Προς το περιεχόμενο

GPU iMac 2009

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα, έχω ένα  27’ iMac 2009 που λειτουργούσε κανονικά χωρίς προβλήματα πέρα από υπερθέρμανση κάποιες φορές σε video & graphic intensive tasks. Από την Παρασκευή κολλάει η μπάρα στο boot και στο milaraki Service πρότειναν να κάνουν reflow ή  ως πιο ακριβή λύση reballing στην κάρτα γραφικών. Βέβαια δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο είναι αξιόπιστο ή αν θα μου τα κάνουν χειρότερα. Τι προτείνετε να κάνω στο συγκεκριμένο θέμα; Να δοκιμάσω κάπου reballing ή να δοκιμάσω την τύχη μου με κάποια «νέα» κάρτα γραφικών;  Ο υπολογιστής είναι iMac 27” 2009 i5 και θα ήθελα να τον σώσω και να τον κρατήσω αν γίνεται. Έχει γίνει ουσιαστική χρήση για 5 χρόνια μόνο, στα οποία τον τρίτο χρόνο ανοίχτηκε από το Service που ανέφερα για καθαρισμό και ssd αλλά δεν ξέρω τι έκαναν με θερμοαγωγιμη και ούτε και αυτοί θυμόντουσαν να μου πουν... οπότε αν έχετε να προτείνετε και άτομο/Service να αναλάβει την επισκευή Αθήνα, Θεσσαλονίκη ή οπουδήποτε άλλου, αν είναι αξιόπιστο πείτε μου.

Επεξ/σία από timemachine
Δημοσ.
13 ώρες πριν, timemachine είπε

Καλησπέρα, έχω ένα  27’ iMac 2009 που λειτουργούσε κανονικά χωρίς προβλήματα πέρα από υπερθέρμανση κάποιες φορές σε video & graphic intensive tasks. Από την Παρασκευή κολλάει η μπάρα στο boot και στο milaraki Service πρότειναν να κάνουν reflow ή  ως πιο ακριβή λύση reballing στην κάρτα γραφικών. Βέβαια δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο είναι αξιόπιστο ή αν θα μου τα κάνουν χειρότερα. Τι προτείνετε να κάνω στο συγκεκριμένο θέμα; Να δοκιμάσω κάπου reballing ή να δοκιμάσω την τύχη μου με κάποια «νέα» κάρτα γραφικών;  Ο υπολογιστής είναι iMac 27” 2009 i5 και θα ήθελα να τον σώσω και να τον κρατήσω αν γίνεται. Έχει γίνει ουσιαστική χρήση για 5 χρόνια μόνο, στα οποία τον τρίτο χρόνο ανοίχτηκε από το Service που ανέφερα για καθαρισμό και ssd αλλά δεν ξέρω τι έκαναν με θερμοαγωγιμη και ούτε και αυτοί θυμόντουσαν να μου πουν... οπότε αν έχετε να προτείνετε και άτομο/Service να αναλάβει την επισκευή Αθήνα, Θεσσαλονίκη ή οπουδήποτε άλλου, αν είναι αξιόπιστο πείτε μου.

Δοκιμασες nvram και smc  reset? Δοκιμασες να μπεις σε recovery mode?

Αν θες να τον κρατήσεις άνοιξε τον και βάλε αυτό https://www.ifixit.com/Store/Mac/iMac-Intel-21-5-Inch-and-27-Inch-Late-2009-Mid-2010-SSD-Temperature-Sensor/IF173-043?o=1

στον ssd που σου βάλανε και αν βάλεις άλλον έναν ssd στην θέση του optical drive το μηχάνημα θα απογειωθεί μόλις τους κανείς RAID 0.

Αν δεν μπορείς εσυ , ένας οποιοσδήποτε τεχνικός που έχει διάθεση και τα εργαλεία σαν αυτά του ifixit μπορεί να το κάνει. Το πρόβλημα που περιγράφεις δεν είναι απαραίτητα της κάρτας γραφικών. Αν και το μοντέλο σου φημίζεται για πρόβλημα με την κάρτα γραφικών δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να προκληθεί κάποιο πρόβλημα από κάτι άλλο.

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, atheatos είπε

Δοκιμασες nvram και smc  reset? Δοκιμασες να μπεις σε recovery mode?

Αν θες να τον κρατήσεις άνοιξε τον και βάλε αυτό https://www.ifixit.com/Store/Mac/iMac-Intel-21-5-Inch-and-27-Inch-Late-2009-Mid-2010-SSD-Temperature-Sensor/IF173-043?o=1

στον ssd που σου βάλανε και αν βάλεις άλλον έναν ssd στην θέση του optical drive το μηχάνημα θα απογειωθεί μόλις τους κανείς RAID 0.

Αν δεν μπορείς εσυ , ένας οποιοσδήποτε τεχνικός που έχει διάθεση και τα εργαλεία σαν αυτά του ifixit μπορεί να το κάνει. Το πρόβλημα που περιγράφεις δεν είναι απαραίτητα της κάρτας γραφικών. Αν και το μοντέλο σου φημίζεται για πρόβλημα με την κάρτα γραφικών δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να προκληθεί κάποιο πρόβλημα από κάτι άλλο.

Δοκίμασα nvram reset και smc μόνος μου. Επίσης δοκίμασα Format του δίσκου αλλά κολλούσε στην εγκατάσταση λογισμικού λίγο πριν το τέλος. Επίσης από Boot από εξωτερικό usb μου κολλούσε η μπάρα στο Login, ενώ σε μηχάνημα με χειρότερα specs δούλευε το external usb boot. 

Το πήγα στο milaraki όπου μου είπαν πως θέλει rebail ή reflow η κάρτα. Βέβαια τους ρώτησα αν το άνοιξαν να δουν μέσα και μου είπαν όχι. Οπότε δεν Ξέρω τι διάγνωση έκαναν. 

Τωρα να φανταστείς έχουν κάνει κανονικά φορματ και έχει περαστεί το λογισμικό. Το Mac ανοίγει με chimce, η μπάρα κολλάει, αλλά από πίσω ακούγεται η φωνή Voice Over που βγαίνει στο σεταρισμα κάθε νέου mac (γεια σας είμαι ένα προγραμμα ανάγνωσης οθόνης Voice over κλπ..). Οπότε έχει ήχο και λειτουργεί αλλά η οθόνη έχει μείνει κολλημένη σε προγενέστερο σημείο.

Αυτο έγινε και όταν έπαθα το πρόβλημα την Παρασκευή. Έκανα Skype πάγωσε η οθόνη αλλα άκουγα φωνή κανονικά που ερχόταν από την άλλη άκρη μέσω Internet. Και μετά όταν το έκλεισα κάποιες μόνες φορές κατάφερε να ξανανοίξει σε Safe Mode.

Σίγουρα θα βάλω αισθητήρα θερμοκρασίας. Για 2o σκληρό σε raid λες να έχω καλύτερες ή χειρότερες θερμοκρασίες; Ρώτησα για παράδειγμα μήπως κάνω Upgrade σε i7 από i5, όπως και μήπως βάλω κάρτα από imac 2010 αν βρω που είναι πιο γρήγορη, αλλά μου είπαν να το αποφύγω αν θέλω να κρατήσω χαμηλές θερμοκρασίες. 

Τέλος αν έχεις να προτείνεις κάποιον τεχνικό με ΟΡΕΞΗ, πες μου είτε εδώ είτε σε μήνυμα, ειδικά για τη περίπτωση της επισκευής κάρτας. Δεν ξέρω και εγώ αν είναι εκεί το πρόβλημα, αλλά με βάση τη διαφοροδιάγνωση που έκαναν στο milaraki χωρίς να το ανοίξουν και τα λίγα που διαβάζω και στα φόρουμ εγώ φαίνεται να εντοπίζεται εκεί. Παίζει ήχο ας πούμε αλλά η εικόνα κολλάει σε προγενέστερο σημείο.

Επεξ/σία από timemachine
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

μηχάνημα 13ετίας και θες να το επισκευάσεις;

καλά χρυσά τα iMac παιδιά αλλα αν οι τσέπες δεν σηκώνουν για καινουργια τι το παλευεται; το λέω με όλη τη καλή καρδιά.

ότι και ν ακάνεις αυτή είναι η μολιρα αυτών των καρτών γραφικών να καούνε,

13 χρόνια μέσα σε ένα κλίβανο είναι τι θες να κάνει;

και reball και reflow να κάνεις πάλι εκει θα καταλήξεις.

Επεξ/σία από tsompanakos
Δημοσ.
34 λεπτά πριν, tsompanakos είπε

μηχάνημα 13ετίας και θες να το επισκευάσεις;

καλά χρυσά τα iMac παιδιά αλλα αν οι τσέπες δεν σηκώνουν για καινουργια τι το παλευεται; το λέω με όλη τη καλή καρδιά.

ότι και ν ακάνεις αυτή είναι η μολιρα αυτών των καρτών γραφικών να καούνε,

13 χρόνια μέσα σε ένα κλίβανο είναι τι θες να κάνει;

και reball και reflow να κάνεις πάλι εκει θα καταλήξεις.

11ετιας είναι. 5 χρόνια έχει δουλέψει μόνο. Καθόταν τον υπόλοιπο καιρό. Θέλω να το επισκευάσω γιατί με Mini DisplayPort που έχει λειτουργεί και ως Monitor. Τα καινούρια και να τα σηκώνουν οι τσέπες δεν λειτουργούν ως μόνιτορ δυστυχώς. Μέχρι το 2013 γινόταν αυτό αν δεν το ξέρεις 

Δημοσ.

φίλε δεν αξίζει να ασχωληθείς. πρωσοπική γνώμη. θα ξανακάψει κάρτα στο λogic 

με τα λευτά πάρε ένα σοβαρό μόνιτορ να κανείς την δολειά σου

Δημοσ.

Καταρχην ποια καρτα γραφικων εχει επανω 4850, η μηπως την 4670?
https://everymac.com/systems/apple/imac/specs/imac-core-i5-2.66-27-inch-aluminum-late-2009-specs.html
Υποθετω την 4850 -και αν ειναι αυτη καλυτερα ξεχασε την εντελως!

H 4670 -σε αντιθεση με τη 4850- εχει πολλες καλες πιθανοτητες να 'αναστηθει'
και να παραμεινει ζωντανη: ακομη και desktop δεν θα βρεις καμενες 4670, ενω
θα δεις 4850 να εχουν πεθανει.. Οποτε καταρχην αυτο συγκρατησε 4850 no go!
😝

• Like 1
Δημοσ.
17 ώρες πριν, timemachine είπε

Ψάξε να βρεις μεταχειρισμένη να την κάνεις αντικατάσταση, δεν είναι soldered στη μητρική.

https://www.ifixit.com/Guide/iMac+Intel+27-Inch+(Late+2009+or+Mid+2010)+Graphics+Card+Replacement/9553?permalink=1

• Like 1
Δημοσ.

Εκεινο που εχει χρησιμοποιηθει τελευταια ως <λυση> -και προσωπικα τη βρισκω αρκετα εξυπνη,
τουλαχιστον στην επιλογη της GTX 765M- ειναι η χρηση καποιων μεταγενεστερων NVIDIA, οπως:
-   NVIDIA GTX 765M 2 GB
-   NVIDIA GTX 770M 3 GB
-   NVIDIA GTX 780M 4 GB
-   NVIDIA GTX 870M 3 GB
-
   NVIDIA GTX 880M 4 GB
και επισης AMD:

-   Radeon WX 4170
Καποιες απο αυτες ειναι επιφοβες για καψιμο, και πιθανοτατα εχουν ηδη "ταλαιπωρηθει"
στα φορητα τους, αλλα η 765Μ μαλλον μπορει να θεωρηθει ως η λιγοτερο επιφοβη τους!
🤓

Σε σχεση με αυτα (και την 765Μ ειδικα), περισσοτερα μπορεις να διαβασεις παρακατω εδω:
http://macintoshmen.is-great.net/2019/09/08/imac-2009-to-2011-upgrade-guide/?i=1
http://jcycle.com/2011-imac-27-gpu-failure-fix-upgrade
🤪

υπαρχουν και τα σχετικα βιδεα:

• Thanks 2
Δημοσ.
40 λεπτά πριν, TheDevilMayCare είπε

Εκεινο που εχει χρησιμοποιηθει τελευταια ως <λυση> -και προσωπικα τη βρισκω αρκετα εξυπνη,
τουλαχιστον στην επιλογη της GTX 765M- ειναι η χρηση καποιων μεταγενεστερων NVIDIA, οπως:
-   NVIDIA GTX 765M 2 GB
-   NVIDIA GTX 770M 3 GB
-   NVIDIA GTX 780M 4 GB
-   NVIDIA GTX 870M 3 GB
-
   NVIDIA GTX 880M 4 GB
και επισης AMD:

-   Radeon WX 4170
Καποιες απο αυτες ειναι επιφοβες για καψιμο, και πιθανοτατα εχουν ηδη "ταλαιπωρηθει"
στα φορητα τους, αλλα η 765Μ μαλλον μπορει να θεωρηθει ως η λιγοτερο επιφοβη τους!
🤓

Σε σχεση με αυτα (και την 765Μ ειδικα), περισσοτερα μπορεις να διαβασεις παρακατω εδω:
http://macintoshmen.is-great.net/2019/09/08/imac-2009-to-2011-upgrade-guide/?i=1
http://jcycle.com/2011-imac-27-gpu-failure-fix-upgrade
🤪

υπαρχουν και τα σχετικα βιδεα:

Ευχαριστώ πολύ!! Έχω διαβάσει λίγο σχετικά, αλλά μάλλον χάνω τη δυνατότητα target display mode που είναι και ένας βασικός λόγος Αναστάσης του imac σε σχέση με την αντικατάσταση του με νεότερο μοντέλο που πρότεινε άλλος εδώ. Έχω βρει μεταχειρισμένη από μέλος εδώ την ATI Radeon HD 6750M από imac 21.5 2011 που πρέπει να είναι συμβατή και ίσως μπορώ να βρω πάλι μεταχειρισμένες τις 4670 από λειτουργικό 27 και την 4850 από ένα άλλο παροπλισμένο με θέμα οθόνης. Ποια από αυτές λες να είναι ποιο αξιόπιστη; Η 6750Μ ή η 4670;

Δημοσ.

Ψαξε ποια ειναι λιγοτερο αναφερομενη καμμενη...!!
Δεν θυμαμαι τωρα αν σε αυτες ειδικα μπορεις να
τους - κατεβασεις και τα ρολογια για σιγουρια! 😎

Για την ακριβεια ειναι 100% δεδομενο οτι μπορεις να τους κατεβασεις ρολογια /
underclock μεσα στα Windows , αλλα δεν θυμαμαι να υπαρχει software για Mac 🤬

• Like 1
Δημοσ.
19 λεπτά πριν, TheDevilMayCare είπε

Ψαξε ποια ειναι λιγοτερο αναφερομενη καμμενη...!!
Δεν θυμαμαι τωρα αν σε αυτες ειδικα μπορεις να
τους - κατεβασεις και τα ρολογια για σιγουρια! 😎

Για την ακριβεια ειναι 100% δεδομενο οτι μπορεις να τους κατεβασεις ρολογια /
underclock μεσα στα Windows , αλλα δεν θυμαμαι να υπαρχει software για Mac 🤬

Πώς θα καταλάβω ποια είναι η λιγότερο καμμένη; Δεν είμαι τόσο σχετικός οπότε αν μπορείς να μου περιγράψεις αποτρεπτικά σημάδια που φαίνονται οπτικά θα ήταν χρήσιμο. Σε ευχαριστώ πολύ!!

Δημοσ.

Δεν θα μπορεσεις να το καταλαβεις για την ιδια, εκτος και εχει....αλλαξει χρωμα το pcb απο το φουρνισμα..!!🤪
Εννοω να γκουγκλαρεις για "μαζικα" προβληματα αλλων χρηστων, για παραδειγμα για την 4850 βοα ο τοπος..🤕

• Like 1
Δημοσ.
41 λεπτά πριν, timemachine είπε

Ευχαριστώ πολύ!! Έχω διαβάσει λίγο σχετικά, αλλά μάλλον χάνω τη δυνατότητα target display mode που είναι και ένας βασικός λόγος Αναστάσης του imac σε σχέση με την αντικατάσταση του με νεότερο μοντέλο που πρότεινε άλλος εδώ. Έχω βρει μεταχειρισμένη από μέλος εδώ την ATI Radeon HD 6750M από imac 21.5 2011 που πρέπει να είναι συμβατή και ίσως μπορώ να βρω πάλι μεταχειρισμένες τις 4670 από λειτουργικό 27 και την 4850 από ένα άλλο παροπλισμένο με θέμα οθόνης. Ποια από αυτές λες να είναι ποιο αξιόπιστη; Η 6750Μ ή η 4670;

Από ό,τι βλέπω, η Apple αναφέρει ποια μοντέλα υποστηρίζουν target display οπότε βρες μια GPU από ένα από τα παρακάτω μοντέλα.

"Target Display Mode isn’t supported on iMac models with Retina display. Only iMac (27-inch, Late 2009), iMac (27-inch, Mid 2010), and iMac (Mid 2011 to Mid 2014) support Target Display Mode." 

• Like 1
Δημοσ.
5 ώρες πριν, timemachine είπε

Δοκίμασα nvram reset και smc μόνος μου. Επίσης δοκίμασα Format του δίσκου αλλά κολλούσε στην εγκατάσταση λογισμικού λίγο πριν το τέλος. Επίσης από Boot από εξωτερικό usb μου κολλούσε η μπάρα στο Login, ενώ σε μηχάνημα με χειρότερα specs δούλευε το external usb boot. 

Το πήγα στο milaraki όπου μου είπαν πως θέλει rebail ή reflow η κάρτα. Βέβαια τους ρώτησα αν το άνοιξαν να δουν μέσα και μου είπαν όχι. Οπότε δεν Ξέρω τι διάγνωση έκαναν. 

Τωρα να φανταστείς έχουν κάνει κανονικά φορματ και έχει περαστεί το λογισμικό. Το Mac ανοίγει με chimce, η μπάρα κολλάει, αλλά από πίσω ακούγεται η φωνή Voice Over που βγαίνει στο σεταρισμα κάθε νέου mac (γεια σας είμαι ένα προγραμμα ανάγνωσης οθόνης Voice over κλπ..). Οπότε έχει ήχο και λειτουργεί αλλά η οθόνη έχει μείνει κολλημένη σε προγενέστερο σημείο.

Αυτο έγινε και όταν έπαθα το πρόβλημα την Παρασκευή. Έκανα Skype πάγωσε η οθόνη αλλα άκουγα φωνή κανονικά που ερχόταν από την άλλη άκρη μέσω Internet. Και μετά όταν το έκλεισα κάποιες μόνες φορές κατάφερε να ξανανοίξει σε Safe Mode.

Σίγουρα θα βάλω αισθητήρα θερμοκρασίας. Για 2o σκληρό σε raid λες να έχω καλύτερες ή χειρότερες θερμοκρασίες; Ρώτησα για παράδειγμα μήπως κάνω Upgrade σε i7 από i5, όπως και μήπως βάλω κάρτα από imac 2010 αν βρω που είναι πιο γρήγορη, αλλά μου είπαν να το αποφύγω αν θέλω να κρατήσω χαμηλές θερμοκρασίες. 

Τέλος αν έχεις να προτείνεις κάποιον τεχνικό με ΟΡΕΞΗ, πες μου είτε εδώ είτε σε μήνυμα, ειδικά για τη περίπτωση της επισκευής κάρτας. Δεν ξέρω και εγώ αν είναι εκεί το πρόβλημα, αλλά με βάση τη διαφοροδιάγνωση που έκαναν στο milaraki χωρίς να το ανοίξουν και τα λίγα που διαβάζω και στα φόρουμ εγώ φαίνεται να εντοπίζεται εκεί. Παίζει ήχο ας πούμε αλλά η εικόνα κολλάει σε προγενέστερο σημείο.

Δεν θέλω να σε στεναχωρήσω αλλά αν είναι η κάρτα γραφικών το κόστος και η ταλαιπωρία είναι μεγαλύτερη από την αγορά οθόνης. Προσπάθησε να βάλεις τον sensor που σου έγραψα και νομίζω μπορείς να τον βρεις φθηνότερα στο eBay κτλ.   Μπορεί να ζεστενεται το iMac αλλά επειδή έχει χαθεί ένας sensoras να μην δίνει εντολή να δουλέψουν τα ανεμιστηράκια και για αυτό να κολλάει. Επίσης μπορείς να αφαιρέσεις τον σκληρό που σου βάλανε με ότι άλλο έχουν προσθέσει και να δοκιμάσεις boot από εξωτερικό σκληρό. Λογικά τα ανεμιστηράκια θα δουλεύουν μόνιμα στο full αλλά έτσι θα δεις κατά ποσό είναι θέμα ψύξης της κάρτας γραφικών ή πρόβλημα της κάρτας γραφικών. Πολύ φοβάμαι ότι σου έχουν βάλει jumper και δουλεύουν τα ανεμιστηράκια στο minimum και κολλάει ο iMac από υψηλές θερμοκρασίες. Αν παρόλο που τα ανεμιστηράκια είναι στο full κολλάει πάλι τότε καλύτερα να σταματήσεις να ασχολείσαι και κάνε το iMac κάδρο ή ότι άλλο θα μπορούσε να κάνει χωρίς να δουλεύει....

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...