Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
42 λεπτά πριν, TR-909 είπε

Όχι δεν το είχα ψάξει. Κοιτάζοντας λίγο στο gearslutz βρήκα σχετικό ινφο. Και εδώ για πιο βαθύ διάβασμα. Γενικότερα θέλει ψάξιμο αλλά περισσότερο θα πήγαινε το μυαλό μου στο στήσιμο του software. Μήπως και συστήματα με Intel δεν έχουν αντιμετωπίσει/αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα? :)  Ο 3700Χ είναι η πιο VFM πρόταση (όχι η κορυφαία σε επιδόσεις) όμως σου προσφέρει την ευελιξία να αναβαθμίσεις μελλοντικά (εάν και εφόσον χρειαστεί) σε Zen3 (4xxx). Κάτι που στην Intel θα σημαινε καινούρια μητρική επιπλέον. Προσωπικά εκτιμώ ότι για τις ανάγκες που περιγράφεις (θα) είσαι (way) over the top.

Άσε γιατί από τότε που άρχισα να το ψάχνω, κόβω μεροκάματα πάνω από το Gearslutz, μιλάμε για λιώσιμο...
Γενικά το θέμα με το latency άρχισε κυρίως με αυτό το άρθρo: http://www.scanproaudio.info/2019/07/12/amd-ryzen-3600-3700x-3900x-dawbench-tested-3-is-it-the-magic-number/
Αν και γενικά ρίχνει άσχημα στον i9-9900k ο 3900x, τα πρώτα έγκυρα τεστ είχαν δείξει πως υπάρχει θέμα με latency που προβλημάτισε κόσμο.
Βέβαια, πριν λίγες μέρες έβγαλε καινούργιο αν δεις εκεί που λέει για τα πρώτα τεστ του 2020, στο οποίο είναι καλύτερα τα πράγματα, συν και ότι εξ αρχής είχε πει πως αν δεν σε ενδιαφέρει να έχεις κάτω από 256 το buffersize δεν θα έχεις θέμα. Νομίζω πως δεν μου είναι και απαραίτητο, δεν θα στήσω μικρόφωνα να γράφω drum kit οπότε μάλλον θα είμαι ok.
Όντως, κοιτάω και τον 3700x, θα δούμε πόσο θα βγει τελικά όλο το build. Με τον 3900x δεν θα έχεις ανάλογη δυνατότητα αναβάθμισης;

Αναφορά σε κείμενο

Οκ αλλά έχεις αυτή τη στιγμή audio interface που απαιτεί Thunderbolt ή σκοπεύεις να αποκτήσεις κάποιο άμεσα? Και αν ναι γιατί?

Όχι, δεν έχω. Ούτε άμεσα σκοπεύω να αποκτήσω. Απλά το σκεπτικό είναι πως με ένα καινούργιο σύστημα κάνεις δουλείες που θα σου αποφέρουν ένα κέρδος, οπότε μπορεί κάποια στιγμή να έχεις τη δυνατότητα (αλλά ίσως και την ανάγκη) να αναβαθμιστείς. Εεε και έρχονται εδώ και οι audio gurus του gearslutz που σου λένε γιατί να κλείνεις την πόρτα σε πιθανή επεκτασιμότητα  που ίσως χρειαστείς για καλύτερο latency; Όπως καταλαβαίνεις ακόμη δεν έχω αποφασίσει 100% αν αξίζει να το λάβω υπόψιν μου ή όχι.... 🙄

Αναφορά σε κείμενο

Καλό airflow vs Κακό aiflow μπορεί να είναι και +15°C διαφορά θερμοκρασίας στον επεξεργαστή για παράδειγμα. Αν δεν έχεις κλιματισμό στο χώρο σίγουρα πρέπει να το λάβεις υπόψιν. Το Meshify S2 νομίζω είναι καταλληλότερο για τις ανάγκες σου (διαστάσεις, χώρους, upgradeability). Review εδώ. To Be Quiet μια χαρά δε λέω αλλά από airflow... γενικά ότι είναι "κλειστό" μπροστά μειώνει την ποσότητα φρέσκου-κρύου αέρα που μπαίνει στο συστημά σου. Η Be quiet αναμφίβολα είναι ποιοτική εταιρεία αλλά έχει δεχθεί πολλά σχόλια για το κακό airflow και φαίνεται ότι μάλλον άκουσε. * Για τους ανεμιστήρες οι top συνηθίζεται να είναι exhaust (να τραβάνε αέρα προς τα έξω) καθώς έτσι εκμεταλευόμαστε και τους νόμους της φυσικής οι οποίοι λένε για τον ζεστό αέρα, κτλπ υποβοηθώντας έτσι επιπλέον το airflow μας.

Θα το τσεκάρω σίγουρα και το Meshify, φαίνεται σαν ένα ανοιχτό R6 ουσιαστικά. Απλά... δεν θα έχεις πιο πολύ θόρυβο; Τους HDD φοβάμαι πιο πολύ γιατί κατά τα άλλα κοιτάω να το κάνω ήσυχο..
Επίσης παίζει κλιματισμός αλλά όσο να 'ναι σίγουρα όσο καλύτερο airflow και χαμηλότερες θερμοκρασίες παίζουν, τόσο το καλύτερο...

Αναφορά σε κείμενο

Στα τροφοδοτικά χονδρικά λαμβάνουμε υπόψιν την ισχύ και το efficiency. Καλό είναι να ξεκινήσεις με ένα PSU Calculator έπειτα αφού βρεις την ισχύ που χρειάζεσαι (βάζοντας όλα τα μέρη που έχεις αυτή τη στιγμή στο μυαλό σου) να αφήσεις ένα "άερα" (πχ λέει το calc πως θες 500, κοιτάς για 600+) και μετά να δεις τι επιλογές έχεις. Όσο ανεβαίνουμε κατηγορίες efficiency χρησιμοποιούνται ανώτερες τεχνολογίες υλοποίησης (DC-DC, Continuous Output Rate at 50°C, etc) αλλά και ποιοτικότερα ηλεκτρονικά μέρη. Αυτό θεωρητικά μεταφράζεται σε αξιοπιστία γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα έτη εγγύησης που τα συνοδεύει ( φτάνουν 10 έτη ή και περισσότερα). Τα περισσότερα σύγχρονα mid-high tier τροφοδοτικά έχουν το χαρακτηριστικό ZERO RPM FAN MODE (όπως το λέει πχ. η Corsair) όπου σε ένα ποσοστό επί της συνολικής ισχύος του τροφοδοτικού ο ανεμιστήρας δεν γυρίζει καθόλου. Ψάχνοντας ακόμη πιο βαθιά μπορείς να βρεις διαγράμματα fan rpm/noise για να πετύχεις ένα καλό συμβιβασμό διότι δεν είναι το πρωτεύον κριτήριο επιλογής του.

You definitely seem to know your stuff... Ιδέα δεν έχω απο PSU... Λες πως και το 750άρι ψιλοpassive/αθόρυβο θα είναι ε;

Αναφορά σε κείμενο

Προσωπικά δεν μου αρέσει αισθητικά να έχω ένα τεράστιο κομμάτι μέταλλο μεσα στο κουτί μου,  - και τονίζω το προσωπικά διότι σέβομαι απόλυτα και την άποψη του "αερόψυκτου" user. Το βάρος σε μια καλή υλοποίηση δεν θα είναι πρόβλημα - η αναφορά μου σε αυτό πιο πολύ απόπειρα για χιουμορ ήταν. :)   

Τι να σου πω, αν δεν πάθει κανα κάταγμα η motherboard, ψύχει σωστά το cooler και υπάρχει αρκετό clearance (να μην βρίσκουν πράγματα πάνω του δηλαδή, δεκάρα δεν δίνω αν θα φαίνονται τα rgb, έτσι και αλλιώς λόγω ηχομόνωσης λέω να αποφύγω το τζάμι...) ικανοποιημένος θα είμαι. Για το acid jam δεν μου είπες!  🙂

Επεξ/σία από flick
Δημοσ.
8 ώρες πριν, flick είπε

Άσε γιατί από τότε που άρχισα να το ψάχνω, κόβω μεροκάματα πάνω από το Gearslutz, μιλάμε για λιώσιμο...
Γενικά το θέμα με το latency άρχισε κυρίως με αυτό το άρθρo: http://www.scanproaudio.info/2019/07/12/amd-ryzen-3600-3700x-3900x-dawbench-tested-3-is-it-the-magic-number/
Αν και γενικά ρίχνει άσχημα στον i9-9900k ο 3900x, τα πρώτα έγκυρα τεστ είχαν δείξει πως υπάρχει θέμα με latency που προβλημάτισε κόσμο.
Βέβαια, πριν λίγες μέρες έβγαλε καινούργιο αν δεις εκεί που λέει για τα πρώτα τεστ του 2020, στο οποίο είναι καλύτερα τα πράγματα, συν και ότι εξ αρχής είχε πει πως αν δεν σε ενδιαφέρει να έχεις κάτω από 256 το buffersize δεν θα έχεις θέμα. Νομίζω πως δεν μου είναι και απαραίτητο, δεν θα στήσω μικρόφωνα να γράφω drum kit οπότε μάλλον θα είμαι ok.
Όντως, κοιτάω και τον 3700x, θα δούμε πόσο θα βγει τελικά όλο το build. Με τον 3900x δεν θα έχεις ανάλογη δυνατότητα αναβάθμισης;

Όντως τα τεστ τα είχε κάνει με μικρό buffer size  - το 256 είναι μια χαρά έτσι και αλλιώς. Και με τον 3900x θα έχεις, αλλά γιατί να δώσεις 200€ επιπλέον για κάτι που δεν το χρειάζεσαι "σήμερα"?

8 ώρες πριν, flick είπε

Όχι, δεν έχω. Ούτε άμεσα σκοπεύω να αποκτήσω. Απλά το σκεπτικό είναι πως με ένα καινούργιο σύστημα κάνεις δουλείες που θα σου αποφέρουν ένα κέρδος, οπότε μπορεί κάποια στιγμή να έχεις τη δυνατότητα (αλλά ίσως και την ανάγκη) να αναβαθμιστείς. Εεε και έρχονται εδώ και οι audio gurus του gearslutz που σου λένε γιατί να κλείνεις την πόρτα σε πιθανή επεκτασιμότητα  που ίσως χρειαστείς για καλύτερο latency; Όπως καταλαβαίνεις ακόμη δεν έχω αποφασίσει 100% αν αξίζει να το λάβω υπόψιν μου ή όχι.... 🙄

Αν πούμε ότι ηχογραφείς ένα μονοφωνικό κανάλι σε 192KHz και 24bit τότε προκύπτει ένα bitrate από το γινόμενο τους και διαιρώντας το με το 1000000 μας δίνει το αποτέλεσμα σε Mbit/s , το οποίο στην περίπτωσή μας είναι ((192000*24)/1000000)= 4,6 Mbit/s - κοιτάζοντας τώρα ένα πινακάκι με τις ταχύτητες των USB:

USB VERSION

YEAR

SPEED

TRANSFER RATE

MEGABITS/GIGABITS PER SECOND

MEGABYTES/GIGABYTES PER SECOND

USB 1.0

1996

Full speed

12 Mbps

1.5 MBps

USB 1.1

1998

Full speed

12 Mbps

1.5 MBps

USB 2.0

2000

High Speed

480 Mbps

60 MBps

USB 3.0

2008

SuperSpeed

5 Gbps

640 MBps

USB 3.1

2013

SuperSpeed+

10 Gbps

1.2 GBps

USB 3.2

2017

SuperSpeed+

20 Gbps

2.5 GBps

Ακόμη και το ταπεινό USB 1.0 θα μας κάλυπτε. Δες πόσα tracks ταυτόχρονα (το μέγιστο) θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις - το bandwith του Τhunderbolt δεν θα το χρειαστείς ποτέ. Επιπλέον αν θελήσεις να δουλέψεις σε κάποιο άλλο χώρο (ή υπολογιστή) USB θα βρεις σίγουρα. Τέλος και το USB εξελίσσεται σαν πρωτόκολλο (το USB 3.2 έχει bandwith ίσο με του Thunderbolt 2) οπότε κρατάμε και μια πισινή αν το Thunderbolt θα καταφέρει ποτέ να γίνει mainstream - είμαι επιφυλακτικός για την ώρα έχοντας στο μυαλό μου και την πορεία του Firewire.

11 ώρες πριν, flick είπε

Θα το τσεκάρω σίγουρα και το Meshify, φαίνεται σαν ένα ανοιχτό R6 ουσιαστικά. Απλά... δεν θα έχεις πιο πολύ θόρυβο; Τους HDD φοβάμαι πιο πολύ γιατί κατά τα άλλα κοιτάω να το κάνω ήσυχο..

To Meshify S2 είναι πάνω κάτω ένα "meshed R6" σε κάθε περίπτωση και τα δύο εξαιρετικής ποιότητας σασί. Ο θόρυβος σε ένα υπολογιστή προκύπτει (κατά βάση) από τους ανεμιστήρες. Οι ανεμιστήρες ελέγχονται μέσω PWM από την μητρική, η οποία με την σειρά της λαμβάνοντας δεδομένα θερμοκρασιών από διάφορους sensors, ανεβάζει ή κατεβάζει τις στροφές τους (κάπως σαν ένα κλιματιστικό) βάσει κάποιου fan curve. Οπότε καλύτερη ροή αέρα= χαμηλότερες θερμοκρασίες και λιγότερος θόρυβος. Όλα τα παραπάνω εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από την θερμοκρασία που υπάρχει στο δωμάτιο.
*Οι μηχανικοί δίσκοι μη σε απασχολούν, δεν θα τους ακούς καν (προτίμησε κάποιους ποιοτικούς όπως πχ WD σειρά Gold).

11 ώρες πριν, flick είπε

You definitely seem to know your stuff... Ιδέα δεν έχω απο PSU... Λες πως και το 750άρι ψιλοpassive/αθόρυβο θα είναι ε;

Τι να σου πω, αν δεν πάθει κανα κάταγμα η motherboard, ψύχει σωστά το cooler και υπάρχει αρκετό clearance (να μην βρίσκουν πράγματα πάνω του δηλαδή, δεκάρα δεν δίνω αν θα φαίνονται τα rgb, έτσι και αλλιώς λόγω ηχομόνωσης λέω να αποφύγω το τζάμι...) ικανοποιημένος θα είμαι. Για το acid jam δεν μου είπες!  🙂

Γνώμη μου και με ένα 750W της Corsair σειρά RM (https://www.skroutz.gr/s/14483039/Corsair-RMx-Series-RM750x-2018.html) θα είσαι υπερκαλυμμένος. Acid Jam καλή φάση αν δούλευε το MC-909 μου. :) 

Δημοσ.
Στις 6/3/2020 στις 4:44 ΠΜ, Duck Dodgers είπε

πρόσεχε στην μητρική που θα πάρεις γιατί αν μπει m2 SSD χάνεις μερικά sata, αυτό σε περίπτωση που έχεις σκοπό να βάλεις πολλούς hdd στο μέλλον! 

Sorry που επαναλαμβάνω την ερώτηση αλλά θέλεις να το εξηγήσεις λίγο καλύτερα αυτό;
Μήπως εννοείς αν δεν μπει m2 SSD, (που απ' ότι βλέπω είναι NVMe οπότε όπως το καταλαβαίνω γλιτώνεις μια SATA θύρα έτσι) θα χάσω SATA?
Και όταν λες μερικά, δεν αντιστοιχεί ένα SATA αν δίσκο;

Όπως είπα πιο πάνω (μαζί με όλες τις γνωστές, κουραστικές λεπτομέρειες...) , η Steel Legend γράφει:

8 SATA3, 1 Hyper M.2 (PCIe Gen4 x4 & SATA3), 1 Hyper M.2 (PCIe Gen4 x4)

Αντιλαμβάνομαι σωστά πως αυτό σημαίνει 8 HDD/SSD + 2 NVMe; Συν το ότι αν θες να βάλεις optical drive σου παίρνει και αυτό μια SATA3;
Υπάρχει κάτι άλλο που πιάνει SATA;

Δημοσ.
Στις 17/2/2020 στις 3:04 ΜΜ, flick είπε

απ’ όσο μπορώ να ξέρω, στη παραγωγή είναι αρκετά σημαντική και η single thread performance που εκεί φαίνεται να έχει το πάνω χέρι o i9-9900K.

λάθος και σε single thread performance o 3900x έχει το πάνω χέρι στο gaming είναι που ο 9900κ έχει το πάνω χέρι. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...