Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ποσό που διαθέτουμε: Γύρω στα 1300 ευρώ αλλά αν πραγματικά οι διαφοροποιήσεις στη σύνθεση αξίζουν και κάνουν τη διαφορά, μπορώ να το προσπαθήσω να φτάσω εώς και τα 1500.

Χρήση υπολογιστή: Πέρα από γενική χρήση (office/browsing κλπ.), πάνω απ΄όλα παραγωγή/ηχογράφηση/μείξη μουσικής. Από εκεί και πέρα θα ήταν καλά να μπορώ να παίξω και κανα παιχνιδάκι (περισσότερα στο τμήμα της κάρτας γραφικών), αλλά σε καμία περίπτωση αυτό να γίνει εις βάρος της μουσικής (δραματικό κόψιμο από σημαντικά parts για audio production για να βάλω σούπερ ή θορυβώδης κάρτα γραφικών δηλαδή). Τέλος, κάνω και video editing στο Premiere, καθαρά ερασιτεχνικά, όχι τίποτα υπερβολικό, απλά ας το έχουμε υπ’ όψιν γιατί μπορεί να δώσει τον ένα έξτρα πόντο σε έναν επεξεργαστή ή κάρτα γραφικών έναντι άλλων.

Ειδικά προγράμματα που θα χρησιμοποιήσουμε: Cubase, Studio One, audio editors τύπου Soundforge και όπως είπα, σε αρκετά μικρότερο βαθμό, Premiere.

Αν στη σύνθεση χρειαζόμαστε οθόνη, αν όχι ποια οθόνη έχουμε και αν σκεφτόμαστε να αγοράσουμε μελλοντικά μια άλλη:
Χρειαζόμαστε. Προσανατολιζόμουν σε κάποια τίμια επιλογή σε 27’’/1080pΠήραμε την
Samsung Monitor 27" LC27JG50 Gaming Curved 2Κ 144Hz. Ακολουθεί στιγμιαίο ανέκδοτο: Έχω μια Hitachi CML158XW 15ετίας που απλά κάθεται και με κοιτάει  (15", LCD, 1024x768, 5:4). Να συνεχίσουμε απλά να κοιτιόμαστε αφού δεν ξέρω καν αν παίζει VGA port στις νέες mobos/video cards ή παίζει να μπορώ να την βάλω σαν δεύτερη οθόνη σ’ όλο το setup για να έχω ανοικτό τον mixer πχ; Τι, όχι; Καλά…

Αν στη σύνθεση χρειαζόμαστε και πληκτρολόγιο, ηχεία, ποντίκι: Μια πρόταση για πληκτρολόγιο δεν θα ήταν άσχημη. Προφανώς όχι να ρίξουμε χρήματα τώρα στο πληκτρολόγιο, απλά αν υπάρχει κάτι σχετικά φθηνό που μπορεί να κάνει διαφορά στο productivity, θα ήταν καλό να το έχω υπ’ όψιν μου, αντί απλά να επιλέξω ένα εντελώς τυχαία. Εννοείται πως έχω ήδη audio interface και ηχεία.

Τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε ( για την επιλογή κατάλληλου καταστήματος):
Αθήνα.

Αν τα κομμάτια που θέλουμε να αγοράσουμε θέλουμε να είναι από ένα κατάστημα ή επιθυμούμε την αγορά από διαφορετικά καταστήματα;
Αν επιθυμούμε να συναρμολογηθεί το σύστημα στο κατάστημα (στην περίπτωση που δεν γνωρίζουμε πως να το συναρμολογήσουμε) ή το σύστημα θα στηθεί από τον ενδιαφερόμενο;

Ωραία θα ήταν να μπορούσα να κάνω επιλογή και να το στήσω εγώ, αλλά θα πρέπει να μου το συναρμολογήσουν. Κοίταγα προς Vision Studio μεριά αλλά το Dexter είναι και Αθήνα και νομίζω πως σε γενικές γραμμές έχει και καλύτερες τιμές. Τσέκαρα λίγο parts και στο Priveshop αλλά νομίζω έχαναν και σε τιμές και σε ποικιλία (και μάλλον προσανατολίζομαι σε κάποιες συγκεκριμένες cases και fan).
Δεν τους ξέρω φυσικά τους ανθρώπους στο Dexter, αλλά αν κάνουν καλά συναρμολόγηση και cable management και δεν έχει κάποιος υπόψιν του κάποια καλύτερη επιλογή, μάλλον πάμε προς τα εκεί
Επειδή όμως δεν γίνεται να αγνοήσω και μερικές αρκετά σημαντικές διαφορές στη τιμή, πρέπει να ρωτήσω:
a). Το Euromall το εμπιστευόμαστε; Γιατί με αυτά που διαβάζω στις κριτικές ανησυχώ λίγο μήπως οι παραγγελίες τους παίζει να διεκπεραιωθούν το καλοκαίρι αν παραγγείλεις τώρα...
b). Υπάρχει η εναλλακτική να ψωνίσω εγώ τα μέρη και να μου τα συναρμολογήσει τεχνικός στο σπίτι σε λογική τιμή; Ξέρουμε κάποιον έμπιστο;

Αντί σύνθεσης που έχω στο μυαλό μου, πάμε ένα-ένα τα parts μαζί με τις σκέψεις και κάποιες απορίες που έχω για το καθένα. Προφανώς και δέχομαι εναλλακτικές προτάσεις.

CPU
Αρχικά πήγαινα καρφωτός Intel επειδή…well…όλοι με Intel ξεκινήσαμε και όσο να ‘ναι ακούγεται πιο αξιόπιστη λύση. Διαβάζοντας όμως αρκετά reviews και βλέποντας benchmarks δεν είμαι πλέον 100% σίγουρος. Προφανώς και το γεγονός πως οι αντίστοιχοι επεξεργαστές της AMD για κάθε Intel που κοιτάω φαίνεται να έχουν ίσες ή καλύτερες επιδόσεις για λιγότερα χρήματα δεν με αφήνει αδιάφορο.
Νέο μηχάνημα στήνω, η επεξεργασία audio είναι αρκετά απαιτητική (βαριά samples libraries και μερικά απαιτητικά vst instruments) οπότε προσανατολίζομαι είτε σε i7-8700k/i7-9700K (και αντίστοιχα 3700X/3800X από τη πλευρά της AMD, αν και διαβάζω πως ο 3800X δεν έχει και τόσο νόημα οπότε ή πας στον 3700X ή ανεβαίνεις… ), είτε αν μπορέσω τελικά να τους χωρέσω στο budget, ιδανικά σε i9-9900K ή 3900X. Ο 3900X μου έχει τραβήξει αρκετά τη προσοχή επειδή φαίνεται να υπερτερεί του i9-9900K στον τομέα productivity. Από την άλλη, απ’ όσο μπορώ να ξέρω, στη παραγωγή είναι αρκετά σημαντική και η single thread performance που εκεί φαίνεται να έχει το πάνω χέρι o
i9-9900K. Εεε και όσο να ‘ναι μια επιφύλαξη στο «καινούργιο» (AMD) πάντα την έχεις… Η μέχρι τώρα έρευνα αφορά κυρίως Intel build και αυτός είναι και ο λόγος που αναφέρομαι κυρίως σε ανάλογη motherboard στη συνέχεια, αλλά όπως είπα είμαι ανοικτός σε όλα τα ενδεχόμενα. Στα παιχνίδια προφανώς είναι overkill όλοι αυτοί οι επεξεργαστές και με το Premiere δεν είμαι σίγουρος τι παίζει, αν και όπως είπα, αυτός θα είναι περισσότερο ο τομέας που θα δώσει το +1, παρά εκείνος που θα κρίνει από μόνος του την επιλογή… Έχω δει ένθερμους υποστηρικτές και για τις δύο ομάδες στο forum, περιμένω με ενδιαφέρον να ακούσω τη γνώμη σας.

MOTHERBOARD
Διαβάζω πολλά καλά για την Gigabyte Z390 οπότε άρχισα να ψάχνω τις διάφορες εκδόσεις.
https://www.gigabyte.com/us/Comparison/Result/2?pids=6638,6641,6642,6652,6654

Καλή η Designare και το thunderbolt αλλά τουλάχιστον για την ώρα δεν μου είναι απαραίτητο και είναι αρκετά ακριβή. Να πάω για M Gaming ή η Aorus Z390 Pro είναι μονόδρομος λόγω καλύτερου VRM και ποιότητας; Θα ήταν καλά να εξοικονομήσω μερικά χρήματα ώστε να τα ρίξω αλλού στο build (ειδικά από την στιγμή που σε περίπτωση αναβάθμισης θα πρέπει να πάρω και άλλη motherboard), αλλά δεν θέλω να βρεθώ στη θέση να μην μπορώ να προσθέσω κάτι στο σύστημα στο μέλλον λόγου περιορισμού στην motherboard. Υποθέτω ότι πληρώνεις παίρνεις σε αυτή την περίπτωση…
Μάλλον για AMD η αντίστοιχη πρόταση είναι η
Asrock X570.

RAM
Νομίζω πως 32GB, ίσως και 16GB είναι καλά. Σκεφτόμουν να πάρω ένα module των 16GB για την ώρα και να προσθέσω άλλο ένα αργότερα. Ξέρω βέβαια πως θα χάσω έτσι το dual channel αλλά είναι τόση μεγάλη η απώλεια ώστε να πάω κατευθείαν για 32GB; Βλέπω αντικρουόμενες γνώμες σχετικά με τη συχνότητα, κάποιοι λένε πως 3200 MHz είναι το sweet spot και άλλοι πως δεν βλέπεις διαφορά ακόμα και αν πας πιο χαμηλά. Διαβάζω επίσης πως με AMD CPU αξίζει να πας ψηλότερα.

CASE
Είναι από τα μέρη τα οποία λόγω music production έχω απαιτήσεις, ειδικά προς την ηχομόνωση (ωραίο το tempered glass, αλλά χάνεις σε sound proofing). Η Fractal Design Define R6 USB-C φαίνεται να είναι η κορυφαία επιλογή με την Be Quiet Pure Base 600 να ακολουθεί. Μήπως όμως είναι υπερβολικά μεγάλη; Απλά ρε παιδιά μου λένε πως εκτός από τις δικές τις
ψύκτρες και αυτήν για τη CPU, να προσθέσω και άλλες δύο πάνω για ιδανικό air flow.

spacer.png

Η αλήθεια είναι πως ο i9-9900K φαίνεται να ανεβάζει τρελές θερμοκρασίες + ότι δεν ζούμε στη Φιλανδία και τα καλοκαίρια μας είναι brutal, αλλά μήπως είναι λίγο overkill;

FAN
Εδώ η αγαπημένη των μουσικών (αν όχι όλου του κόσμου) είναι η NH D15(S) λόγω απόδοσης και μηδενικού θορύβου. Η διχογνωμία που φαίνεται να υπάρχει είναι ως προς το μοντέλο με τους δύο ανεμιστήρες (NH D15) και της NH D15S. Διαβάζω πως το πρώτο είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα clearance με την motherboard και τις μνήμες, χωρίς να κάνει ιδιαίτερη διαφορά στην απόδοση (τύπου 2-3 βαθμούς max).

ΚΑΡΤΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ
Επειδή εδώ μάλλον δεν προτίθεμαι να ρίξω αρκετά χρήματα, καθώς δεν αποτελεί προτεραιότητα, χρειάζομαι αρκετή βοήθεια. Όπως είπα, ο κύριος σκοπός του συστήματος είναι άλλος αλλά δεν έχω την πολυτέλεια να στήνω 2 και 3 PC, και όσο να ΄ναι φτιάχνοντας ένα σύγχρονο, σχετικά δυνατό σύστημα, είναι κρίμα να μην μπορείς να παίξεις κανένα παιχνιδάκι… Ας προσδιορίσω το “παιχνιδάκι».  Έχω μηδενικό ενδιαφέρον για competitive games και first person shooters και μικρό/ελάχιστο για τα e-sports. Με ενδιαφέρουν κυρίως καθαρόαιμοι single player τίτλοι, action adventure, JRPG, Survival Horror κλπ. Για να γίνω δηλαδή πιο σαφής, έχω ένα PS4 (που έχει μείνει στο 5.05 κιόλας, λόγω exploit για τους μυημένους και δεν μπορώ να παίξω τα νέα παιχνίδια…) στο οποίο του χρόνου τέτοια εποχή πιθανότατα θα αρχίσουν να μην βγαίνουν τα καινούργια AAA games λόγω PS5. Αφήνοντας κατά μέρους τα exclusives, αν πχ. ανακοινωθεί νέο horror game του Kojima ή το Final Fantasy 16, θα ήταν πολύ όμορφα να μπορούσα να τα παίξω στο PC... Καταλαβαίνω πως μπαίνουμε στη σφαίρας της μελλοντολογίας, όποτε ας πούμε πως ψάχνω να χωρέσω στο budget την κάρτα εκείνη που έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να μπορεί να παίζει indies και ΑΑΑ games σε acceptable επίπεδο (δεν περιμένω 4k, 100fps ή ultra settings σε τέτοιο budget και είμαι ok με αυτό, θα ζήσω και με το να μην έχει το βέλτιστο texture το χορτάρι και τα σύννεφα….) για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα…  (2-3 χρονάκια έστω;) Επιθυμητό να μην ανεβάζει ψηλές θερμοκρασίες και σημαντικότατο να είναι όσο το δυνατόν πιο αθόρυβη (μακρυά από coil whine!), τουλάχιστον όταν δεν παίζω παχνίδια και τρέχω τα μουσικά προγράμματα… Από όσα διαβάζω οι AMD φαίνεται να τα πηγαίνουν καλύτερα με το latency ενώ οι Nvidia να δίνουν καλύτερους χρόνους στο rendering στο Premiere.  Όπως και να έχει, σε καμιά περίπτωση δεν θα ήταν σοφό να κόψει σημαντικά πόρους από άλλα πιο απαραίτητα για τη χρήση μου parts όπως ο επεξεργαστής ή η μνήμη, οπότε μάλλον ψάχνω κάτι γύρω στα 200 ευρώ (150-250 max). Βλέπω την RX 570 παντού να προτείνεται ως προς την απόλυτη budget πρόταση και πραγματικά φαίνεται φοβερή επιλογή για την τιμή της, οπότε μάλλον κινούμαι προς τα εκεί… Από την άλλη, έχει παλιώσει αρκετά πλέον, οπότε διερευνώ την πιθανότητα να  πάρω κάτι καλύτερο με λίγα παραπάνω χρήματα. Αξίζει να ανέβω για καμμιά RX 580/590, GeForce GTX 1660 Super ή κάτι κάτι άλλο ή να πάω για RX 570 και να ρίξω τα χρήματα αλλού στο build;

ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ
Κάτι ποιοτικό και αξιόπιστο που να καλύπτει πιθανές μελλοντικές αναβαθμίσεις (κάποια καλύτερη κάρτα γραφικών ίσως, έξτρα δίσκοι κλπ). Tα Corsair RMX παίρνουν πολύ καλές κριτικές.  Μου λένε να πάω για 850 watt σαν πιο futureproof λύση και πως αν είναι μεγαλύτερο απ’ όσο χρειάζεται, το τροφοδοτικό θα ζορίζεται λιγότερο και θα είναι πιο αθόρυβο (αφού δεν θα ξεκινάνε οι ανεμιστήρες με λιγότερο φορτίο).

spacer.png

Μήπως 850 watt είναι λίγο υπερβολή όμως;

ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όλοι φαίνονται να προτιμούν τους Samsung EVO και δεν έχω πολύ διάθεση να κάνω τον αιρετικό… Διαβάζω πως οι NVMe δεν κάνουν μεγάλη διαφορά αν δεν μετακινείς μεγάλα αρχεία όλη την ώρα οπότε για το λειτουργικό οι 860 πρέπει να επαρκούν;

Σκεφτόμουν:

*Να αγοράσω έναν EVO 860 500 GB για Windows και προγράμματα. 1 ΤΒ θα ήταν ακόμη καλύτερα αλλά δεν είμαι σίγουρος αν χωράει στο budget ή χρειάζεται πραγματικά…
*Να προσθέσω έναν παλιό Caviar Black 2 TB που έχω για libraries και τα project μου.
*Να πάρω άλλον έναν σκληρό στα 4 ΤΒ για όλα τα υπόλοιπα (mp3 / video / ταινίες / general storage). Δυστυχώς μάλλον θα είναι 5400rpm. Μονόδρομος ο Western Digital Blue 4TB;

OPTICAL DRIVE
Ήθελα ιδανικά να πάω για ένα bluray writer (για burning full discs ταινιών και ίσως και backup), αλλά βλέπω πως το Asus BW-16D1HT πχ. κάνει 75-80 euros οπότε μάλλον πρέπει να αναθεωρήσω και να πάω για old skool dvd-r drive...

Ξέρω πως φαίνεται σαν να έχω ήδη αποφασίσει για κάποια parts αλλά θεώρησα πως θα ήταν καλύτερα να μην ζητάω μασημένη τροφή ή απλά να πετάξω μια σύνθεση χωρίς να εξηγήσω τις ανάγκες μου και εκθέσω τις όποιες απορίες. Προφανώς και είναι καλοδεχούμενες όλες οι προτάσεις για συνθέσεις, ακόμη και με εντελώς διαφορετικά parts. Ευχαριστώ πολύ! 🙂

Επεξ/σία από flick
Δημοσ.

Αρχικά μπράβο αφιέρωσες αρκετό χρόνο στο να μας πεις τι θες και δεν το βλέπεις εύκολα εδώ! Θα κάνεις oc?  Σύμφωνα με τα τα system requirements από τα προγράμματα που θες δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα και με τον 3700x, βέβαια από την στιγμή που το χωράει στο πόσο ποσό που σκέφτεσαι γιατί όχι! αυτή την στιγμή δεν μπορώ να σου στείλω λίστα αλλά μπορείς να δεις

Το be quiet που είπες, τo rx850 αν και δεν χρειάζεσαι τόσο εκτός αν αργότερα θα κάνεις δυνατή αναβάθμιση, 3900x (αν θες να ρίξεις το ποσό δες και 3700/3800), μητρική αν κάνεις oc πάρε την x470 gaming plus αν όχι την tomahwak max b450, για ram δες της crucial ballistix sport lt gray to 32gb αρκεί να έχει στον κωδικό της τα "AES" αυτό γιατί αντέχει αρκετό oc και φτάνει αρκετά ψιλά για τα λεφτά της, ssd θα έλεγα τον sx8200 pro της adata το 1tb είναι στα 155-160 ευρώ είναι λίγο πιο γρήγορος από τον samsusng  και για κάρτα γραφικών ανάλογα με τι επιλογές θα έχεις κάνει στα προηγούμενα parts μπορείς να δεις 1660<1660 super<1660 ti αυτές αν μείνεις στα 1080p!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ως προς την οθόνη, δεν δείχνει τόσο πια τραγικό το 1080p σε 27αρα. Απλά λόγω του ότι θες κυρίως productivity, καλύτερα να πήγαινες σε 1440p. Επίσης, πάλι λόγω productivity σκέψου και για ultra wide, είναι αρκετά βολικό αν ασχολείσαι με timelines.

Τα games το ίδιο δείχνουν είτε σε 1080p σε 1440p monitor είτε σε native 1080p. Δεν δείχνουν δηλαδή χειρότερα επειδή έχει μεγαλύτερη ανάλυση η οθόνη. Τουλάχιστον στην οθόνη της υπογραφης κου και σε σύγκριση με το προηγούμενο monitor που είχα αυτό διαπίστωσα. 

Για τροφοδοτικό θα καταλήξεις αφού πρώτα χτίσεις το υπόλοιπο σύστημα. Κάτι μεταξύ 650 και 750 είναι αρκετό θαρρώ πάντως. 

Οσον αφορά το cpu χρυσοί οι amd αλλά από όσο ξέρω για επεξεργασία μουσικής είναι καλύτεροι οι Intel λόγω latency. Επίσης νομίζω ότι  το συγκεκριμένο workload δεν δίψα για πυρήνες οπότε ο 9900k είναι overkill. Ψάξε λίγο τα προγράμματα που χρησιμοποιείς αν αξιοποιούν 16 Threads που έχει ο 9900k.

Για μνήμη δεν έχει νόημα να πας κάτω από 3200 mhz μιας και οι τιμές είναι πολύ κοντά. Φυσικά dual channel αλλά και πάλι, ψάξε για τα προγράμματα που θες αν υπάρχει scaling μεταξύ dual και single. 

Απο mobo νομίζω πας σε msi για x570 και gigabyte για z390

Αν τελικά πας σε 1080p monitor τότε η 570 είναι okay. Αν πας για 1440p θες 2060/5700

Επεξ/σία από Ryzenlake
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 ώρες πριν, Duck Dodgers είπε

Αρχικά μπράβο αφιέρωσες αρκετό χρόνο στο να μας πεις τι θες και δεν το βλέπεις εύκολα εδώ!

Σε ευχαριστώ. Καταλαβαίνω πως το κείμενο είναι ολόκληρο σεντόνι και ψιλοintimidating, αλλά πίστεψε με, μου πήρε πολύ περισσότερο χρόνο να το συντάξω και να το γράψω όλο αυτό!
Δεν βλέπω βέβαια να ρέουν οι προτάσεις για συνθέσεις και οι απαντήσεις στις ερωτήσεις οπότε μάλλον τρόμαξα κόσμο! 🙃

Αναφορά σε κείμενο

Θα κάνεις oc?

Δεν το σκέφτομαι για την ώρα γιατί είμαι της άποψης σταθερότητα > επιδόσεις πέρα από τα όρια. Πιστεύω πως θα καταφέρω να πάρω έναν καλό επεξεργαστή, αν τώρα δεν με καλύψει, θα το δω το ενδεχόμενο, οπότε δεν το αποκλείω απαραίτητα στο μέλλον, αλλά δεν είναι στις προθέσεις μου.

8 ώρες πριν, Ryzenlake είπε

Ως προς την οθόνη, δεν δείχνει τόσο πια τραγικό το 1080p σε 27αρα. Απλά λόγω του ότι θες κυρίως productivity, καλύτερα να πήγαινες σε 1440p. Τα games το ίδιο δείχνουν είτε σε 1080p σε 1440p monitor είτε σε native 1080p. Δεν δείχνουν δηλαδή χειρότερα επειδή έχει μεγαλύτερη ανάλυση η οθόνη. Επίσης, πάλι λόγω productivity σκέψου και για ultra wide, είναι αρκετά βολικό αν ασχολείσαι με timelines. Αν τελικά πας σε 1080p monitor τότε η 570 είναι okay. Αν πας για 1440p θες 2060/5700.

Είδα την απάντηση σου αργότερα, αλλά το απόγευμα έριξα ένα google search στην Samsung Monitor 27" LC27JG50 Gaming Curved 2Κ 144H που δίστασα όταν την είχε προσφορά ο Κωτσόβολος (και το e-shop), για τους λόγους που είπα. Είδα πως την είχε βάλει και το Πλαίσιο, με 0 dead pixel warranty μάλιστα και  είπα να μην της τη χαρίσω αυτή τη φορά, την χτύπησα άμεσα.
Δεν είμαι 1000% σίγουρος πως ήταν η καλύτερη δυνατή κίνηση αλλά βλέποντας και αυτά που γράφεις μάλλον έκανα καλά τελικά. Δεν νομίζω πως παίζει περίπτωση να έβρισκα καλύτερο 2k monitor στα 255 ευρώ, να ανέβω άλλο δεν με παίρνει και νομίζω πως θα κάνει διαφορά ο επιπλέον χώρος στο productivity. Προφανώς και δεν είναι το τελειότερο 2k monitor της αγοράς αλλά εκτός του ότι ήταν καλή η τιμή, έχω και ένα σημαντικό πλεονέκτημα: I don't know any better! Διαβάζω δηλαδή για ghosting, freesync, g-sync και nsync 90s challenge GIF
πράγματα που πέρα από την πλάκα είμαι σίγουρος πως θα κάνουν διαφορά, ειδικά στα παιχνίδια, αλλά μην έχοντας μεγαλύτερο μέτρο σύγκρισης, σχεδόν οτιδήποτε, πόσο μάλλον ένα decent 2k monitor είναι ήδη αναβάθμιση!
Οπότε όπως λες, αν τελικά δεν καταφέρω να πάω σε καλύτερη κάρτα (το θεωρώ αρκετά δύσκολο να πάω πάνω από 250...) σκεφτόμουν πως ίσως δεν είναι και τόοοοσο φριχτό πια να κατεβάζω την ανάλυση στα 1080p αν θέλω να παίξω κανα παιχνίδι. Εναλλακτικά, ίσως θα μπορούσα σε αυτή τη περίπτωση να στέλνω το σήμα σε μια 1080p 50άρα TV στην οποία έχω και το PS4 πάνω... Πόσο χάλια μπορεί να είναι; 🙄
Και πάλι, είμαι σίγουρος πως high end gamers θα τα διαβάζουν αυτά και θα βαράνε facepalm σε λούπα, αλλά δυστυχώς στα περισσότερα (όλα;) τα πράγματα στη ζωή υπάρχουν και οι συμβιβασμοί...

Αναφορά σε κείμενο

Οσον αφορά το cpu χρυσοί οι amd αλλά από όσο ξέρω για επεξεργασία μουσικής είναι καλύτεροι οι Intel λόγω latency. Επίσης νομίζω ότι  το συγκεκριμένο workload δεν δίψα για πυρήνες οπότε ο 9900k είναι overkill. Ψάξε λίγο τα προγράμματα που χρησιμοποιείς αν αξιοποιούν 16 Threads που έχει ο 9900k.

Είσαι σωστός περι latency, το είδα και εγώ. Αυτό, το single thread performance και η όποια, θεωρητική  έστω εγκυρότητα της Intel, είναι και ο λόγος που δεν έχω ήδη αλλάξει στρατόπεδο. Γιατί κατά τα άλλα διακρίνω μια ξεκάθαρη υπεροχή της AMD σε αυτή τη γενιά.

Επεξ/σία από flick
Δημοσ.

Kαλα και σε 1440p θα παιζει η 570,  απλα αμα θες καπως high settings θα εισαι στα 30-40 fps. 

To ghosting ειναι κατι που εχουν κυριως τα VA panel σαν αυτο που αγορασες (και το δικο μου VA ειναι). Αναλογα ποσο ευαισθητο ματι εχεις, ισως σε ενοχλησει ισως και οχι. Προσπαθησε να κανεις scrolling γρηγορα στο Insomnia, αν δε δεις κατι ενοχλητικο τοτε εισαι okay. Απο την αλλη τα VA εχουν καλυτερα χρωματα, και ιδιαιτερα μαυρο.

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 18/2/2020 στις 3:39 ΠΜ, Duck Dodgers είπε

Στις 18/2/2020 στις 10:09 ΠΜ, Ryzenlake είπε

Kαλα και σε 1440p θα παιζει η 570,  απλα αμα θες καπως high settings θα εισαι στα 30-40 fps. 

To ghosting ειναι κατι που εχουν κυριως τα VA panel σαν αυτο που αγορασες (και το δικο μου VA ειναι). Αναλογα ποσο ευαισθητο ματι εχεις, ισως σε ενοχλησει ισως και οχι. Προσπαθησε να κανεις scrolling γρηγορα στο Insomnia, αν δε δεις κατι ενοχλητικο τοτε εισαι okay. Απο την αλλη τα VA εχουν καλυτερα χρωματα, και ιδιαιτερα μαυρο.

Καλησπέρα και πάλι παιδιά, κινούμαι κατά πάσα πιθανότητα προς 3900x και προσπαθώ όλες αυτές τις μέρες να καταλήξω στο build.
Όπως είναι λογικό, έχουν προκύψει κάποιες απορίες… με πράσινο χρώμα σημειώνονται οι ερωτήσεις.

Monitor / Κάρτα Γραφικών

Καλώς ή κακώς, προσπαθώντας να προλάβω τη προσφορά, όπως είπα, κατέληξα στο Samsung Monitor 27" LC27JG50 Gaming Curved 2Κ 144Hz πριν δω τις προτάσεις για ultra wide. Σίγουρα θα ήταν χρήσιμη για το productivity, απλά επειδή στο timeline των μουσικών προγραμμάτων χρειάζεται πολύ και ο κάθετος άξονας (πολλά κανάλια), δεν είμαι σίγουρος αν θα βόλευε πιο πολύ από ένα 1440p. Δεν είναι τίποτα φανταστικό το monitor (ghosting δεν διαπίστωσα για την ώρα, τουλάχιστον όχι στο browsing) αλλά μάλλον καλύπτει τον jack of all trades ρόλο που ήθελα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που μου δημιούργησε είναι όπως καταλαβαίνετε η ανεπάρκεια των RΧ 570-590 και η ανάγκη να ανέβω σε κάτι καλύτερο. Οι 2060/5700 όμως είναι αρκετά ακριβές οπότε μάλλον καταλήγω στην GTX 1660 που είπε και ο Duck Dodgers, και συγκεκριμένα στη Super αφού φαίνεται η καλύτερη επιλογή σε σχέση τιμής/απόδοσης. Είδα αρκετά benchmarks και βλέπω πως σηκώνει τα περισσότερα παιχνίδια στα 60 fps σε 1440p/Ηigh settings οπότε μάλλον δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι καλύτερο στα 200something-250 που κοιτάω… Κάποιοι λένε πως τα 8GB της RX 580 είναι πιο σημαντικά αλλά δεν βλέπω να επιβεβαιώνεται στα benchmarks αυτό.

Βλέπω πως όλες οι GTX 1660 Super λένε: "The card requires a single 8-pin PCIe power connector". Θα είμαι ok με το Corsair RMX 2018 750/850 watt ή πρέπει να αγοράσω τίποτα καλώδια ή adapters;

Motherboard

Θα προτιμούσα η motherboard να υποστηρίζει μελλοντική Thunderbolt επεκτασιμότητα ώστε να μπορώ να συνδέσω κάποιο audio interface για χαμηλότερο latency.
Δεν το χρειάζομαι άμεσα αλλά ίσως δεν θα έπρεπε να κλείνω την πόρτα επεκτασιμότητας μέσω add in card σε καινούργιο σύστημα. Κάτι ανάλογο σκεφτόμουν και για μια usb-c port.
Η μόνη motherboard που να έχει και τα δύο σε τιμή που δεν ξεφεύγει πάνω από 200 ευρώ είναι η Steel Legend της Asrock οπότε μάλλον πάω προς τα εκεί…
Διαβάζω όμως πως φέτος πάμε για το Thunderbolt 4 οπότε μήπως οι add in cards και ειδικότερα οι Thunderbolt headers στη motherboard θα είναι άχρηστοι σε δύο χρόνια π.χ που μπορεί να χρειαστώ να συνδέσω κάποιο audio interface μέσω Thunderbolt, οπότε δεν έχει νόημα να πάρω motherboard με thunderbolt header τώρα;

Σχετικά με το usb-c port, βλέπω πως δυστυχώς το έχει στο πίσω μέρος η motherboard. Υπάρχει τρόπος (κάποιος adapter ή καλώδιο ίσως;) να επικοινωνήσει με τη μπροστινή port σε κουτιά όπως η Fractal Designs R6 Usb-C για να μην πάει χαμένη;

RAM

G.Skill Ripjaws V 32GB DDR4-3600MHz (F4-3600C18D-32GVK) (cas: 18)

G.Skill Ripjaws V 32GB DDR4-3600MHz (F4-3600C19D-32GVRB) (cas: 18)

Corsair Vengeance LPX 32GB DDR4-3600MHz (CMK32GX4M2D3600C18) (cas: 19)

Θα έχουν πάνω-κάτω την ίδια απόδοση οπότε να πάρω ότι βρω πιο φτηνά; Μήπως το CAS είναι πολύ μεγάλο σε σημείο που να κάνει modules των 3200 ΜHz με χαμηλότερο CAS καλύτερη επιλογή; Duck Dodgers ξέρω πως πρότεινες την Crucial Ballistix Sport LT Gray 32GB DDR4-3200MHz αλλά μου λένε πως η παραπάνω συχνότητα μετράει στους Ryzen και αφού δεν είναι και φθηνότερη από αυτές, μήπως δεν έχει νόημα; Εκτός αν με overclock πιάνω καλύτερες επιδόσεις αν και όσο να 'ναι θα προτιμούσα να μην μπω σε τέτοιες περιπέτειες…

Btw, σε αυτό:
https://pcper.com/2019/09/asrock-x57...rboard-review/
το review για την Steel Legend λέει:

"the X570 Steel Legend offers support for the latest AMD Ryzen 3000 series processor line as well as Dual Channel DDR4 memory running at up to 3200MHz speeds in stock configuration".
Αυτό σημαίνει πως οτιδήποτε πάνω από 3200MHz πάει χαμένο;
Βέβαια μετά λέει:
"Supports DDR4 4666+ (OC)" οπότε δεν είμαι σίγουρος τι παίζει...

HDD

Έχω έναν παλιό Caviar Black 1.5TB (WD1502FAEX -  1.5TB 7200 RPM 64MB Cache SATA 6.0Gb/s 3.5"). Αφού φαίνεται πως είναι ένας συνηθισμένος SATA 3, θα κουμπώνει κανονικά στο νέο σύστημα, έτσι;

Επεξ/σία από flick
Δημοσ.

1. Καλή επιλογή για τα λεφτά της είναι της evga βγάνει κοντά στα 240 στο σκρουτζ! Με καλό κουτί πράγμα που σημαίνει και airflow θα είσαι μπόμπα! Ωστόσο από την στιγμή που έχεις 144hz θα ζοριστεί να τα βγάλει η θα πρέπει να ρίξεις τα settings! 

2.τα τροφοδοτικά που λες είναι μια χαρά, νομίζω έχει κανονικά μέσα καλώδιο αν όχι μπορεί να έχει 6+2 pin! 

3.αν θες την usb c η θα πάρεις αντάπτορας πχ σαν hub ή κουτί που να βγάζει έξοδο μπροστά! 

4.αφου θα πας σε AMD καλό θα ήταν να πας όσο πιο ψηλά μπορείς σε mhz αλλά ταυτόχρονα όσο πιο μικρό CL αυτές που σου είπα έχουν παίξει από αρκετούς στα 3600 cl16, αν θες πιο φτηνές νομίζω το ίδιο κιτ (που έχει μέσα στον κωδικό του το AES) που είναι στα 3000mhz cl15 βγαίνει πιο φτηνά, εν τέλει μπορείς να κερδίσεις με μικρή διαφορά στα χρήματα επιδόσεις από ραμ που θα έκαναν περισσότερα! Για ένα safe oc είναι κυριολεκτικά μερικά κλικ υπάρχει βίντεο από μέλος που το εξηγεί! 

6.Ναι κανονικά θα παίξει απλά πρόσεχε στην μητρική που θα πάρεις γιατί αν μπει m2 SSD χάνεις μερικά sata, αυτό σε περίπτωση που έχεις σκοπό να βάλεις πολλούς hdd στο μέλλον! 

Δημοσ.

Πως ακριβώς δουλεύεις και σε τι επίπεδο? Πχ ηχογραφείς ζωντανά όργανα, γράφεις με έτοιμα patches, πολλα/ λίγα effects ή plugins? Ουσιαστικά αν δουλεύεις αρκετά tracks ταυτόχρονα και έχεις σηκώσει πολλά effects πάνω τους τότε θες πολλά cores (threads) ώστε το workload να μοιράζεται, αλλά και καλό "single threaded performance" ώστε να έχεις όσο καλύτερους χρόνους εκτέλεσής τους. Μεταξύ αυτών που έγραψες προσωπικά θα πήγαινα στον 3700x καθώς είναι ο πιο VFM διαφορετικά μόνο αν μπορούσα (budget) για 9900k/ 3900x - οι άλλοι δύο i7 απλά δεν αξίζουν IMHO.

Μην τσιγκουνευτείς στην Motherboard, όχι τόσο για features που δεν χρειάζεσαι αλλά για την ποιότητα κατασκευής. Asus, Gigabyte (Aorus) είναι καλές επιλογές (για μένα μείνε μακρυά από Asrock). Μην δίνεις τόσο σημασία στο Thunderbolt αυτή τη στιγμή, αργότερα αν και εφόσον γίνει mainstream και το χρειαστείς θα μπορείς να το προσθέσεις με μια PCI-e καρτούλα.

RAM - εξαρτάται πάλι πως δουλεύεις. 16GB είναι καλή αρχή και πάντα μπορείς να αναβαθμίσεις. Dual/Single channel δεν έχει μεγάλη διαφορά. To 3200 όντως είναι το sweet spot και από άποψη τιμής. Συχνότητα και timings πάλι δεν είναι τόσο critical για αυτό που ζητάς να κάνεις.

Case - το R6 είναι ποιοτικό κουτί αλλά υστερεί σε  airflow. Οπότε εκεί που νομίζεις ότι έχεις ένα στιβαρό και με καλή ηχομόνωση case υπό συνθήκες (πχ καλοκαίρι καύσωνας, υψηλό load) έχεις υψηλές θερμοκρασίες στα επιμέρους υποσυστήματα (επεξεργαστής, κάρτα γραφικών) και αρχίζουν οι ανεμιστήρες να γυρίζουν σε υψηλότερες στροφές (aka μεγαλύτερο θόρυβο). Βέβαια αν είσαι σε χώρο με σταθερή θερμοκρασία (κλιματισμό) τα παραπάνω τα ξεχνάς. Αν όμως όχι μπορείς να κοιτάξεις και κάποιο mesh κουτί όπου έχεις εξασφαλισμένο εξαιρετικό airflow.

Για το cooling - άριστη ψύκτρα η NH D15 αλλά δε λυπάσαι το καημένο το PCB της μητρικής σου να "σηκώνει" 1150 γραμμάρια βάρους επάνω του? :)  Προσωπικά θα κοίταζα με λίγα χρήματα παραπάνω για ένα καλό AIO watercooling.

Τροφοδοτικό σίγουρα δεν χρειάζεσαι τόσο μεγάλο σε ισχύ. Το βασικό σου φορτίο θα είναι ο επεξεργαστής (3700x= 65W TDP, 3900x=105W) και η κάρτα γραφικών (1660s= 125W) άντε να αφήσεις και κάποιο αέρα για μελλοντική αναβάθμιση σε καλή κάρτα γραφικών. 500~600W (και το 600 που λέω είναι πολύ) θα είσαι μια χαρά. Και για του λόγου το αληθές. Η σειρά RMx της Corsair που κοιτάς έιναι πολύ καλή.

Για τα υπόλοιπα μέρη δεν έχω κάποιο σχόλιο, έχεις κάνει αρκετά καλή έρευνα. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, TR-909 είπε

Πως ακριβώς δουλεύεις και σε τι επίπεδο? Πχ ηχογραφείς ζωντανά όργανα, γράφεις με έτοιμα patches, πολλα/ λίγα effects ή plugins? Ουσιαστικά αν δουλεύεις αρκετά tracks ταυτόχρονα και έχεις σηκώσει πολλά effects πάνω τους τότε θες πολλά cores (threads) ώστε το workload να μοιράζεται, αλλά και καλό "single threaded performance" ώστε να έχεις όσο καλύτερους χρόνους εκτέλεσής τους. Μεταξύ αυτών που έγραψες προσωπικά θα πήγαινα στον 3700x καθώς είναι ο πιο VFM διαφορετικά μόνο αν μπορούσα (budget) για 9900k/ 3900x - οι άλλοι δύο i7 απλά δεν αξίζουν IMHO.

Μην τσιγκουνευτείς στην Motherboard, όχι τόσο για features που δεν χρειάζεσαι αλλά για την ποιότητα κατασκευής. Asus, Gigabyte (Aorus) είναι καλές επιλογές (για μένα μείνε μακρυά από Asrock). Μην δίνεις τόσο σημασία στο Thunderbolt αυτή τη στιγμή, αργότερα αν και εφόσον γίνει mainstream και το χρειαστείς θα μπορείς να το προσθέσεις με μια PCI-e καρτούλα.

RAM - εξαρτάται πάλι πως δουλεύεις. 16GB είναι καλή αρχή και πάντα μπορείς να αναβαθμίσεις. Dual/Single channel δεν έχει μεγάλη διαφορά. To 3200 όντως είναι το sweet spot και από άποψη τιμής. Συχνότητα και timings πάλι δεν είναι τόσο critical για αυτό που ζητάς να κάνεις.

Case - το R6 είναι ποιοτικό κουτί αλλά υστερεί σε  airflow. Οπότε εκεί που νομίζεις ότι έχεις ένα στιβαρό και με καλή ηχομόνωση case υπό συνθήκες (πχ καλοκαίρι καύσωνας, υψηλό load) έχεις υψηλές θερμοκρασίες στα επιμέρους υποσυστήματα (επεξεργαστής, κάρτα γραφικών) και αρχίζουν οι ανεμιστήρες να γυρίζουν σε υψηλότερες στροφές (aka μεγαλύτερο θόρυβο). Βέβαια αν είσαι σε χώρο με σταθερή θερμοκρασία (κλιματισμό) τα παραπάνω τα ξεχνάς. Αν όμως όχι μπορείς να κοιτάξεις και κάποιο mesh κουτί όπου έχεις εξασφαλισμένο εξαιρετικό airflow.

Για το cooling - άριστη ψύκτρα η NH D15 αλλά δε λυπάσαι το καημένο το PCB της μητρικής σου να "σηκώνει" 1150 γραμμάρια βάρους επάνω του? :)  Προσωπικά θα κοίταζα με λίγα χρήματα παραπάνω για ένα καλό AIO watercooling.

Τροφοδοτικό σίγουρα δεν χρειάζεσαι τόσο μεγάλο σε ισχύ. Το βασικό σου φορτίο θα είναι ο επεξεργαστής (3700x= 65W TDP, 3900x=105W) και η κάρτα γραφικών (1660s= 125W) άντε να αφήσεις και κάποιο αέρα για μελλοντική αναβάθμιση σε καλή κάρτα γραφικών. 500~600W (και το 600 που λέω είναι πολύ) θα είσαι μια χαρά. Και για του λόγου το αληθές. Η σειρά RMx της Corsair που κοιτάς έιναι πολύ καλή.

Για τα υπόλοιπα μέρη δεν έχω κάποιο σχόλιο, έχεις κάνει αρκετά καλή έρευνα. 

Ευχαριστώ για την απάντηση Rolandικέ μου φίλε. Να φέρω ένα 303 να κάνουμε acid jam; 😀
Επανέρχομαι σύντομα για να απαντήσω σε αυτά που έγραψες.

Επεξ/σία από flick
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 ώρες πριν, Duck Dodgers είπε

3.αν θες την usb c η θα πάρεις αντάπτορας πχ σαν hub ή κουτί που να βγάζει έξοδο μπροστά! 

α. Επειδή λες σαν hub εννοείς κάτι διαφορετικό από ένα κοινό usb type-c hub;
β. Υπάρχει μήπως η επιλογή να χρησιμοποιηθεί adapter ή hub που να βγάζει από usb-a σε usb-c, διατηρώντας βέβαια τις ίδιες ταχύτητες; Εξωτερικά, όχι να πρέπει να πιάσω pci slot στην mobo αργότερα με usb-c header, πόσα slots θα μπορώ να πιάσω τέλος παντων;! Ή πρέπει να προϋπάρχει usb type-c header στην motherboard; Ρωτάω μήπως την έβγαζα με την https://www.skroutz.gr/s/19380868/Asrock-X570-Phantom-Gaming-4.html που έχει υποστήριξη για thunderbolt αλλά όχι usb-c... Βέβαια δεν είμαι σίγουρος αν είναι στο ίδιο επίπεδο με την X570 Steel Legend ποιοτικά...
γ. Όταν λες "να βγάζει έξοδο μπροστά" τι εννοείς; Γιατί αυτή είναι και εν πολλοίς η ουσία της ερώτησης.  :) Η συγκεκριμένη έκδοση της fractal R6 έχει μπροστινό usb-c port αν εννοείς αυτό. Πως όμως θα "έρχεται" το usb-c αφού το port της Steel Legend είναι στο πίσω μέρος;

Αναφορά σε κείμενο

4.αφου θα πας σε AMD καλό θα ήταν να πας όσο πιο ψηλά μπορείς σε mhz αλλά ταυτόχρονα όσο πιο μικρό CL αυτές που σου είπα έχουν παίξει από αρκετούς στα 3600 cl16, αν θες πιο φτηνές νομίζω το ίδιο κιτ (που έχει μέσα στον κωδικό του το AES) που είναι στα 3000mhz cl15 βγαίνει πιο φτηνά, εν τέλει μπορείς να κερδίσεις με μικρή διαφορά στα χρήματα επιδόσεις από ραμ που θα έκαναν περισσότερα! Για ένα safe oc είναι κυριολεκτικά μερικά κλικ υπάρχει βίντεο από μέλος που το εξηγεί! 

Οπότε θα έλεγες Crucial Ballistix Sport LT Gray 32GB DDR4-3200MHz > G.Skill Ripjaws V 32GB DDR4-3600MHz (F4-3600C18D-32GVK) (cas: 18);
Αν και δεν τρελαίνομαι γενικά για OC λόγω stability (εκτός από την κάρτα γραφικών που είναι ο φτωχός συγγενής του build!) , δεν είμαι απαραίτητα αντίθετος να κάνω στις ram.
Απλά αναρωτιέμαι αν αξίζει από τη στιγμή που οι Ripjaws είναι φθηνότερες αυτή τη στιγμή και με μεγαλύτερη συχνότητα.

Αναφορά σε κείμενο

6.Ναι κανονικά θα παίξει απλά πρόσεχε στην μητρική που θα πάρεις γιατί αν μπει m2 SSD χάνεις μερικά sata, αυτό σε περίπτωση που έχεις σκοπό να βάλεις πολλούς hdd στο μέλλον! 

Γενικά στην παρούσα φάση θα ξεκινήσω με: 1 Evo 860 (500 Gb ή 1 GB αν με πάρει) SSD και 2 HDD (τον παλιό Caviar Black που είπα και να πάρω και έναν WD Blue 4 TB να τον έχω απλά σαν general storage). Καλά να 'μαστε και βλέπουμε στο μέλλον αλλά όπως το σκέφτομαι δεν νομίζω να βάλω πολλούς HDD, ήδη δηλαδή και τους δύο που βάζω, ψιλοκαταχραστικά είναι, λόγω θορύβου, ιδανικά θα έπρεπε να βάλω μόνο SSD αλλά δεν με παίρνει με την καμία στο budget, ειδικά σε τέτοιες χωρητικότητες. Ωστόσο, ok, νέο σύστημα στήνουμε με σκοπό να το κρατήσω πολλά χρόνια, δεν θέλω να χρειαστεί για κάποιο λόγο να θέλω να βάλω 1-2 HDD ακόμα και να μην μπορώ λόγω κουτιού ή όπως πολύ καλά έκανες και επισήμανες τώρα γιατί δεν το είχα σκεφτεί, λόγω motherboard.
Οπότε, ανακεφαλαιώνοντας, συνολικά, θα ήθελα να έχω περιθώριο για 3 (ιδανικά 4) HDD και 3 (πάλι ιδανικά 4) SSD σίγουρα + 1 πιθανότατα bluray writer ή dvd-r drive (γιατί δεν βλέπω να βγαίνει στο budget το πρώτο).

Θέλεις να δεις λίγο την Steel Legend  (spoiler alert: 8 SATA3, 1 Hyper M.2 (PCIe Gen4 x4 & SATA3), 1 Hyper M.2 (PCIe Gen4 x4) γράφει)
αλλά και την Pure Base 600 της Be quiet!  που είναι η εναλλακτική που σκέφτομαι για case αντί της Fractal Design R6 (που φαίνεται να έχει άπειρο χώρο και είναι σίγουρα πιο ποιοτική αλλά και διπλάσια τιμή οπότε θα ήταν πολύ όμορφα αν γλίτωνα τα 150-160 ευρώ που κάνει...) να μου πεις τι περιθώρια έχω;
Έβλεπα στο site και σε reviews πως έχει μόνο 3 cages (3 HDD ή 6 SSD) οπότε την είχα σχεδόν αποκλείσει, αλλά επικοινωνώντας μαζί τους μου έδειξαν οι άνθρωποι πως θα μπορούσα να προσθέσω προαιρετικά 2 extra cages αν χρειαστει όποτε μάλλον βολεύομαι...; Βέβαια με προβληματίζει μήπως περιορίσει τον χώρο και αχρηστεύσει κάποιο από τα cages η κάρτα γραφικών και η ψύχτρα...

2044868242_bgw20_w_h_5small.jpg.553a0799c7ca09432683ed2b062a57a3.jpg

Βοήθα αν θες σε παρακαλώ γιατί εκεί που πάω να κατασταλάξω με το αυστηρά τεχνικό μέρος έχω χάσει την μπάλα με τις ports, τους headers και διάφορα χωροταξικά όπως αυτό με το storage, το clearence της ψύχτρας και αν θα βρίσκει σε ram, κάρτα γραφικών η κλείνει pci slots και αν θα κρύβει το κουτί ports από την motherboard... 🙄

Επεξ/σία από flick
Δημοσ.

1o μνμ: 1,895 words 11,483 characters

2ο μνμ: 577 words 3,360 characters

3ο μνμ: 639 words 3,943 characters

4ο μνμ: Ως μη γενόμενο, είναι ανθρώπινο...

5o μνμ: 720 words 4,151 characters

Σύνολο: 3831 words και 22937 characters

- Κάθε πότε αλλάζεις πληκτρολόγιο ? 

- Ήρωες όσοι τα διάβασαν όλα

Δημοσ.
1 ώρα πριν, flick είπε

α. Επειδή λες σαν hub εννοείς κάτι διαφορετικό από ένα κοινό usb type-c hub;

Ναι αυτό εννοώ!

1 ώρα πριν, flick είπε

β. Υπάρχει μήπως η επιλογή να χρησιμοποιηθεί adapter ή hub που να βγάζει από usb-a σε usb-c, διατηρώντας βέβαια τις ίδιες ταχύτητες; Εξωτερικά, όχι να πρέπει να πιάσω pci slot στην mobo αργότερα με usb-c header, πόσα slots θα μπορώ να πιάσω τέλος παντων;! Ή πρέπει να προϋπάρχει usb type-c header στην motherboard; Ρωτάω μήπως την έβγαζα με την https://www.skroutz.gr/s/19380868/Asrock-X570-Phantom-Gaming-4.html που έχει υποστήριξη για thunderbolt αλλά όχι usb-c... Βέβαια δεν είμαι σίγουρος αν είναι στο ίδιο επίπεδο με την X570 Steel Legend ποιοτικά...

Καλύτερα η steel legend!

1 ώρα πριν, flick είπε

γ. Όταν λες "να βγάζει έξοδο μπροστά" τι εννοείς; Γιατί αυτή είναι και εν πολλοίς η ουσία της ερώτησης.  :) Η συγκεκριμένη έκδοση της fractal R6 έχει μπροστινό usb-c port αν εννοείς αυτό. Πως όμως θα "έρχεται" το usb-c αφού το port της Steel Legend είναι στο πίσω μέρος;

Ουσιαστικά να βγάζει το κουτί στο μπροστά μέρος του δίπλα στα usb 2 usb 3 audio jack κτλ την type c!

1 ώρα πριν, flick είπε

Οπότε θα έλεγες Crucial Ballistix Sport LT Gray 32GB DDR4-3200MHz > G.Skill Ripjaws V 32GB DDR4-3600MHz (F4-3600C18D-32GVK) (cas: 18);
Αν και δεν τρελαίνομαι γενικά για OC λόγω stability (εκτός από την κάρτα γραφικών που είναι ο φτωχός συγγενής του build!) , δεν είμαι απαραίτητα αντίθετος να κάνω στις ram.
Απλά αναρωτιέμαι αν αξίζει από τη στιγμή που οι Ripjaws είναι φθηνότερες αυτή τη στιγμή και με μεγαλύτερη συχνότητα.

Για να μην έχεις θέμα σταθερότητας απλά μην τις πας στο όριο εγώ έλεγα να πας σε αυτές λόγο τσιπ θα πάνε στα 3600/16 και είναι και 10 ευρώ κάτω από αυτές που λες!

1 ώρα πριν, flick είπε

Γενικά στην παρούσα φάση θα ξεκινήσω με: 1 Evo 860 (500 Gb ή 1 GB αν με πάρει) SSD και 2 HDD (τον παλιό Caviar Black που είπα και να πάρω και έναν WD Blue 4 TB να τον έχω απλά σαν general storage). Καλά να 'μαστε και βλέπουμε στο μέλλον αλλά όπως το σκέφτομαι δεν νομίζω να βάλω πολλούς HDD, ήδη δηλαδή και τους δύο που βάζω, ψιλοκαταχραστικά είναι, λόγω θορύβου, ιδανικά θα έπρεπε να βάλω μόνο SSD αλλά δεν με παίρνει με την καμία στο budget, ειδικά σε τέτοιες χωρητικότητες. Ωστόσο, ok, νέο σύστημα στήνουμε με σκοπό να το κρατήσω πολλά χρόνια, δεν θέλω να χρειαστεί για κάποιο λόγο να θέλω να βάλω 1-2 HDD ακόμα και να μην μπορώ λόγω κουτιού ή όπως πολύ καλά έκανες και επισήμανες τώρα γιατί δεν το είχα σκεφτεί, λόγω motherboard.
Οπότε, ανακεφαλαιώνοντας, συνολικά, θα ήθελα να έχω περιθώριο για 3 (ιδανικά 4) HDD και 3 (πάλι ιδανικά 4) SSD σίγουρα + 1 πιθανότατα bluray writer ή dvd-r drive (γιατί δεν βλέπω να βγαίνει στο budget το πρώτο).

Θέλεις να δεις λίγο την Steel Legend  (spoiler alert: 8 SATA3, 1 Hyper M.2 (PCIe Gen4 x4 & SATA3), 1 Hyper M.2 (PCIe Gen4 x4) γράφει)

Μπορείς να δεις και αυτή

1 ώρα πριν, flick είπε

αλλά και την Pure Base 600 της Be quiet!  που είναι η εναλλακτική που σκέφτομαι για case αντί της Fractal Design R6 (που φαίνεται να έχει άπειρο χώρο και είναι σίγουρα πιο ποιοτική αλλά και διπλάσια τιμή οπότε θα ήταν πολύ όμορφα αν γλίτωνα τα 150-160 ευρώ που κάνει...) να μου πεις τι περιθώρια έχω;
Έβλεπα στο site και σε reviews πως έχει μόνο 3 cages (3 HDD ή 6 SSD) οπότε την είχα σχεδόν αποκλείσει, αλλά επικοινωνώντας μαζί τους μου έδειξαν οι άνθρωποι πως θα μπορούσα να προσθέσω προαιρετικά 2 extra cages αν χρειαστει όποτε μάλλον βολεύομαι...; Βέβαια με προβληματίζει μήπως περιορίσει τον χώρο και αχρηστεύσει κάποιο από τα cages η κάρτα γραφικών και η ψύχτρα...

Δες και αυτό https://www.skroutz.gr/s/15968916/Phanteks-Enthoo-Pro-Tempered-Glass-Satin-Black.html τρομεροί χώροι ποιότητα κατασκοπεύεις κτλ!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 6/3/2020 στις 4:43 ΜΜ, TR-909 είπε

Πως ακριβώς δουλεύεις και σε τι επίπεδο? Πχ ηχογραφείς ζωντανά όργανα, γράφεις με έτοιμα patches, πολλα/ λίγα effects ή plugins?

Δεν έβαλα πολλές λεπτομέρειες αρχικά σχετικά με το workflow, γιατί δεν είναι audio production forum. Ηχογραφώ φωνητικά και κιθάρες, όχι όμως πάνω από ένα όργανο (κιθάρες/synth) + φωνή ταυτόχρονα, δηλαδή με τις 2 inputs της UR22mkII είμαι οκ, για την ώρα τουλάχιστον. Επειδή παίζει μόνο ένα synth όμως, στηρίζομαι πολύ σε kontakt libraries και virtual instruments, και θα ήθελα επιτέλους να μπορώ να έχω κάμποσα απαιτητικά στο ίδιο session. Εννοείται πως θέλω να είμαι άνετος και με plugins insert/sends.Το έχω ψάξει αρκετά και καταλήγω πως πολύ πιθανόν ο 3700x να μου αρκεί, απλά κοιτάω αν μπορέσω να ανέβω στον 3900x για ακόμα πιο άνεση/futureproof-ness + ότι όπως είπα δουλεύω και λίγο Premiere που εκεί θα έδειχνε ακόμη περισσότερη διαφορά.

Αυτό που με προβληματίζει περισσότερο είναι πως ενώ φαίνεται να υπερτερεί σε επιδόσεις ο 3900x σε σχέση με τον i9-9900k, όπως μπορεί να έχεις ακούσει και εσύ, υπάρχουν διάφοροι ψίθυροι που λένε για ασυμβατότητες με plugin και προβλήματα με drivers και test που λένε πως οι Ryzen μπορεί ακόμα να μην είναι πλήρως έτοιμοι για audio λόγω latency, που αν έχω καταλάβει καλά παρουσιάζεται μέσω dropouts, crackles και άλλα τέτοια ωραία... Κάποιοι λένε πως έχουν πρόβλημα, κάποιοι πως ο 3900x είναι ο καλύτερος music production workstation cpu που είχαν στη ζωή τους, και αν βάλεις και στο μείγμα τα διάφορα fanboys και από τις δύο εταιρίες, μένεις λίγο μετέωρος να αναρωτιέσαι αν όλα αυτά ισχύουν/θα επηρεάσουν το δικό σου workflow και πετάξεις τα χρήματα σου... Δεν ξέρω φυσικά και πόσοι από αυτούς τους ψιθύρους μπορεί απλά να προσπαθούν να υπερασπιστούν το μονοπώλιο της Intel, εγώ την δουλειά μου θέλω να κάνω, όσο το δυνατόν καλύτερα.

Αναφορά σε κείμενο

Μην δίνεις τόσο σημασία στο Thunderbolt αυτή τη στιγμή, αργότερα αν και εφόσον γίνει mainstream και το χρειαστείς θα μπορείς να το προσθέσεις με μια PCI-e καρτούλα.

Μα το θέμα είναι πως με αυτές τις motherboard που λέω, κοιτάω να εξασφαλίσω ακριβώς αυτό, να μπορώ να προσθέσω μια add in card για Thunderbolt, αν χρειαστεί στο μέλλον. Δεν μπορείς να την βάλεις σε οποιαδήποτε motherboard αν δεν έχει Thunderbolt headers, που όσον αφορά την AMD, έχουν μόνο oι motherboards της Asrock για την ώρα.
Για Native Thunderbolt υποστήριξη τώρα (χώρις AIC), πάμε σε ακόμη πιο ακριβές motherboards.

Αναφορά σε κείμενο

Έχεις ένα point σίγουρα. Με έκανες να σκέφτομαι και το  https://www.skroutz.gr/s/20659103/Fractal-Design-Meshify-C-Dark-Tempered-Glass.html
για το οποίο λέει και ένας τύπος σε audio production forum πως πιάνει 45 c (!) με τον 3950x μάλιστα! Βέβαια δεν ξέρω αν μένει Φιλανδία or something γιατί το ελληνικό καλοκαίρι δεν αστειεύεται... Συν ότι δεν ξέρω αν θα χωράει τους δίσκους που θέλω να βάλω.
Δεν ξέρω αν έχεις άποψη και για τους πρόσθετους ανεμιστήρες που γράφω στο πρώτο μου ποστ.
Η άλλη μου εναλλακτική είναι το Pure Base 600 της Be quiet αλλά μου φαίνονται ακόμα πιο στριμωχτά τα πράγματα....

Αναφορά σε κείμενο

Την υδρόψυξη την έχω αποκλείσει επειδή: α). Είναι πιο ακριβή χωρίς να αποδεικνύεται έμπρακτα (βάση αρκετών test που είδα) πως προσφέρει καλύτερο performance σε σχέση με τις top air λύσεις (βλέπε Noctua) και β). αν τύχει και πάει κάτι στραβά, αντίο PC...δεν το ρισκάρω...
Το βάρος που λες ενδέχεται να προκαλέσει πρόβλημα; Οι εναλλακτικές μου είναι η NH D15-S που διαβάζω πως άντε να χάσεις 2-3 βαθμούς απόδοσης το πολύ, σε σχέση με την NH D15 και η Dark Rock Pro 4. Αυτό γιατί η NH D15 δεν φαίνεται να είναι απόλυτα συμβατή με την motherboard, η ίδια η noctua λέει στο site της:
"The cooler is extending over the top PCI-E x16 slot, so please use the other available PCI-E slot(s) for your video card(s)". Που λογικά σημαίνει ότι σου καλύπτει/αχρηστεύει την άλλη slot, έτσι δεν είναι; Γενικά με έχει προβληματίσει το θέμα κουτί + ψύχτρα και ψάχνω να βρω την καλύτερη λύση.

Αναφορά σε κείμενο

Το σκεπτικό είναι πως αν είναι μεγαλύτερο απ’ όσο χρειάζεται, το τροφοδοτικό θα ζορίζεται λιγότερο και θα είναι πιο αθόρυβο (αφού δεν θα ξεκινάνε οι ανεμιστήρες με λιγότερο φορτίο).
΄Η τουλάχιστον έτσι μου λένε, με επιχείρημα και το γράφημα που έβαλα στην αρχή. Η αναβάθμιση της κάρτας γραφικών πρέπει να θεωρείται δεδομένη σε κάποια χρόνια ενώ στο άθροισμα θα πρέπει να μπαίνει και η UR22mkII + κάποιοι εξωτερικοί πως θα βάζω κατά καιρούς. Αλλά και εγώ νομίζω πως τα 850 w πρέπει να είναι overkill...

Επεξ/σία από flick
Δημοσ.
7 ώρες πριν, flick είπε

Δεν έβαλα πολλές λεπτομέρειες αρχικά σχετικά με το workflow, γιατί δεν είναι audio production forum. Ηχογραφώ φωνητικά και κιθάρες, όχι όμως πάνω από ένα όργανο (κιθάρες/synth) + φωνή ταυτόχρονα, δηλαδή με τις 2 inputs της UR22mkII είμαι οκ, για την ώρα τουλάχιστον.Αυτό που με προβληματίζει περισσότερο είναι πως ενώ φαίνεται να υπερτερεί σε επιδόσεις ο 3900x σε σχέση με τον i9-9900k, όπως μπορεί να έχεις ακούσει και εσύ, υπάρχουν διάφοροι ψίθυροι που λένε για ασυμβατότητες με plugin και προβλήματα με drivers και test που λένε πως οι Ryzen μπορεί ακόμα να μην είναι πλήρως έτοιμοι για audio λόγω latency, που αν έχω καταλάβει καλά παρουσιάζεται μέσω dropouts, crackles και άλλα τέτοια ωραία... 

Όχι δεν το είχα ψάξει. Κοιτάζοντας λίγο στο gearslutz βρήκα σχετικό ινφο. Και εδώ για πιο βαθύ διάβασμα. Γενικότερα θέλει ψάξιμο αλλά περισσότερο θα πήγαινε το μυαλό μου στο στήσιμο του software. Μήπως και συστήματα με Intel δεν έχουν αντιμετωπίσει/αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα? :)  Ο 3700Χ είναι η πιο VFM πρόταση (όχι η κορυφαία σε επιδόσεις) όμως σου προσφέρει την ευελιξία να αναβαθμίσεις μελλοντικά (εάν και εφόσον χρειαστεί) σε Zen3 (4xxx). Κάτι που στην Intel θα σημαινε καινούρια μητρική επιπλέον. Προσωπικά εκτιμώ ότι για τις ανάγκες που περιγράφεις (θα) είσαι (way) over the top.

7 ώρες πριν, flick είπε

Μα το θέμα είναι πως με αυτές τις motherboard που λέω, κοιτάω να εξασφαλίσω ακριβώς αυτό, να μπορώ να προσθέσω μια add in card για Thunderbolt, αν χρειαστεί στο μέλλον. Δεν μπορείς να την βάλεις σε οποιαδήποτε motherboard αν δεν έχει Thunderbolt headers, που όσον αφορά την AMD, έχουν μόνο oι motherboards της Asrock για την ώρα.
Για Native Thunderbolt υποστήριξη τώρα (χώρις AIC), πάμε σε ακόμη πιο ακριβές motherboards.

Οκ αλλά έχεις αυτή τη στιγμή audio interface που απαιτεί Thunderbolt ή σκοπεύεις να αποκτήσεις κάποιο άμεσα? Και αν ναι γιατί?

7 ώρες πριν, flick είπε

Έχεις ένα point σίγουρα. Με έκανες να σκέφτομαι και το  https://www.skroutz.gr/s/20659103/Fractal-Design-Meshify-C-Dark-Tempered-Glass.html
για το οποίο λέει και ένας τύπος σε audio production forum πως πιάνει 45 c (!) με τον 3950x μάλιστα! Βέβαια δεν ξέρω αν μένει Φιλανδία or something γιατί το ελληνικό καλοκαίρι δεν αστειεύεται... Συν ότι δεν ξέρω αν θα χωράει τους δίσκους που θέλω να βάλω.
Δεν ξέρω αν έχεις άποψη και για τους πρόσθετους ανεμιστήρες που γράφω στο πρώτο μου ποστ.
Η άλλη μου εναλλακτική είναι το Pure Base 600 της Be quiet αλλά μου φαίνονται ακόμα πιο στριμωχτά τα πράγματα....

Καλό airflow vs Κακό aiflow μπορεί να είναι και +15°C διαφορά θερμοκρασίας στον επεξεργαστή για παράδειγμα. Αν δεν έχεις κλιματισμό στο χώρο σίγουρα πρέπει να το λάβεις υπόψιν. Το Meshify S2 νομίζω είναι καταλληλότερο για τις ανάγκες σου (διαστάσεις, χώρους, upgradeability). Review εδώ. To Be Quiet μια χαρά δε λέω αλλά από airflow... γενικά ότι είναι "κλειστό" μπροστά μειώνει την ποσότητα φρέσκου-κρύου αέρα που μπαίνει στο συστημά σου. Η Be quiet αναμφίβολα είναι ποιοτική εταιρεία αλλά έχει δεχθεί πολλά σχόλια για το κακό airflow και φαίνεται ότι μάλλον άκουσε. * Για τους ανεμιστήρες οι top συνηθίζεται να είναι exhaust (να τραβάνε αέρα προς τα έξω) καθώς έτσι εκμεταλευόμαστε και τους νόμους της φυσικής οι οποίοι λένε για τον ζεστό αέρα, κτλπ υποβοηθώντας έτσι επιπλέον το airflow μας.

8 ώρες πριν, flick είπε

Την υδρόψυξη την έχω αποκλείσει επειδή: α). Είναι πιο ακριβή χωρίς να αποδεικνύεται έμπρακτα (βάση αρκετών test που είδα) πως προσφέρει καλύτερο performance σε σχέση με τις top air λύσεις (βλέπε Noctua) και β). αν τύχει και πάει κάτι στραβά, αντίο PC...δεν το ρισκάρω...

Προσωπικά δεν μου αρέσει αισθητικά να έχω ένα τεράστιο κομμάτι μέταλλο μεσα στο κουτί μου,  - και τονίζω το προσωπικά διότι σέβομαι απόλυτα και την άποψη του "αερόψυκτου" user. Το βάρος σε μια καλή υλοποίηση δεν θα είναι πρόβλημα - η αναφορά μου σε αυτό πιο πολύ απόπειρα για χιουμορ ήταν. :)   

8 ώρες πριν, flick είπε

Το σκεπτικό είναι πως αν είναι μεγαλύτερο απ’ όσο χρειάζεται, το τροφοδοτικό θα ζορίζεται λιγότερο και θα είναι πιο αθόρυβο (αφού δεν θα ξεκινάνε οι ανεμιστήρες με λιγότερο φορτίο).
΄Η τουλάχιστον έτσι μου λένε, με επιχείρημα και το γράφημα που έβαλα στην αρχή. Η αναβάθμιση της κάρτας γραφικών πρέπει να θεωρείται δεδομένη σε κάποια χρόνια ενώ στο άθροισμα θα πρέπει να μπαίνει και η UR22mkII + κάποιοι εξωτερικοί πως θα βάζω κατά καιρούς. Αλλά και εγώ νομίζω πως τα 850 w πρέπει να είναι overkill...

Στα τροφοδοτικά χονδρικά λαμβάνουμε υπόψιν την ισχύ και το efficiency. Καλό είναι να ξεκινήσεις με ένα PSU Calculator έπειτα αφού βρεις την ισχύ που χρειάζεσαι (βάζοντας όλα τα μέρη που έχεις αυτή τη στιγμή στο μυαλό σου) να αφήσεις ένα "άερα" (πχ λέει το calc πως θες 500, κοιτάς για 600+) και μετά να δεις τι επιλογές έχεις. Όσο ανεβαίνουμε κατηγορίες efficiency χρησιμοποιούνται ανώτερες τεχνολογίες υλοποίησης (DC-DC, Continuous Output Rate at 50°C, etc) αλλά και ποιοτικότερα ηλεκτρονικά μέρη. Αυτό θεωρητικά μεταφράζεται σε αξιοπιστία γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα έτη εγγύησης που τα συνοδεύει ( φτάνουν 10 έτη ή και περισσότερα). Τα περισσότερα σύγχρονα mid-high tier τροφοδοτικά έχουν το χαρακτηριστικό ZERO RPM FAN MODE (όπως το λέει πχ. η Corsair) όπου σε ένα ποσοστό επί της συνολικής ισχύος του τροφοδοτικού ο ανεμιστήρας δεν γυρίζει καθόλου. Ψάχνοντας ακόμη πιο βαθιά μπορείς να βρεις διαγράμματα fan rpm/noise για να πετύχεις ένα καλό συμβιβασμό διότι δεν είναι το πρωτεύον κριτήριο επιλογής του.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...