Προς το περιεχόμενο

Η FIFA δοκιμάζει τεχνολογία ΑΙ για τα offside


trib

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου FIFA, δοκιμάζει αυτή την περίοδο μία τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης με την οποία ο διαιτητής σε συνεργασία με το VAR (Video Assistant Referee) να μπορεί να καταλογίζει ή να απορρίπτει ευκολότερα τα offside.

Σύμφωνα με αναφορά του Forbes, η FIFA δοκίμασε το σύστημα AI στο προηγούμενο παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων, Club World Cup, χωρίς όμως να δώσει πρόσβαση στους διαιτητές. Το σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον αυτή την περίοδο είναι το VAR, αλλά ορισμένες φορές η φάση είναι τόσο οριακή που ο διαιτητής βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αφού πρέπει να αποφασίσει σχετικά γρήγορα ώστε να συνεχιστεί το παιχνίδι.

Η νέα τεχνολογία θα χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη για να καθορίζει τη γραμμή του offside ακριβώς την ίδια στιγμή που δίνεται η πάσα ενώ παράλληλα θα παρακολουθεί και τα άκρα των παιχτών που έχουν συμμετοχή στη φάση. Το σύστημα εντοπισμού των άκρων θα παρακολουθεί έως και 20 διαφορετικά σημεία για να εξαλειφθούν οι αμφισβητούμενες φάσεις και κάνοντας φυσικά ευκολότερη τη ζωή των διαιτητών.

15776461078153.jpg.f559c6b135c879efeb0a9b5bf1ed7ba0.jpg

Η FIFA αν και έμεινε ευχαριστημένη από τις πρώτες δοκιμές, θέλει να δοκιμάσει το σύστημα και σε άλλους αγώνες με στόχο αυτό να είναι έτοιμο στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο διευθυντής τεχνολογίας ποδοσφαίρου και καινοτομίας της FIFA, Johannes Holzmüller, δήλωσε στο Forbes  πως συνεργάζονται με εταιρίες ούτως ώστε να εκπαιδεύσουν το AI να παίρνει όσο το δυνατόν γρηγορότερες, ακριβέστερες και αυτοματοποιημένες αποφάσεις.

Ένα από τα μειονεκτήματα του VAR είναι ότι χρειάζονται αρκετά λεπτά προτού ο διαιτητής πάρει απόφαση, ειδικά σε σφυρίγματα τα οποία δεν είναι ξεκάθαρα ούτε με τη βοήθεια του replay. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να «χαλάει» ο ρυθμός των ομάδων. Με το AI, ο διαιτητής θα μπορεί να αποφασίζει σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα.

The Next Web


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 44
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

23 λεπτά πριν, Nero55 είπε

τουλαχιστον αυτα δε θα μπορεις να τα λαδωσεις

Παλιοτερα και πιο παραδοσιακα λαδωναναε τον ανθρωπο. Τωρα θα "λαδωνουνε" τον κωδικα. Ειναι αστειο να μιλαμε για διαφανεια στην μητρα της ποδοσφαιρικης δαφθορας που ειναι η FIFA και η UEFA.

  • Like 2
  • Thanks 3
  • Sad 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Nομίζω το καλύτερο είναι αυτό... Εξάλλου οι βοηθοί πλέον είναι άχρηστοι καθώς εφησυχάζονται με την ύπαρξη του VAR και κάνουν και πάρα πολλά λάθη. Επίσης από όσο γνωρίζω έχουν εντολή να μην σηκώνουν σημαία και να περιμένουν να εξελιχθεί η φάση επειδή θα δουν μετά στο VAR αν ήταν ή όχι offside. Ποιος ο λόγος ύπαρξης τους λοιπόν;

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

45 minutes ago, trib said:

Το σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον αυτή την περίοδο είναι το VAR

Δεν ξέρω αν το εννοείς κυριολεκτικά* αλλά έχεις πολύ δίκιο.

*Η πραγματική σημασία του "κατά κόρον" είναι "υπερβολικά", όχι "συστηματικά".

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...