Προς το περιεχόμενο

Επιστήμονες τροποποίησαν το βακτήριο E. coli ώστε να τρέφεται με διοξείδιο του άνθρακα


polemikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σύμφωνα με μια νέα δημοσίευση στο Cell, επιστήμονες ανέπτυξαν στο εργαστήριο ένα στέλεχος του βακτηρίου E. coli (Escherichia coli) που τρέφεται με διοξείδιο του άνθρακα αντί για σάκχαρα ή άλλα οργανικά μόρια.

Πρόκειται για ένα πραγματικό επίτευγμα σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς κατάφεραν να μεταβάλλουν δραστικά την εσωτερική λειτουργία ενός οργανισμού-μοντέλου στο πεδίο της Βιολογίας. Το βακτηρίδιο E. Coli –που ζει στο ανθρώπινο έντερο- παρά τα όσα άσχημα που του αποδίδονται, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για να κάνει διάφορα χρήσιμα πράγματα. Πριν από αρκετά χρόνια, οι ερευνητές κατόρθωσαν να αποθηκεύσουν κρυπτογραφημένα δεδομένα στους μικροοργανισμούς, ενώ κατάφεραν να αναπτύξουν ακόμα και «υπολογιστές» με βάση το βακτήριο E.Coli.

Τα φυτά, και τα φωτοσυνθετικά κυανοβακτήρια –μικρόβια στο νερό που παράγουν οξυγόνο- χρησιμοποιούν την ενέργεια από το φως για την μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα στα οργανικά δομικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη ζωή, συμπεριλαμβανομένου του DNA, των πρωτεϊνών και των λιπών. Όμως αυτοί οι μικροοργανισμοί, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τροποποιηθούν γενετικά, γεγονός που έχει επιβραδύνει τις οποίες προσπάθειες μετατροπής τους σε βιολογικά εργοστάσια. Αντιθέτως, το E. Coli επιτρέπει την εύκολη γενετική τροποποίηση του και η γρήγορη καλλιέργεια του έχει ως αποτέλεσμα οι όποιες δοκιμές και μετατροπές για την βελτιστοποίηση των γενετικών τροποποιήσεων του να γίνονται με ταχείς ρυθμούς. Όπως εξηγείται στο άρθρο του Nature, το βακτήριο E. coli συνήθως προτιμά τα σάκχαρα (γλυκόζη) ή άλλα οργανικά μόρια, και αντί να καταναλώνει CO2, το εκπέμπει ως απόβλητα.

Ο Ron Milo από το Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann στο Rehovot, στο Ισραήλ, και η ομάδα του εργάζονται την τελευταία δεκαετία για να τροποποιήσουν τη δίαιτα του E. coli. Το 2016, η ομάδα ανακοίνωσε ότι δημιούργησε ένα στέλεχος που κατανάλωνε CO2, όμως η κατανάλωση αφορούσε ένα μικρό μέρος της «διατροφής» του από οργανικά μόρια – που κατά το μεγαλύτερο μέρος της ήταν το πυροσταφυλικό οξύ.

Όμως το στέλεχος που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο από τους Ισραηλινούς επιστήμονες, τροποποιήθηκε κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να τρέφεται αποκλειστικά με διοξείδιο του άνθρακα. Στην ουσία, τροποποίησαν γενετικά το βακτήριο E.coli ώστε να το καταστήσουν έναν «αυτότροφο» οργανισμό, που παράγει ο ίδιος τα οργανικά δομικά συστατικά για τον μεταβολισμό του, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη το CO2. Βεβαίως, χρειάζεται ακόμα να γίνουν πολλά, αφού ακόμα και σε ιδανικές συνθήκες στο εργαστήριο, το βακτήριο συνεχίζει να δείχνει προτίμηση σε σάκχαρα και δεν αναπτύσσεται/ πολλαπλασιάζεται όταν η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα είναι μικρή στην ατμόσφαιρα όπως συμβαίνει στην φύση. Όμως οι επιστήμονες βρίσκονται πολύ κοντά στο να ξεπεράσουν τα όποια εμπόδια υπάρχουν. Με πρόσθετες τροποποιήσεις, το βακτήριο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για τη δημιουργία βιοκαυσίμων ή ακόμα και τροφής με χαμηλότερο αποτύπωμα εκπομπών από τις σημερινές συμβατικές μεθόδους παραγωγής και ενδεχομένως θα μπορούσε να χρησιμεύσει για την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, κάτι που βεβαίως θα ήταν εξαιρετικό λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Engadget


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 35
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

34 λεπτά πριν, jerry banana είπε

Image result for why though gif

 

Από το αρχικό άρθρο, στο Nature

Αναφορά σε κείμενο

Already, E. coli is used to make synthetic versions of useful chemicals such as insulin and human growth hormone. Milo says that his team’s work could expand the products the bacteria can make, to include renewable fuels, food and other substances. But he doesn’t see this happening soon.

 

  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

2023
New York Times

Τα κρούσματα θανάτων από ασφυξία σε - κατά τα άλλα - υγιείς ανθρώπους λαμβάνουν έκταση επιδημίας.

Υπενθυμίζουμε πως τα πρώτα περιστατικά που αναφέρθηκαν, αφορούσαν θανάτους ζώων (πτηνά και χοίρους)
τα οποία, μετά από νεκροτομή, διαπιστώθηκε πως είχαν προσβληθεί από το "θαυματουργό e.coli",
που ελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα με κυβερνητική έγκριση,
σε μια προσπάθεια να  καταπολεμηθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση,
μετά τις μαζικές καταστροφικές πυρκαγιές που κατέστρεψαν τα τελευταία 10 χρόνια (μαζί με την ανθρώπινη δράση)
τους βασικούς πνεύμονες / δάση του πλανήτη, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Το e.coli φαίνεται να προσβάλει τους πνεύμονες ζωντανών οργανισμών,
όπου εδραιώνει αποικίες, τρεφόμενο από  το αποβαλλόμενο co2,
ενώ προχωρά σε ασταμάτητο πολλαπλασιασμό,
φράζοντας τελικά τους πνεύμονες και την αναπνευστική οδό,
οδηγώντας στο θάνατο τον ξενιστή. 

Οι επιστήμονες σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς το e.coli έχει αναπτύξει ανοσία σε κάθε γνωστό αντιβιοτικό.

Επεξ/σία από SoullessRider
  • Like 6
  • Thanks 3
  • Confused 1
  • Sad 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλά κάνουν οι επιστήμονες εάν και εφόσον προσπαθούν για κάτι καλό για όλους μας,όμως έχουμε δει πως με τέτοια πειράματα χωρίς να μελετηθούν όλες οι επιπτώσεις επάνω μας,υπάρχει φόβος και μπορεί να έχουμε τίποτα "τραγικά σενάρια" όπως ανέφερε πιο πάνω  ο φίλος,έχουμε ακούσει πολλά για το πως "ξέφυγαν" γενετικά μεταλλαγμένοι ιοί κατά καιρούς.. μπορούν να δημιουργήσουν κάτι παρόμοιο που να τρέφεται με πλαστικό να γουστάρουμε ? μπάς και καθαρίσουν οι θάλασσες.

Για το φαινόμενο του θερμοκηπίου,την ρύπανση κλπ ας κοιτάξουν να συγκεντρωθούν και να συμφωνίσουν επιτέλους Παγκόσμια οι "μεγάλες" κυβερνήσεις.Αν ήθελαν μπορούσαν να σταματήσουν τα απίστευτα λεφτά που ξοδεύονται στα καρτέλ και στα εξοπλιστικά προγράμματα που είπε και το παλικάρι πιο πάνω και να πάνε πρός ώφελος του ανθρώπου και του πλανήτη και να αξιοποιήσουν τρόπους ώστε να ξεφύγουμε επιτέλους απο τα ορυκτά καύσιμα και την ρύπανση του πλανήτη.

Καθώς και καλό είναι να κοιτάξουν οι επιστήμονες καταρχάς το πώς θα το ξεφορτωθούμε το coli  απο τον οργανισμό μας (που έχουν οι περισσότεροι προβλήματα με αυτό) και ας του αλλάξουν και την "διατροφή" 😏

Επεξ/σία από ELMastas
  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

26 λεπτά πριν, SoullessRider είπε

Οι επιστήμονες σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς το e.coli έχει αναπτύξει ανοσία σε κάθε γνωστό αντιβιοτικό.

Αυτό το τελευταίο δεν θέλει να φτάσεις στο 2023 για να γίνει, συμβαίνει και τώρα..αν πάρεις αντιβίωση για e.coli και νοσήσεις πάλι μετά από λίγο καιρό, πρέπει να πάρεις άλλου είδους αντιβίωση γιατί έχει γίνει ανθεκτικό στην πρώτη..

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...