Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχω το συγκεκριμένο υπολογιστή με τίτλο Minitower HP Compaq 8100 Elite. https://support.hp.com/gr-el/product/hp-compaq-8100-elite-convertible-minitower-pc/4098422

Πρόσφατα, άρχισα να ακούω θόρυβο στο τροφοδοτικό και υπέθεσα ότι είναι καιρός να το αλλάξω. Αγόρασα λοιπόν το Seasonic S12II των 520 Watts. https://seasonic.com/s12ii

Με την αλλαγή τροφοδοτικού δημιουργείτε το εξής πρόβλημα. Λογικά όσοι έχετε τέτοιο πύργο σειράς 8100, 8200, Z220, Z230 ξέρετε. Το καλώδιο ρεύματος τροφοδοτικού στη μητρική δεν είναι 24-pin όπως συνήθως αλλά βγαίνουν 2 καλώδια, 6-pin το καθένα. Ορίστε 2 εικόνες, μία από το manual του γνήσιου τροφοδοτικού HP και μία από τη μητρική του.

HP-8100-Power-Supply-Cables.png Motherboard2.png

Ήμουν υποχρεωμένος επομένως να πάρω έναν αντάπτορα ώστε το 24-πινο καλώδιο που βγαίνει από το νέο τροφοδοτικό να μετατραπεί σε αυτά τα 2 χ 6-πινα. Πήρα από το Amazon κάτι σαν αυτό. https://www.ebay.co.uk/itm/Conversion-Cable-Power-Adapter-for-HP-Elite-8100-200-8300-800G1-ATX-24-pin-to-6P/123833349142

Τα συνδέω όλα κανονικά λοιπόν εκτός από ένα λάθος καθώς είμαι και αρχάριος έως άσχετος. Το νέο τροφοδοτικό έβγαζε πολλαπλά καλώδια 4--pin, νομίζω 3 ή 4. Το ένα ήταν για το ρεύμα της CPU. Τα άλλα τα κούμπωσα στις θύρες SATA PWR0 και SATA PWR1 όπως θα δείτε στην εικόνα της μητρικής, κάτω δεξιά. Έλα όμως που αυτά τα Sata είναι για να δίνεις ρεύμα στους δίσκους, βγάζει ρεύμα δηλαδή, δεν παίρνει. Οπότε μόλις πάτησα το κουμπί κάηκε η Μητρική.

Ορίστε και ένα manual με τα χαρακτηριστικά του νέου τροφοδοτικού.

Seasonic-S12-II.png

Πήρα τελικά νέα μητρική από ebay και το μηχάνημα δουλεύει κανονικά, με το παλιό τροφοδοτικό για την ώρα. Δεν κάηκε τίποτε άλλο εκτός αυτής. Το θέμα είναι τώρα ότι θέλω να περάσω το νέο τροφοδοτικό γιατί ο θόρυβος συνεχίζει. Τι φταίει λοιπόν και κάηκε? Κάνω κάποιες υποθέσεις:

1. Φταίει που έβαλα το καλώδιο ρεύματος στις SATA?
  2. Φταίει ο αντάπτορας τροφοδοτικού? Κακή ποιότητα?
  3. Φταίει το νέο τροφοδοτικό? Δεν κάνει μήπως για τον υπολογιστή?
  4. Κάτι άλλο?

S12II-GB-ST.pdf

Επεξ/σία από GEO2004Z
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 ώρες πριν, GEO2004Z είπε

Έχω το συγκεκριμένο υπολογιστή με τίτλο Minitower HP Compaq 8100 Elite. https://support.hp.com/gr-el/product/hp-compaq-8100-elite-convertible-minitower-pc/4098422

Πρόσφατα, άρχισα να ακούω θόρυβο στο τροφοδοτικό και υπέθεσα ότι είναι καιρός να το αλλάξω. Αγόρασα λοιπόν το Seasonic S12II των 520 Watts. https://seasonic.com/s12ii

Με την αλλαγή τροφοδοτικού δημιουργείτε το εξής πρόβλημα. Λογικά όσοι έχετε τέτοιο πύργο σειράς 8100, 8200, Z220, Z230 ξέρετε. Το καλώδιο ρεύματος τροφοδοτικού στη μητρική δεν είναι 24-pin όπως συνήθως αλλά βγαίνουν 2 καλώδια, 6-pin το καθένα. Ορίστε 2 εικόνες, μία από το manual του γνήσιου τροφοδοτικού HP και μία από τη μητρική του.

HP-8100-Power-Supply-Cables.png Motherboard2.png

Ήμουν υποχρεωμένος επομένως να πάρω έναν αντάπτορα ώστε το 24-πινο καλώδιο που βγαίνει από το νέο τροφοδοτικό να μετατραπεί σε αυτά τα 2 χ 6-πινα. Πήρα από το Amazon κάτι σαν αυτό. https://www.ebay.co.uk/itm/Conversion-Cable-Power-Adapter-for-HP-Elite-8100-200-8300-800G1-ATX-24-pin-to-6P/123833349142

Τα συνδέω όλα κανονικά λοιπόν εκτός από ένα λάθος καθώς είμαι και αρχάριος έως άσχετος. Το νέο τροφοδοτικό έβγαζε πολλαπλά καλώδια 4--pin, νομίζω 3 ή 4. Το ένα ήταν για το ρεύμα της CPU. Τα άλλα τα κούμπωσα στις θύρες SATA PWR0 και SATA PWR1 όπως θα δείτε στην εικόνα της μητρικής, κάτω δεξιά. Έλα όμως που αυτά τα Sata είναι για να δίνεις ρεύμα στους δίσκους, βγάζει ρεύμα δηλαδή, δεν παίρνει. Οπότε μόλις πάτησα το κουμπί κάηκε η Μητρική.

Ορίστε και ένα manual με τα χαρακτηριστικά του νέου τροφοδοτικού.

Seasonic-S12-II.png

Πήρα τελικά νέα μητρική από ebay και το μηχάνημα δουλεύει κανονικά, με το παλιό τροφοδοτικό για την ώρα. Δεν κάηκε τίποτε άλλο εκτός αυτής. Το θέμα είναι τώρα ότι θέλω να περάσω το νέο τροφοδοτικό γιατί ο θόρυβος συνεχίζει. Τι φταίει λοιπόν και κάηκε? Κάνω κάποιες υποθέσεις:

1. Φταίει που έβαλα το καλώδιο ρεύματος στις SATA?
  2. Φταίει ο αντάπτορας τροφοδοτικού? Κακή ποιότητα?
  3. Φταίει το νέο τροφοδοτικό? Δεν κάνει μήπως για τον υπολογιστή?
  4. Κάτι άλλο?

S12II-GB-ST.pdf 1 MB · 1 download

Δεν είναι συμβατό το τροφοδοτικό που πήρες, δυστυχώς πολλές εταιρείες βάζουν επίτιδες proprietary psu για να αναγκάζεσαι να αγοράσεις μόνο το «δικό τους».
Μπορείς να βρείς παρόμοιο τροφοδοτικό με το παλιό π.χ.  https://www.ebay.com/c/1937798913
Ή να πας το παλιό τροφοδοτικό σε κάποιον ηλεκτρολόγο/ηλεκτρονικό να το ανοίξετε και να αλλάξετε τον ανεμιστήρα που κατά 99% είναι αυτός που δημιουργεί το πρόβλημα. (ΠΡΟΣΟΧΗ, αν το ανοίξεις εσύ θέλει τεράστια προσοχή μην πάθεις ηλεκτροπληξία)

Μην κάνεις δοκιμές με τα ρεύματα και πατέντες, το πιθανότερο είναι να κάψεις και το δεύτερο μπόρντ αν και με τα χρήματα που έχεις ήδη πληρώσει θα αγόραζες καινούργιο πύργο refurbish.

Επεξ/σία από dpolal
  • Like 1
Δημοσ.
7 ώρες πριν, BlueBlood7 είπε

Δες κάποιες αναφορές

https://linustechtips.com/main/topic/1001470-power-supply-dilemma/

Μάλλον ο αντάπτορας που αγόρασες ήταν προβληματικός.

Πω ρε φίλε?? Τι είπες τώρα? Καλά κατάλαβα ότι κάτι τρέχει με τον αντάπτορα. Ευχαριστώ για το λινκ. Πάντως τα χρώματα καλωδίων που λέει ο τύπος δεν ταιριάζουν με το δικό μου αντάπτορα. Εγώ έχω Μπλα, Γκρι, Καφέ και Κίτρινο ενώ αυτός έχει Καφέ, Κόκκινο , Κίτρινο και Πράσινο. Βέβαια οι θέσει που λέει ταιριάζουν. Άρα πρέπει να μεταφέρω τα 4 καλώδια στο κέντρο. Χαμός!! Να μια φωτο από το δικό μου αντάπτορα.

20191113-103011.jpg

2 ώρες πριν, dpolal είπε

Δεν είναι συμβατό το τροφοδοτικό που πήρες, δυστυχώς πολλές εταιρείες βάζουν επίτιδες proprietary psu για να αναγκάζεσαι να αγοράσεις μόνο το «δικό τους».
Μπορείς να βρείς παρόμοιο τροφοδοτικό με το παλιό π.χ.  https://www.ebay.com/c/1937798913
Ή να πας το παλιό τροφοδοτικό σε κάποιον ηλεκτρολόγο/ηλεκτρονικό να το ανοίξετε και να αλλάξετε τον ανεμιστήρα που κατά 99% είναι αυτός που δημιουργεί το πρόβλημα. (ΠΡΟΣΟΧΗ, αν το ανοίξεις εσύ θέλει τεράστια προσοχή μην πάθεις ηλεκτροπληξία)

Μην κάνεις δοκιμές με τα ρεύματα και πατέντες, το πιθανότερο είναι να κάψεις και το δεύτερο μπόρντ αν και με τα χρήματα που έχεις ήδη πληρώσει θα αγόραζες καινούργιο πύργο refurbish.

Σκέφτηκα να πάρω ένα τροφοδοτικό από τα πιο δυνατά μηχανήματα της σειράς, Z230 για παράδειγμα που έχει 400 watts αντί για 320. Όμως και αυτά δεν ξέρω κατά πόσο θα κουμπώσουν πάνω.

Βέβαια από την άλλη αξίζει να δώσω χρήματα για ένα παλιό τροφοδοτικό που μπορεί να δημιουργήσει ίδιο θέμα? Ενώ με παρόμοια χρήματα παίρνω καινούριο?

Γιατί όμως λες ότι το τροφοδοτικό δεν είναι συμβατό? Τι είναι το proprieraty psu?

Δημοσ.
23 ώρες πριν, GEO2004Z είπε

Το θέμα είναι τώρα ότι θέλω να περάσω το νέο τροφοδοτικό γιατί ο θόρυβος συνεχίζει.

Όταν  λες θόρυβο τι εννοείς ? Μήπως απλα χρειάζεται αλλαγή του ανεμιστήρα 2-3 € και τίποτα παραπάνω? Αν έχεις δυνατότητα να μετρήσεις τις τάσεις του κάθε βύσματος που κουμπώνει στην μητρική  του γνησίου τροφοδοτικού με βολτόμετρο (σημείωσε τες )  και αφού βάλεις τον ανταπτορα σε αυτό που αγόρασες δες  αν  βγάζει τις ίδιες προκειμένου να δεις που είναι αν είναι λάθος ο ανταπτορας Και τέλος αν ντε και καλά πρέπει να αλλάξεις τροφοδοτικό υπάρχει τρόπος (εννοείται ότι θα κουμπώνει στο pc αυτό που θα πάρεις η που ήδη έχεις  ) άλλα δεν είναι και ο καλύτερος - σωστός Τι εννοώ Κόβεις τα βύσματα του παλιού και τα συνδεεις στις σωστές τάσεις του νέου  ανάλογα με το τι ζητάει η μητρική  δηλ +12 στο +12 +5  στο +5  - +3,3 στο +3,3 το μαύρο στο μαύρο κλπ   Δεν το προτείνω απλά το αναφέρω

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, hp8 είπε

Όταν  λες θόρυβο τι εννοείς ? Μήπως απλα χρειάζεται αλλαγή του ανεμιστήρα 2-3 € και τίποτα παραπάνω? Αν έχεις δυνατότητα να μετρήσεις τις τάσεις του κάθε βύσματος που κουμπώνει στην μητρική  του γνησίου τροφοδοτικού με βολτόμετρο (σημείωσε τες )  και αφού βάλεις τον ανταπτορα σε αυτό που αγόρασες δες  αν  βγάζει τις ίδιες προκειμένου να δεις που είναι αν είναι λάθος ο ανταπτορας Και τέλος αν ντε και καλά πρέπει να αλλάξεις τροφοδοτικό υπάρχει τρόπος (εννοείται ότι θα κουμπώνει στο pc αυτό που θα πάρεις η που ήδη έχεις  ) άλλα δεν είναι και ο καλύτερος - σωστός Τι εννοώ Κόβεις τα βύσματα του παλιού και τα συνδεεις στις σωστές τάσεις του νέου  ανάλογα με το τι ζητάει η μητρική  δηλ +12 στο +12 +5  στο +5  - +3,3 στο +3,3 το μαύρο στο μαύρο κλπ   Δεν το προτείνω απλά το αναφέρω

Το πιο πιθανό είναι να έχει πρόβλημα ο ανεμιστήρας καθώς κάνει έναν θόρυβο καθώς γυρνάει ο οποίος μειώνεται ελάχιστα με φύσημα αλλά δε φεύγει. Εκευριστικός θόρυβος. Μπορώ να ηχογραφήσω να το ποστάρω εδώ το βράδυ.

Πες μου λίγο πως θα μετρήσω τις τάσεις? Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ βολτόμετρο αλλά σκέφτομαι να πάρω ένα των 10 ευρώ αν εγκρίσεις και αν θα κάνει δουλειά. Κάτι τέτοιο πχ αλλά δεν ξέρω πως να το χρησιμοποιήσω να πω την αλήθεια.

https://www.amazon.fr/JZK-Multimètre-numérique-XL830L-rétroéclairage/dp/B01B41KMEW

Edit: Επανέρχομαι λοιπόν μετά από έρευνα που έκανα για τον αντάπτορα και ομολογώ ότι πήρα λάθος αντάπτορα. Νόμιζα ότι οι αντάπτορες από το Z230 μοντέλο κάνουν για το 8100 αλλά αποδείχτηκα λάθος.

Εγώ λοιπόν, αγόρασα αυτό τον αντάπτορα που λέει ότι κάνει μόνο για Z230

https://www.amazon.fr/Sungpunet-Mainboard-Workstation-Accessoires-électroniques/dp/B07HHZ2JMB/

Ενώ έπρεπε να πάρω αυτόν ο οποίος είναι για 8100, 8200, 8300. Και αναγράφει μάλιστα στην περιγραφεί ότι ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ για Z230.

https://www.amazon.fr/gp/product/B07VGFV4T6

Επεξ/σία από GEO2004Z
Δημοσ.
Μόλις τώρα, GEO2004Z είπε
Spoiler

Το πιο πιθανό είναι να έχει πρόβλημα ο ανεμιστήρας καθώς κάνει έναν θόρυβο καθώς γυρνάει ο οποίος μειώνεται ελάχιστα με φύσημα αλλά δε φεύγει. Εκευριστικός θόρυβος. Μπορώ να ηχογραφήσω να το ποστάρω εδώ το βράδυ.

Πες μου λίγο πως θα μετρήσω τις τάσεις? Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ βολτόμετρο αλλά σκέφτομαι να πάρω ένα των 10 ευρώ αν εγκρίσεις και αν θα κάνει δουλειά. Κάτι τέτοιο πχ αλλά δεν ξέρω πως να το χρησιμοποιήσω να πω την αλήθεια.

Σε πρώτη φάση  να αλλάξεις τον ανεμιστήρα εσύ  η  όποιος νομίζεις ότι θα τα καταφέρει με ασφάλεια  Για τα αλλά θέλει κάποιον που να ξέρει 5 πράγματα κάποιος τεχνικός η τέλος πάντων που να το κατέχει ( Χωρίς να σε προσβάλω )

• Like 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, hp8 είπε

Σε πρώτη φάση  να αλλάξεις τον ανεμιστήρα εσύ  η  όποιος νομίζεις ότι θα τα καταφέρει με ασφάλεια  Για τα αλλά θέλει κάποιον που να ξέρει 5 πράγματα κάποιος τεχνικός η τέλος πάντων που να το κατέχει ( Χωρίς να σε προσβάλω )

Καμμία προσβολή προς θεού. Αφού παραδέχομαι ότι δεν ξέρω, χαχα!! Πως αλλάζω ανεμιστήρα όμως? Μπορεί να υπάρχει κάποιο βιντεο youtube? Πρέπει να βρω ανεμιστήρα ίδιο? Ή παρόμοιο?

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, GEO2004Z είπε

Μπορεί να υπάρχει κάποιο βιντεο youtube? Πρέπει να βρω ανεμιστήρα ίδιο? Ή παρόμοιο?

Έχεις χαλάσει ήδη πολλά χρήματα χωρίς λόγο Βρες κάποιον να σου τον αλλάξει μην κάνεις ζημιά στο υπάρχον τροφοδοτικό και ψαχνεσε  Βίντεο αναζήτησε μόνος σου 

Δημοσ.
6 ώρες πριν, GEO2004Z είπε

Καμμία προσβολή προς θεού. Αφού παραδέχομαι ότι δεν ξέρω, χαχα!! Πως αλλάζω ανεμιστήρα όμως? Μπορεί να υπάρχει κάποιο βιντεο youtube? Πρέπει να βρω ανεμιστήρα ίδιο? Ή παρόμοιο?

Θες ανεμιστήρα ίδιου μεγέθους πχ 8cm. Είναι πολύ ευκολο, αλλά θέλει μια κάποια ιδέα για να μην κανεις ζημιά ή σε χτυπήσει το ρεύμα. Αν το πάρεις βήμα βήμα το κανεις και μόνος σου πάντως.

Άμα βρίσκεσαι Ξανθη μπορώ να στο φτιάξω εγώ. 

• Like 1
Δημοσ.
16 ώρες πριν, Sheogorath είπε

Θες ανεμιστήρα ίδιου μεγέθους πχ 8cm. Είναι πολύ ευκολο, αλλά θέλει μια κάποια ιδέα για να μην κανεις ζημιά ή σε χτυπήσει το ρεύμα. Αν το πάρεις βήμα βήμα το κανεις και μόνος σου πάντως.

Άμα βρίσκεσαι Ξανθη μπορώ να στο φτιάξω εγώ. 

Ευχαριστώ πολύ αλλά δε μένω καν Ελλάδα :(

Δημοσ.
4 ώρες πριν, GEO2004Z είπε

Ευχαριστώ πολύ αλλά δε μένω καν Ελλάδα :(

Τότε, ψάξε στο YouTube “How to change PSU fan”. Εκτός μπριζας για κανα τρίωρο τουλάχιστον. Βασικά βγάλε τον πυργο από την πρίζα, πάτε το power να ξεφορτισουν οι πυκνωτές, και μετα άνοιξε το.

Δημοσ.
53 λεπτά πριν, Sheogorath είπε

Τότε, ψάξε στο YouTube “How to change PSU fan”. Εκτός μπριζας για κανα τρίωρο τουλάχιστον. Βασικά βγάλε τον πυργο από την πρίζα, πάτε το power να ξεφορτισουν οι πυκνωτές, και μετα άνοιξε το.

Κοίταξα και τρόμαξα λίγο. Βασικά από ότι κατάλαβα το καλώδιο του νέο ανεμιστήρα δεν ταιριάζει στον παλιό και θέλει κάποιου είδους μετατροπή στα καλώδια? Αυτή είναι η κυρίως δυσκολία αν κατάλαβα καλά.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, GEO2004Z είπε

Κοίταξα και τρόμαξα λίγο. Βασικά από ότι κατάλαβα το καλώδιο του νέο ανεμιστήρα δεν ταιριάζει στον παλιό και θέλει κάποιου είδους μετατροπή στα καλώδια? Αυτή είναι η κυρίως δυσκολία αν κατάλαβα καλά.

Συνήθως είναι 2 καλώδια, τα κόβεις και εννώνεις τα χρώματα.

Αν ο ανεμιστηρας ειναι 4πιν, πάλι θα δουλεύει με τα 2 αο το τροφοδοτικό με σχεδόν τον ίδιο τρόπο. Αν το τροφοδοτικό βγάζει 4 πιν και ο ανεμιστηρας δεν ειναι PWM, θα δουλέψει στα 12 βολτ κάνοντας θόρυβο.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Τελικώς κατάφερα να αλλάξω τροφοδοτικό με το σωστό αντάπτορα και όλα δουλεύουν ρολόι. Έγινε αθόρυβος πλέον ο υπολογιστής κι έχω περιθώριο να βάλω μια καλή κάρτα γραφικών.

Όμως...όταν ανάβω τον υπολογιστή μου βγάζει το εξής μήνυμα στα DOS. Υποθέτω συμβαίνει επειδή δεν έχει το αυθεντικό τροφοδοτικό. Μόλις πατάω F1 τρέχει κανονικά βέβαια και φορτώνει τα Windows. Υπάρχει κάποιος τρόπος να απαλλαγώ από αυτό το μύνημα για να μην πατάω F1 κάθε φορά?

20191124-114410.jpg

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...