Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
7 ώρες πριν, KISTRA είπε

Μόνωση και θερμοπροσοψη θα εχει.. και ενεργιακο τζάμι στα κουφώματα.. προσπαθούμε οτι μπορούμε για να ειναι οι κατοικία μας προστατευμένη..  

Το φυσικό αέριο δεν εχει περάσει ακόμη από την πόλη μας.. θα ήταν οτι καλύτερο... 

Προσωπικα απο κανεναν δεν εχω ακουσει οτι σωθηκε με το φυσικο αεριο..! Ισα ισα  λενε οτι και αυτο ακριβο τους βγαινει.. και οτι αυξηθηξαν τα παγια..

Αφου θα εισαι σε καλο level μονωσης η χρυση τομη ειναι αυτο που σου ειπα και πιο πανω..  Επισης το κλιματιστικο εχει το πλεονεκτημα να ζεσταινει αμεσα τον χωρο-τον αερα με τα λιγοτερα ρευματα σε σχεση με αλλο θερμαντικο ρευματος!  Οποτε αν θες αμεσα ζεστη ανεβεις το κλιμα και παραλληλα και το καλοριφερ μεχρι να ζεσταθουν τα σωματα!

Η αντλια θερμοτητας εχει μεγαλη τιμη αποκτησης και πιστευω θα αξιζε καλυτερα σ ενα σπιτι χωρις μονωση.. ετσι θα γινοταν πιο γρηγορα η αποσβεση!

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Havik είπε

Υπάρχουν αντλίες με μονοφασικό, π.χ. θυμάμαι κάποιες τις Hitachi που γλυκοκοίταζα (δλδ ακόμα το κάνω), έχουν τον καλύτερο βαθμό απόδοσης, βέβαια εγώ κοίταζα για υψηλών θερμοκρασιών ενώ εσύ αν βάλεις ενδοδαπέδια θα θες χαμηλών το πολύ μεσαίων.

Εξαρτάτε από την συνολική κατανάλωση, συγκεκριμένα το μονοφασικό δίνει μέχρι 8000W, αν δεν το φτάνεις δεν είναι απαραίτητο για τριφασικό, αλλά στην τελική γιατί να μην βάλεις τριφασικό; αν δεν έχετε κάνει την εγκατάσταση ήδη τότε είναι πανεύκολο, πάντως σε καινούργιο σπίτι θερμοσίφωνα δεν νομίζω να βάλετε, ηλιακός με ρεύμα ή η αντλία που θα δουλεύει συνέχεια οπότε θέλετε ένα δοχείο για οικιακή χρήση.

Για φωτοβολταϊκά σκεφτείτε το, εγώ πορεύομαι προς τα εκεί, ήταν να βάλω τώρα αλλά το σπίτι θέλει "service" νέα κουφώματα και δεν μπορούσα να υπολογίσω πόσα watt αντλία θέλω και για να μην το πάω ανάποδα  θα περιμένω να κάνω τις αλλαγές, μετά να υπολογίσω το μέγεθος τις αντλία και τέλος φωτοβολταϊκά, free heating for ever.

To πετρέλαιο είχε 60 λεπτά το λίτρο μέχρι που η κυβέρνηση αποφάσισε να το εξισώσει με το πετρέλαιο κίνησης και πήγε 1,3€, τώρα είναι στο 1€ αλλά και πάλι... ποιος μου λέει ότι δεν θα κάνουν καμιά ταρζανια και στο φυσικό αέριο;

δεξαμενή αερίου δεν θα ήθελα να έχω, πρώτον πιάνει χώρο στην αυλή και δεύτερον σκοπός είναι να γλιτώσεις και την ταλαιπωρία της "παραγγελίας" αν και φαντάζομαι θα έχει μανόμετρα οπότε δεν θα παίζει και κλέψιμο στα λίτρα, τώρα νοθεία αν γίνετε δεν ξέρω δεν έχω ιδέα, πάντως να έχω μια εύφλεκτη πηγή κοντά στο σπίτι μου δεν με ελκύει.

Για την εγκατάσταση ναι σε πολλούς δεν αρέσει η ενδοδαπέδια καθώς έχει μεγάλη αδράνεια, όπως είπα δεν είναι για να την ανάψεις «μισή ώρα», θεωρούν ότι η Ελλάδα με το ήπιο κλίμα δεν είναι ιδανική για μόνιμη θέρμανση και ότι πρέπει να ανοίγεις το καλοριφέρ μια «ώρα» και μετά κλείσιμο… εγώ διαφωνώ, ο θερμοστάτης έχει ανακαλυφθεί για κάποιοι λόγο…. βέβαια ΔΕΝ είμαι και κάνας ενεργειακός μηχανικός αλλά και σε αυτούς 5 να ρωτήσεις 2-3 διαφορετικές γνώμες θα ακούσεις… το σπίτι είναι δικό σου οπότε το μπαλάκι είναι σε σένα.

Όταν έχεις μόνιμη θέρμανση το πρώτο που έρχεται σε κάποιον στο μυαλό του είναι αυξημένα έξοδα αλλά δεν ισχύει…. Όλα εξαρτώνται από την μόνωση του σπιτιού, μετά σε δεύτερη μην πω τελευταία και κατά ιδρωμένη είναι το είδος θέρμανσης που θα επιλέξεις.

Δες στο youtube για passive house ή energy efficient, σπίτια σε χώρες με κρύο όπως ο Καναδάς, με τοίχους 50cm full μόνωση ΜΕ @@ και μοναδική θέρμανση αερόθερμα 3000watt για ολόκληρες σπιταρόνες, η τοστιέρα μου είναι 2000 watt…. Βέβαια είπαμε όχι @@ μόνωση.

Πρώτα μπαίνει μόνωση στο πάτωμα, η θέρμανση δεν την χάνεις προς τα κάτω, μετά πάνω στην μόνωση μπαίνουν οι σωλήνες και τα υπόλοιπα, θες ειδικά πλακάκια να αναφέρω, -δεν κάνουν όλα τα πλακάκια και σε καμία περίπτωση χαλιά,- δεν πετάς τους σωλήνες πάνω στο τσιμέντο χύμα … έλεος..….. άμα ήταν έτσι άντε γεια…

Μόνωση στο πάτωμα να μην έχεις απώλειες προς τα κάτω, μόνωση καλή σε όλους τους τοίχους, σωστή εγκατάσταση κουφωμάτων να μην μπάζουν αέρα από την κάσα, αντλία χαμηλών θερμοκρασιών με καλό COP (τσέκαρε hitachi ή άλλες επώνημες) και φωτοβολταϊκά για μηδενικό κόστος θέρμανσης πέρα από την αρχική επένδυση και ίσως και ένα δοχείο αδράνειας.

Είναι σημαντικό ο μάστορας να έχει ξανακάνει εγκατάσταση, μην είσαι η πρώτη και το πειραματόζωο για να μάθει, το ίδιο και ο μηχανικός.

Πρέπει να βρει πολυ εξειδικευμενη εταιρία/μηχανικό να τα αναλάβει αυτά αλλιώς το θεωρώ αδυνατο να τα καταφέρεις. Εδω θεωρουν περιττή τη μονωση και 99.9% τα κουφωματα τα βαζουν λαθος.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, gia_nnis είπε

Προσωπικα απο κανεναν δεν εχω ακουσει οτι σωθηκε με το φυσικο αεριο..! Ισα ισα  λενε οτι και αυτο ακριβο τους βγαινει.. και οτι αυξηθηξαν τα παγια..

Ακου εμενα τοτε!

Δημοσ.

Η ενδοδαπεδια θέρμανση πρέπει να λειτουργεί συνεχως για να μπορέσει να θερμάνθει το σπίτι και να διατηρηθεί μια σταθερή θερμοκρασία άρα συνεπάγεται κόστος. Το δεύτερο αρνητικό που έχει για μένα είναι ότι μετά από χρόνια αν υπάρξει μια πιθανότητα να συμβεί διαρροή στο σύστημα και τις σωληνώσεις μέσα στο δαπεδο τοτε θα πρέπει να προχωρήσετε σε δαπανηρές επισκευές, αν και η τεχνολογία και τα υλικά των σωληνώσεων εχουν βελτιωθεί σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες. Η ενδοδαπεδια παραμενει ένα σύστημα που εφαρμόζεται κυρίως σε βιλλες και πολυτελή κτίσματα. 

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, Βασίλης_29 είπε

Η ενδοδαπεδια θέρμανση πρέπει να λειτουργεί συνεχως για να μπορέσει να θερμάνθει το σπίτι και να διατηρηθεί μια σταθερή θερμοκρασία άρα συνεπάγεται κόστος. Το δεύτερο αρνητικό που έχει για μένα είναι ότι μετά από χρόνια αν υπάρξει μια πιθανότητα να συμβεί διαρροή στο σύστημα και τις σωληνώσεις μέσα στο δαπεδο τοτε θα πρέπει να προχωρήσετε σε δαπανηρές επισκευές, αν και η τεχνολογία και τα υλικά των σωληνώσεων εχουν βελτιωθεί σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες. Η ενδοδαπεδια παραμενει ένα σύστημα που εφαρμόζεται κυρίως σε βιλλες και πολυτελή κτίσματα. 

Γιατί οι σωληνώσεις των καλοριφέρ από το πάτωμα δεν περνάνε; - το λέω για να μην αρχίσουμε τα "και αν".

Λειτουργεί συνέχεια πολύ σωστά αλλά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από ότι τα κλασσικά σώματα, τα σώματα θέλουν >60 βαθμούς ενώ η ενδοδαπεδια <50 οπότε αν λειτουργεί μια ώρα θα κάψει λιγότερο πετρέλαιο οr wtv από ότι τα σώματα.

Το βουλώνω να πει και κανας άλλος την γνώμη του 🤐

Επεξ/σία από Havik
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, Havik είπε

Γιατί οι σωληνώσεις των καλοριφέρ από το πάτωμα δεν περνάνε; - το λέω για να μην αρχίσουμε τα "και αν".

Λειτουργεί συνέχεια πολύ σωστά αλλά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από ότι τα κλασσικά σώματα, τα σώματα θέλουν >60 βαθμούς ενώ η ενδοδαπεδια <50 οπότε αν λειτουργεί μια ώρα θα κάψει λιγότερο πετρέλαιο οr wtv από ότι τα σώματα.

Το βουλώνω να πει και κανας άλλος την γνώμη του 🤐

Φυσικά και περνάνε από το πάτωμα αν υπάρχει μονοσωληνιο σύστημα, οι διαφορές ειναι ότι στο μεν πρώτο αν γίνει διαρροή σε σωληνα θα γνωρίζεις που περίπου να ξηλώσεις δάπεδο και υλικά για να εντοπίσεις την διαρροη ενώ στο δεύτερο λόγω του ότι η πυκνότητα και η έκταση των σωλήνων ανά επιφανεία είναι πολύ μεγαλύτερη, θα ακολουθήσεις τον τυφλοσουρτη μέχρι να βρεις το πιθανό σημείο διαρροής. Αν λειτουργήσει μια ώρα μπορεί να κάψει λιγότερο αλλά για να αποδόσει τα ίδια θερμικά αποτελέσματα θα λειτουργήσει πολύ περισσότερο χρόνο. Στα μεν σώματα θερμαινεται ο αέρας και τα αντικείμενα με συναγωγή και ακτινοβολία στην ενδοδαπεδια πρέπει να θερμάνθει με αγωγή μια τεράστια μάζα οικοδομικών υλικών και αυτή με την σειρά της τον αέρα με συναγωγή. 

• Like 1
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Βασίλης_29 είπε

Φυσικά και περνάνε από το πάτωμα αν υπάρχει μονοσωληνιο σύστημα, οι διαφορές ειναι ότι στο μεν πρώτο αν γίνει διαρροή σε σωληνα θα γνωρίζεις που περίπου να ξηλώσεις δάπεδο και υλικά για να εντοπίσεις την διαρροη ενώ στο δεύτερο λόγω του ότι η πυκνότητα και η έκταση των σωλήνων ανά επιφανεία είναι πολύ μεγαλύτερη, θα ακολουθήσεις τον τυφλοσουρτη μέχρι να βρεις το πιθανό σημείο διαρροής. Αν λειτουργήσει μια ώρα μπορεί να κάψει λιγότερο αλλά για να αποδόσει τα ίδια θερμικά αποτελέσματα θα λειτουργήσει πολύ περισσότερο χρόνο. Στα μεν σώματα θερμαινεται ο αέρας και τα αντικείμενα με συναγωγή και ακτινοβολία στην ενδοδαπεδια πρέπει να θερμάνθει με αγωγή μια τεράστια μάζα οικοδομικών υλικών και αυτή με την σειρά της τον αέρα με συναγωγή. 

ειπά να μην σπαμάρω αλλά.. last time!!!

Στην ενδοδαπέδια μπορείς να χωρίσεις σε παροχές ανά δωμάτιο και να να μην έχεις μια παροχή για όλο το σπίτι αλλά και πάλι αν έχει πρόβλημα θα πέσει ξήλωμα.και στις δυο περιπτώσεις θα εντοπίσεις την υγρασία και θα την ακολουθήσεις ξηλώνοντας μέχρι να βρεις την διαρροή, στην ενδοδαπέδια  θα πέσει παραπάνω ξήλωμα καθώς θα πηγαίνεις "κυκλικά" ενώ στο άλλο θα ακολουθήσεις την πορεία της σωλήνας.

Ναι σαφώς τα σώματα είναι πιο άμεσα αλλά στην ενδοδαπέδια  όταν ζεσταθεί όλο το πάτωμα όταν κλείσεις την θέρμανση δεν θα κρυώσει το ίδιο γρήγορα, επίσης λόγο του ότι είναι από το πάτωμα που βρίσκετε ο ποιο κρύος αέρας είναι "ποιοτικότερη¨", είπαμε ενδοδαπέδια  δεν κλείνεις καθόλου απλά παίζεις με τον θερμοστάτη, γενικά και εγώ νομίζω ότι τα σωματα θα είναι ποιο οικονομικά καθώς θα λειτουργούν λιγότερο άλλα από την αλλά έχεις περισσότερη άνεση, τόσο στην ομοιομορφία της ζέστης όσο και στην δυνατότητα διακόσμησης του χώρου.

Τεσπα, προφανώς είμαι υπέρ της ενδοδαπέδιας + φωτοβολταϊκά, αρχικά αυτό απαιτεί αρκετά € αλλά μετά την απόσβεση θα έχεις μόνο "κέρδος", αν υπολογίσεις τους λογαριασμούς ρεύματος (χωρίς τα πάγια, αυτά τα πληρώνεις) + θέρμανσης μπορεί να είναι και 1200 - 1500€ το χρόνο.

Δημοσ.
16 ώρες πριν, Havik είπε

Ναι σαφώς τα σώματα είναι πιο άμεσα αλλά στην ενδοδαπέδια  όταν ζεσταθεί όλο το πάτωμα όταν κλείσεις την θέρμανση δεν θα κρυώσει το ίδιο γρήγορα, επίσης λόγο του ότι είναι από το πάτωμα που βρίσκετε ο ποιο κρύος αέρας είναι "ποιοτικότερη¨", είπαμε ενδοδαπέδια  δεν κλείνεις καθόλου απλά παίζεις με τον θερμοστάτη, γενικά και εγώ νομίζω ότι τα σωματα θα είναι ποιο οικονομικά καθώς θα λειτουργούν λιγότερο άλλα από την αλλά έχεις περισσότερη άνεση, τόσο στην ομοιομορφία της ζέστης όσο και στην δυνατότητα διακόσμησης του χώρου.

17 ώρες πριν, Βασίλης_29 είπε

. Η ενδοδαπεδια παραμενει ένα σύστημα που εφαρμόζεται κυρίως σε βιλλες και πολυτελή κτίσματα

Δημοσ.

προσπαθώ να αποφύγω αυτές τι συζητήσεις, αλλά μου έμεινε "κουσούρι" από τότε που διάβασα άπειρες ώρες,

για να αποφασίσω αν θα βάλω αντλία θερμότητας στο διαμέρισμά μου προς αντικατάσταση της χρήσης του κοινόχρηστου καυστήρα,

αφού από τους "επαγγελματίες" οι 8 στους 10 μου λέγανε το μακρύ τους και το κοντό τους και δεν ήξερα τι να πιστέψω

-----------------------

κάθομαι και διαβάζω εδώ τα μηνύματα και βλέπω κάποιους να γράφουν χοντρά λάθη,

απλά επειδή έτσι νομίζουν, και δυστυχώς επηρεάζουν κόσμο που δεν ξέρει

αν βρω χρόνο τα χριστούγεννα, θα γράψω 2-3 πράματα για το θέμα

--------------------------------------------

παρακαλώ μη μου στέλνετε πμ με ερωτήσεις,

δεν έχω το χρόνο να ασχοληθώ, ούτε έχω καμμία επαγγελματική σχέση με το χώρο

-----------------------------------------

και για αρχή, απλά πριν μιλήσει κανείς για αντλίες θερμότητας,

θα πρέπει να καταλάβει μία θεμελιώση διαφορά που έχουν από τους άλλους τρόπους θέρμανσης,

δηλαδή ενώ σε πετρέλαιο, αέριο, ξύλο, ηλεκτρικές αντιστάσεις, αν κάψεις 10 ευρώ καύσιμο θα πάρεις 10 επί χ θερμίδες πάντα (για το ίδιο μηχάνημα, συνυηρημένο κλπ)

στην αντλία αν κάψεις 10 ευρώ ρεύμα, μπορεί να πάρεις 5 επί χ θερμίδες τη μία μέρα και 20 επί χ θερμίδες μία άλλη (το ίδιο πάλι μηχάνημα)

----------------------------------

οι αντλίες θερμότητας είναι οικονομικές όταν δουλεύουν "στο χαλαρό"

για αυτό συμφέρει να είναι αναμμένες 24/24 και όχι 12/24 ή 8/24

γιατί με 24/24. με το ίδιο ρεύμα θα πάρεις πολύ περισσότερες θερμίδες,

το 24/24 βέβαια προϋποθέτει καλή μόνωση,

γιατί αλλοιώς συμφέρει να καις όταν είσαι σπίτι και να σβήνεις όταν λείπεις

--------------------------

οι αντλίες θερμότητας είπαμε είναι πιο οικονομικές όταν δουλέυουν στο χαλαρό,

αυτό ανάμεσα στα άλλα σηαμίνει χαμηλότερη θερμοκρασία παρεχόμενου νερού (ή αέρα)

για αυτόν το λόγο πιάνουν τη μέγιστη απόδοσή τους με την ενδοδαπέδια, που δουλέυει με χαμηλότερη θερμοκρασία νερού από τα καλοριφέρ,

αν και αν υπάρχουν μέτρια ή μεγάλα σώματα καλοριφέρ η διαφορά είναι μικρή

η μεγάλη αδράνεια της ενδοδαπέδιας δεν είναι πάντα πλεονέκτημα

και επίσης σε κάποιους δεν αρέσει, ιδρώνουν τα πόδια, δεν μπορείς να έχεις χαλιά κλπ

----------------------

κερασάκι στην τούρτα, 

στις σκανδιναυικές χώρες,

οι αντλίες θερμότητας (αέρα-νερού) πιάνουν πολύ καλύτερο cop κατά μέσο όρο ,

από ότι στην με πολύ πιο ήπιο κλίμα Αγγλία,

ο λόγος, η μικρότερη εμπειρία που έχουν οι άγγλοι μηχανικσί στην σωστή επιλογή και σετάρισμα της αντλίας (που παίζουν τεράστιο ρόλο σε μία αντλία και μικρό σε άλλες μορφές θέρμανσης)

Δημοσ.
5 ώρες πριν, koufs είπε

προσπαθώ να αποφύγω αυτές τι συζητήσεις, αλλά μου έμεινε "κουσούρι" από τότε που διάβασα άπειρες ώρες,

για να αποφασίσω αν θα βάλω αντλία θερμότητας στο διαμέρισμά μου προς αντικατάσταση της χρήσης του κοινόχρηστου καυστήρα,

αφού από τους "επαγγελματίες" οι 8 στους 10 μου λέγανε το μακρύ τους και το κοντό τους και δεν ήξερα τι να πιστέψω

-----------------------

κάθομαι και διαβάζω εδώ τα μηνύματα και βλέπω κάποιους να γράφουν χοντρά λάθη,

απλά επειδή έτσι νομίζουν, και δυστυχώς επηρεάζουν κόσμο που δεν ξέρει

αν βρω χρόνο τα χριστούγεννα, θα γράψω 2-3 πράματα για το θέμα

--------------------------------------------

παρακαλώ μη μου στέλνετε πμ με ερωτήσεις,

δεν έχω το χρόνο να ασχοληθώ, ούτε έχω καμμία επαγγελματική σχέση με το χώρο

-----------------------------------------

και για αρχή, απλά πριν μιλήσει κανείς για αντλίες θερμότητας,

θα πρέπει να καταλάβει μία θεμελιώση διαφορά που έχουν από τους άλλους τρόπους θέρμανσης,

δηλαδή ενώ σε πετρέλαιο, αέριο, ξύλο, ηλεκτρικές αντιστάσεις, αν κάψεις 10 ευρώ καύσιμο θα πάρεις 10 επί χ θερμίδες πάντα (για το ίδιο μηχάνημα, συνυηρημένο κλπ)

στην αντλία αν κάψεις 10 ευρώ ρεύμα, μπορεί να πάρεις 5 επί χ θερμίδες τη μία μέρα και 20 επί χ θερμίδες μία άλλη (το ίδιο πάλι μηχάνημα)

----------------------------------

οι αντλίες θερμότητας είναι οικονομικές όταν δουλεύουν "στο χαλαρό"

για αυτό συμφέρει να είναι αναμμένες 24/24 και όχι 12/24 ή 8/24

γιατί με 24/24. με το ίδιο ρεύμα θα πάρεις πολύ περισσότερες θερμίδες,

το 24/24 βέβαια προϋποθέτει καλή μόνωση,

γιατί αλλοιώς συμφέρει να καις όταν είσαι σπίτι και να σβήνεις όταν λείπεις

οι αντλίες θερμότητας είπαμε είναι πιο οικονομικές όταν δουλέυουν στο χαλαρό,

αυτό ανάμεσα στα άλλα σηαμίνει χαμηλότερη θερμοκρασία παρεχόμενου νερού (ή αέρα)

για αυτόν το λόγο πιάνουν τη μέγιστη απόδοσή τους με την ενδοδαπέδια, που δουλέυει με χαμηλότερη θερμοκρασία νερού από τα καλοριφέρ,

αν και αν υπάρχουν μέτρια ή μεγάλα σώματα καλοριφέρ η διαφορά είναι μικρή

η μεγάλη αδράνεια της ενδοδαπέδιας δεν είναι πάντα πλεονέκτημα

και επίσης σε κάποιους δεν αρέσει, ιδρώνουν τα πόδια, δεν μπορείς να έχεις χαλιά κλπ

----------------------

κερασάκι στην τούρτα, 

στις σκανδιναυικές χώρες,

οι αντλίες θερμότητας (αέρα-νερού) πιάνουν πολύ καλύτερο cop κατά μέσο όρο ,

από ότι στην με πολύ πιο ήπιο κλίμα Αγγλία,

ο λόγος, η μικρότερη εμπειρία που έχουν οι άγγλοι μηχανικσί στην σωστή επιλογή και σετάρισμα της αντλίας (που παίζουν τεράστιο ρόλο σε μία αντλία και μικρό σε άλλες μορφές θέρμανσης)

Για το τελευταίο ποσο μαλλον στην Ελλαδα που αμφιβαλλω ποσοι ξερουν. 9 στους 10 μου ειπαν πως δε χρειαζεται καποια ρυθμιση οτι ειναι εξυπνες.. επισης μου προτειναν αντλια 12kw σε σπιτι με απωλειες 26kw 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...