tommiegun Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 Καλημέρα σας και Χρόνια Πολλά! Πριν μιλήσω για το συγκεκριμένο με κάποιον λογιστή, θα ήθελα και την γνώμη του forum (αυτών που πιθανότατα γνωρίζουν κάτι παραπάνω) για το εξής: Η μητέρα μου έχει στη κατοχή της ένα μικρό διαμέρισμα, το οποίο ενοικιάζει. Για λόγους πρακτικούς, έχει συμφωνήσει με τον μισθωτή (και με μένα προφανώς) το ενοίκιο να κατατίθεται σε δικό μου τραπεζικό λογαριασμό, προκειμένου να πληρώνω κάθε μήνα μέσω web banking διάφορες οφειλές της (ΔΕΗ, εφορία, σταθερό τηλ κτλ) και ό,τι μένει, το κάνω ανάληψη και της δίνω τα αντίστοιχα μετρητά. Φορολογικά είναι τυπική καθώς το δηλώνει στην εφορία με το αντίστοιχο μίσθωμα κάθε χρόνο. Η ερώτηση είναι η εξής: στο ενδεχόμενο ενός φορολογικού ελέγχου σε μένα, εκτός του μηνιαίου μισθού μου που φαίνεται ξεκάθαρα, υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθώ φορολογικά με πρόστιμο λόγω αυτών των "άγνωστων" μηνιαίων καταθέσεων στο τραπεζικό μου λογαριασμό (300€ / μήνα)? Δε το έχω ψάξει πιο αναλυτικά, ούτε έχει προκύψει κάποιο ζήτημα αλλά μέχρι σήμερα, οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι γνωστοί μου ισχυρίζονται πως εφόσον το εισόδημα είναι δηλωμένο από τη μητέρα μου και έχει φορολογηθεί δεν υπάρχει θέμα. Άλλοι πιστεύουν πως οι καταθέσεις στον τραπεζικό μου συνιστούν "αύξηση περιουσίας" (κάπως έτσι μου το είπαν). Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας
duende Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 κοιτα, απο τη μια, η μανα σου δηλωνει ενα εισοδημα το οποιο δε φαινεται να εισπραττει στο λογαριασμο της απο την αλλη εσενα σου μπαινει ενα εισοδημα στο λογαριασμο, το οποιο δε δηλωνεις νομιζω ομως αν τη βαλεις συνδικαιουχο στο λογαριασμο σου θα εισαι οκ 4
Γιαούρτι Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 Αυτό που ισχύει είναι ότι κανείς δε ξέρει να σου απαντήσει. Ο,τι λέει ο καθένας είναι αυτά που πιστεύει προσωπικά χωρίς να μπορεί να τα βασίζει κάπου. Όπως κάποιος που μπορεί να πιστεύει στους εξωγήινους απλά επειδή έτσι.... Προσωπική εκτίμηση λοιπόν (αν σε ενδιαφέρει) είναι ότι το ποσό είναι πολύ μικρό για να ασχοληθεί κάποιος, αν δεν υπάρχει και κάτι άλλο που να τραβήξει υποψίες ώστε μαζί με το άλλο να έρθει και αυτό και να δέσει το γλυκό. Ενημερωτικά να πω πως κάτι παρόμοιο γίνεται και με εμένα και στην ουσία φαίνεται ότι ξοδεύω περισσότερα απ' όσα δηλώνω γιατί πολύ απλά διαχειρίζομαι και χρήματα άλλων. Δε μιλάμε για χιλιάρικα για να αγχώνομαι. Αν ήταν έτσι άλλαζε το θέμα. Τώρα κάνε ότι νομίζεις. Άλλοι θα πουν ότι δε τρέχει κάτι κι άλλοι έχουν ανοίξει θέμα διότι πανικοβάλλονται που κάποιος τους έκανε κατάθεση 100€ 2
gthe Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Ένα μικρό ενοίκιο δεν το ψάχνει κανείς, και να το ψάξει σε έλεγχο θα εξηγήσεις τι συμβαίνει και δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα εφόσον όλα είναι νόμιμα δηλωμένα και φορολογημένα. Μια τυπική προσκομίση μιας κίνησης αν σου ζητηθεί στον έφορο θα τους πείσει πολύ εύκολα (αν και δεν πρόκειται να χρειαστεί). Αυτό μας μάρανε στην Ελλάδα, μια κατάθεση 300-400 το μήνα σε σένα για να διευκολύνεις την μητέρα σου να δημιουργεί θέμα. Εδώ γίνονται σημεία και τέρατα φοροδιαφυγής. Με μικρά ποσά και νόμιμα φορολογημένα χρήματα κανείς δεν έμπλεξε. Επεξ/σία 24 Δεκεμβρίου 2019 από gthe
Narayan Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 3 ώρες πριν, duende είπε κοιτα, απο τη μια, η μανα σου δηλωνει ενα εισοδημα το οποιο δε φαινεται να εισπραττει στο λογαριασμο της απο την αλλη εσενα σου μπαινει ενα εισοδημα στο λογαριασμο, το οποιο δε δηλωνεις νομιζω ομως αν τη βαλεις συνδικαιουχο στο λογαριασμο σου θα εισαι οκ +1
SB_1957 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 6 ώρες πριν, tommiegun είπε Καλημέρα σας και Χρόνια Πολλά! Πριν μιλήσω για το συγκεκριμένο με κάποιον λογιστή, θα ήθελα και την γνώμη του forum (αυτών που πιθανότατα γνωρίζουν κάτι παραπάνω) για το εξής: Η μητέρα μου έχει στη κατοχή της ένα μικρό διαμέρισμα, το οποίο ενοικιάζει. Για λόγους πρακτικούς, έχει συμφωνήσει με τον μισθωτή (και με μένα προφανώς) το ενοίκιο να κατατίθεται σε δικό μου τραπεζικό λογαριασμό, προκειμένου να πληρώνω κάθε μήνα μέσω web banking διάφορες οφειλές της (ΔΕΗ, εφορία, σταθερό τηλ κτλ) και ό,τι μένει, το κάνω ανάληψη και της δίνω τα αντίστοιχα μετρητά. Φορολογικά είναι τυπική καθώς το δηλώνει στην εφορία με το αντίστοιχο μίσθωμα κάθε χρόνο. Η ερώτηση είναι η εξής: στο ενδεχόμενο ενός φορολογικού ελέγχου σε μένα, εκτός του μηνιαίου μισθού μου που φαίνεται ξεκάθαρα, υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθώ φορολογικά με πρόστιμο λόγω αυτών των "άγνωστων" μηνιαίων καταθέσεων στο τραπεζικό μου λογαριασμό (300€ / μήνα)? Δε το έχω ψάξει πιο αναλυτικά, ούτε έχει προκύψει κάποιο ζήτημα αλλά μέχρι σήμερα, οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι γνωστοί μου ισχυρίζονται πως εφόσον το εισόδημα είναι δηλωμένο από τη μητέρα μου και έχει φορολογηθεί δεν υπάρχει θέμα. Άλλοι πιστεύουν πως οι καταθέσεις στον τραπεζικό μου συνιστούν "αύξηση περιουσίας" (κάπως έτσι μου το είπαν). Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας Όπως σου είπαν και άλλοι δεν υπάρχει πρόβλημα με ποσά κάτω των 500 και επειδή όπως λες αυτό γίνεται για να εξυπηρετήσεις την μητέρα σου, σε οποιοδήποτε έλεγχο θα γίνει δεκτή η εξήγησή σου. Αλλά μπορείς για να είστε τυπικά σωστοί, εκτός από το να αποκτήσετε κοινό λογαριασμό, που ίσως πάλι δεν σας καλύπτει απόλυτα από τυπική άποψη, να αποκτήσει ebanking η μητέρα σου και να διαχειρίζεσαι τις πληρωμές της εσύ. Εκτός αν υπάρχει πρόβλημα μετακίνησης της μητέρας σου στην τράπεζα για τη διαδικασία του ebanking.
ardi21 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Kατι παρομοιο ειχα εγω με τον πατερα μου. Ειμαι δικαιουχος στον λογαριασμο που του μπαινει η συνταξη και τον ειχα προσθεσει στο e-banking μου. Oμως ολα τα εξοδα που πληρωνα γι'αυτον (λογαριασμοι κτλ) φαινοταν στο δικο μου ΑΦΜ λογω κωδικων. Οποτε του εκανα e-banking δικο του και το διαχειριζομαι εγω. Επεξ/σία 24 Δεκεμβρίου 2019 από ardi21
akisdom Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2019 300 τον μήνα σημαίνει 3600 τον χρόνο που για άλλους είναι ετήσιο εισόδημα. Πέρα από αυτό τώρα , το ενοίκιο κατα έναν παράξενο τροπο είναι το μόνο έσοδο που δεν είσαι υποχρεωμένος να το κανείς κατάθεση , μην με ρωτήσετε γιατί δεν ξέρω αλλά έτσι είναι. Εσύ τώρα φαινομενικά για το κράτος που πλέον κάνει διασταυρώσεις για τα πάντα φαίνεται ότι ξοδεύεις περρισοτερα από όσα βγάζεις.Καποια στιγμή θα το βρεις μπροστά σου. Είχα ακριβώς το ίδιο θέμα με ένα ενοίκιο από σπίτι που νοίκιαζε η γιαγιά μου και το ενοίκιο έμπαινε σε εμένα γιατί στην διαθήκη είναι δικό μου. Έκανα ένα e-banking στην γιαγια στην εθνικη που δεν επρεπε να παει εκει για να το κανει και ετσι ησυχασα
simplemaths Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2019 Είμαι σε παρόμοια κατάσταση και κάτι διάβασα πιο πάνω για ποσά άνω του 500ρικου και προβληματίστηκα, πήρα "δάνειο" πριν 2 μήνες απο τον πατέρα μου 4000 με συμφωνία να του επθιστρέφω 1000 κάθε δύο μήνες, τέλος του μήνα θα στείλω την πρώτη δόση, αυτά τα λεφτά ήταν μαύρα και μου τα έδωσε μετρητά ενώ εγώ σκεφτόμουν να του τα βάλω στην τράπεζα. Ακούγεται οκ όλο αυτο ή παίζει να υπάρξει θέμα;
Ukforthemoment Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2019 3 λεπτά πριν, simplemaths είπε Είμαι σε παρόμοια κατάσταση και κάτι διάβασα πιο πάνω για ποσά άνω του 500ρικου και προβληματίστηκα, πήρα "δάνειο" πριν 2 μήνες απο τον πατέρα μου 4000 με συμφωνία να του επθιστρέφω 1000 κάθε δύο μήνες, τέλος του μήνα θα στείλω την πρώτη δόση, αυτά τα λεφτά ήταν μαύρα και μου τα έδωσε μετρητά ενώ εγώ σκεφτόμουν να του τα βάλω στην τράπεζα. Ακούγεται οκ όλο αυτο ή παίζει να υπάρξει θέμα; Γιατί όχι στο χέρι όπως τα πήρες;
simplemaths Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2019 Μόλις τώρα, Ukforthemoment είπε Γιατί όχι στο χέρι όπως τα πήρες; Γιατί βαριέμαι να πηγαίνω τράπεζα να τα βγάζω και να τρέχω να τον βρω να του τα δώσω, αν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί θέμα αλλιώς τότε προφανώς και θα το κάνω
QuantumWanderer Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2019 Σε περίπτωση όποιας δικαστικής διαμάχης μεταξύ ενοικιαστή-ιδιοκτήτη, είναι ακάλυπτος αυτός που δεν μπορεί να αποδείξει την κατάθεση των χρημάτων αποκλειστικά στον ιδιοκτήτη. Λύστε το άμεσα.
Βασίλης_29 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2019 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Επειδή και εγώ είμαι στην ίδια περίπτωση με ακίνητο της μητέρας, φτιάξαμε έναν λογαριασμό με συνδικαιουχους εμάς και ξεμπερδεψαμε. ΝΑΙ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σας καλέσουν για έλεγχο, επιβεβαίωμενο και από τον λογιστή μας που μου είπε ότι κοιτάνε από την ΑΑΔΕ αν τα νοίκια που αναγράφονται στα μισθωτηρια ταυτίζονται ανά μήνα με αυτά που καταθέτει ο ενοικιαστης και αυτά που εισέρχονται στον λογαριασμό του ιδιοκτήτη, δηλαδή ελέγχουν και περιπτώσεις που μπορεί να υπογραψατε για χαμηλότερο πόσο και τα άλλα μαύρα στο χέρι. Όλα ελέω airbnb. Στην δική σας περίπτωση λοιπόν θα φαίνεται σαν να εισπράττεις μη δηλουμενα εισοδήματα ενώ η μητέρα σου ότι δηλώνει χρηματικά πόσα που δεν επιβεβαιωνονται από κάποια εισροή στον λογαριασμό της. Η μεγαλύτερη πιθανότητα για έλεγχο είναι να κληθείς εσύ. Στον έλεγχο απλά θα σας καλέσουν και θα δώσετε εξηγήσεις, το πρόστιμο ακολουθεί αν δεν υπαρξουν αποδεικτικά στοιχεία για ότι επικαλεστείτε. Επεξ/σία 27 Δεκεμβρίου 2019 από Βασίλης_29
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα