, όπου κουμπώσαμε κανονικά στη θύρα WAN το καλώδιο ethernet, και μέσα από το ρούτερ άφησα ανοιχτό το DHCP για να μπορέσει να φτιάξει τοπικό υποδίκτυο, αλλά άλλαξα στις ρυθμίσεις WAN σε στατική IP από δυναμική, καταχωρώντας τις τιμές που δόθηκαν από το κέντρο για μία συσκευή και που ανέφερα παραπάνω ως παράδειγμα.

Οπότε όλα δούλεψαν μια χαρά (για την ώρα τουλάχιστον και ελπίζω γενικά)!!
 

Στις 3/11/2019 στις 3:07 ΜΜ, seventh_son είπε

Για να καταλάβουμε, το καλώδιο που σύνδεσες το router είναι καλώδιο που φυσιολογικά μπορούσε να συνδεθεί μόνο μια συσκευή ; Αν η απάντηση σε αυτό είναι ναι τότε είσαι τυχερός που δούλεψε έστω και λίγο. Συνήθως σε τέτοια δίκτυα, υπάρχουν διάφορες ρυθμίσεις για την ασφάλεια του δικτύου. Είναι πάρα πολύ πιθανόν να υπάρχει port-security για να μη μπορεί ο καθένας να κουμπώσει όσες συσκευές θέλει.

Όσο αφορά αυτό, όχι απ ότι κατάλαβα δεν πρέπει να χει κάποιο port security, τουλάχιστον δεν μου είπαν κάτι όταν ανέφερα ότι γενικά θα συνδεθούν 4-5 συσκευές στο ασύρματο δίκτυο μας. Αλλά ενδιαφέρον πληροφορία να την έχω υπόψιν!
 

Απλά η τελευταία μου ερώτηση είναι η εξής.

Αυτό που έκανα με το απλό router, όπου στην ουσία απλά όρισα την στατική ip μέσα και τπτ άλλο, δεν μπορεί να λειτουργήσει κάνοντας το ίδιο και στο router/modem?
Στην ουσία είναι αυτό που εξήγησα και υπέθεσα μόνος μου παραπάνω?
Ότι το απλό ρούτερ έχει μια καθαρή είσοδο wan, όπου τραβάει από το γενικότερο δίκτυο, και επιστρέφει σε καθαρή έξοδο στα lan ports, όπου αυτά αφορούν το τοπικό δίκτυο. Ενώ στο router/modem, βάζοντας το ethernet αναγκαστηκά στο lan port, δίνω είσοδο και έξοδο ταυτόχρονα, οπότε αντί να δίνει έξοδο σε τοπικό δίκτυο, επιστρέφει πίσω σήμα στο δίκτυο μιας και είναι συνδεδεμένο στο ίδιο καλώδιο?
Κάπως έτσι το φαντάζομαι, αν κάποιος μπορεί να με επιβεβαιώσει ή να με διαψεύσει για να τα χω ξεκαθαρίσει κάπως στο κεφάλι μου.

Επίσης ευχαριστώ σε όλους που με βοηθήσατε και μου εξηγήσατε! Να στε όλοι καλά!! 😊

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι εφόσον έβαλες ένα απλό ρουτεράκι,  και έκανες static αντί για dynamic την WAN IP, είναι ότι ουσιαστικά το υπόλοιπο δίκτυο (αυτό που συνδέεσαι στη σχολή) είναι σαν να παίζει το ρόλο του ISP (σε βγάζει στο ίντερνετ, αλλά είναι σαν να σου παρέχει static IP). Παίρνεις μια static IP στο συγκεκριμένο port που τη χρησιμοποιεί το router σαν εξωτερική στο WAN interface και απο κει και μετά παίζεις ετσί με τον DHCP server για να δώσεις IP στις συσκεύες σου στις LAN ports μοιράζοντας λογικά private IPs (10.0.0.0/8, 172.16.0.0/12 ή 192.168.0.0/16). Είναι έτσι ; Από κει και μετά λογικά, στο router γίνεται Port Address Translation και όλες οι LAN IPs των συσκευών σου βγαίνουν με εξωτερική IP την WAN IP που έδωσες στατικά στο router. Είναι αυτό που σου είπε ο jkoukos που βλέπω τώρα πιο πάνω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να τα αναλύσουμε λίγο για να έχουμε έναν μπούσουλα. Οι παρακάτω είναι διακριτές λειτουργίες που συνήθως υπάρχουν σε μία συσκευή, αλλά και σε μεμονωμένες η κάθε μία:

  • Modem, είναι μία συσκευή που κάνει τον "μεταφραστή" στην επικοινωνία μεταξύ του δικού μας δικτύου με το αντίστοιχο του παρόχου. Σε μία DSL σύνδεση κάνει επιπλέον μόνο τον συγχρονισμό.
  • Router, είναι μία συσκευή που δρομολογεί την επικοινωνία μεταξύ 2 (ή περισσότερων) διαφορετικών δικτύων. Σε μία DSL σύνδεση κάνει επιπλέον την κλήση ΡΡΡ για να πάρουμε δημόσια ΙΡ και πρόσβαση στο διαδίκτυο.
  • Switch, είναι μία συσκευή που επιτρέπει πολλές άλλες συσκευές συνδεδεμένες πάνω της, να επικοινωνούν μεταξύ τους στο ίδιο Ethernet δίκτυο. Συνήθως κάνει τον ενδιάμεσο, χωρίς κανένα έλεγχο των διακινούμενων πακέτων και έχει τον ρόλο ενός χαζού "πολύπριζου".
  • Access Point, είναι μία συσκευή που (καταρχήν) παίρνει ενσύρματη πρόσβαση Ethernet επικοινωνία και την μεταφέρει ασύρματα, προς αντίστοιχες ασύρματες συσκευές.
  • Ένα DSL Router (ή Modem/Router), είναι μία συσκευή που χρησιμοποιούμε σε μία DSL σύνδεση και περιέχει όλες τις παραπάνω λειτουργίες ταυτόχρονα.
  • Ένα WiFi Router, είναι μία συσκευή που περιέχει ταυτόχρονα όλες τις παραπάνω λειτουργίες, εκτός του Modem και γι' αυτό δεν μπορεί να δουλέψει μόνη της σε μία DSL γραμμή.

Οποιοσδήποτε από αυτούς τους Router έχει 2 διαφορετικές διευθύνσεις, μία για να επικοινωνεί με το εξωτερικό δίκτυο (WAN) και η άλλη για το εσωτερικό (LAN). Η διαφορά τους είναι ότι στο DSL Router η WAN θύρα είναι η RJ11 που συνδέεται η τηλεφωνική γραμμή και είναι δημόσια η ΙΡ, ενώ στο WiFi Router υπάρχει διακριτή θύρα RJ45 και η ΙΡ μπορεί να είναι είτε δημόσια είτε ιδιωτική (ανάλογα με ποιο εξωτερικό δίκτυο συνδέεται).

Κανονικά (υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά ας μην το κάνουμε πολύπλοκο) οι 2 αυτές διευθύνσεις (WAN και LAN) πρέπει να ανήκουν σε διαφορετικά υποδίκτυα. Π.χ. η WAN να ανήκει στο υποδίκτυο 192.168.1.0/24 και αντίστοιχα η LAN στο 192.168.2.0/24. Αν δεν ισχύει αυτό, συνήθως (και ειδικά σε μεγάλα δίκτυα) γίνεται του Κουτρούλη ο γάμος.

Σε οποιοδήποτε LAN δίκτυο, κάθε συσκευή υποχρεωτικά έχει την δικιά της μοναδική ΙΡ. ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει επικοινωνία αν μία ή περισσότερες συσκευές έχουν την ίδια ΙΡ και αν αυτό συμβεί ταυτόχρονα σε πολλές περιπτώσεις (σε ακραία συνθήκη) απλά δεν θα δουλεύει τίποτα. Αυτές οι διευθύνσεις είτε αποδίδονται αυτόματα από κάποιον DHCP server είτε την ορίζουμε εμείς χειροκίνητα. Αλλά στην δεύτερη περίπτωση πρέπει να γνωρίζουμε αν αυτή η ΙΡ δεν έχει αποδοθεί (αυτόματα ή χειροκίνητα) σε άλλη συσκευή.

Κατά κανόνα (υπάρχουν εξαιρέσεις), ένας DSL Router δεν μπορεί να δουλέψει ως απλός WiFi Router. Άρα αν τον συνδέσουμε σε ένα εσωτερικό δίκτυο δεν μπορεί να έχει WAN IP, παρά μόνον LAN IP. Αυτό σε οικιακά ή μικρά δίκτυα δεν αποτελεί πρόβλημα, αρκεί να ακολουθούνται κάποιο απλοί κανόνες ή πρακτικές. Σε ένα μεγάλο όμως δίκτυο είναι απολύτως βέβαιο ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα. Και ο λόγος είναι απλός. Από την στιγμή που δεν μπορεί να δουλέψει ως Router (αλλά ως απλό Switch και AP), δεν δρομολογεί κατάλληλα την επικοινωνία και απλά κάνει το "πολύπριζο", επιτρέποντας απευθείας σύνδεση των συσκευών που συνδέονται (ενσύρματα ή ασύρματα) πάνω του με το εξωτερικό δίκτυο, αλλά δεν γνωρίζει ποιες ρυθμίσεις, κανόνες και επιλογές υπάρχουν σε αυτό. Στέλνει τα δεδομένα όπως ακριβώς τα παίρνει χωρίς κανέναν έλεγχο εκ μέρους του.

Σας έχει αποδώσει το ΙΤ τμήμα της σχολής, στην δικιά σας πρίζα, μία μοναδική ΙΡ από το μεγάλο δίκτυο. Αυτήν δεν μπορεί, εκτός του υπολογιστή που θα συνδεθεί σε αυτή την πρίζα, να την έχει και άλλη συσκευή στο ίδιο δίκτυο. Βάζοντας τον DSL Router, αυτός θα πάρει αυτή την ΙΡ, αλλά τώρα γεννάται το ερώτημα. Ο υπολογιστής ποια ΙΡ θα έχει;  Ορίζοντας σε αυτόν μία άλλη αυθαίρετα, δεν γνωρίζουμε αν ήδη έχει αποδοθεί π.χ. σε έναν δικτυακό εκτυπωτή και κανείς πλέον δεν θα μπορεί να τον χρησιμοποιήσει αφού τα πακέτα δεν θα φθάνουν σε αυτόν. Και αυτό για μία μόνο ΙΡ στην οποία υπάρχει διένεξη. Φανταστείτε τι γίνεται στην περίπτωση που 5-10 συσκευές συνδεδεμένες στον DSL Router έχουν και αυτές διευθύνσεις με παρόμοια διένεξη με αντίστοιχες άλλες δικτυακές συσκευές της σχολής.

Λύση και ενδεδειγμένη επιλογή είναι η χρήση ενός WiFi Router (φυσικά εφόσον επιτρέπεται από τους κανόνες της διαχείρισης). Αυτός θα πάρει την δοθείσα ΙΡ ως WAN και θα έχει το δικό του LAN δίκτυο. Με τον δικό του DHCP server, θα μοιράζει διευθύνσεις σε διαφορετικό υποδίκτυο, ανεξάρτητο από αυτό της σχολής, κάνοντας σωστή δρομολόγηση της επικοινωνίας μεταξύ τους και χωρίς να υπάρξει καμία διένεξη στην απόδοση των διευθύνσεων.

 

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...