Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας παιδιά. Έχω το εξής πρόβλημα.

Αγόρασα ένα μικρό διάρι διαμέρισμα και θέλω να μετακομίσω το συντομότερο δυνατόν. Το διαμέρισμα είναι τελειωμένο (εδώ και χρόνια) αλλά δεν είχε συνδεθεί ποτέ με τη ΔΕΗ. Δε ξέρω ακριβώς γιατί και πως αλλά νομίζω κληρονομικά ήταν στη μέση.

Φώναξα έναν ηλεκτρολόγο λοιπόν για να μου πει τι χρειάζεται για τη σύνδεση. Αυτός λοιπόν μου είπε ότι χρειάζεται καινούρια παροχή γιατί η παροχή που έχει τώρα είναι για 15Α. Τον ρώτησα αν γίνεται να συνδεθώ και να έχω 15Α μέγιστο ρεύμα (τι να το κάνω και το περισσότερο; ) και μου είπε ότι δε γίνεται γιατί πλέον η ΔΕΗ ζητάει 35Α ελάχιστο για να συνδέσει το σπίτι. Θα ήθελα να αποφύγω τη μανούρα με την καινούρια παροχή (έξοδα, σκάψιμο τοίχων κτλ) και αναρωτιέμαι αν μου λέει ψέματα για να κάνει κανένα μεροκάμματο παραπάνω.

Ισχύει ότι δε μπορώ να πάρω ρεύμα με παροχή 15Α;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν υπηρχε ποτε παροχη 15α απο οσο θυμάμαι.

Σημασια εχει το παχος των καλωδιων απο τον πινακα μεχρι τον μετρητή της δεη, το λιγοτερο που μπορει να ειναι, ειναι 3χ10, αν δεν υπαρχουν θελει και εγκατάσταση.

Περαν αυτου οπως και να εχει θελεις και νεο ηλεκτρολογικο σχεδιο με υπογραφες και θεώρηση που θα καταθέσεις στο δεδδυε για να πάρεις μετρητή, επίσης θέλεις και ενα χαρτί απο την πολεοδομία.

Δες τον πινακα των διαφόρων διαθέσιμων ποροχων

https://electricalnews.gr/texnika-arthra/isxyra-reymata/dei-paragogi-metafora-dianomi/item/847-paroxes-dei-pros-oikiakoys-katanalotes

Επεξ/σία από NikosKallithea
Δημοσ.

πω πω, τι έχει περάσει τότε ο προηγούμενος ηλεκτρολόγος; ευχαριστώ για το λινκ, τα γραφειοκρατικά τα ήξερα αλλά φαινεται πως θέλει όντως καινούρια παροχή... :(

Δημοσ.

Πως γίνεται να έχει σύνδεση 15Α; Ακόμα και να είχες ρεύμα στο σπίτι με τέτοια παροχή αμφιβάλλω αν θα μπορούσες να ζήσεις, μόνο το θερμοσίφωνο να ανάψεις ή να έβαζες κουζίνα φούρνο μάτια και βάλε μερικά μικρά φορτία από λαμπτήρες και άλλες συσκευές στο σπίτι θα έπεφτε ο γενικός. Υποψιάζομαι μήπως μιλάμε για εργοταξιακή παροχή που έμεινε έτσι και δεν προχώρησαν σε τίποτε άλλο. Αν μπορείς βάλε εδώ καμιά φωτογραφία από κανένα ρολόι ή ταμπλό έτσι επικουρικά μήπως μπορεί να βοηθήσει κάποιος, αλλά δεν αποφεύγεις πως αν θες να βρεις λύση επιβάλλεται ο ηλεκτρολόγος και φυσικά να βάλεις το χέρι στην τσέπη....

Δημοσ.

Χρόνια πολλά, καλά χριστούγεννα και ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Σήμερα πήγα ξανά απο εκεί.

Στις 22/12/2019 στις 7:38 ΠΜ, Γιάννης Platano είπε

Δυσκολο να εχει τετοια παροχη...Αν εχει και τα καλωδια αντεχουν ζητας 1Χ63 

Ποσο χρονων ειναι το διαμερισμα ?

Είναι από το 1992.

Στις 22/12/2019 στις 1:48 ΠΜ, Βασίλης_29 είπε

Πως γίνεται να έχει σύνδεση 15Α; Ακόμα και να είχες ρεύμα στο σπίτι με τέτοια παροχή αμφιβάλλω αν θα μπορούσες να ζήσεις, μόνο το θερμοσίφωνο να ανάψεις ή να έβαζες κουζίνα φούρνο μάτια και βάλε μερικά μικρά φορτία από λαμπτήρες και άλλες συσκευές στο σπίτι θα έπεφτε ο γενικός. Υποψιάζομαι μήπως μιλάμε για εργοταξιακή παροχή που έμεινε έτσι και δεν προχώρησαν σε τίποτε άλλο. Αν μπορείς βάλε εδώ καμιά φωτογραφία από κανένα ρολόι ή ταμπλό έτσι επικουρικά μήπως μπορεί να βοηθήσει κάποιος, αλλά δεν αποφεύγεις πως αν θες να βρεις λύση επιβάλλεται ο ηλεκτρολόγος και φυσικά να βάλεις το χέρι στην τσέπη....

Πήρα μερικές φωτογραφίες. Αυτό που μου είπε ο ηλεκτρολόγος είναι ότι οι ασφάλειες που έχουν μπει είναι για 40Α αλλά το καλώδιο της παροχής δεν είναι πάνω από 15Α. 😐

Στη φωτογραφία τα καλώδια 1 και 3 είναι αυτά που έρχονται από την παροχή και τα 2 και 4 είναι αυτά που έχουν βάλει για να πηγαίνει το ρεύμα από τον γενικό στις ασφάλειες. Τα 2 και 4 είναι πολύ πιο χοντρά από τα 1 και 3 αλλά αυτό σημαίνει πως τα 1 και 3 δεν είναι κατάλληλα; Είναι δυνατόν ο προηγούμενος ηλεκτρολόγος (που δεν παίζει να βρω εύκολα ποιος ήταν) έβαλε 40Α ασφάλεια και 15Α καλώδιο;

Υποψιάζομαι πως μου τα λέει αυτά για να κάνει κανένα μεροκάματο παραπάνω, γιατί για να πάει καινούριο καλώδιο εκεί θέλει σκάψιμο ο τοίχος. Υπάρχει κανένας εύκολος τρόπος να δω τι Ampere σηκώνει το καλώδιο της παροχής;

pinakas_marked.jpg

pinakas1.jpg

pinakas2.jpg

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μπορείς να βρεις τον προηγούμενο ηλεκτρολόγο εφόσον εξέδωσε πιστοποιητικό ΔΕΗ από εκείνα τα παλιά γιατί έτσι και αλλιώς εκδίδεται ένα για να σου βάλουν ρολόι, πρέπει να πας στον δεδδηε που ανηκεις. Προσεχε τα αυτά με τις διατομές καλωδιων και τις ασφάλειες γιατί άνετα μπορεί να τροφοδοτήσεις με περισσότερα αμπέρ από ένα φορτιο και να σου λιώσει το καλώδιο η να πάρει φωτιά η μόνωση του αγωγου. 

Επεξ/σία από Βασίλης_29
Δημοσ.
3 ώρες πριν, Βασίλης_29 είπε

Μπορείς να βρεις τον προηγούμενο ηλεκτρολόγο εφόσον εξέδωσε πιστοποιητικό ΔΕΗ από εκείνα τα παλιά γιατί έτσι και αλλιώς εκδίδεται ένα για να σου βάλουν ρολόι, πρέπει να πας στον δεδδηε που ανηκεις. Προσεχε τα αυτά με τις διατομές καλωδιων και τις ασφάλειες γιατί άνετα μπορεί να τροφοδοτήσεις με περισσότερα αμπέρ από ένα φορτιο και να σου λιώσει το καλώδιο η να πάρει φωτιά η μόνωση του αγωγου. 

Δεν είχε μπει ποτέ ρολόι για το διαμέρισμα. Έπαιζαν κληρονομικά και δεν έμεινε ποτέ κανένας μέσα. Μέτρησα το καλώδιο και η διάμετρος του είναι 3 χιλιοστά. Το έψαξα λίγο και φαίνεται να είναι οριακά μικρό. Αν κατάλαβα καλά δεν είναι επικίνδυνα μικρό αλλά θα έχει πτώση τάσης γύρω στο 5%. Οπότε μάλλον είχε δίκιο ο ηλεκτρολόγος.

Δημοσ.

Τα καλώδια τα επιλέγεις με βάση το εμβαδόν της διατομής του αγωγου χωρίς τις μονωσεις και όχι την διάμετρο. Οπότε αν έχουν 3mm διαμετρο αγωγου σημαίνει εμβαδόν 7mm^2 που μάλλον δεν υπάρχει, αν τα 3mm περιλαμβάνουν και το εξωτερικό περίβλημα μάλλον πρόκειται για 1.5αρι. Αν δεν αναγράφεται η διαμετρος επάνω στο εξωτερικό περίβλημα τοτε την βρίσκεις με ένα παχυμετρο κατά προτίμηση ωρολογιακο με δείκτη. 

Εάν δεν έχετε πάρει ρολόι και η εγκατάσταση δεν πληρεί τις προδιαγραφές του προτύπου ΕΛΟΤ HD384 τότε πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και τροποποιήσεις για να σας δώσουν ρεύμα από τον ΔΕΔΔΗΕ. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δυστυχώς φιλε μου το καλώδιο της παροχής φαινεται να ειναι εξάρι πράγμα που σημαίνει οτι ρεύμα απο ΔΕΗ δεν πρόκειται να πάρεις. Το μικρότερο πλέον σε διατομή καλώδιο για να πάρεις ρεύμα απο ΔΕΗ ειναι το δεκάρι. 
Υ.Γ. Ειναι ιδέα μου ή η ενδεικτική λυχνία ειναι αναμμένη ?

Υ.Γ.2 στην Πέμπτη κατα σειρά ασφάλεια κι εφόσον υπάρχει χώρος στον πίνακα χώρισε τα δυο καλώδια σε ένα ανα ασφάλεια. Πρόσθεσε δλδ μια ασφάλεια. Επισης αν ο τελευταίος διακόπτης στην σειρά απο αριστερά προς τα δεξια ειναι για το θερμοσίφωνο ειναι λάθος , θέλει διακόπτη διπλό που να κόβει και τον ουδέτερο , όχι μόνο την φάση. 

Επεξ/σία από akisdom
Δημοσ.

Άδικα τραβιέσαι το σπιτι οπως σου ειπα και στο πρώτο ποστ μου θελει υποχρεωτικά ηλεκτρολογο, ηλεκτρολογικό σχεδιο εγκεκριμένο κλπ με το ανάλογο κόστος, οπότε εκει θα δείτε και τα καλώδια

Αυτα θα κατατεθούν στον δεδδηε για να πάρεις μετρητή

Αυτο που δεν ξερω στην δικη σου περίπτωση ειναι αν θες μηχανικό, πολεοδομία κλπ.

Γιατι αυτατα σχεδια πανε πρωτα στον δημο για τα τετραγωνι και μετα δεδδηε

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...