Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας, έχω στην κατοχή μου τον ryzen 5 3600 με μητρική την msi b450 tomahawk max. Παρατήρησα ότι ο επεξεργαστής τρέχει στα 4.200 Mhz ενώ το default θα έπρεπε να είναι 3600 Mhz με αποτέλεσμα να έχω υψηλότερες θερμοκρασίες. Επειδή δεν έχω μεγάλη πείρα σε αυτό θα ήθελα αν κάποιος μπορεί να μου πεί πως μπορώ να κατεβάσω τον χρονισμό του στα 3600 Mhz. Επίσης έχω αγοράσει την aftermarket ψύκτρα επεξεργαστή Arctic Freezer 34 esports duo και μόλις την σύνδεσα και πάτησα να ξεκινήσει ο υπολογιστής μετα απο 10 δευτερόλεπτα λειτουργίας  οι ανεμιστήρες ξεκίνησαν να γυρνάνε σαν τρελοί με αποτέλεσμα να μου κλείσει ο υπολογιστής ώστε να μην καεί ο επεξεργαστής(σημείωση: τοποθετώντας την ψύκτρα που έρχεται μαζί με τον επεξεργαστή ο υπολογιστής δουλεύει κανονικά με  υψηλές θερμοκρασίες(idle=50 βαθμούς). Έψαξα στην ιστοσελίδα της aftermarket ψύκτρας και βρήκα αυτό το σημείωμα (Information: Some motherboards are initially configured to allow CPU to automatically overclock. In such case, the CPU will be using more power than the announced TDP (see C’t issue 17/2017).  Εάν κατεβάσω τον χρονισμό του cpu θα φτιάξει και το πρόβλημα με την aftermarket ψύκτρα? Παρακαλώ εάν κάποιος γνωρίζει θα εκτιμούσα την βοήθεια του. Σας ευχαριστώ πολύ!!!

Δημοσ.

Χωρίς να είμαι σίγουρος κάπου διάβασα ότι έτσι γράφει στα BIOS αλλά τρέχει στην κανονική ταχύτητα.

Βάλε κάποιο πρόγραμμα σαν το CPU-Z για να το δεις ακριβώς

Δημοσ.

Αφού έκλεισε μόνος του με aftermarket ψήκτρα κάτι έχεις κάνει λάθος στην τοποθέτηση. Την βίδωσες σωστά; Ποια πάστα έβαλες;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

50 βαθμούς idle δεν έχει κανένα cpu αυτή την εποχή όσο oc/ρεύμα και να τρώει. Προφανώς κάποιο λάθος έχεις κάνει στη τοποθέτηση της ψύκτρας. Αλλιώς κάνε clear cmos τη μητρική μήπως για κάποιο λόγο έχει κρατημένη καμία περίεργη ρύθμιση όπως το game boost της msi που όντως μπορεί να δημιουργήσει θέμα. H Arctic Freezer 34 esports duo  είναι και overkill για τον 3600 κιόλας.

//"offtopic

Αυτό που έχουν οι zen 2 είναι voitage/temp/fan spikes σε idle γιατί έτσι λειτουργεί το boost τους. Δηλαδή μικρά workloads των windows αν δεν έχεις βάλει το power saver plan, θα ανιχνευτούν σαν πιθανά πραγματικά workloads και οπορτουνιστικά θα ανεβάσει 1.5v σε 1-2 πυρήνες μέσα σε 1ms για να δώσει max boost ρολόγια fast. Για αυτό και είναι πιο "snappy" σε σχέση με τους παλιότερους ryzen το σύστημα και δίνει την εντύπωση σαν να έχεις intel cpu. Προφανώς αν είναι όντως πραγματικό workload η τάση θα αρχίσει να πέφτει δραματικά ανάλογα με το πόσοι πυρήνες απασχολούνται και τι ρυθμίσεις έχει η μητρική στο bios. Παράδειγμα αν τρέξεις cinebench R15, θα παρατηρήσεις στο hwinfo ότι για κάποια ms στην αρχή που το τρέχεις ότι όντως έφαγε 1.5v το cpu για clock ramping, αλλά αμέσως με το που στρώνονται στη δουλειά τα threads και οι πυρήνες, το vcore θα πέσει ~ 1.2v στις x570 σε stock (κάποιες b450/x470 ίσως δίνουν παραπάνω από ότι λένε). Όταν θα πας να το κλείσεις μετά θα ξαναδείς πάλι ένα στιγμιαίο 1.5v.😁

Η σωστή θερμοκρασία σε idle αυτή την εποχή που θα πρέπει να έχεις είναι ένας λόξυγγας (λόγω των spikes που είπαμε) 25-40 βαθμούς με την freezer.

Επεξ/σία από ilos
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

δεν ιεναι τοσο θεμα ψυκτρας που σιγουρα πρπεει να τσεκαρεις οσο θεμα επεξεργαστη ... ολα οι 3600 περιπου τετοιο idle εχουν by default... αυτο που θα κανεις  ειναι να τσεκαρεις αν εχεις το τελευταιο bios update του νοεμβριου το τελευταιο chipset update...μετα θα απενεργοποιησεις απο το bios οτιδηποτε εχει σχεσει με pbo δηλαδη με το turbo boost της amd... κανε αυτα για αρχη να πεσει η μεση θερμοκρασια οχι τοσο η idle κ ξανα μιλαμε

Επεξ/σία από kromozone
Δημοσ.

50 idle με 15-20 ambient δε φτάνει με τίποτα ρε παιδιά ο 3600 με την Arctic Freezer 34 esports duo. Όσο κακό airflow και να έχει και όσα spikes σε idle και να φάει στα καπάκια. Εκτός αν για κάποιο λόγο κάτι λειτουργεί σαν power virus στο background να δημιουργεί συνέχεια ψευδά workloads για να τρώει όλη την ώρα 1.5V. Εδώ με τον 3700x με την υποδεέστερη prism και βλέπω λόξυγγα 25-40 με συντηρητικό curve και τα fans να έχουν spinup/down delay 2 secs χωρίς να είμαι και 100% idle.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...