Προς το περιεχόμενο
 • Εγγραφή

Εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού απειλεί με μήνυση τους εθελοντές που εκτύπωσαν τρισδιάστατα αντίγραφα βαλβίδων για αναπνευστήρες στην Ιταλία [Ενημέρωση]


voltmod

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μια εταιρεία κατασκευής ιατρικού εξοπλισμού απειλεί με μήνυση μία ομάδα εθελοντών από την Ιταλία που προχώρησε στην τρισδιάστατη εκτύπωση βαλβίδων για να χρησιμοποιηθούν σε αναπνευστήρες για την χρήση σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε Ιταλικό νοσοκομείο.

Η εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού χρεώνει την βαλβίδα ως ανταλλακτικό περίπου 11 χιλιάδες δολάρια, ωστόσο οι εθελοντές ήταν σε θέση να εκτυπώσουν αντίγραφο της με κόστος περίπου 1 δολάριο.

Ένα νοσοκομείο στην Ιταλία χρειάστηκε τις βαλβίδες για να μπορέσει να περιθάλψει ασθενείς που είχαν νοσήσει με την ασθένεια COVID-19, καθώς υπήρχε έλλειψη σε ανταλλακτικά ενώ και οι πτήσεις από και προς την Ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν.

Ο προμηθευτής των βαλβίδων δήλωσε στο νοσοκομείο ότι δεν μπορούσε να κατασκευάσει τις βαλβίδες στο σύντομο χρονικό διάστημα που απαιτούταν για την περίθαλψη των ασθενών, οπότε δύο εθελοντές, οι Cristian Fracassi και Alessandro Ramaioli που εργάζονται στην Ιταλική εταιρεία-startup Isinnova πρόσφεραν τον 3D printer τους για να κάνουν την δουλειά του προμηθευτή. Ζήτησαν λοιπόν την βοήθεια του κατασκευαστή και πιο συγκεκριμένα τα σχέδια κατασκευής των βαλβίδων –blueprints- ώστε να τα χρησιμοποιήσουν για να κατασκευάσουν μόνοι τους τις βαλβίδες, αλλά η εταιρεία αρνήθηκε και τους απείλησε με μήνυση.

Οι Cristian Fracassi και Alessandro Ramaioli ωστοσο αποφάσισαν να προχωρήσουν κάνοντας οι ίδιοι τις μετρήσεις και εκτύπωσαν τρισδιάστατα τρείς διαφορετικές εκδοχές για να τις δοκιμάσουν με τον ιατρικό εξοπλισμό. Οι βαλβίδες λειτούργησαν και ήδη εξυπηρετούν δέκα ασθενείς από τις 14 Μαρτίου. Ο Massimo Temporelli, ιδρυτής της Ιταλικής εταιρείας FabLab που βοήθησε τους Cristian Fracassi και Alessandro Ramaioli να εκτυπώσουν τις απομιμήσεις των βαλβίδων δήλωσε: «Ήταν άνθρωποι που κινδύνευε η ζωή τους, και για αυτό αναγκαστήκαμε να αναλάβουμε δράση. Τέλος. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να επωφεληθούμε από τη κατάσταση, δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τα σχέδια ή τα προϊόντα πέρα από αυτή την ανάγκη που παρουσιάστηκε να δράσουμε άμεσα, και δεν πρόκειται να διαθέσουμε ελεύθερα τα σχέδια (εκτύπωσης)».

Η Ιταλία είναι η χώρα που αυτή τη στιγμή που πλήττεται περισσότερο από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Τα κρούσματα στη γειτονική χώρα έχουν ξεπεράσει τα 31 χιλιάδες και οι θάνατοι τους 2,5 χιλιάδες.

The Verge

Ενημέρωση 19/3 2:10 - Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Alessandro Ramaioli, του ενός από τους δύο εθελοντές που δημιούργησαν τα αντίγραφα βαλβίδων για αναπνευστήρες, η εταιρεία Intersurgical αν και όντως δεν διέθεσε τα σχέδια της βαλβίδας, ποτέ δεν απείλησε με μήνυση τους δύο εθελοντές. Όπως αναφέρει η εταιρεία στην ιστοσελίδα TheVerge, «κατηγορηματικά διαψεύδουμε ότι απειλήσαμε οποιοδήποτε. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να διαθέσουμε τα σχέδια τρισδιάστατης εκτύπωσης εξαιτίας σχετικού ιατρικού κανονισμού που είναι σε ισχύ».

Προσέθεσε ακόμα ότι «η εταιρεία μας κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των νοσοκομείων, παρέχοντας αντίστοιχες βαλβίδες εντελώς δωρεάν. Είναι πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι το διάστημα αυτό που κυκλοφορούν οι λανθασμένες αυτές πληροφορίες, πρέπει να εστιάσουμε ως εταιρεία στο να προμηθεύουμε τα νοσοκομεία αυτά και πολλά άλλα ζωτικά προϊόντα, και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε».
 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

 • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 • Απαντήσεις 103
 • Δημιουργία
 • Τελευταία απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μου αρέσει που λέει ότι η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να παράγει τόσες πολλές βαλβίδες και τα καταφέρανε 2 άτομα. Δηλαδή πόσο κοροϊδία για να δικαιολογήσει τα 11 χιλιάδες? 

Φιλαράκια πάμε δυνατά έχουν μεγαλύτερη σημασία οι ζωές από το χρήμα.

Επεξ/σία από Xtreme_Series
 • Like 23
 • Thanks 5
 • Haha 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1$ η κόπια 11.000$ η αυθεντική. Πέραν του κόστους ανάπτυξης και διάθεσης πρέπει να βγάζουν τρελό κέρδος. Εκτός και αν παίζουν τίποτα πιο ειδικά υλικά που δεν αφήνουν την ανάπτυξη άλλων μικροβίων πάνω στη βαλβίδα.

 • Like 6
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ναι ρε παιδιά, 1 ευρώ το κόστος κατασκευής μαζί με τα υλικά αλλά +10.999 ντάλαρς σε μισθούς υψηλόβαθμων στελεχών, marketing και λάδωμα, οπότε απόλυτα δικαιολογημένο αυτό το χαμηλό κόστος... χαχαχα!!! Τραγικό!

 • Like 17
 • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Άμα συνεχίζει αυτή η εταιρεία τις απειλές για μηνύσεις, ας δώσουν οι Ιταλοί την επωνυμία της στη δημοσιότητα,  να δούμε μετά την κοινωνική κατακραυγή ποιος θα είναι ο πραγματικά χαμένος ...

 • Like 16
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης

εδω φαινεται η γυμνια το οποιου συστηματος..

προφανως πρεπει να φανε πολλοι για αυτο και το υψηλο κοστος...

...

τι να πεις...

μακαρι να μην βρεθουνε μπλεγμενα τα παιδια..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

 • Δημιουργία νέου...

Με την περιήγησή σας στο insomnia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης.