Προς το περιεχόμενο

Το 2019 ήταν το δεύτερο πιο ζεστό έτος στην ιστορία της Γης


trib

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το περσινό έτος πρόκειται για το δεύτερο πιο ζεστό έτος της Γης, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Κοπέρνικος. Με διαφορά μόλις 0.04 βαθμών Κελσίου από το 2016, το οποίο παραμένει το πιο «καυτό» έτος που έχουμε ζήσει ποτέ.

Σύμφωνα με αρκετές βάσεις δεδομένων της υπηρεσίας Κοπέρνικος, και όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής Κάρλο Μπουοντέμπο, το 2019 ήταν μία εξαιρετικά ζεστή χρονιά, με αρκετούς μήνες να έχουν καταρρίψει ρεκόρ πολλών ετών. Ταυτόχρονα η υπηρεσία επιβεβαιώνει πως τα τελευταία 5 χρόνια, ήταν τα πιο ζεστά χρόνια που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Η θερμοκρασία την τελευταία πενταετία ανέβηκε από 1,1 έως 1,2 βαθμό Κελσίου πάνω από τη θερμοκρασία της προβιομηχανικής εποχής. Δεν είναι όμως αυτό το μόνο ανησυχητικό, αφού η δεκαετία 2010-2019 ήταν η πιο ζεστή από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις. Ο Ζαν-Νοέλ, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF), αναφέρει πως οι ενδείξεις είναι ανησυχητικές.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα σε συνδυασμό με τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έχουν ανεβάσει τη θερμοκρασία του πλανήτη κατά 1 βαθμό Κελσίου, σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή. Και με αυτό το ρυθμό, εκτιμάται πως η θερμοκρασία θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 4 με 5 βαθμούς Κελσίου, έως το τέλος του αιώνα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, για να περιορισθεί η άνοδος της θερμοκρασίας πρέπει να μειώνονται κατά 7.6% οι εκπομπές διοξειδίου από σήμερα έως και το 2030, κάτι που φυσικά απαιτεί τεράστια προσπάθεια από την ανθρωπότητα, αναφορικά με τις πηγές ενέργειας, την ανακύκλωση αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Βέβαια, η υπηρεσία Κοπέρνικος ανακοίνωσε πως το διοξείδιο του άνθρακα τα τελευταία χρόνια αυξάνεται σταθερά, με το 2019 να μην αποτελεί εξαίρεση.

Έθνος


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 97
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Μακάρι να διαφυλαχθούν όλα αυτά τα άρθρα στο μέλλον για να τα διαβάζουν οι μελλοντικές γενιές εν μέσω παγετώνων και να γελάνε (;) ή να βρίζουνε. 

  • Like 10
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

8 minutes ago, trib said:

τεράστια προσπάθεια από την ανθρωπότητα

και μόλις το διαβάζεις... λες... "Τωωωωώρα, σωθήκαμε!"
 

Spoiler

Sarcasm

 

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο πλανητης δε θα παθει τιποτε, θα προσαρμοστει οπως κανει εκατομμυρια χρονια.

Αλλοιμονο απο εμας και τις επομενες γενιες ομως...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ίσως πεθάνουμε πρώτα από την μαλακία μας, κάνα πόλεμο, ή από κατανάλωση πλαστικού μέσω της τροφικής αλυσίδας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γράφουμε το κλίμα στα παλιά υποδήματα μας. Μια στιγμή που κάτι θα αλλάξει, ένα όριο που θα ξεπεραστεί και δεν ξέρουμε ή δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τι θα γίνει. Ο πλανήτης θα επιβιώσει αλλά εμείς?
Ήδη ο μαγνητικός πόλος τρέχει σαν τρελός ... Δεν ζούμε αρκετά, αυτό είναι το μόνο αισιόδοξο :)

  • Like 3
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

5 λεπτά πριν, vairass είπε

Τι είναι ο άνθρωπος.... 

Ένα τίποτα!! 

Και αν συνεχίσει έτσι η ανθρωπότητα, πολύ σύντομα θα είναι και κανονικά ένα τίποτα.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μόλις τώρα, Dinos_12345 είπε

Και αν συνεχίσει έτσι η ανθρωπότητα, πολύ σύντομα θα είναι και κανονικά ένα τίποτα.

Ε ναι γιαυτό το έθεσα μεταξύ σοβαρού κ αστείου... Δύσκολα τα πράγματα παιδιά. 

Τι θα αφήσουμε πίσω δεν ξέρω, οι προηγούμενοι άφησαν κ κάτι εμείς;;; 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θέλεις να δώσεις προσοχή στα οικολογικά ζητήματα μέχρι που εμπλέκονται κάτι αγνώστου ταυτότητος - προέλευσης ΜΚΟ που συλλέγουν εκατομμύρια με μπροστάρηδες αμφιλεγόμενα πρόσωπα και σε πιάνει μια αηδία.

Επί του θέματος, θεωρώ ότι όσοι ασχολούνται με το ζήτημα κάπου και κάπως χάνουν το προσανατολισμό τους με αποτέλεσμα να γίνονται προπαγανδιστές, ίσως και άθελα τους, ενός lifestyle που οι ίδιοι θεωρούν ιδανικό. Για παράδειγμα, σχετικά πρόσφατα παρακολούθησα  σεμινάριο της World Bank (για το συγκεκριμένο ζήτημα) και κάποια στιγμή ένιωσα πως είμαι θεατής σε συνέδριο οικολόγων πράσινων. Απ'την εξήγηση του φαινομένου , τις συνέπειες κτλ πήγε στο γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τη χρήση πλαστικού, να περιορίζουμε τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών κτλ. Τέλος πάντων.

Όπως και να έχει, η δική μου άποψη είναι ότι ναι μεν υφίσταται το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής αλλά όχι όπως παρουσιάζεται απ'τις ομάδες που ασχολούνται, κάποιες κυβερνήσεις ή μεμονωμένα πρόσωπα.

Είναι πιο κοντά σε αυτό που ανέφεραν αρχαίες Ελληνικές προσωπικότητες όπως οι Πλούταρχος κι Αριστοτέλης... περί φάσεων της Γης. Κοινώς την θεωρούν έναν ζωντανό οργανισμό που διαχρονικά αλλάζει και η κανονικότητα της εξαρτάται αποκλειστικά απ'την ίδια. Περνάει φάσης γηρατειων κι ανανέωσης, όχι όμως με τον αντίστοιχο ανθρώπινο τρόπο.

Είναι πολύ εγωιστικό και ματαιόδοξο να θεωρούμε πως το ΟΛΟ της Γης ταυτίζεται αποκλειστικά με τον άνθρωπο.

Έπειτα, γίνεται συνεχόμενα αναφορά για τις εκπομπές διοξειδίου άνθρακα από πχ εργοστάσια στην Κίνα αλλά.. απείρως μεγαλύτερες γίνονται πχ απ'τα φυσικά ηφαίστεια. Οπότε η συμβολή του ανθρώπου είναι μέρος του προβλήματος αλλά όχι στο βαθμό που παρουσιάζεται ή που μπορεί να αλλάξει τα πάντα.

Προφανώς καλό θα ήταν το είδος μας να είναι πιο προσεχτικό ως προς τη συμπεριφορά του στο περιβάλλον. Αυτό δε θέλει πολύ ανάλυση. Ο άνθρωπος μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του με λιγότερα υπολείμματα του αποτυπώματος του.

Θα κλείσω αυτό το μεγάλο ποστ με μία τελευταία πληροφορία, ίσως άχρηστη για πολλούς .Πρόσφατα ο γνωστός μας Snowden δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή πως οι υπηρεσίες των ΗΠΑ βάσει των πληροφοριών τους έχουν καταλήξει πως υπάρχει πρόβλημα και δεν είναι κάποια θεωρία συνωμοσίας.

  • Like 13
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πάλι γκρινιάζετε; Πόση οικονομία κάνατε στη θέρμανση το χειμώνα μέχρι στιγμής;

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...