Προς το περιεχόμενο

FRITZ!Repeater 1200 and FRITZ!Repeater 600 review and testing..


poulinos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

review.jpg

Στο τελευταίο Review δοκιμάσαμε το FRITZ!Repeater 3000 που είναι το πιο δυνατό μοντέλο από την καινούρια σειρά των Repeaters της AVM. Η AVM εκτός από το συγκεκριμένο έχει ακόμα τρία μοντέλα στο οπλοστάσιο της, με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες όλων των χρηστών. Το καθένα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά όπως και διαφορετική τιμή. Με αυτό τον τρόπο ο χρήστης δεν χρειάζεται να αγοράσει το πιο ακριβό και ταυτόχρονα το πιο δυνατό, αλλά μπορεί να διαλέξει αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες και στα χρήματα που θέλει να διαθέσει.

Για όποιον δεν γνωρίζει να αναφέρουμε ότι τα Repeaters είναι συσκευές που αναμεταδίδουν το WiFi, ώστε να έχουμε Internet και δίκτυο και στα πιο απομακρυσμένα σημεία πχ του σπιτιού μας. Πόσοι από εμάς δεν έχουμε βρεθεί βρεθεί στην κατάσταση να μην έχουμε WiFi σήμα σε ένα συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού ή να έχουμε μία συσκευή όπως έναν αποκωδικοποιητή ή μια Smart Tv στην οποία θέλουμε να παρέχουμε Internet με ασύρματη ή ενσύρματη(Ethernet) σύνδεση και βρίσκεται μακρυά από το Vdsl2/Adsl2+ Modem Router μας. Επιπρόσθετα αν δεν έχουμε καλό WiFi τότε παρατηρούμε αποσυνδέσεις ή χαμηλές ταχύτητες που μας δημιουργούν προβλήματα όπως αργά downloads, lag spikes κτλ.

Σε αυτό το Review θα αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες που μας προσφέρουν τα FRITZ!Repeater 1200 και FRITZ!Repeater 600. Ακόμα δεν έχει έρθει στα χέρια μας το FRITZ!Repeater 2400 που είναι το δεύτερο κατά σειρά πιο δυνατό Repeater της σειράς μετά το FRITZ!Repeater 3000.

Οι ρυθμίσεις και η παραμετροποίηση δεν αλλάζουν σε κάτι συγκριτικά με τα υπόλοιπα FRITZ!Repeaters λόγω του ενιαίου FRITZ!OS 7 που είναι εγκατεστημένο στις συσκευές. Οπότε οποιοδήποτε μοντέλο και να έχει ήδη στην κατοχή του ο χρήστης από αυτήν την σειρά αλλά και την προηγούμενη, το Web Interface είναι ακριβώς το ίδιο. Υπάρχει η ίδια ευκολία ρυθμίσεων (Mesh, WPS) για τον αρχάριο χρήστη που μπορεί να μην κατέχει πολλές γνώσεις. Οι δυνατότητες που διαθέτουν είναι πάρα πολλές όπως θα δούμε. Το μόνο που θα χρειαστεί για την εγκατάσταση τους είναι μια μια παροχή ρεύματος και το πάτημα του WPS. Μέσα σε δευτερόλεπτα είναι έτοιμα για χρήση. Ειδικότερα στην περίπτωση που έχουμε FRITZ!Box τότε μέσα από το Web Interface του βλέπουμε και σε απεικόνιση την συσκευή που έχουμε συνδέσει.

Να υπενθυμίσουμε ότι η AVM διαθέτει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων όπως Vdsl/Adsl Routers, Gpon Routers, Powerlines, WiFi Sticks, DECT Phones(FON), Repeaters όπως και συσκευές για Radiator Control, Power Outlets. Ιδρύθηκε το 1986, έχει έδρα το Βερολίνο και απασχολεί 660 υπαλλήλους. Τo τμήμα υποστήριξης όπως και το τμήμα κατασκευής  βρίσκονται στη Γερμανία, ενώ τα προϊόντα της εταιρείας συνοδεύονται από 5 χρόνια εγγύησης.

Τα χρώματα τους και γενικότερα η εξωτερική τους εμφάνιση τα κάνουν αρκετά κομψά για να μην χαλάνε την αισθητική του χώρου που θα τα τοποθετήσουμε. Ταυτόχρονα το μέγεθος και των δύο είναι αρκετά μικρό. Το τροφοδοτικό τους είναι ενσωματωμένο στην συσκευή οπότε δεν έχουμε επιπλέον καλώδια ρεύματος και δεν χρειάζεται να τα στερεώσουμε/ακουμπήσουμε κάπου, αφού τα συνδέουμε απευθείας στην πρίζα ρεύματος.

Unboxing

unboxing.jpg

Ας δούμε τι κρύβεται μέσα στα κουτιά:

Η πρώτη μας έκπληξη ήταν το μέγεθος τους. Το FRITZ!Repeater 600 είναι πραγματικά μικρό, αφού οι διαστάσεις του είναι 63 x 63 x 30mm. To FRITZ!Repeater 1200 είναι λίγο μεγαλύτερο, στα 80 x 80 x 37mm.

Στην μπροστινή πλευρά αναφέρετε ότι είναι το μοντέλο FRITZ!Repeater 1200 και 600 αντίστοιχα που υποστηρίζουν Mesh WiFi και καλύπτονται από 5 χρόνια εγγύηση, όπως άλλωστε όλα τα προϊόντα της AVM. Στην δεξιά πλευρά αναγράφεται με κίτρινο χρώμα η ταχύτητα WiFi που υποστηρίζει όπως και τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά. Στην αριστερή πλευρά αναφέρονται τα χαρακτηριστικά του και τι δυνατότητες έχει σε διάφορες γλώσσες (τα ελληνικά δυστυχώς δεν υπάρχουν).

Ανοίγοντας τη συσκευασία θα βρούμε:

Για το FRITZ!Repeater 1200: ένα FRITZ!Repeater 1200, ένα Ethernet Cable Slim, ένα εγχειρίδιο χρήσης και ένα Schuko adapter που σταθεροποιεί το Repeater όταν το συνδέσουμε σε Schuko πρίζα. Στις οδηγίες χρήσης δεν περιλαμβάνεται η ελληνική γλώσσα και στη τελευταία σελίδα υπάρχει sticker με το SSID και το Wlan Network key.

Για το FRITZ!Repeater 600: ένα FRITZ!Repeater 600, ένα εγχειρίδιο χρήσης και ένα Schuko adapter που σταθεροποιεί το Repeater όταν το συνδέσουμε σε Schuko πρίζα. Στις οδηγίες χρήσης δεν περιλαμβάνεται η ελληνική γλώσσα και στη τελευταία σελίδα υπάρχει sticker με το SSID και το Wlan Network key.

Ομολογώ ότι πρώτη φορά βρίσκουμε τέτοιο adapter στην συσκευασία και χρειάστηκε να δούμε στο manual τι ακριβώς είναι.

Mesh Networking

mesh-networking-2.jpg

To Mesh Networking το οποίο υποστηρίζεται από την έκδοση FRITZ!Os 7 και μετά έχει να μας προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα για να κάνουμε την ζωή μας πιο εύκολη. Μερικά από αυτά είναι:

  • Μέσα από το FRITZ!Box μπορούμε να δούμε την τοπολογία του δικτύου μας. Όλες οι FRITZ συσκευές εμφανίζονται σε ένα ενιαίο σχέδιο. Με μία ματιά βλέπουμε που και πως έχει συνδεθεί η συσκευή μας, ποια συσκευή είναι και την Ip που έχει πάρει.
  • Αν υπάρχει αναβάθμιση για μία FRITZ συσκευή θα εμφανιστεί το κουμπί για να την κάνουμε Update. Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε για Firmware, δεν χρειάζεται να πάμε στο Web Interface της κάθε συσκευής για να γίνει το Update. Απλά πατάμε το Update και όλα τα υπόλοιπα γίνονται αυτόματα.
  • Με την χρήση του Mesh και του WPS όλες οι ρυθμίσεις που έχουμε πραγματοποιήσει στο FRITZ!Box θα περαστούν αυτόματα και στις υπόλοιπες FRITZ! συσκευές πχ το Guest Network κτλ. Ταυτόχρονα θα υπάρχει ένα SSID. Όλο το δίκτυο και όλες οι συσκευές θα αποτελούν μέρος αυτού του δικτύου. Δεν χρειάζεται να αλλάζουμε δίκτυο κάθε φορά που μετακινούμαστε στο χώρο. Το Smart Roaming θα μας συνδέσει αυτόματα στο ασύρματο δίκτυο που έχει το καλύτερο σήμα.
  • Υποστηρίζονται οι τεχνολογίες Smart Steering και CrossBand Repeating. Όλα εύκολα και απλά. 
  • Το Mesh δίκτυο μπορεί να αποτελείται από ένα FRITZ!Box και ένα FRITZ!Repeater για ένα μικρό χώρο μέχρι πολλά FRITZ!Repeaters, FRITZ!Powerlines για ένα πολύ μεγαλύτερο χώρο. 
  • Άτομα κάθε ηλικίας που δεν έχουν πολλές γνώσεις μπορούν εύκολα και απλά να δημιουργήσουν το δικό τους δίκτυο στο σπίτι χωρίς να χρειαστεί να κάνουν πολύπλοκες ρυθμίσεις ή να ζητήσουν βοήθεια από έναν εξειδικευμένο τεχνικό.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

specs.jpg

FRITZ!Repeater 1200

  • Two wireless radio units: 866 Mbit/s (5 GHz) + 400 Mbit/s (2.4 GHz).
  • Διαθέτει 1 Gigabit Port.
  • Υποστήριξη WPA, WPA2 όπως και Open Network. Δεν υπάρχει επιλογή για WEP.
  • Εύκολο Setup με την χρήση του WPS.
  • Δύο διαφορετικά Modes. Access Point και Repeater.
  • Υποστήριξη Mesh WiFi.
  • LED για την διάγνωση προβλήματων και της κατάστασης που βρίσκεται.
  • Υποστήριξη IPv6.
  • Μέγιστη κατανάλωση 6,2 Watt/ Τυπική κατανάλωση 3,8 Watt.
  • Διαστάσεις 80 x 80 x 37 mm.
  • Βάρος 160 gr.

Επιπλέον χαρακτηριστικά:

  • Αναβαθμίσεις που προσθέτουν νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες.
  • FRITZ!App Wlan.
  • Guest Network.
  • Maximum Transmitter Power. Αν δεν θέλουμε το WiFi να εκπέμπει στο 100% μπορούμε να ελαττώσουμε το ποσοστό εκπομπής. Βήματα 100%, 50%, 25%, 12%, 6%.
  • Συμβατό με όλα τα Standard Routers.(802.11a,b,g,n,ac).
  • Mesh WiFi Steering.
  • Crossband Repeating.

FRITZ!Repeater 600

  • Wireless radio unit: 802.11n 600 Mbit/s (2.4 GHz 4x4).
  • Υποστήριξη WPA, WPA2 όπως και Open Network. Δεν υπάρχει επιλογή για WEP.
  • Εύκολο Setup με την χρήση του WPS.
  • Υποστήριξη Mesh WiFi.
  • LED για την διάγνωση προβλήματων και της κατάστασης που βρίσκεται.
  • Υποστήριξη IPv6.
  • Μέγιστη κατανάλωση 5 Watt/ Τυπική κατανάλωση 2 Watt.
  • Διαστάσεις 63 x 63 x 30 mm.
  • Βάρος 88 gr.

Επιπλέον χαρακτηριστικά:

  • Αναβαθμίσεις που προσθέτουν νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες.
  • FRITZ!App Wlan.
  • Guest Network.
  • Maximum Transmitter Power. Αν δεν θέλουμε το WiFi να εκπέμπει στο 100% μπορούμε να ελαττώσουμε το ποσοστό εκπομπής. Βήματα 100%, 50%, 25%, 12%, 6%.
  • Συμβατό με όλα τα Standard Routers.(802.11a,b,g,n,ac)

H AVM ακόμα και όταν βγάλει ένα νεότερο προϊόν συνεχίζει να αναβαθμίζει και τα παλαιότερα μοντέλα. Έτσι ξέρουμε ότι τα χρήματα που θα διαθέσουμε για την αγορά του εξοπλισμού δεν θα πάνε χαμένα επειδή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα βγει νεότερο μοντέλο. Επίσης κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι αντίθετα με άλλες εταιρείες δεν υπάρχουν Version 1 , Version 2, Version 3. Το τονίζουμε διότι πολλές εταιρείες βγάζουν το ίδιο προϊόν σε νέο Version με αποτέλεσμα να σταματάει η υποστήριξη μετά από λίγο καιρό στο παλιό Version. Και επειδή το Hardware είναι διαφορετικό έχουν και άλλα Firmware. Τέλος, υπάρχει δωρεάν υποστήριξη από την AVM μέσω E-mail όπως και πρόσβαση στο Lab με τα Beta Firmware αν επιθυμεί ο χρήστης να δοκιμάσει τα πιο νεα features πριν βγουν official στο κοινό.

Δυνατότητες

Ας δούμε ποιος ο λόγος αγοράς μιας τέτοιας συσκευής και σε ποιες καταστάσεις μπορεί να μας εξυπηρετήσει το κάθε μοντέλο.

Λειτουργία Access Point:Μόνο για το FRITZ!Repeater 1200. Μπορούμε να συνδέσουμε το FRITZ!Repeater 1200 με καλώδιο Ethernet με το ADSL2+/VDSL2 Modem Router που έχουμε ή με ένα switch, ώστε να έχουμε Internet και δίκτυο στο χώρο που δεν υπάρχει καλό σήμα. Απώλειες δεν υπάρχουν εφόσον είναι σε λειτουργία Access Point και έτσι εκμεταλλευόμαστε τα 2,4Ghz και 5Ghz Wireless στα μέγιστα τους.

Λειτουργία Repeater: FRITZ!Repeater 1200//FRITZ!Repeater 600. Σε αυτό το Mode τα FRITZ!Repeater 1200 και 600 λαμβάνουν το σήμα ασύρματα από οποιαδήποτε άλλη συσκευή που εκπέμπει στα 2,4Ghz ή στα 5Ghz(FRITZ!Repeater 1200) και αναμεταδίδουν το σήμα. Για το FRITZ!Repeater 1200 που είναι Dual Radio Repeater το Link με το Router μας γίνεται ταυτόχρονα στα 2,4 Ghz και στα 5 Ghz από προεπιλογή, εκτός να διαλέξουμε εμείς κάτι διαφορετικό. Αυτό μας βοηθάει να πετύχουμε μεγαλύτερες ταχύτητες αφού μειώνουμε το φόρτο σε περίπτωση που έχουμε συνδέσει πολλές ασύρματες συσκευές σε ένα Band. Επιπρόσθετα διαθέτει ένα Gigabit Ethernet Port στο οποίο μπορούμε να συνδέσουμε μία συσκευή πχ αποκωδικοποιητή που μπορεί να μην διαθέτει WiFi. Αν θέλουμε να συνδέσουμε παραπάνω ενσύρματες συσκευές, τότε θα χρειαστεί και η χρήση ενός Switch.

Το ενδεικτικό Led στην πρόσοψη, μας δείχνει πόσο καλό σήμα λαμβάνει από την άλλη ασύρματη συσκευή (Θα γίνει πορτοκαλί από πράσινο στην περίπτωση χαμηλού σήματος). Χωρίς την χρήση προγράμματος ή υπολογιστή μπορούμε να το τοποθετήσουμε στο σωστό σημείο. Για ακόμα καλύτερη τοποθέτηση του FRITZ!Repeater και για δοκιμές υπάρχει το FRITZ!App Wlan.

Fritz!App Wlan / Web Interface

Η παραμετροποίηση των FRITZ!Repeater 1200 και 600 μπορεί να γίνει με την χρήση του WPS ώστε να "κληρονομήσει" αυτόματα όλες τις ρυθμίσεις από το FRITZ!Box ή/και από το Web Interface που βλέπουμε παρακάτω σε περίπτωση που δεν διαθέτουμε FRITZ!Box. Στο Web Interface πέρα από την αρχική παραμετροποίηση μπορούμε μετέπειτα να δούμε και να αλλάξουμε οποιαδήποτε ρύθμιση επιθυμούμε. Επιπρόσθετα βλέπουμε διάφορες χρήσιμες πληροφορίες. 

web interface.jpg

  • Στο Overview υπάρχουν γενικές πληροφορίες για το Firmware που έχει το FRITZ!Repeater όπως και για την διασύνδεση με το FRITZ!Box.
  • Στο Access to Home Network μπορούμε να αλλάξουμε τα Adopt Settings δηλαδή αν θα παίρνει αυτόματα τις ρυθμίσεις του FRITZ!Box που έχουμε, όπως και να αλλάξουμε την λειτουργία από Repeater σε Access Point και αντίστροφα για το FRITZ!Repeater 1200.
  • Στο Network ρυθμίζουμε το FRITZ!Repeater αν θα λάβει IP με αυτόματη λήψη(Dhcp) ή αν θα την παρέχουμε εμείς.
  • Στο Wireless μπορούμε να δώσουμε διαφορετικό SSID και Passkey στο δίκτυο μας, να αλλάξουμε ασύρματο κανάλι, να προγραμματίσουμε ποιες ώρες θα είναι ενεργοποιημένο το WiFi όπως και ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του Guest Network.
  • Στο System έχουμε το Event Log, το Energy Monitor για την κατανάλωση του FRITZ!Repeater,  Push Service για Notifications, ρύθμιση on/off του LED, Backup/Restore των ρυθμίσεων, Firmware Update, ορισμό γλώσσας και κωδικού του Web Interface.
  • Στο Wizards υπάρχουν αυτοματοποιημένες διαδικασίες ώστε να γίνει η αρχική ενεργοποίηση και όχι μόνο.
  • Αν οι ρυθμίσεις έχουν γίνει Adopt από το FRITZ!Box τότε οι περισσότερες επιλογές δεν είναι διαθέσιμες.

To FRITZ!App Wlan είναι ένα Application για Smartphones το οποίο μας προσφέρει αρκετές δυνατότητες για το ασύρματο δίκτυο. Μπορούμε να δούμε σε ποια συσκευή FRITZ! είμαστε συνδεδεμένοι και ας έχει όλο το δίκτυο το ίδιο SSID. Θα μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε αν το FRITZ!Repeater είναι στην κατάλληλη θέση για να πετύχουμε την μέγιστη ταχύτητα ή αν χρειάζεται να το μετακινήσουμε αλλού. Μας εμφανίζει ποιες συσκευές δεσμεύουν ποια κανάλια και επιπρόσθετα μας δίνεται η δυνατότητα να τρέξουμε μετρήσεις ταχύτητας στο WiFi. Με τις μετρήσεις αυτές θα γνωρίζουμε αν η συσκευή είναι στο σωστό σημείο σε σύγκριση με το FRITZ!Box ή το FRITZ!Repeater και ποια είναι η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να επιτευχθεί στα 2,4GHz και στα 5Ghz από εκείνο ακριβώς το σημείο.

app.jpg

Δοκιμές

Μετά το απαραίτητο Setup έφτασε η ώρα για τις δοκιμές. Πέρα από τις διάφορες λειτουργίες που δοκιμάσαμε επιτυχώς, όπως το Guest Network και το Time Schedule που "κληρονόμησε" τις ρυθμίσεις του αυτόματα λόγω του Mesh Networking, θέλαμε να δούμε πως τα καταφέρνει στο θέμα κάλυψης και ταχύτητας.

Έγιναν οι παρακάτω δοκιμές σε 3 διαφορετικές αποστάσεις των FRITZ!Repeater από το FRITZ!Box.

Μέτρηση της μέγιστης ταχύτητας με IPERF σε συνάρτηση με την ταχύτητα του Link μεταξύ των FRITZ!Repeater και του FRITZ!Box.

FRITZ!Repeater 1200

  • Δίπλα στο FRITZ!Box. 780Mbit/866Mbit Link 5Ghz - 144Mbit/144Mbit Link 2,4Ghz. IPERF 246Mbit 5Ghz - 140Mbit 2,4Ghz.
  • Σε διπλανό δωμάτιο. 526Mbit/650Mbit Link 5Ghz - 117Mbit/130Mbit Link 2,4Ghz. IPERF 224Mbit 5Ghz  - 135Mbit 2,4Ghz.
  • Στο πιο μακρινό δωμάτιο. 263Mbit/260Mbit Link 5Ghz - 115Mbit/68Mbit Link 2,4Ghz. IPERF 135Mbit 5Ghz - 130Mbit 2,4 Ghz. 

FRITZ!Repeater 600

  • Δίπλα στο FRITZ!Box. 216Mbit/216Mbit Link 2,4Ghz. IPERF 113Mbit 2,4Ghz.
  • Σε διπλανό δωμάτιο. 201Mbit/202Mbit Link 2,4Ghz. IPERF 102Mbit 2,4Ghz.
  • Στο πιο μακρινό δωμάτιο. 87Mbit/77Mbit Link 2,4Ghz. IPERF 28Mbit 2,4Ghz.

Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι το FRITZ!Repeater 1200 αν λόγω απόστασης ή εμποδίων δεν καταφέρει να κάνει Link στα 5Ghz αυτόματα δρομολογεί την κίνηση στα 2,4Ghz όπως και το ανάποδο. Αν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα τοτε θα δούμε ταυτόχρονο Link στα 2,4Ghz και στα 5Ghz που λειτουργεί επιπρόσθετα. Στο Web Interface του FRITZ!Repeater 1200 είδαμε να υπάρχει σε όλες τις περίπτωσεις ταυτόχρονο Link ενώ στο FRITZ!Repeater 600 το Link γίνεται μόνο στα 2,4Ghz αφού διαθέτει Singe Radio. Να τονίσουμε ότι το FRITZ!Repeater 600 έχει 802.11n στα 600Mbit αντίθετα με το FRITZ!Repeater 1200 που έχει στα 400Mbit. Το Iperf υπάρχει ήδη μέσα στο FRITZ! το κρυφό του μενού στην έκδοση Server οπότε τα τέστ έγιναν με την έκδοση Client μόνο, που κάναμε Download στο Smartphone.

Το 5Ghz Link ανάμεσα στο FRITZ!Box και στο FRITZ!Repeater 1200 ήταν το μέγιστο στα 866Mbit και αυτό επιτεύχθηκε όταν η απόσταση ήταν μικρή. Όσο μεγαλώνει η απόσταση μειώνεται αντίστοιχα και η ταχύτητα του Link όπως βλέπουμε.

Σειρά είχε να τοποθετήσουμε το FRITZ!Repeater κοντά στο FRITZ!Box και να δοκιμάσουμε τη δυνατότητα Measure WiFi που δίνει η AVM με το FRITZ!App Wlan ώστε να δούμε την μέγιστη ταχύτητα του WiFi με το Smartphone στους χώρους που αναφέραμε και παραπάνω.

FRITZ!Repeater 1200

  • Δίπλα στο FRITZ!Box. 5Ghz 564Mbit - 2,4Ghz 128Mbit.
  • Σε διπλανό δωμάτιο. 5Ghz 216Mbit  - 2,4Ghz 96Mbit.
  • Στο πιο μακρινό δωμάτιο. 5Ghz 38Mbit - 2,4Ghz 35Mbit

FRITZ!Repeater 600

  • Δίπλα στο FRITZ!Box. 96Mbit.
  • Σε διπλανό δωμάτιο. 70Mbit.
  • Στο πιο μακρινό δωμάτιο. 46Mbit.

Όλες οι δοκιμές έγιναν με Samsung Tab S6. Στα 5Ghz το μέγιστο που μπορεί να κλειδώσει είναι 866Mbit και στα 2,4Ghz είναι 144Mbit και ο χώρος ήταν ένα σπίτι 72 τ.μ με αρκετούς τοίχους ενδιάμεσα.

Θελήσαμε να χρησιμοποιήσουμε το FRITZ!Repeater ως Access Point αφού μπορεί ο χρήστης να έχει δομημένη καλωδίωση στο χώρο του ή να έχει την δυνατότητα να περάσει καλώδιο Ethernet. Τα συνδέσαμε με καλώδιο Ethernet μεταξύ τους και από το Web Interface ορίσαμε ότι θα λειτουργεί ως Access Point. Σε λιγότερο από ένα λεπτό ήταν έτοιμο για χρήση ως Access Point. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες από ότι σε λειτουργία Repeater αφού το Backhaul είναι με Ethernet αφήνοντας και τα δύο Bands ελεύθερα για χρήση από το Smartphone μας, το Laptop ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή έχουμε.

Στην επόμενη δοκιμή αφού συνδεθήκαμε στο WiFi του FRITZ!Box αρχίσαμε να περπατάμε προς το FRITZ!Repeater1200 και 600 αντίστοιχα, για να δούμε αν και πόσο γρήγορα θα γίνει η εναλλαγή στο πιο δυνατό σήμα. Πράγματι εκεί που το σήμα είχε μειωθεί, το Smart Roaming ανέλαβε να μας συνδέσει στο FRITZ!Repeater που είχε καλύτερο σήμα. Η αλλαγή γίνεται ταχύτατα, και ο χρήστης δεν θα την αντιληφθεί πάρα μόνο από το ότι θα έχει ξανά δυνατό σήμα. Επαναλάβαμε την δοκιμή την ώρα που είχαμε ανοιχτό συνέχεια το Measure WiFi του FRITZ!App Wlan και στο γράφημα φαίνεται μια στιγμιαία πτώση της ταχύτητας μέχρι να γίνει η εναλλαγή και ταυτόχρονα μας ενημερώνει οτι συνδεθήκαμε στο FRITZ!Repeater. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω των χαρακτηριστικών του Mesh Network.

Μπορούμε να πούμε ότι η κάλυψη τους είναι πολύ καλή και καλύψαμε όλο το χώρο μαζί με τα μπαλκόνια με το FRITZ!Repeater 1200 ή το FRITZ!Repeater 600 και το FRITZ!Box 5491 χωρίς προβλήματα.

Ακόμα μια δοκιμή που έγινε ήταν να δοκιμάσουμε να συνδέσουμε ασύρματα το FRITZ!Repeater 600 στο FRITZ!Repeater 1200 και αυτό με την σειρά του στο FRITZ!Box 5491 ώστε το ένα να είναι "πίσω" από το άλλο. Δοκιμάσαμε αυτό το σενάριο λαμβάνοντας υπόψιν ότι ένας χρήστης έχει ένα μεγάλο χώρο και για να τον καλύψει πρέπει υποχρεωτικά να κάνει την διάταξη που βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα. Λειτούργησε εύκολα και γρήγορα με την χρήση του WPS Button.

cascade.jpg

Όπως βλέπουμε το FRITZ!Repeater 1200 είναι συνδεδεμένο με το FRITZ!Box 5491 και στα δύο Bands και το FRITZ!Repeater 600 είναι συνδεδεμένο στα 2,4Ghz με το FRITZ!Repeater 1200. Η παραμετροποίηση του FRITZ!Repeater 600 γίνεται εύκολα με το WPS. Απλά αντί να πατήσουμε το WPS στο FRITZ!Box 5491 και στο FRITZ!Repeater 600 πατάμε το WPS στα FRITZ!Repeater 1200 και FRITZ!Repeater 600. Εξυπακούεται ότι και σε αυτή την περίπτωση όλες οι ρυθμίσεις που μπορεί να έχουμε κάνει στο FRITZ!Box θα μεταφερθούν κανονικά σε όλα τα FRITZ!Repeater. Η παραμετροποίηση μπορεί να γίνει και χωρίς την χρήση του WPS αν το επιθυμεί ο χρήστης ώστε να κάνει ένα πιο προχωρημένο και custom configuration. Αν συνδεθούμε στα Web Interface των FRITZ!Repeater 1200 και 600 θα δούμε τo FRITZ!Repeater 1200 να είναι συνδεδεμένο με το FRITZ!Box 5491 και το FRITZ!Repeater 600 με το FRITZ!Repeater 1200. Με αυτόν τον τρόπο ακόμα και μέσα από το κάθε FRITZ!Repeater μπορούμε να δούμε με ποια συσκευή έχει συνδεθεί. Βέβαια η πιο ωραία και αναλυτική απεικόνιση είναι μέσα από το FRITZ!Box.

Αν τώρα ένας χρήστης έχει το FRITZ!Box στην μέση του χώρου και θέλει να δώσει Internet και δίκτυο δεξιά και αριστερά του χώρου αυτού, τότε μπορεί να συνδέσει τα δύο FRITZ!Repeater κατευθείαν με το FRITZ!Box. Αυτή θεωρείται και η ιδανικότερη λύση ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Όσα περισσότερα Hops περνάμε για να βγούμε στο Internet τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες για μικρότερες ταχύτητες και καθυστερήσεις ειδικά άμα τα Repeaters δεν είναι Dual ή Triple Band και δεν υποστηρίζουν μεγάλες ταχύτητες.

Αν είχαμε ακόμα περισσότερα FRITZ!Repeaters θα μπορούσαμε να έχουμε δύο συνδεδεμένα με το FRITZ!Box και άλλα δύο για παράδειγμα συνδεδεμένα με τα FRITZ!Repeaters. Δεν υπάρχει περιορισμός στο τι μπορούμε να κάνουμε. Ότι συσκευή FRITZ και να βάλουμε στο δίκτυο μας είτε Repeater είτε Access Point είτε Powerline θα εμφανιστεί μέσα στο Mesh Networking. Και μπορούν να συνδεθούν όπως εμείς επιθυμούμε. Όπως θα μπορούσε το FRITZ!Repeater 1200 να είναι σε λειτουργία Access Point συνδεδεμένο με το FRITZ!BOX και το FRITZ!Repeater 600 να είναι σε λειτουργία Wireless Bridge με το FRITZ!Repeater 1200. Ατελείωτοι συνδυασμοί.

Αυτό που δοκιμάσαμε επίσης ήταν στην περίπτωση που το ένα FRITZ!Repeater ήταν συνδεδεμένο με το άλλο FRITZ!Repeater, να αποσυνδέσουμε από το ρεύμα το FRITZ!Repeater που συνδεόταν με το FRITZ!Box, κοινώς να διακόψουμε την συνέχεια του Mesh Network μας. Ένα από τα πλεονεκτήματα που δίνει το Mesh Networking είναι όταν ένα Node "πέσει" από το δίκτυο, να προσπαθήσει να βάλει άλλο Node στην θέση του (να γίνει εναλλακτικό Link μεταξύ των Nodes) ώστε να συνεχίζει να λειτουργεί. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δηλαδή, θα θέλαμε το FRITZ!Repeater 600 να σταματήσει να κάνει Link με το FRITZ!Repeater 1200 που "έπεσε" και να φτιάξει νέο Link με το FRITZ!Box. Για την δοκιμή το είχαμε εντός εμβέλειας του FRITZ!Box. Το FRITZ!Repeater 600 μας έδειξε με το LED ότι έχασε το Connection και παρέμεινε έτσι για 20 λεπτά μήπως επανέλθει το Link. Εφόσον δεν επανήλθε ενεργοποιήθηκε η λειτουργία Self Healing όπου και έκανε εναλλακτικό Link με το FRITZ!Box και το δίκτυο μας συνέχισε να λειτουργεί κανονικά.

Συμπεράσματα

Το FRITZ!Repeater 1200 είναι ένα απλό στην χρήση αλλά παράλληλα ένα δυνατό Dual Band Repeater. Θα καλύψει τις ανάγκες μας είτε χρησιμοποιηθεί ως Access Point είτε ως Repeater. Λόγω του Mesh Networking και του LED η παραμετροποίηση μπορεί να γίνει πολύ εύκολα χωρίς να μπερδέψει τον χρήστη. Υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες σε κάθε βήμα με επεξήγηση ενώ η τιμή του ξεκινάει στα 65 ευρώ με βάση το www.skroutz.gr. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί  για να επεκτείνει το WiFi δίκτυο μας ως Repeater ή ως Access Point. Στην περίπτωση του Access Point μπορεί αν χρειαστεί να αντικαταστήσει το υπάρχον WiFi που έχουμε πχ από το Vdsl/Adsl Modem Router, το οποίο ενδεχομένως να μην είναι Dual Band ή να μην έχει τις ταχύτητες που χρειαζόμαστε. Παρότι που ως Repeater μπορεί να συνεργαστεί με οποιαδήποτε WiFi συσκευή, προτείνεται η χρήση του με FRITZ!Box για να κερδίσουμε τα μέγιστα, για να γίνουν όλες οι ρυθμίσεις πιο εύκολα όπως και να εκμεταλλευτούμε το Mesh Networking.

Το FRITZ!Repeater 600 από την άλλη είναι η πιο απλή και φτηνή λύση για FRITZ!Repeater, για τον χρήστη που απλά θέλει να επεκτείνει το δίκτυο του και δεν έχει πολλές απαιτήσεις ή διαθέτει μια Adsl2+ σύνδεση. Η τιμή του σύμφωνα με το www.skroutz.gr ξεκινάει από τα 55 ευρώ. Δεν διαθέτει Ethernet Port οπότε οι συσκευές θα πρέπει να μπορούν να συνδεθούν με WiFi. Το μικρό του μέγεθος το καθιστά ιδανικό για τοποθέτηση απλά παντού όπως και γιατί όχι, να το πάρουμε μαζί μας στις διακοπές για να επεκτείνουμε το WiFi εκεί που θα βρισκόμαστε.

Αν ήταν να διαλέξουμε κάποιο από τα δύο θα προτιμούσαμε το FRITZ!Repeater 1200 λόγω του Dual Band, του Ethernet Port και της μικρής σχετικά διαφοράς τιμής συγκριτικά με το FRITZ!Repeater 600. Επειδή η τεχνολογία προχωράει και όλο και περισσότερος κόσμος έχει πρόσβαση σε Vdsl2 αλλά και σε Ftth, το FRITZ!Repeater 1200 είναι πιο FutureProof. Επίσης υπάρχουν ακόμα αρκετές δικτυακές συσκευές που δεν διαθέτουν WiFi ή το WiFi είναι Optional οπότε η ύπαρξη Ethernet Port είναι χρήσιμη.

comparison.jpg

Όπως βλέπουμε στην φωτογραφία παραπάνω είναι μια σύγκριση μεταξύ όλων των νέων μοντέλων FRITZ!Repeaters ώστε να μπορεί ο χρήστης να δεί τα χαρακτηριστικά και να κρίνει πιο μοντέλο κάνει για τις ανάγκες του. Το FRITZ!Repeater 3000 είναι η ναυαρχίδα για τον χρήστη που θέλει τα μέγιστα, αφού διαθέτει Triple Radio. Το FRITZ!Repeater 2400 διαθέτει Dual Radio αλλά παρόλα αυτά είναι ένα δυνατό μοντέλο ακόμα και για μεταφορές αρχείων στο δίκτυο μας. Για τον χρήστη που διαθέτει Vdsl2/Ftth 200Mbit είναι μια πολύ καλή λύση για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί το Bandwidth στο μέγιστο. Το συν του 2400 συγκριτικά με το 3000 είναι το compact μέγεθος του, αφού δεν διαθέτει ξεχωριστό τροφοδοτικό όπως το 3000. Το FRITZ!Repeater 1200 είναι ιδανικό ακόμα και για Vdsl2/Ftth 200Mbit απλά αν ο χρήστης μεταφέρει αρχεία ασύρματα θα έχει λίγο μικρότερες ταχύτητες. Και τελευταίο το FRITZ!Repeater 600 το οποίο θα το προτείναμε για τον χρήστη που διαθέτει Max Vdsl2 50Mbit εκτός αν δεν τον ενδιαφέρει να έχει την μέγιστη ταχύτητα της σύνδεσης του σε μια συσκευή. Η έλλειψη 5Ghz είναι ένας μεγάλος περιορισμός αφού τα 2,4Ghz δεν διαθέτουν μεγάλο Bandwidth και επιπλέον υπάρχουν πάρα πολλά δίκτυα στα 2,4Ghz που προκαλούν παρεμβολές. Η τελική απόφαση είναι δική σας. Εμείς είμαστε εδώ να λύσουμε τις απορίες σας.

FRITZ!Repeater 1200

Μας άρεσε:

  • Λειτουργία Access Point, Repeater.
  • Mesh Networking.
  • Compact Design.

editorschoice.png

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FRITZ!Repeater 600

Μας άρεσε:

  • Mesh Networking.
  • Compact Design.
  • Πέντε χρόνια εγγύηση.

Θα θέλαμε:

  • Ένα Fast Ethernet Port.

valuechoice.png

Στο παρακάτω LINK μπορείτε να βρείτε το Review για το FRITZ!Repeater 3000 που είναι ένα ακόμα μοντέλο της νέας σειράς των FRITZ!Repeaters.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 11 μήνες μετά...
  • 3 εβδομάδες αργότερα...
On 08/12/2020 at 20:10, Jason13 said:

Η Γερμανικη εκδοσηhttps://www.amazon.de/AVM-FRITZ-WLAN-Repeater-Funkeinheiten/dp/B07V3TKDV5 εχει καποια διαφορα;

δεν ξερω αν θα εχει μεσα αλλη γλωσσα. στα Modem router παιζουν με annex b λογω γερμανιας.στα Repeater κτλ δεν γνωριζω.

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

5 ώρες πριν, poulinos είπε

δεν ξερω αν θα εχει μεσα αλλη γλωσσα. στα Modem router παιζουν με annex b λογω γερμανιας.στα Repeater κτλ δεν γνωριζω.

Έχω γερμανική έκδοση repeater, παίζει ακριβώς το ίδιο και μπορείς πλέον να γυρίσεις τη γλώσσα σε αγγλικά

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

15 ώρες πριν, DimosthenisG είπε

Έχω γερμανική έκδοση repeater, παίζει ακριβώς το ίδιο και μπορείς πλέον να γυρίσεις τη γλώσσα σε αγγλικά

https://www.amazon.de/-/en/AVM-FRITZ-WLAN-Repeater-Funkeinheiten/dp/B07V3TKDV5/ref=cm_cr_arp_d_product_top?ie=UTF8

θα το αλλαξω στα αγγλικα και κανει ακριβως ιδια δουλεια και σε συνεργασια με international 7590 ;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

33 λεπτά πριν, Jason13 είπε

https://www.amazon.de/-/en/AVM-FRITZ-WLAN-Repeater-Funkeinheiten/dp/B07V3TKDV5/ref=cm_cr_arp_d_product_top?ie=UTF8

θα το αλλαξω στα αγγλικα και κανει ακριβως ιδια δουλεια και σε συνεργασια με international 7590 ;

ναι φιλε μου ακριβως το ιδιο πραγμα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

16 hours ago, DimosthenisG said:

Έχω γερμανική έκδοση repeater, παίζει ακριβώς το ίδιο και μπορείς πλέον να γυρίσεις τη γλώσσα σε αγγλικά

μια χαρα τοτε.

33 minutes ago, Jason13 said:

https://www.amazon.de/-/en/AVM-FRITZ-WLAN-Repeater-Funkeinheiten/dp/B07V3TKDV5/ref=cm_cr_arp_d_product_top?ie=UTF8

θα το αλλαξω στα αγγλικα και κανει ακριβως ιδια δουλεια και σε συνεργασια με international 7590 ;

δεν ξερω αν παιρνει αγγλικο firmware. στο Fritzbox καποτε σε αφηνε αλλα μετα....

κατα τα αλλα δεν νομιζω οτι θα εχεις θεμα.σε Wifi ειναι τα ιδια.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μόλις τώρα, poulinos είπε

μια χαρα τοτε.

δεν ξερω αν παιρνει αγγλικο firmware. στο Fritzbox καποτε σε αφηνε αλλα μετα....

κατα τα αλλα δεν νομιζω οτι θα εχεις θεμα.σε Wifi ειναι τα ιδια.

απο 7.21 και μετα εχει επιλογη για αγγλικη γλωσσα. Πριν δεν ειχε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 minute ago, DimosthenisG said:

απο 7.21 και μετα εχει επιλογη για αγγλικη γλωσσα. Πριν δεν ειχε.

γενικως δεν μπορω να καταλαβω σορρυ για την εκφραση αυτην την βλακεια με International και german edition>ελεος δηλαδη.στο Frtiz box ειναι θεμα annex αλλα στα repeater κτλ?λες και δεν ειναι ευρωπη αυτοι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 λεπτό πριν, poulinos είπε

γενικως δεν μπορω να καταλαβω σορρυ για την εκφραση αυτην την βλακεια με International και german edition>ελεος δηλαδη.στο Frtiz box ειναι θεμα annex αλλα στα repeater κτλ?λες και δεν ειναι ευρωπη αυτοι.

εχω την εντυπωση οτι αν ειναι ΡΟΥΤΕΡ τοτε εχει διαφορα το γερμανικο και μονο τοτε. Το repeater καμια διαφορα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 minutes ago, DimosthenisG said:

εχω την εντυπωση οτι αν ειναι ΡΟΥΤΕΡ τοτε εχει διαφορα το γερμανικο και μονο τοτε. Το repeater καμια διαφορα.

ναι στο 7590/7530 το γερμανικο ειναι annex b στο adsl αντι για annex a.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...