Προς το περιεχόμενο

Συμβουλή για στήσιμο δικτύου wifi σε σπίτι


elpenor

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Άλλαξα την διαρρύθμιση στο σπίτι μου γιατί το μωρό μεγάλωσε και πρέπει να στήσω πάλι το δίκτυο μου, με την ευκαιρία θέλω να προσπαθήσω να λύσω και το πρόβλημα του μεγάλου bufferbloat (300ms) που έχω κυρίως όταν κάνω upload. Θα ήθελα κάποια συμβουλή γιατί δεν μπορώ να αποφασίσω ποιο είναι το κατάλληλο setup και γιατί δεν θέλω να ξοδέψω παραπάνω χρήματα από όσα είναι αναγκαία.

Υπάρχουσα εγκατάσταση:

Router OTE στον πάνω όροφο το οποίο ενώνεται με εσωτερική καλωδίωση ethernet με ένα TPLink EAP225v3 AP στον κάτω όροφο.
Δύο τηλεοράσεις, ένα laptop και ένα tablet στον κάτω όροφο, μία τηλεόραση και ένα PC (intel AX200) στον πάνω όροφο, smartphones. Καμία συσκευή δεν έχει την δυνατότητα να συνδεθεί με ethernet λόγω τοποθεσίας, όλες έχουν wifi 5ghz.
Έχω και διάφορα switch από προηγούμενες εγκαταστάσεις αλλά δεν νομίζω ότι μπορούν να με βοηθήσουν σε κάτι.

Τι θέλω να καταφέρω:
Να μπορώ να μεταφέρω γρήγορα αρχεία, και να κάνω network render στο pc από το laptop.
Να κάνω stream 150mbit 4Κ με DLNA σε δύο τηλεορασεις ταυτόχρονα χωρίς να έχω το pc ανοιχτό όπως τώρα.
Να μειώσω το bufferbloat του router του ΟΤΕ ώστε να έχω καλύτερο latency (αν δεν προέρχεται από buffers ποιο πέρα στη διαδρομή).

Τι χρειάζομαι για να τα καταφέρω:
Ένα AP ή Wifi Router με γρήγορη σύνδεση στα 5Ghz για να συνδέεται το pc και η τηλεόραση στον πάνω όροφο.
Ένα router με καλό QOS για να μειωθεί το bufferbloat. Μία συσκευή με γρήγορο USB και ένα καλό DLNA server app ή ένα NAS.


Ιδέες για να καταφέρω τον στόχο μου:

1. Να πάρω ένα Ubiquiti EdgeRouter X ER-X-SFP και να το βάλω μετά το router του OTE το οποίο θα μπει σε bridge mode ώστε να εξαφανιστεί το bufferbloat από τη μεριά μου. Να βάλω ένα ακόμα EAP225v3 στον πάνω όροφο ώστε να υπάρχει καλό roaming με το RSSI-based roam assist των EAP και καλή ταχύτητα σε 5ghz. Να πάρω ένα Raspberry Pi 4, να βάλω Ubuntu και UMS DLNA server που δοκιμασμένα παίζει τα πάντα άψογα και USB δίσκους πάνω του.

2. Να πάρω ένα Netgear R7800 και να του περάσω ένα custom ROM (για λιγότερο bufferbloat) ή ένα Asus AX router με AsusWRT και να βάλω το router του OTE σε bridge mode. Να βάλω πάνω στο νέο router τους USB δίσκους και να χρησιμοποιήσω το DLNA app τους ή το PLESK για DLNA server. Διαβάζω διάφορα προβλήματα με το Ready Share και το αντίστοιχο της ASUS, δεν είχα πολύ καλά αποτελέσματα όταν δοκίμασα το PLESK και δεν ξέρω πόσο καλά αποτελέσματα θα έχω στο bufferbloat. Λογικά με το AsusAX θα έχω την ποιο γρήγορη σύνδεση με την ΑΧ200 του PC και το μικρότερο latency, όμως και το EAP225 / R7800 είναι πολύ καλά οπότε δεν ξέρω αν η διαφορά αξίζει τόσα χρήματα.

Θα μπορούσα να πάρω ένα Synology αν έχει αξιόπιστο DLNA server app όμως δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ και στο internet βρίσκω μόνο μετρήσεις για ταχύτητα σε πολλά ταυτόχρονα stream αλλά όχι δοκιμές για compatibility με διάφορα format.
Το UMS μπορεί χωρίς transcoding να δώσει στην τηλεόραση τα streams που έχει μέσα ο container της ταινίας και να την κάνει να παίξει format που δεν τα παίζει από USB, δεν θέλω να το χάσω αυτό και να αναγκάζομαι να αλλάζω container στις ταινίες χειροκίνητα.

Όπως το σκέφτομαι η πρώτη λύση θα έχει μεγάλο κόστος (3 συσκευές) και εγγυημένα αποτελέσματα. Το R7800 θα τα κάνει όλα αλλά τίποτα πολύ καλά οπότε μπορεί να το μετανιώσω. To AX router και το Synology NAS είναι πολύ όμορφες συσκευές με καινοτομία αλλά δεν ξέρω αν αξίζουν τόσα πολλά χρήματα (κοστίζουν περισσότερο από τις 3 συσκευές της πρώτης λύσης).

Κάποια συμβουλή γιατί δυσκολεύομαι να αποφασίσω; Μήπως υπάρχει τρόπος να τα καταφέρω ακόμα ποιο οικονομικά;

Επεξ/σία από elpenor
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ασυρματα τα μισα να κανεις απο αυτα που γραφεις θα εισαι ευτυχισμενος. Οσων αφορα το bufferbloat, υπαρχουν ρουτερακια, ή και ακομη μερικα που παιρνουν openwrt που εχουν ενσωματωμενο auto qos-B/M, τα οποια ειναι οτι καλυτερο εχω δει για μεσο χρηστη αλλα και πιο περα.  Ειδικα το QOS θελει απειρες γνωσεις για να στηθει καλα, για αυτο και σου προτεινω κατι τετοιο. Θα μπορουσα να σου πω βαλε ενα Mikrotik, αλλα γνωριζω εκ των προτερων οτι δε θα φτιαξεις ποτε QOS σε αυτο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 ώρες πριν, 2MikronS είπε

Ασυρματα τα μισα να κανεις απο αυτα που γραφεις θα εισαι ευτυχισμενος.

Είναι αυτονόητο ότι θα τα φτιάξω όλα ασύρματα.... δεν ζούμε στο 2000.

11 ώρες πριν, 2MikronS είπε

Οσων αφορα το bufferbloat, υπαρχουν ρουτερακια, ή και ακομη μερικα που παιρνουν openwrt που εχουν ενσωματωμενο auto qos-B/M, τα οποια ειναι οτι καλυτερο εχω δει για μεσο χρηστη αλλα και πιο περα.

Όλες οι λύσεις που αναφέρω στηρίζονται σε κάτι τέτοιο, ποιο συγκεκριμένα έχεις δει κάτι και ξέρεις ότι δουλεύει καλά ώστε να το έχω υπόψη μου;

11 ώρες πριν, 2MikronS είπε

Ειδικα το QOS θελει απειρες γνωσεις για να στηθει καλα, για αυτο και σου προτεινω κατι τετοιο. Θα μπορουσα να σου πω βαλε ενα Mikrotik, αλλα γνωριζω εκ των προτερων οτι δε θα φτιαξεις ποτε QOS σε αυτο.

Αν έχεις συγκρίνει και είδες ότι το Mikrotik με το SFQ έχει καλύτερα αποτελέσματα στο bufferbloat σε σχέση από το SQ της Ubiquity ή το  SQM / FQ_CODEL του openWRT θα ήθελα να το μάθω.

Επεξ/σία από elpenor
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

δε ξερω γιατι το λες οτι δε θελω.... τεσπα. Κατ' εμε το SQM ειναι καλο για ολους, ενω στο ΜΤ αν γνωριζεις καλα μπορεις να φτιαξεις κατι το εξαιρετικο γενικως. Κυριως PCQ και οχι SFQ για να παιξεις με microtuning.

Επεξ/σία από 2MikronS
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 ώρες πριν, 2MikronS είπε

Κατ' εμε το SQM ειναι καλο για ολους, ενω στο ΜΤ αν γνωριζεις καλα μπορεις να φτιαξεις κατι το εξαιρετικο γενικως. Κυριως PCQ και οχι SFQ για να παιξεις με microtuning.

Διάβασα για το PCQ και όντως είναι ότι καλύτερο για microtuning, δεν ήξερα ότι υπήρχε δυνατότητα να κάνεις custom queues με τόσες πολλές ρυθμίσεις.

Μετά από δοκιμές είδα ότι το signal strength του EAP225 δεν είναι αρκετό για την απόσταση που έχω το PC μου ( όταν έκανα upload ένα αρχείο από το PC στο local lan είχα max speed όταν έκανα download είχα το 1/3 )  και αποφάσισα να αγοράσω ένα Asus AC86U που θα έχει αρκετά δυνατό σήμα για αυτή την απόσταση.

Επεξ/σία από elpenor
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...