Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 4 (Raphael/Genoa) AM5 - Ryzen/Threadripper/Epyc

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
7 ώρες πριν, ultraex2003 είπε

νεο βιος για msi 650 tomahawk 7D75v1M3

https://www.msi.com/Motherboard/MAG-B650-TOMAHAWK-WIFI/support

Description:

- Support AMD Ryzen 9 9950X3D and 9900X3D CPUs. - AGESA PI-1.2.0.3a Patch A released. - Optimized the memory compatibility of single rank (1R) under 2DPC configuration. - Optimized the memory compatibility of dual rank (2R) under 1DPC configuration. - Please update the chipset driver to version 7.01.08.129 for better gaming performance.

Αυτό το chipset driver .129 το έχεις δοκιμάσει, έχει βγάλει και ποιο πρόσφατο η AMD εδώ και 3 μέρες νομίζω.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, ICE-T είπε

Αυτό το chipset driver .129 το έχεις δοκιμάσει, έχει βγάλει και ποιο πρόσφατο η AMD εδώ και 3 μέρες νομίζω.

εγω παιζω μια χαρα με του φεβρουαριου του 25   (7.02.13.148)

https://www.guru3d.com/download/amd-chipset-drivers-download/

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, ultraex2003 είπε

εγω παιζω μια χαρα με του φεβρουαριου του 25   (7.02.13.148)

https://www.guru3d.com/download/amd-chipset-drivers-download/

δεν τον έχω τεσταρει ακόμα, μερικοί λένε δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω σε  προγενέστερο chipset driνer και αν η msi προτείνει το συγκεκριμένο που έγραψα λόγο κάποιων θεματων με 0.1 lows micro stutter με 9800Χ3D και επειδή έχω πάει πρόσφατα στον 9800Χ3D λόγο μικρου ελεύθερου χρόνου δεν έχω κάτσει να τσεκαρω διάφορες στα 0.1 και 1 lows .

Επεξ/σία από ICE-T
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

απο steam RiftBreakers free pc game Demo with built-in CPU benchmark η μνημη παιζει καλα σε  1% and 0.1% lows

για δοκιμες εχει και cpu και gpu bench tool

image.jpeg.4957d9e60bc2a1687c09f2cbcc4218c4.jpeg

7800x3d stok /6000 +FCLK 2067 +7900xt nitro stok

image.jpeg.616e976f4e25b8e2a3bed04c5407b8ed.jpeg

7800x3d stok /6200 +FCLK 2067+7900xt nitro stok

image.jpeg.d17c7d4ddd3bb475bd78cf5655eef6e6.jpeg

Επεξ/σία από ultraex2003
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Παρατηρώ ότι ανεβαίνουν πολύ τα lows. Τα αποτελέσματα στα lows είναι επαναλήψιμα ή έχουν μεγάλη διακύμανση;

• 2 μήνες μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

νεο AMI BIOS για msi B650 TOMAHAWK WIFI

https://www.msi.com/Motherboard/MAG-B650-TOMAHAWK-WIFI/support
D75v1M                         2025-05-14                          
13.50 MB

• Description:
    - Fix the system black screen issue after configuring IGD and enabling HybridGraphics.
Επεξ/σία από ultraex2003
  • 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Επειδή με έχει τρελάνει το pc μου μπορείτε να μου πείτε γιατι τρέχει σαν 4πυρηνο???

Περασα και το νεο firmware σημερα στην asus crosshair και παλι τα ιδια χαλια

Screenshot 2025-07-08 210429.jpg

Δημοσ.
1 ώρα πριν, alldaynews είπε

Επειδή με έχει τρελάνει το pc μου μπορείτε να μου πείτε γιατι τρέχει σαν 4πυρηνο???

Περασα και το νεο firmware σημερα στην asus crosshair και παλι τα ιδια χαλια

Screenshot 2025-07-08 210429.jpg

Το παρακάτω είναι απάντηση από το φίλο μου το ΑΙ:

Αν ο Ryzen 7 5800X σου εμφανίζει μόνο 4 ενεργούς πυρήνες αντί για τους 8 που διαθέτει, υπάρχουν μερικά πιθανά αίτια και λύσεις:

🔧 Έλεγχος BIOS

• Core Control: Στο BIOS υπάρχει επιλογή για ενεργοποίηση/απενεργοποίηση πυρήνων. Βεβαιώσου ότι είναι ρυθμισμένο σε Auto ή All Cores Enabled.
  • Reset to Defaults: Αν έχεις κάνει overclock ή άλλες ρυθμίσεις, δοκίμασε να επαναφέρεις το BIOS στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.
  • XMP/DOCP: Αν έχεις ενεργοποιήσει XMP για τη RAM, βεβαιώσου ότι δεν επηρεάζει τη σταθερότητα του συστήματος.

🧠 Windows Ρυθμίσεις

• System Configuration (msconfig): Πήγαινε στο msconfig > Boot > Advanced options και δες αν έχει επιλεγεί περιορισμός στον αριθμό των πυρήνων.
  • Task Manager: Στην καρτέλα Performance > CPU, δες πόσοι πυρήνες και threads εμφανίζονται.

🛠️ Εργαλεία Διάγνωσης

• Ryzen Master ή HWInfo64: Μπορεί να δείχνουν αν κάποιοι πυρήνες είναι σε "sleep" ή απενεργοποιημένοι.
  • BIOS Update: Αν έχεις κάνει πρόσφατη ενημέρωση BIOS, μπορεί να έχει προκαλέσει ασυμβατότητα. Δοκίμασε downgrade ή καθαρή επανεγκατάσταση.

🧪 Τεστ και Παραδείγματα

• Κάποιοι χρήστες ανέφεραν ότι μετά από BIOS update ή αλλαγές σε Ryzen Master, οι πυρήνες εμφανίζονταν ως απενεργοποιημένοι ή κοιμισμένοι.
  • Σε Cinebench ή CPU-Z μπορείς να δεις αν χρησιμοποιούνται όλοι οι πυρήνες.
  • Like 1
Δημοσ.
13 hours ago, Retromaniac said:

Το παρακάτω είναι απάντηση από το φίλο μου το ΑΙ:

Αν ο Ryzen 7 5800X σου εμφανίζει μόνο 4 ενεργούς πυρήνες αντί για τους 8 που διαθέτει, υπάρχουν μερικά πιθανά αίτια και λύσεις:

🔧 Έλεγχος BIOS

• Core Control: Στο BIOS υπάρχει επιλογή για ενεργοποίηση/απενεργοποίηση πυρήνων. Βεβαιώσου ότι είναι ρυθμισμένο σε Auto ή All Cores Enabled.
  • Reset to Defaults: Αν έχεις κάνει overclock ή άλλες ρυθμίσεις, δοκίμασε να επαναφέρεις το BIOS στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.
  • XMP/DOCP: Αν έχεις ενεργοποιήσει XMP για τη RAM, βεβαιώσου ότι δεν επηρεάζει τη σταθερότητα του συστήματος.

🧠 Windows Ρυθμίσεις

• System Configuration (msconfig): Πήγαινε στο msconfig > Boot > Advanced options και δες αν έχει επιλεγεί περιορισμός στον αριθμό των πυρήνων.
  • Task Manager: Στην καρτέλα Performance > CPU, δες πόσοι πυρήνες και threads εμφανίζονται.

🛠️ Εργαλεία Διάγνωσης

• Ryzen Master ή HWInfo64: Μπορεί να δείχνουν αν κάποιοι πυρήνες είναι σε "sleep" ή απενεργοποιημένοι.
  • BIOS Update: Αν έχεις κάνει πρόσφατη ενημέρωση BIOS, μπορεί να έχει προκαλέσει ασυμβατότητα. Δοκίμασε downgrade ή καθαρή επανεγκατάσταση.

🧪 Τεστ και Παραδείγματα

• Κάποιοι χρήστες ανέφεραν ότι μετά από BIOS update ή αλλαγές σε Ryzen Master, οι πυρήνες εμφανίζονταν ως απενεργοποιημένοι ή κοιμισμένοι.
  • Σε Cinebench ή CPU-Z μπορείς να δεις αν χρησιμοποιούνται όλοι οι πυρήνες.

ολα default και παλι 4 πυρηνες την τυχη μου μεσα

το SMD μου έκανε τη ζημιά τωρα το εκανα disable παντου και  βλεπει τουλαχιστον 8 cores αλλα 8 threads

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
43 λεπτά πριν, alldaynews είπε

ολα default και παλι 4 πυρηνες την τυχη μου μεσα

το SMD μου έκανε τη ζημιά τωρα το εκανα disable παντου και  βλεπει τουλαχιστον 8 cores αλλα 8 threads

Εννοείς SMT. Αυτό πρέπει να είναι on για να έχει 2 threads/core. Το ότι το κάνεις off και βλέπεις 8 cores και 8 threads σημαίνει ότι έχεις κάποιο setting που σε περιορίζει στα 8 threads, με αποτέλεσμα όταν το ενεργοποιείς να έχεις μόνο 8 threads που είναι το όριο, αλλά μόνο 4 cores. Δεν φταίει αυτό δηλαδή. Κάτι άλλο είναι. Και αφού έχεις κάνει restore σε default θα σου έλεγα να κάνεις και κάτι άλλο.

Επειδή το restore to default πάει απλά και γράφει τις default τιμές πάνω στις νέες μπορεί να έχει κάποιο bug και να έχει ξεχαστεί στο κώδικα του bios να κάνει restore κάποια τιμή. Για να είσαι σίγουρος λοιπόν ότι έγιναν όλα default, κάνε reset το bios από το κουμπί της motherboard αν έχει, ή αν δεν έχει βγάλε τη μπαταρία και κλείσε το τροφοδοτικό. Άστο 1 λεπτό (γιατί οι πυκνωτές πρέπει να αδειάσουν ώστε να σβηστεί η προσωρινή μνήμη που χρησιμοποιεί το bios για τις ρυθμίσεις) και ξεκίνα πάλι. Πάτα επίσης το power on του υπολογιστή ενώ είναι εκτός ρεύματος γιατί βοηθάει να αδειάσουν οι πυκνωτές (θα σου κάνει ένα στιγμιαίο άναμα και θα σβήσει)

Κατέβασε το τελευταίο chipset driver της amd για το chipset που έχεις εδώ Drivers and Support for Processors and Graphics

Επίσης κλείσε το virtualization από το bios και αφαίρεσε hyper-v, windows linux subsystem, virtualbox, docker κτλ

Αν πάλι έχεις λιγότερα cores/threads τότε κάνε restore ή clean install τα windows. Δοκίμασε σε εξωτερικό σκληρό πρώτα για να μη χαλάσεις τσάμπα το installation που έχεις.

Αν δεν παίξει ούτε τότε έχεις hw problem. Δοκίμασε με μία μνήμη κάθε φορά για να αποκλείσεις το πιο εύκολο.

Επεξ/σία από Retromaniac
  • Like 3
Δημοσ.

Λίγο πιο μπελαλιδικη δουλειά:

Βγάζεις και ξαναβαζεις τον επεξεργαστή, clear cmos στο καπάκι (που θα έπρεπε να έχει γίνει με το βγάλε βάλε αυτόματα) και πέρασμα το bios ξανά.

Αν μετά από εκεί πάλι 4/8 ή 8/8, είναι θέμα windows.

Στον task manager, τί δείχνει? 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
24 λεπτά πριν, Πέτρος είπε

Λίγο πιο μπελαλιδικη δουλειά:

Βγάζεις και ξαναβαζεις τον επεξεργαστή, clear cmos στο καπάκι (που θα έπρεπε να έχει γίνει με το βγάλε βάλε αυτόματα) και πέρασμα το bios ξανά.

Αν μετά από εκεί πάλι 4/8 ή 8/8, είναι θέμα windows.

Στον task manager, τί δείχνει? 

Επειδή δεν το ξέρω, σε τι θα βοηθήσει να βγάλει και να βάλει πάλι cpu;

Επεξ/σία από Retromaniac
  • Like 1
Δημοσ.
16 λεπτά πριν, Retromaniac είπε

Επειδή δεν το ξέρω, σε τι θα βοηθήσει να βγάλει και να βάλει πάλι cpu;

Κανονικά σε τίποτα. 

Ας πούμε ότι είναι ένα πιο "βαθύ" hw reset, μόνο. 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...