panos7 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Καλημέρα σε όλους. Να ξεκινησω την ιστορια μου... Είχα ένα Pc με Intel setup με RADEON 7870 Tahiti Γραφικών στο οποιο καιγεται η μητρική και αποφασίζω να παω σε Ryzen 5 3600, Tomahawk B450 Max motherboard DDR Corsair 16GB Ram και να κρατησω καρτα γραφικών, δισκους ssd, hdd κλπ Αποφασιζω ομως να παω και σε NVME 512 Sabrent o οποίος εγινε παραγγελια μεταγενεστερα. Αφου φτιαχνω το AMD setup ΧΩΡΙΣ να κανω φορματ παίζουν ολα μια χαρα και το αφηνω το pc στην ακρη για μικροδουλειες. Δηλαδη ειχε παλιους drivers μεσα και ολα παιζανε μια χαρα για λιγη ωρα που το ανοιγα. Χθες ηρθε ο nvme και κανω φορματ. Χωρις να εγκατηστησω τιποτα αλλο ουτε καν drivers μητρικης κρασαρισμα CLOCK WATCHDOG TIMEOUT. Λεω τυχαιο ειναι και προσπαθω σιγα σιγα να κατεβαζω drivers και apps. Βαζω mozilla και μετα απο λιγο παλι crash. Συνεχιζω κανονικα λεω, δεν εχω βαλει drivers Μητρικης, τους βαζω ξανα το ιδιο. Βλεπω οτι σαν display driver εχει της Microsoft τον basic. Παω να κατεβασω AMD Drivers, 485 MB Adrenaline τελευταια εκδοση. Μεχρι να κατεβουν κρασαρει και παλι. Τους κατεβαζω σε λαπτοπ που εχω και τους τρεχω με φλασακι. Ενω τρεχουν οι drivers προσπαθουσε να κανει detect την καρτα και μετα απο λιγο φυσικα παλι κρασαρισμα. Λεω δεν γινεται κατι θα γινεται με το δισκο επειδη ειχα ακουσει διαφορα με τον συγκεκριμενο. Τον ξεκουμπωνω και βαζω τον παλιο SSD πανω με το παλιο setup. Ολα μια χαρα. Κανενα κρασαρισμα. Λεω κοιτα φταιει ο σκληρος (NVME). Ας κανω ενα φορματ και στον παλιο ομως. Κανω, βαζω ξανα Windows και παλι τα ιδια, ΣΤΟΝ ΠΑΛΙΟ SSD. To μονο διαφορετικο που καταφερα να κανω ειναι οτι κατεβασα απο το site της MSI ενα πακετο drivers το οποιο ειχε υποτιθεται και display driver μεσα. Μετα την εγκατασταση εξακολουθουσε και ειχε τον Microsoft Display Driver μεσα, τον κανω uninstall τελειως απο το Device Manager και Scan For Hardware Changes και βρισκει την 7870. Λεω μια χαρα την ειδε τελικα. Μετα απο 10 λεπτα που συνεχιζα παλι κρασαρισμα. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ; ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΟΗΘΕΙΑ. Να δοκιμασω με αλλη καρτα γραφικών. Να παρω καινουρια; Μηπως τελικα φταιει η Motherboard; A να σημειωσω οτι εκανα και bios update στο τελευταιο του Νοεμβριου. Τα ιδια παλι ομως. Αποτι φαινεται δεν ειναι ο δισκος NVME που πηρα παντως Ευχαριστώ εκ των προτερων. Επεξ/σία 14 Δεκεμβρίου 2019 από panos7
filip123go Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2019 Μμμ... Περίεργο πρόβλημα. Έτσι όπως τα περιγράφεις (ότι δηλαδή δούλευε με το παλιό set-up , αλλά όχι με τον καινούργιο) , 2 πράγματα μπορώ να σκεφτώ με την προϋπόθεση ότι έχεις τις ρυθμίσεις για τα Windows στο bios σωστά (UEFI, secure boot κλπ). Η κάποια ενημέρωση των win γίνεται πριν περαστεί κάποιος driver και του κρεμάει το σύστημα, η κάποιος από τους τελευταίους driver που κατέβασες δεν είναι συμβατός με κάποιο άλλο από τα περιφερειακά σου.
panos7 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) 25 λεπτά πριν, filip123go είπε Μμμ... Περίεργο πρόβλημα. Έτσι όπως τα περιγράφεις (ότι δηλαδή δούλευε με το παλιό set-up , αλλά όχι με τον καινούργιο) , 2 πράγματα μπορώ να σκεφτώ με την προϋπόθεση ότι έχεις τις ρυθμίσεις για τα Windows στο bios σωστά (UEFI, secure boot κλπ). Η κάποια ενημέρωση των win γίνεται πριν περαστεί κάποιος driver και του κρεμάει το σύστημα, η κάποιος από τους τελευταίους driver που κατέβασες δεν είναι συμβατός με κάποιο άλλο από τα περιφερειακά σου. ποιες ρυθμισεις εννοεις στο bios ακριβως; Εχω βαλει boot με UEFI (είχε UEFI + Legacy). Αυτο εννοεις; Secure boot; Παιζει κάποιο ρολο; Γενικα φορτωσα και τα optimized defaults. Θα επρεπε να κολλαει; Edit: Είχε uefi-csm και διάλεξα uefi. Το secure boot είναι disabled Έβαλα βίντεο για κανα 5λεπτο να παίζει. Κρασαρε με watchdog timeout μπλε οθονη Επεξ/σία 14 Δεκεμβρίου 2019 από panos7
filip123go Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2019 Ανέβασε εδώ τα αρχεία minidumps να τους ρίξω μια ματιά..! Εδω που να τα βρεις και πως να τα κάνεις configure.
Skrez1982 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2019 Να σε ρωτήσω το cpu boost το έχεις ενεργοποιημένο στην τομαχωκ? Είναι δίπλα στο xmp profile
panos7 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2019 44 λεπτά πριν, Skrez1982 είπε Να σε ρωτήσω το cpu boost το έχεις ενεργοποιημένο στην τομαχωκ? Είναι δίπλα στο xmp profile Εννοείς μάλλον το game boost. Αυτό είναι δίπλα στο xmp. Το είχα off. To έβαλα on τώρα. Παίζει ρόλο;
Skrez1982 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2019 Ναι αυτό εννοώ. Βάλτο στο off Έχεις κάποια άλλη κάρτα γραφικών να δοκιμάσεις ?
panos7 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2019 2 ώρες πριν, Skrez1982 είπε Ναι αυτό εννοώ. Βάλτο στο off Έχεις κάποια άλλη κάρτα γραφικών να δοκιμάσεις ? Θα έχω το βράδυ μια να δοκιμάσω. Για να δούμε...
panos7 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2019 Στις 14/12/2019 στις 3:11 ΜΜ, Skrez1982 είπε Ναι αυτό εννοώ. Βάλτο στο off Έχεις κάποια άλλη κάρτα γραφικών να δοκιμάσεις ? Στις 14/12/2019 στις 1:25 ΜΜ, filip123go είπε Ανέβασε εδώ τα αρχεία minidumps να τους ρίξω μια ματιά..! Εδω που να τα βρεις και πως να τα κάνεις configure. Εβαλα και αλλη καρτα γραφικων (αλλη υλοποιηση της 7870) αλλα μετα απο λιγη ωρα τα ιδια. Εννοειται μετα απο φορματ. Ημουν σιγουρος οτι εφταιγε η καρτα γραφικων. Εντομεταξυ η αλλη καρτα δεν ξεκινουσε με UEFI αλλα με CSM. Αυτο με εκανε ακομα πιο σιγουρο. Το κολλημα ομως κολλημα μετα απο λιγη ωρα. Λεω αυτο ηταν παω για νεα καρτα γραφικων. Ωσπου ψαχνω τα φορουμ της MSI και το Reddit και διαπιστωνω οτι πολλοι ειχανε προβλημα με τα νεα firmware της ιδιας μητρικης και φυσικα ειχανε και νεες καρτες γραφικων (πχ 5700xt) Και η λυση ηταν λοιπον downgrade. Εγω μαλιστα ειχα την τελευταια εκδοση του Νοεμβριου version 35. Φαινοταν λοιπον κατα τους πιο πολλους χρηστες οτι η πιο stable εκδοση ηταν η 32. Ολες οι αλλες ειχανε BSD. Κανω downgrade και απο το μεσημερι ειναι ανοικτο το Pc χωρις το παραμικρο κολλημα. δεν το εχω φορτωσει ακομα με εφαρμογες η να παιξω καποιο παιχνιδι. Ουτε τις αλλες φορες ομως το ειχα κανει. Απλα μετα απο 10-15 λεπτα max ειχε κολλησει. Χωρις να κανω κατι καποιες φορες. και υστερα και απο 1 λεπτο πχ. Θα το δοκιμασω με εφαρμογες και διαφορα workloads να δουμε φυσικα. Ευχαριστω πολυ αυτους που ασχοληθηκαν με το θεμα μου. 2
koolisk6 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2019 ποια έκδοση win βάζεις? εγώ με 1809 LTSC και v35 bios κανένα θέμα εδώ κ ένα μήνα
panos7 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) 13 λεπτά πριν, koolisk6 είπε ποια έκδοση win βάζεις? εγώ με 1809 LTSC και v35 bios κανένα θέμα εδώ κ ένα μήνα Εβαλα καθαρα Windows 10 Pro χωρις κανενα update. Εσυ πως τα εβαλες; Ειχες ετοιμα με updates ενσωματωμενα η τα εκανες με Windows update; Επεξ/σία 15 Δεκεμβρίου 2019 από panos7
duffyduck Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2019 https://www.msi.com/Motherboard/support/B450-TOMAHAWK-MAX#down-bios Αναφορά σε κείμενο Version 7C02v35 Release Date 2019-11-11 File Size14.5 MB Description - Improved system boot up time - Improved PCI-E device compatibility. Version 7C02v34 Release Date 2019-10-25 File Size14.51 MB Description - Update AMD ComboPI1.0.0.4 Patch B (SMU v46.54) - Improved system boot up time - Improved NVMe device compatibility Κανε BIOS update. Στην Version 7C02v34 αναμεσα στις διορθωσεις έχει "Improved NVMe device compatibility". Εμενα η δικη μου ειχε το 7C02v33 και αναβαθμισα απευθειας σε 7C02v35. Αλλαγες που έκανα απο τις default Ρυθμισεις BIOS: A-XMP profile για τις μνημες, PBO disabled (η AMD το θεωρει overclock - μην το μπερδευεις με το σκετο Precision Boost), Win10 Balanced Power Plan (αντι το AMD Ryzen Balanced). Με αυτες τις αλλαγες εχω καλες θερμοκρασιες και ησυχια (με την Arctic Freezer 34 esports duo). 1
panos7 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2019 Μέλος Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2019 Τελικά δεν ήταν ούτε bios ούτε κάποιο θέμα με το hardware. Ήταν απλά τα windows που εγκαθιστούσα. Ήταν windows 10 pro DVD η πρώτη έκδοση του 2015. Updates δεν μπορούσα να βάλω γιατί είχα συνέχεια BSOD. Κατέβασα λοιπόν την έκδοση του 2019 με όλα τα updates ενσωματωμένα από άλλο pc και τα εγκατεστησα. Επανέφερα και το bios στην v35. Με λίγα λόγια δεν εχω το παραμικρό εδω και 3 ημέρες. Γιαυτό λοιπόν και επεμενα στο 1ο ποστ οτι με το παλιό setup Intel που είχα έπαιζε χωρίς φορματ το setup ΑMD. Επειδή είχα όλα τα updates. Παρόλο που δεν είχα τους σωστούς amd chipset drivers δεν είχα τότε θέμα. Απλά το σωστό ηταν να κανω φορματ. Και τότε έγιναν όλα αφού έβαλα παλιά έκδοση Windows 10 pro. Ευχαριστώ και πάλι όσους βοήθησαν.
FasTaker Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 19 Δεκεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) To θεμα εινα καθαρα τα windows. Eixα παρομοιο θεμα στο pc της δουλειας. watchdog protection timed out. Eμενα μου λυθηκε με το update του Δεκεμβριου. Επεξ/σία 19 Δεκεμβρίου 2019 από FasTaker
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα