just getting started Δημοσ. 26 Αυγούστου Δημοσ. 26 Αυγούστου 1 hour ago, ilos said: 9070xt αν δε παίζεις 4Κ/PT games/1440p native σε max+RT το πιο πιθανό είναι να τρως μπουκάλα (έστω μικρή) με 5700x3d. Στο λέω γιατί έχω την απλή 9070 και 9/10 games σε 1440p max με FSR Quality η κάρτα δουλεύει στο 85-90%. Ίσως φταίει που δεν έχω τα latest and greatest σε UE5 🤣, αλλά το γεγονός παραμένει. Μέχρι και 4070 super/5070/9070 απλή είναι αυτό το cpu σε 1440p. Συμφωνώ, αλλά και xt να βάλεις, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου με 5700x3d. Γιατί έχουν αισθητά μικρότερο CPU overhead από τις αντίστοιχες 5070ti πχ. Αλλά επίσης για να βάλεις quality σε 1440p με XT, πάει να πει ότι είτε παίζεις βαρύ RT, είτε πας για πολύ ψηλό frame rate. Αν δεν σου κάνει πολύ κόπο και το έχεις εγκατεστημένο, δες λίγο τι GPU usage έχεις στο cyberpunk 2077 με ultra RT + FSR4 quality εκεί στην πλατεία έξω από το apartment του V.
ilos Δημοσ. 26 Αυγούστου Δημοσ. 26 Αυγούστου (επεξεργασμένο) 25 λεπτά πριν, just getting started είπε Συμφωνώ, αλλά και xt να βάλεις, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου με 5700x3d. Γιατί έχουν αισθητά μικρότερο CPU overhead από τις αντίστοιχες 5070ti πχ. Αλλά επίσης για να βάλεις quality σε 1440p με XT, πάει να πει ότι είτε παίζεις βαρύ RT, είτε πας για πολύ ψηλό frame rate. Αν δεν σου κάνει πολύ κόπο και το έχεις εγκατεστημένο, δες λίγο τι GPU usage έχεις στο cyberpunk 2077 με ultra RT + FSR4 quality εκεί στην πλατεία έξω από το apartment του V. CP εξαρτάται πολύ από την περιοχή που είσαι και το crowd density setting imo. Δε το έχω περάσει αφού πήρα την κάρτα αλλά αυτά τα συμπεράσματα είχα βγάλει με 1080/6700 σε rast. Τώρα σε RT δεν έχω ιδέα, αλλά υποθέτω θα είναι πιο δύσκολο να δεις cpu ΒΝ. Σε path δεν υπάρχει περίπτωση να δεις cpu ΒΝ. Συνήθως το BN στον 5700x3d είναι κάπου στα 90-130 με 85-90% gpu usage αντί για κάπου 100-150 αν τέζαρε η κάρτα σε αυτά που δοκίμασα. Ο λόγος που βάζω FSR4 quality προσωπικά δεν είναι το framerate (ετσι και αλλιώς capped στα 75 είμαι λόγω monitor 🤣), αλλά επειδή πέφτει η κατανάλωση σχεδόν στο μισό στη κάρτα ενώ δεν υπάρχει αξιοπρόσεκτη διαφορά στα visuals αν δε κολλήσεις με μεγεθυντικό φακό στην οθόνη. Επεξ/σία 26 Αυγούστου από ilos 2
Arkin Δημοσ. 27 Αυγούστου Δημοσ. 27 Αυγούστου Στις 26/8/2025 στις 5:10 ΜΜ, ilos είπε CP εξαρτάται πολύ από την περιοχή που είσαι και το crowd density setting imo. Δε το έχω περάσει αφού πήρα την κάρτα αλλά αυτά τα συμπεράσματα είχα βγάλει με 1080/6700 σε rast. Τώρα σε RT δεν έχω ιδέα, αλλά υποθέτω θα είναι πιο δύσκολο να δεις cpu ΒΝ. Σε path δεν υπάρχει περίπτωση να δεις cpu ΒΝ. Συνήθως το BN στον 5700x3d είναι κάπου στα 90-130 με 85-90% gpu usage αντί για κάπου 100-150 αν τέζαρε η κάρτα σε αυτά που δοκίμασα. Ο λόγος που βάζω FSR4 quality προσωπικά δεν είναι το framerate (ετσι και αλλιώς capped στα 75 είμαι λόγω monitor 🤣), αλλά επειδή πέφτει η κατανάλωση σχεδόν στο μισό στη κάρτα ενώ δεν υπάρχει αξιοπρόσεκτη διαφορά στα visuals αν δε κολλήσεις με μεγεθυντικό φακό στην οθόνη. Στο 2077 με PT με 4080s ηταν καπου στο 70-80% gpu usage στο benchmark οταν βγαινουμε εξω. Με σκετο raster ειδα και 60% gpu usage. Γενικα οπου δουλευει η 3d cache ειναι κομπλε οπου χρειαζεται δυνατους πυρηνες δυσκολα τα πραγματα. Στο hogwarts επεφτε και 35-40 fps με max RT με την καρτα να ειναι στο 40-50% usage. Τιμιος για οταν βγηκε και vfm λογο τιμης και am4 αλλα οχι πια.
ilos Δημοσ. 27 Αυγούστου Δημοσ. 27 Αυγούστου 32 λεπτά πριν, Arkin είπε Στο 2077 με PT με 4080s ηταν καπου στο 70-80% gpu usage στο benchmark οταν βγαινουμε εξω. Με σκετο raster ειδα και 60% gpu usage. Γενικα οπου δουλευει η 3d cache ειναι κομπλε οπου χρειαζεται δυνατους πυρηνες δυσκολα τα πραγματα. Στο hogwarts επεφτε και 35-40 fps με max RT με την καρτα να ειναι στο 40-50% usage. Τιμιος για οταν βγηκε και vfm λογο τιμης και am4 αλλα οχι πια. Το κακό με nvidia σε CPU BN καταστάσεις είναι ότι χάνεις ακόμα παραπάνω σε σχέση με AMD λόγω driver overhead. Δε θα μου έκανε εντύπωση αν η 9070xt σε έπιανε/πέρναγε με PT με τον 5700x3d.🤣 Θα το κάνω install από περιέργεια κάποια στιγμή γιατί δε μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να έχεις 30 fps με PT και να σε κρατά το cpu σε 80% gpu usage lol. 2
just getting started Δημοσ. 27 Αυγούστου Δημοσ. 27 Αυγούστου Εκτός από το ακραίο CPU overhead συγκριτικά με AMD, στο cyberpunk το PT είναι πιο βαρύ για το CPU από το απλό RT. Και εγώ πχ με 5600/4070, και με ultra RT και με PT είμαι CPU limited. Απλά στην πρώτη περίπτωση έχω 60-70 fps με 85-90% GPU usage (DLSS quality), στην δεύτερη έχω 50 fps με 95% usage (DLSS performance, αλλιώς τα fps είναι στα τάρταρα, και ας είμαι 100% usage). 3
Arkin Δημοσ. 27 Αυγούστου Δημοσ. 27 Αυγούστου 10 λεπτά πριν, ilos είπε Το κακό με nvidia σε CPU BN καταστάσεις είναι ότι χάνεις ακόμα παραπάνω σε σχέση με AMD λόγω driver overhead. Δε θα μου έκανε εντύπωση αν η 9070xt σε έπιανε/πέρναγε με PT με τον 5700x3d.🤣 Θα το κάνω install από περιέργεια κάποια στιγμή γιατί δε μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να έχεις 30 fps με PT και να σε κρατά το cpu σε 80% gpu usage lol. Στο 2077 είχα πολύ καλύτερα fps απλά πχ η κάρτα μπορούσε να δώσει 100fps και ήταν στα 50 60. Στο hogwarts άστο στο χωριό ψοφαγε ο 5700x3d και με 14600kf σε εκείνο το μέρος έπαιζα με 70 75% GPU usage και fps κάπου 50 με 65. Ακόμα και 9800x3d ρίχνει γερο bn σε εκείνο το μέρος με max rt. Δεν πιστεύω ότι θα εξαλειψουν ποτέ το overhead στις nvidia. Πάει χρόνια αυτή η ιστορία και θες cpu με γερό brute force για να δώσει το παραπάνω και να κρατήσει τη GPU στο 99%. 2
ilos Δημοσ. 27 Αυγούστου Δημοσ. 27 Αυγούστου 14 λεπτά πριν, just getting started είπε Εκτός από το ακραίο CPU overhead συγκριτικά με AMD, στο cyberpunk το PT είναι πιο βαρύ για το CPU από το απλό RT. Και εγώ πχ με 5600/4070, και με ultra RT και με PT είμαι CPU limited. Απλά στην πρώτη περίπτωση έχω 60-70 fps με 85-90% GPU usage (DLSS quality), στην δεύτερη έχω 50 fps με 95% usage (DLSS performance, αλλιώς τα fps είναι στα τάρταρα, και ας είμαι 100% usage). Άρα είναι ο συνδυασμός που σκοτώνει. Το extra BVH/intersection calculation φορτίο του PT μαζί με τον πολύ aggresive upscaler που δίνει αρκετά fps για να μπορείς να δεις το ακόμα μεγαλύτερο ΒΝ. Υποπτεύομαι σε native/quality ίσως και balance η κάρτα θα δουλεύει 100% αλλά σε πολύ χαμηλότερα fps. 3
Arkin Δημοσ. 27 Αυγούστου Δημοσ. 27 Αυγούστου 14 λεπτά πριν, ilos είπε Άρα είναι ο συνδυασμός που σκοτώνει. Το extra BVH/intersection calculation φορτίο του PT μαζί με τον πολύ aggresive upscaler που δίνει αρκετά fps για να μπορείς να δεις το ακόμα μεγαλύτερο ΒΝ. Υποπτεύομαι σε native/quality ίσως και balance η κάρτα θα δουλεύει 100% αλλά σε πολύ χαμηλότερα fps. Να φανταστεις στο spiderman morales που το επαιξα με τον 3D σε πολυ γρηγορο swing μου εριχνε τα fps μεχρι και 60 καλα που ειχα το FG και εσωζε την κατασταση. Με 14600k ειμαι σταθερα max fps 158 με μηδεν drops. Aντιστοιχα στο πρωτο spiderman ειχα τον 5700x τοτε με max rt objects επεφτα μεχρι 50fps το ειχα στο 6 για να κρατησω σταθερα 97fps μαζι με FG μαζι. Το RT και ιδιαιτερα το PT αν εχεις πολυ δυνατη καρτα γονατιζει τα cpu σε παρα πολυ μεγαλο βαθμο. Αν η καρτα ειναι μικρη δεν εχεις θεμα θα εισαι παντα gpu BN. Πχ για 5090 θες καθαρα 9800x3D η 7800x3D για 1440 αναλυση και PT στα πιο βαρια παιχνιδια. Με οτιδηποτε αλλο το BN θα ειναι πολυ μεγαλο. Η AMD εκανε κινηση MAT στην intel με τα 3D chip και κουτσα κουτσα τα τοπ sku τους τα φερνουν περα με τις μεγαλυτερες καρτες οι οποιες ανεβηκαν δυσαναλογα συγκριτικα με τα cpu. Σε raster ολα τα cpu πανε αερα ακομα και σε BN καταστασεις βγαζουν 100 και 150fps. Σε heavy RT και PT το ζορι που τρωνε ειναι πρωτογνωρο. 1
ilos Δημοσ. 27 Αυγούστου Δημοσ. 27 Αυγούστου 10 λεπτά πριν, Arkin είπε Να φανταστεις στο spiderman morales που το επαιξα με τον 3D σε πολυ γρηγορο swing μου εριχνε τα fps μεχρι και 60 καλα που ειχα το FG και εσωζε την κατασταση. Με 14600k ειμαι σταθερα max fps 158 με μηδεν drops. Aντιστοιχα στο πρωτο spiderman ειχα τον 5700x τοτε με max rt objects επεφτα μεχρι 50fps το ειχα στο 6 για να κρατησω σταθερα 97fps μαζι με FG μαζι. Το RT και ιδιαιτερα το PT αν εχεις πολυ δυνατη καρτα γονατιζει τα cpu σε παρα πολυ μεγαλο βαθμο. Αν η καρτα ειναι μικρη δεν εχεις θεμα θα εισαι παντα gpu BN. Πχ για 5090 θες καθαρα 9800x3D η 7800x3D για 1440 αναλυση και PT στα πιο βαρια παιχνιδια. Με οτιδηποτε αλλο το BN θα ειναι πολυ μεγαλο. Η AMD εκανε κινηση MAT στην intel με τα 3D chip και κουτσα κουτσα τα τοπ sku τους τα φερνουν περα με τις μεγαλυτερες καρτες οι οποιες ανεβηκαν δυσαναλογα συγκριτικα με τα cpu. Σε raster ολα τα cpu πανε αερα ακομα και σε BN καταστασεις βγαζουν 100 και 150fps. Σε heavy RT και PT το ζορι που τρωνε ειναι πρωτογνωρο. Ακόμα και η cache να μην έδινε τίποτα, η τεράστια διαφορά 60-160 δεν είναι τόσο θέμα cpu όσο RAM πιστεύω. Αν είχαν τις ίδιες DDR4 άντε να έβλεπες 80-90.
Arkin Δημοσ. 27 Αυγούστου Δημοσ. 27 Αυγούστου 20 λεπτά πριν, ilos είπε Ακόμα και η cache να μην έδινε τίποτα, η τεράστια διαφορά 60-160 δεν είναι τόσο θέμα cpu όσο RAM πιστεύω. Αν είχαν τις ίδιες DDR4 άντε να έβλεπες 80-90. Παιρνουν πολυ απο ram οι am4 και τα 3D chip παρολο που εχουν την 3d cache θα δεις διαφορες εως και 10-20% αν συγκρινεις μια 3600cl16 με μια 4000cl15. Καλα στους απλους 5000 ανετα βλεπεις διαφορες 30-40%. Πηρα 20% απο 3600cl18 σε 3733cl18 με πολυ πιο σφιχτα timings και σιγουρα αν πηγαινα σε 4000cl15 θα επαιρνα ακομα ενα 10-20%. 1
aetos1988 Δημοσ. 28 Αυγούστου Δημοσ. 28 Αυγούστου 12 ώρες πριν, Arkin είπε Παιρνουν πολυ απο ram οι am4 και τα 3D chip παρολο που εχουν την 3d cache θα δεις διαφορες εως και 10-20% αν συγκρινεις μια 3600cl16 με μια 4000cl15. Καλα στους απλους 5000 ανετα βλεπεις διαφορες 30-40%. Πηρα 20% απο 3600cl18 σε 3733cl18 με πολυ πιο σφιχτα timings και σιγουρα αν πηγαινα σε 4000cl15 θα επαιρνα ακομα ενα 10-20%. Αυτό δεν το ήξερα! Είχα την εντύπωση ότι στους 3d δεν αξίζει να επενδύσεις σε RAM διότι δεν κερδίζεις κάτι ουσιαστικό! Αν είναι έτσι να σκεφτώ να αλλάξω τις RAM που έχω 3600Mhz/CL18;
Arkin Δημοσ. 28 Αυγούστου Δημοσ. 28 Αυγούστου 2 λεπτά πριν, aetos1988 είπε Αυτό δεν το ήξερα! Είχα την εντύπωση ότι στους 3d δεν αξίζει να επενδύσεις σε RAM διότι δεν κερδίζεις κάτι ουσιαστικό! Αν είναι έτσι να σκεφτώ να αλλάξω τις RAM που έχω 3600Mhz/CL18; Σίγουρα θα σε δώσουν boost καλύτερες ram ναι. Οι 3600cl18 όπως και οι 3200cl16 είναι οι κλασικές με υψηλά subtimings που κρατάνε αρκετά πίσω τα cpu σε gaming. Παρόλο την 3d cache παίρνουν και οι 3D αρκετά από δυνατές ram.
aetos1988 Δημοσ. 28 Αυγούστου Δημοσ. 28 Αυγούστου 4 λεπτά πριν, Arkin είπε Σίγουρα θα σε δώσουν boost καλύτερες ram ναι. Οι 3600cl18 όπως και οι 3200cl16 είναι οι κλασικές με υψηλά subtimings που κρατάνε αρκετά πίσω τα cpu σε gaming. Παρόλο την 3d cache παίρνουν και οι 3D αρκετά από δυνατές ram. Ok πήρα το μήνυμα! Θα αρχίσει η αναζήτηση RAM 😁 1
just getting started Δημοσ. 28 Αυγούστου Δημοσ. 28 Αυγούστου 8 minutes ago, aetos1988 said: Αν είναι έτσι να σκεφτώ να αλλάξω τις RAM που έχω 3600Mhz/CL18; Μπορεί απλά να αξίζει να τις πειράξεις εσύ από το να τις αλλάξεις. Ανάλογα και με το combo είσαι, και σε ποιους/πόσους τίτλους (αν) έχεις μπουκάλι. Αν θυμάμαι καλά από 3600cl16 σε 3800cl17 είδα 15% καλύτερα averages στο cyberpunk benchmark. Αλλά εγώ έτρωγα κανονικά μπουκάλι και πριν και τώρα. Θεωρητικά εσύ μπορεί να μην δεις και καθόλου διαφορά. 1
aetos1988 Δημοσ. 28 Αυγούστου Δημοσ. 28 Αυγούστου 10 λεπτά πριν, just getting started είπε Μπορεί απλά να αξίζει να τις πειράξεις εσύ από το να τις αλλάξεις. Ανάλογα και με το combo είσαι, και σε ποιους/πόσους τίτλους (αν) έχεις μπουκάλι. Αν θυμάμαι καλά από 3600cl16 σε 3800cl17 είδα 15% καλύτερα averages στο cyberpunk benchmark. Αλλά εγώ έτρωγα κανονικά μπουκάλι και πριν και τώρα. Θεωρητικά εσύ μπορεί να μην δεις και καθόλου διαφορά. Παίζω κυρίως Battlefield 1 και Battlefield 6 όταν κυκλοφορήσει. Περισσότερο να βελτιώσω τα lows θέλω!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα