MontzOlee Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 Καλησπέρα στην κοινότητα, Προσφατως μετακόμισα με την κοπέλα μου σε μια πολυκατοικία και δεν αργήσαμε να καταλάβουμε ότι κάτι παίζει με τα κοινόχρηστα. Υπέρογκοι λογαριασμοί, μη αναρτημένες αποδείξεις των λογαριασμών & εργασίες που "γίνονται" αλλά ποτε δεν είναι ορατές κτλ. Ετσι έπειτα από 3-4 γενικές συνελεύσεις αποφασίστηκε με κόπο και ιδρώτα αποφασίστηκε η διαχείρηση να αλλάξει χέρια . Εκεί λοιπον σήκωσα το χέρι μου να αναλάβω πράγμα που δεν έγινε ακόμα αλλά είμαι υπό σκέψη στο να μπω ή όχι σε αυτόν τον χορό . Από την μια θέλω να ξέρω τι γίνεται εδώ μέσα από την άλλη πραγματικά δεν θέλω να μπλέξω. Εχω παααααρα πολλές απορίες , έχω διαβάσει σε φόρουμ αλλά και πάλι δεν έβγαλα άκρη. Έψαξα να βρω νομοθεσία καθεαυτού για την διαχείρηση της πολυκατοικίας αλλά δεν τα κατάφερα. Ας αναφέρω μερικές μου απορίες κ οποίος έχει γνώσεις στο αντικείμενο απαντάει κ συμπληρώνει ότι ξέρει. 1.Τα κοινόχρηστα πρέπει να βγαίνουν κάθε μήνα , δίμηνο , τετράμηνο ; (Τώρα λόγω κοροναϊού πρέπει να βγουν από Γενάρη έως Απρίλιο) 2.Ποιες χρεώσεις γίνονται ισόποσα και ποιες βάση χιλιοστών των διαμερισμάτων; 3.πολυκατοικία είναι του 1970, καταστατικό υπάρχει αλλά δεν το βρίσκει κανείς . Μπορούμε να βγάλουμε καινούργιο ; Γιατί πχ τότε ούτε αυτόνομη θέρμανση είχε όπως τώρα και γενικά ένα χαρτί του 70 είναι 50 χρόνια πίσω. 4.Η αμοιβή για την διαχείρηση είναι 80€ το δίμηνο. Εγώ έχω διαβάσει ότι η υπηρεσία αυτή είναι άμισθη βάση νόμου. Εκεί αν συνεχίσω να παίρνω αυτά τα χρήματα (είμαι μισθωτός του Δημοσίου) θα έχω κάποιο πρόβλημα; Μπορεί κάποιος να με κυνηγήσει; 5.Δυο διαμερίσματα , ένα στον πρώτο κ ένα Δώμα είναι ανοίκιαστα και μη κατοικήσιμα αυτή την περίοδο, αυτοί πληρώνουν λιγότερα ; Με τι αναλογία ; 6.Επισης ένα διαμέρισμα στο ημιυπόγειο , είναι Κλειστό. Δεν έρχεται ποτε ο ιδιοκτήτης. Στην ουσία παρατημένο , αυτόν δεν τον εμφανίζουν καν στα κοινόχρηστα. Επίσης πάνω στην συζήτηση είπαν πως τα χιλιοστά του έχουν προστεθεί αναλογικά σε όλους μας. Είναι σωστό ; 7.Η πολυκατοικία απ ότι καταλάβαμε στην τελευταία γενική συνέλευση έχει χρέη τα οποία όμως εμείς έχουμε Χρεωθεί και πληρώσει από τα κοινόχρηστα προηγούμενων μηνών. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Αν αναλάβω αυτά τα παίρνω πάνω μου ; ευχαριστω εκ των προτέρων κ αναμένω την βοήθεια σας 🙏 1
Dinos1973 Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 11 λεπτά πριν, MontzOlee είπε Καλησπέρα στην κοινότητα, Προσφατως μετακόμισα με την κοπέλα μου σε μια πολυκατοικία και δεν αργήσαμε να καταλάβουμε ότι κάτι παίζει με τα κοινόχρηστα. Υπέρογκοι λογαριασμοί, μη αναρτημένες αποδείξεις των λογαριασμών & εργασίες που "γίνονται" αλλά ποτε δεν είναι ορατές κτλ. Ετσι έπειτα από 3-4 γενικές συνελεύσεις αποφασίστηκε με κόπο και ιδρώτα αποφασίστηκε η διαχείρηση να αλλάξει χέρια . Εκεί λοιπον σήκωσα το χέρι μου να αναλάβω πράγμα που δεν έγινε ακόμα αλλά είμαι υπό σκέψη στο να μπω ή όχι σε αυτόν τον χορό . Από την μια θέλω να ξέρω τι γίνεται εδώ μέσα από την άλλη πραγματικά δεν θέλω να μπλέξω. Εχω παααααρα πολλές απορίες , έχω διαβάσει σε φόρουμ αλλά και πάλι δεν έβγαλα άκρη. Έψαξα να βρω νομοθεσία καθεαυτού για την διαχείρηση της πολυκατοικίας αλλά δεν τα κατάφερα. Ας αναφέρω μερικές μου απορίες κ οποίος έχει γνώσεις στο αντικείμενο απαντάει κ συμπληρώνει ότι ξέρει. 1.Τα κοινόχρηστα πρέπει να βγαίνουν κάθε μήνα , δίμηνο , τετράμηνο ; (Τώρα λόγω κοροναϊού πρέπει να βγουν από Γενάρη έως Απρίλιο) 2.Ποιες χρεώσεις γίνονται ισόποσα και ποιες βάση χιλιοστών των διαμερισμάτων; 3.πολυκατοικία είναι του 1970, καταστατικό υπάρχει αλλά δεν το βρίσκει κανείς . Μπορούμε να βγάλουμε καινούργιο ; Γιατί πχ τότε ούτε αυτόνομη θέρμανση είχε όπως τώρα και γενικά ένα χαρτί του 70 είναι 50 χρόνια πίσω. 4.Η αμοιβή για την διαχείρηση είναι 80€ το δίμηνο. Εγώ έχω διαβάσει ότι η υπηρεσία αυτή είναι άμισθη βάση νόμου. Εκεί αν συνεχίσω να παίρνω αυτά τα χρήματα (είμαι μισθωτός του Δημοσίου) θα έχω κάποιο πρόβλημα; Μπορεί κάποιος να με κυνηγήσει; 5.Δυο διαμερίσματα , ένα στον πρώτο κ ένα Δώμα είναι ανοίκιαστα και μη κατοικήσιμα αυτή την περίοδο, αυτοί πληρώνουν λιγότερα ; Με τι αναλογία ; 6.Επισης ένα διαμέρισμα στο ημιυπόγειο , είναι Κλειστό. Δεν έρχεται ποτε ο ιδιοκτήτης. Στην ουσία παρατημένο , αυτόν δεν τον εμφανίζουν καν στα κοινόχρηστα. Επίσης πάνω στην συζήτηση είπαν πως τα χιλιοστά του έχουν προστεθεί αναλογικά σε όλους μας. Είναι σωστό ; 7.Η πολυκατοικία απ ότι καταλάβαμε στην τελευταία γενική συνέλευση έχει χρέη τα οποία όμως εμείς έχουμε Χρεωθεί και πληρώσει από τα κοινόχρηστα προηγούμενων μηνών. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Αν αναλάβω αυτά τα παίρνω πάνω μου ; ευχαριστω εκ των προτέρων κ αναμένω την βοήθεια σας 🙏 Έχετε μπλέξει άσχημα! Κάποιος οι κάποιοι έτρωγαν χοντρά.......παρότρυνση να δώσετε την διαχείρηση σε εξωτερικό συνεργάτη, μπορεί εύκολα να βρει τους σκελετούς που κρύβονται σε ντουλάπες,.....και μετά καλά ξεμπερδέματα ! 6
Alegreto Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 54 λεπτά πριν, MontzOlee είπε Καλησπέρα στην κοινότητα, Προσφατως μετακόμισα με την κοπέλα μου σε μια πολυκατοικία και δεν αργήσαμε να καταλάβουμε ότι κάτι παίζει με τα κοινόχρηστα. Υπέρογκοι λογαριασμοί, μη αναρτημένες αποδείξεις των λογαριασμών & εργασίες που "γίνονται" αλλά ποτε δεν είναι ορατές κτλ. Ετσι έπειτα από 3-4 γενικές συνελεύσεις αποφασίστηκε με κόπο και ιδρώτα αποφασίστηκε η διαχείρηση να αλλάξει χέρια . Εκεί λοιπον σήκωσα το χέρι μου να αναλάβω πράγμα που δεν έγινε ακόμα αλλά είμαι υπό σκέψη στο να μπω ή όχι σε αυτόν τον χορό . Από την μια θέλω να ξέρω τι γίνεται εδώ μέσα από την άλλη πραγματικά δεν θέλω να μπλέξω. Εχω παααααρα πολλές απορίες , έχω διαβάσει σε φόρουμ αλλά και πάλι δεν έβγαλα άκρη. Έψαξα να βρω νομοθεσία καθεαυτού για την διαχείρηση της πολυκατοικίας αλλά δεν τα κατάφερα. Ας αναφέρω μερικές μου απορίες κ οποίος έχει γνώσεις στο αντικείμενο απαντάει κ συμπληρώνει ότι ξέρει. 1.Τα κοινόχρηστα πρέπει να βγαίνουν κάθε μήνα , δίμηνο , τετράμηνο ; (Τώρα λόγω κοροναϊού πρέπει να βγουν από Γενάρη έως Απρίλιο) 2.Ποιες χρεώσεις γίνονται ισόποσα και ποιες βάση χιλιοστών των διαμερισμάτων; 3.πολυκατοικία είναι του 1970, καταστατικό υπάρχει αλλά δεν το βρίσκει κανείς . Μπορούμε να βγάλουμε καινούργιο ; Γιατί πχ τότε ούτε αυτόνομη θέρμανση είχε όπως τώρα και γενικά ένα χαρτί του 70 είναι 50 χρόνια πίσω. 4.Η αμοιβή για την διαχείρηση είναι 80€ το δίμηνο. Εγώ έχω διαβάσει ότι η υπηρεσία αυτή είναι άμισθη βάση νόμου. Εκεί αν συνεχίσω να παίρνω αυτά τα χρήματα (είμαι μισθωτός του Δημοσίου) θα έχω κάποιο πρόβλημα; Μπορεί κάποιος να με κυνηγήσει; 5.Δυο διαμερίσματα , ένα στον πρώτο κ ένα Δώμα είναι ανοίκιαστα και μη κατοικήσιμα αυτή την περίοδο, αυτοί πληρώνουν λιγότερα ; Με τι αναλογία ; 6.Επισης ένα διαμέρισμα στο ημιυπόγειο , είναι Κλειστό. Δεν έρχεται ποτε ο ιδιοκτήτης. Στην ουσία παρατημένο , αυτόν δεν τον εμφανίζουν καν στα κοινόχρηστα. Επίσης πάνω στην συζήτηση είπαν πως τα χιλιοστά του έχουν προστεθεί αναλογικά σε όλους μας. Είναι σωστό ; 7.Η πολυκατοικία απ ότι καταλάβαμε στην τελευταία γενική συνέλευση έχει χρέη τα οποία όμως εμείς έχουμε Χρεωθεί και πληρώσει από τα κοινόχρηστα προηγούμενων μηνών. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Αν αναλάβω αυτά τα παίρνω πάνω μου ; ευχαριστω εκ των προτέρων κ αναμένω την βοήθεια σας 🙏 Μια που θες να αναλάβεις το δύσκολο έργο της διαχείρισης των κοινοχρήστων στην πολυκατοικία σου , μην ρωτάς κανέναν τη ισχύει , πάρε και διάβασε τον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ σου ( Κάθε πολυκατοικία μετά την κατασκευή της είναι υποχρεωτικό να έχει και συμφωνηθεί από τους ιδιοκτήτες της ) , εκεί αναφέρει τα πάντα τα οποία θα σου λύσουν κάθε απορία..και έτσι θα αποφύγεις και τις διενέξεις με κάθε ιδιοκτήτη... 1 1
swayback Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, MontzOlee είπε Καλησπέρα στην κοινότητα, Προσφατως μετακόμισα με την κοπέλα μου σε μια πολυκατοικία και δεν αργήσαμε να καταλάβουμε ότι κάτι παίζει με τα κοινόχρηστα. Υπέρογκοι λογαριασμοί, μη αναρτημένες αποδείξεις των λογαριασμών & εργασίες που "γίνονται" αλλά ποτε δεν είναι ορατές κτλ. Ετσι έπειτα από 3-4 γενικές συνελεύσεις αποφασίστηκε με κόπο και ιδρώτα αποφασίστηκε η διαχείρηση να αλλάξει χέρια . Εκεί λοιπον σήκωσα το χέρι μου να αναλάβω πράγμα που δεν έγινε ακόμα αλλά είμαι υπό σκέψη στο να μπω ή όχι σε αυτόν τον χορό . Από την μια θέλω να ξέρω τι γίνεται εδώ μέσα από την άλλη πραγματικά δεν θέλω να μπλέξω. Εχω παααααρα πολλές απορίες , έχω διαβάσει σε φόρουμ αλλά και πάλι δεν έβγαλα άκρη. Έψαξα να βρω νομοθεσία καθεαυτού για την διαχείρηση της πολυκατοικίας αλλά δεν τα κατάφερα. Ας αναφέρω μερικές μου απορίες κ οποίος έχει γνώσεις στο αντικείμενο απαντάει κ συμπληρώνει ότι ξέρει. 1.Τα κοινόχρηστα πρέπει να βγαίνουν κάθε μήνα , δίμηνο , τετράμηνο ; (Τώρα λόγω κοροναϊού πρέπει να βγουν από Γενάρη έως Απρίλιο) 2.Ποιες χρεώσεις γίνονται ισόποσα και ποιες βάση χιλιοστών των διαμερισμάτων; 3.πολυκατοικία είναι του 1970, καταστατικό υπάρχει αλλά δεν το βρίσκει κανείς . Μπορούμε να βγάλουμε καινούργιο ; Γιατί πχ τότε ούτε αυτόνομη θέρμανση είχε όπως τώρα και γενικά ένα χαρτί του 70 είναι 50 χρόνια πίσω. 4.Η αμοιβή για την διαχείρηση είναι 80€ το δίμηνο. Εγώ έχω διαβάσει ότι η υπηρεσία αυτή είναι άμισθη βάση νόμου. Εκεί αν συνεχίσω να παίρνω αυτά τα χρήματα (είμαι μισθωτός του Δημοσίου) θα έχω κάποιο πρόβλημα; Μπορεί κάποιος να με κυνηγήσει; 5.Δυο διαμερίσματα , ένα στον πρώτο κ ένα Δώμα είναι ανοίκιαστα και μη κατοικήσιμα αυτή την περίοδο, αυτοί πληρώνουν λιγότερα ; Με τι αναλογία ; 6.Επισης ένα διαμέρισμα στο ημιυπόγειο , είναι Κλειστό. Δεν έρχεται ποτε ο ιδιοκτήτης. Στην ουσία παρατημένο , αυτόν δεν τον εμφανίζουν καν στα κοινόχρηστα. Επίσης πάνω στην συζήτηση είπαν πως τα χιλιοστά του έχουν προστεθεί αναλογικά σε όλους μας. Είναι σωστό ; 7.Η πολυκατοικία απ ότι καταλάβαμε στην τελευταία γενική συνέλευση έχει χρέη τα οποία όμως εμείς έχουμε Χρεωθεί και πληρώσει από τα κοινόχρηστα προηγούμενων μηνών. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Αν αναλάβω αυτά τα παίρνω πάνω μου ; ευχαριστω εκ των προτέρων κ αναμένω την βοήθεια σας 🙏 Σου γράφω κάποια πράγματα βάσει της εμπειρίας μου ως διαχειριστής σε πολυκατοικία με πολλά διαμερίσματα (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το έχω ψάξει και ιδιαίτερα - μην παρεξηγηθώ): 1. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποια σχετική νομοθεσία που να ορίζει αν είναι υποχρεωτικό να βγαίνουν κάθε μήνα. Αλλά καλύτερα είναι με τον μήνα, γιατί όταν βγαίνουν μαζεμένα, αυτός που δεν έχει κάνει τα κουμάντα του οικονομικά (που δεν φροντίζει να βάζει κάτι στην άκρη για κοινόχρηστα κάθε μήνα), θα του είναι πιο δύσκολο να τα πληρώσει μαζεμένα. Αν τώρα ρωτάς αν τα κοινόχρηστα 4 μηνών πρέπει να βγουν σε μία συγκεντρωτική κατάσταση ή σε 4 (για κάθε μήνα), νομίζω θα ήταν καλύτερο το 2ο για να είναι όλα πιο ξεκάθαρα. Κι ας μοιρασθούν όλα μαζί... 2. Εκτός κι αν δεν γνωρίζω ή χάνω κάτι, δεν νομίζω ότι παίζει ισόποσος επιμερισμός συγκεκριμένων δαπανών. Αυτό ξέρω μπορεί να γίνει μόνο ανεπίσημα σε συνεννόηση μεταξύ σας ή πιθανώς με απόφαση γενικής συνέλευσης. Κανονικά, τα πάντα πρέπει να επιμερίζονται βάσει των χιλιοστών (κοινοχρήστων, θέρμανσης και ανελκυστήρα) που ορίζει το καταστατικό και ανάλογα την περίπτωση/δαπάνη. 3. Είχα προτείνει στην δική μας να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις του υπάρχοντος καταστατικού (~1975) αλλά με ενημέρωσε δικηγόρος ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι ιδιοκτήτες σε αυτό. Και φυσικά θα πρέπει να γίνουν και κάποιες σχετικές μελέτες για να φτιαχτεί σωστά καινούριο. Δύσκολο το θεωρώ. Τον κανονισμό της πολυκατοικίας νομίζω μπορείτε να το βρείτε από το τοπικό υποθηκοφυλάκειο. Εμείς είχαμε ένα που έλειπαν σελίδες, οπότε στείλαμε δικηγόρο στο τοπικό υποθηκοφυλακειο και εκτύπωσαν αντίγραφο (να ξέρεις πάει 4~6€/σελίδα (όψη) αυτό-δεν γίνεται τσάμπα). 4. Κανονικά, αυτός που πληρώνεται για υπηρεσίες διαχείρισης, θα πρέπει να μπορεί να κόβει σχετική απόδειξη η οποία θα επιμερίζεται στα κοινόχρηστα κάθε μήνα. Δεν ξέρω αν αυτός που πληρώνεται άτυπα θα έχει θέμα αλλά νομίζω θα υπάρξει θέμα αν πχ η πολυκατοικία κάποια στιγμή διεκδικήσει μέσω δικηγόρου οφειλόμενα κοινόχρηστα. Γιατί εκεί από όσο ξέρω θα σας ζητηθούν τα παραστατικά των δαπανών που έχουν επιμεριστεί στα κοινόχρηστα κάθε μήνα και αν δεν υπάρχουν τα σχετικά παραστατικά λογικά θα υπάρξει θέμα. Καλύτερα η άτυπη αμοιβή του διαχειριστή να γίνεται μεταξύ σας και να μην φαίνεται στα κοινόχρηστα κάτι (καλύ τύχη με αυτό βέβαια). Γενικά να το έχεις υπόψιν ότι αν πάτε να εισπράξετε μέσω δικηγόρου οφειλόμενα κοινόχρηστα απο ιδιοκτήτη, αλλά λείπουν παραστατικά για δαπάνες που έχουν επιμεριστεί και φαίνονται στα κοινόχρηστα, λογικά θα έχετε θέμα. 5. Η απάντηση θα βρίσκεται στο καταστατικό της πολυκατοικίας. Ρίξε μια ματιά και εδώ εναλλακτικά. Και εδώ. 6. Άτυπη συμφωνία μεταξύ ιδιοκτητών μου ακούγεται. Πρέπει να μάθεις υπό ποιες συνθήκες αποφασίστηκε αυτό και γιατί το δέχτηκαν οι υπόλοιποι. 7. Ο διαχειριστής που θα παραδώσει την διαχείριση, θα πρέπει να το κάνει τυπικά και σωστά ώστε να είστε καλυμένοι και οι υπόλοιποι. Μην κάνετε καμία βλακεία και γίνει προφορική παραλαβή-παράδοση γιατί μετά θα βρείτε τον μπελά σας. Συμβουλευτείτε δικηγόρο για το τυπικό της διαδικασίας παραλαβής-παράδοσης γιατί ναι, αν δεν γίνει σωστά η διαδικασία, μπορεί να σου φορτωθούν λάθη του προηγούμενου διαχειριστή (έτσι την έπαθα πριν περίπου 10 χρόνια που ανέλαβα, και μερικούς μήνες αφού ανέλαβα, παρουσιάστηκε έλλειμμα κοντα 3000€. Και επειδή ήμουν αφελής και μικρός (~19) και δεν το έψαξα για να δω ποια είναι η σωστή διαδικασία παραλαβής-παράδοσης, άντε τώρα να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Ας πρόσεχα.) Κάποιες σημειώσεις: 1. Ψάξτε για το καταστατικό. Αν δεν το βρείτε, λογικά θα υπάρχει στο υποθυκοφυλάκειο της περιοχής. Εναλλακτικά, αν θυμάται κάποιος παλιός ιδιοκτήτης το όνομα του/της συμβολαιογράφου που το είχε συντάξει τότε, ίσως βρείτε κάποια άκρη. Πάντα με κάποια αμοιβή και στις 2 περιπτώσεις. 2. Τα παραστατικά των δαπανών που επιμερίζονται στα κοινόχρηστα, πρέπει να αναρτώνται κάθε μήνα στην είσοδο της πολυκατοικίας. Υπάρχει πρόστιμο 2000€ αν δεν γίνεται αυτό. Δες σχετικό άρθρο. 3. Μην αναλάβεις τίποτε αν δεν "κλείσει" σωστά τα βιβλία της η προηγούμενη διαχείριση. Ειδικά αν λες ότι επιμερίζονται στα κοινόχρηστα δαπάνες για τις οποίες δεν αναρτούνται καν τα σχετικά παραστατικά...άστο. Δεν είστε φιλαράκια. Μόλις εμφανιστούν τα πρώτα λάθη της προηγούμενης διαχείρισης, μην περιμένεις στήριξη ή κάποιον να αναλάβει ευθύνες. Πολύ προσοχή. 4. Είσαι σίγουρος ότι θες να αναλάβεις διαχείριση σε πολυκατοικία όπου δεν είσαι καν ιδιοκτήτης και επικρατεί ήδη μπάχαλο; Εγώ λέω μακριά. Αν δεν θέλει να αναλάβει κανείς, υπάρχουν και τα σχετικά γραφεία που κάνουν αυτή τη δουλειά. Βέβαια, αν μου λες ότι υπάρχει αμοιβή, είναι λίγο πρόβλημα αυτό, με τη λογική ότι εύκολα θα πει κάποιος ότι αναλαμβάνει, μόνο και μόνο για τα λεφτά. Χωρίς να σημαίνει ότι θα ασχολείται και ότι θα είναι τυπικός. Ξαναλέω, ό,τι σου γράφω είναι βάσει της εμπειρίας μου και μόνο. Σου δίνω μια ιδέα, χωρίς να είναι απαραίτητα σωστά αυτά που γράφω. Αν θες σωστή καθοδήγηση, καλύτερα να απευθυνθείς σε έμπειρο (για τα θέματα αυτά) δικηγόρο. Επεξ/σία 1 Μαΐου 2020 από swayback 4
soteras Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 Δημοσ. 1 Μαΐου 2020 Το καλυτερο που θα μπορουσατε να κανετε ειναι να παρει την διαχειριση μια εταιρεια και να βγαζει και το τελευταιο σεντ που εχει να πληρωσει καποιος η διαχειριση ειναι μεγαλος χωρος καθως πχ αμα θελει κατι επισκευη πρεπει να βρεις προσφορες απο 2-3 συνεργεια να τις παρουσιασεις κλπ. Ιδικα αμα εισαι με ενοικιο απλα μακρια 3
talibanakos Δημοσ. 2 Μαΐου 2020 Δημοσ. 2 Μαΐου 2020 Που πας να μπλεξεις,ενω δεν εχεις ιδεα; Εδω ολοι προσπαθουν να το αποφυγουν,εσυ και νεος στη φαση και νεος στην πολυκατοικια και πας εθελοντης; Βαλτε μια εταιρια διαχειρισης,δεν υπαρχουν χωρις λογο,θα γλυτωσεις απο πολλα νευρα και πονοκεφαλους. 3
MontzOlee Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Μέλος Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Στις 1/5/2020 στις 11:18 ΠΜ, Dinos1973 είπε Έχετε μπλέξει άσχημα! Κάποιος οι κάποιοι έτρωγαν χοντρά.......παρότρυνση να δώσετε την διαχείρηση σε εξωτερικό συνεργάτη, μπορεί εύκολα να βρει τους σκελετούς που κρύβονται σε ντουλάπες,.....και μετά καλά ξεμπερδέματα ! σωστά τα λες φίλε... εξωτερικός συνεργάτης , δυστυχώς στην περιοχή μου (επαρχία) δεν υπάρχει. Υπάρχουν κύριοι και κύριες που το αναλαμβάνουν άλλα δεν είναι ''γραφείο''. Στις 1/5/2020 στις 1:14 ΜΜ, swayback είπε Σου γράφω κάποια πράγματα βάσει της εμπειρίας μου ως διαχειριστής σε πολυκατοικία με πολλά διαμερίσματα (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το έχω ψάξει και ιδιαίτερα - μην παρεξηγηθώ): 1. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποια σχετική νομοθεσία που να ορίζει αν είναι υποχρεωτικό να βγαίνουν κάθε μήνα. Αλλά καλύτερα είναι με τον μήνα, γιατί όταν βγαίνουν μαζεμένα, αυτός που δεν έχει κάνει τα κουμάντα του οικονομικά (που δεν φροντίζει να βάζει κάτι στην άκρη για κοινόχρηστα κάθε μήνα), θα του είναι πιο δύσκολο να τα πληρώσει μαζεμένα. Αν τώρα ρωτάς αν τα κοινόχρηστα 4 μηνών πρέπει να βγουν σε μία συγκεντρωτική κατάσταση ή σε 4 (για κάθε μήνα), νομίζω θα ήταν καλύτερο το 2ο για να είναι όλα πιο ξεκάθαρα. Κι ας μοιρασθούν όλα μαζί... 2. Εκτός κι αν δεν γνωρίζω ή χάνω κάτι, δεν νομίζω ότι παίζει ισόποσος επιμερισμός συγκεκριμένων δαπανών. Αυτό ξέρω μπορεί να γίνει μόνο ανεπίσημα σε συνεννόηση μεταξύ σας ή πιθανώς με απόφαση γενικής συνέλευσης. Κανονικά, τα πάντα πρέπει να επιμερίζονται βάσει των χιλιοστών (κοινοχρήστων, θέρμανσης και ανελκυστήρα) που ορίζει το καταστατικό και ανάλογα την περίπτωση/δαπάνη. 3. Είχα προτείνει στην δική μας να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις του υπάρχοντος καταστατικού (~1975) αλλά με ενημέρωσε δικηγόρος ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι ιδιοκτήτες σε αυτό. Και φυσικά θα πρέπει να γίνουν και κάποιες σχετικές μελέτες για να φτιαχτεί σωστά καινούριο. Δύσκολο το θεωρώ. Τον κανονισμό της πολυκατοικίας νομίζω μπορείτε να το βρείτε από το τοπικό υποθηκοφυλάκειο. Εμείς είχαμε ένα που έλειπαν σελίδες, οπότε στείλαμε δικηγόρο στο τοπικό υποθηκοφυλακειο και εκτύπωσαν αντίγραφο (να ξέρεις πάει 4~6€/σελίδα (όψη) αυτό-δεν γίνεται τσάμπα). 4. Κανονικά, αυτός που πληρώνεται για υπηρεσίες διαχείρισης, θα πρέπει να μπορεί να κόβει σχετική απόδειξη η οποία θα επιμερίζεται στα κοινόχρηστα κάθε μήνα. Δεν ξέρω αν αυτός που πληρώνεται άτυπα θα έχει θέμα αλλά νομίζω θα υπάρξει θέμα αν πχ η πολυκατοικία κάποια στιγμή διεκδικήσει μέσω δικηγόρου οφειλόμενα κοινόχρηστα. Γιατί εκεί από όσο ξέρω θα σας ζητηθούν τα παραστατικά των δαπανών που έχουν επιμεριστεί στα κοινόχρηστα κάθε μήνα και αν δεν υπάρχουν τα σχετικά παραστατικά λογικά θα υπάρξει θέμα. Καλύτερα η άτυπη αμοιβή του διαχειριστή να γίνεται μεταξύ σας και να μην φαίνεται στα κοινόχρηστα κάτι (καλύ τύχη με αυτό βέβαια). Γενικά να το έχεις υπόψιν ότι αν πάτε να εισπράξετε μέσω δικηγόρου οφειλόμενα κοινόχρηστα απο ιδιοκτήτη, αλλά λείπουν παραστατικά για δαπάνες που έχουν επιμεριστεί και φαίνονται στα κοινόχρηστα, λογικά θα έχετε θέμα. 5. Η απάντηση θα βρίσκεται στο καταστατικό της πολυκατοικίας. Ρίξε μια ματιά και εδώ εναλλακτικά. Και εδώ. 6. Άτυπη συμφωνία μεταξύ ιδιοκτητών μου ακούγεται. Πρέπει να μάθεις υπό ποιες συνθήκες αποφασίστηκε αυτό και γιατί το δέχτηκαν οι υπόλοιποι. 7. Ο διαχειριστής που θα παραδώσει την διαχείριση, θα πρέπει να το κάνει τυπικά και σωστά ώστε να είστε καλυμένοι και οι υπόλοιποι. Μην κάνετε καμία βλακεία και γίνει προφορική παραλαβή-παράδοση γιατί μετά θα βρείτε τον μπελά σας. Συμβουλευτείτε δικηγόρο για το τυπικό της διαδικασίας παραλαβής-παράδοσης γιατί ναι, αν δεν γίνει σωστά η διαδικασία, μπορεί να σου φορτωθούν λάθη του προηγούμενου διαχειριστή (έτσι την έπαθα πριν περίπου 10 χρόνια που ανέλαβα, και μερικούς μήνες αφού ανέλαβα, παρουσιάστηκε έλλειμμα κοντα 3000€. Και επειδή ήμουν αφελής και μικρός (~19) και δεν το έψαξα για να δω ποια είναι η σωστή διαδικασία παραλαβής-παράδοσης, άντε τώρα να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Ας πρόσεχα.) Κάποιες σημειώσεις: 1. Ψάξτε για το καταστατικό. Αν δεν το βρείτε, λογικά θα υπάρχει στο υποθυκοφυλάκειο της περιοχής. Εναλλακτικά, αν θυμάται κάποιος παλιός ιδιοκτήτης το όνομα του/της συμβολαιογράφου που το είχε συντάξει τότε, ίσως βρείτε κάποια άκρη. Πάντα με κάποια αμοιβή και στις 2 περιπτώσεις. 2. Τα παραστατικά των δαπανών που επιμερίζονται στα κοινόχρηστα, πρέπει να αναρτώνται κάθε μήνα στην είσοδο της πολυκατοικίας. Υπάρχει πρόστιμο 2000€ αν δεν γίνεται αυτό. Δες σχετικό άρθρο. 3. Μην αναλάβεις τίποτε αν δεν "κλείσει" σωστά τα βιβλία της η προηγούμενη διαχείριση. Ειδικά αν λες ότι επιμερίζονται στα κοινόχρηστα δαπάνες για τις οποίες δεν αναρτούνται καν τα σχετικά παραστατικά...άστο. Δεν είστε φιλαράκια. Μόλις εμφανιστούν τα πρώτα λάθη της προηγούμενης διαχείρισης, μην περιμένεις στήριξη ή κάποιον να αναλάβει ευθύνες. Πολύ προσοχή. 4. Είσαι σίγουρος ότι θες να αναλάβεις διαχείριση σε πολυκατοικία όπου δεν είσαι καν ιδιοκτήτης και επικρατεί ήδη μπάχαλο; Εγώ λέω μακριά. Αν δεν θέλει να αναλάβει κανείς, υπάρχουν και τα σχετικά γραφεία που κάνουν αυτή τη δουλειά. Βέβαια, αν μου λες ότι υπάρχει αμοιβή, είναι λίγο πρόβλημα αυτό, με τη λογική ότι εύκολα θα πει κάποιος ότι αναλαμβάνει, μόνο και μόνο για τα λεφτά. Χωρίς να σημαίνει ότι θα ασχολείται και ότι θα είναι τυπικός. Ξαναλέω, ό,τι σου γράφω είναι βάσει της εμπειρίας μου και μόνο. Σου δίνω μια ιδέα, χωρίς να είναι απαραίτητα σωστά αυτά που γράφω. Αν θες σωστή καθοδήγηση, καλύτερα να απευθυνθείς σε έμπειρο (για τα θέματα αυτά) δικηγόρο. είσαι θεός/α. Ευχαριστώ για την κατατοπιστική σου απάντηση , να σαι καλα Στις 1/5/2020 στις 5:54 ΜΜ, soteras είπε Το καλυτερο που θα μπορουσατε να κανετε ειναι να παρει την διαχειριση μια εταιρεια και να βγαζει και το τελευταιο σεντ που εχει να πληρωσει καποιος η διαχειριση ειναι μεγαλος χωρος καθως πχ αμα θελει κατι επισκευη πρεπει να βρεις προσφορες απο 2-3 συνεργεια να τις παρουσιασεις κλπ. Ιδικα αμα εισαι με ενοικιο απλα μακρια δυστυχώς αυτή η εταιρία δεν υπάρχει στην περιοχή που διανέμω φίλε , το είχαμε σκεφτεί στην ΓΣ . Μονό άτομα που το αναλαμβάνουν οπότε δεν αποτελεί μετρο άλλα ημίμετρο για την περίπτωση μας. Επίσης έχω ακούσει διαφορές ιστορίες ότι και αυτοί τρώνε από το πετρέλαιο κτλ. κ είπαμε μήπως το αποφύγουμε. Στις 2/5/2020 στις 4:31 ΠΜ, talibanakos είπε Που πας να μπλεξεις,ενω δεν εχεις ιδεα; Εδω ολοι προσπαθουν να το αποφυγουν,εσυ και νεος στη φαση και νεος στην πολυκατοικια και πας εθελοντης; Βαλτε μια εταιρια διαχειρισης,δεν υπαρχουν χωρις λογο,θα γλυτωσεις απο πολλα νευρα και πονοκεφαλους. Πάω να μπλέξω γιατί βαρεθηκα ένα χρόνο στην πολυκατοικία να μην ξέρω τι πληρώνω ρε φίλε και οι υπόλοιποι γέροι να μην νοιάζονται τόσα χρόνια και να μας πίνουν το αίμα. Ο γέρος παίρνει σύνταξη , εγώ τα δουλεύω και με πονάνε τα 40-50 ευρω. Εγώ πίστεψα πως αν το αναλάβω θα ξενοιάσω από την ιδέα ότι με κλέβουν . Αντικειμενικά μιλώντας , αν είσαι σωστός 3-4 πράγματα είναι τον μήνα να διαχειριστείς. (ΔΕΗ, ΝΕΡΟ, ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ,ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ και ότι απρόοπτο συμβεί) Δεν είναι και πυρηνική φυσική άλλα βλέπω ότι παίζει μεγάλη λαμόγια και μου την δίνει.
AMSTERIS Δημοσ. 9 Μαΐου 2020 Δημοσ. 9 Μαΐου 2020 είναι κλασική περίπτωση για δουλειά που πρέπει να δωθεί σε γραφείο που κάνει τέτοιες δουλειές.Έτσι όπως τα περιγράφεις ,θα χάσεις πολλές εργατώρες για να τα καταφέρεις και να είσαι και σωστός.Συνήθως το πρόβλημα ξεκινάει απ το ότι πολλοί διαχειριστές λειτουργούν ''μπακαλίστικα'' δηλαδή στο περίπου. Ισοφάρίζουν μια ατασθαλία με ένα άλλο κολπακι και πάει λέγοντας ,οπότε αν το ψάξεις προς τα πίσω δεν βγαίνει άκρη. Όποιος θέλει να κάνει το διαχειριστή θα πρέπει να είναι πάντα έτοιμο για έλεγχο από ελεγκτή...Όπου ελεγκτής σε μια πολυκατοικία, απλά ένας μορφωμένος άνθρωπος με κοινή λογική... (άποψη μου).
SabotazNic Δημοσ. 9 Μαΐου 2020 Δημοσ. 9 Μαΐου 2020 Στις 1/5/2020 στις 11:04 ΠΜ, MontzOlee είπε 5.Δυο διαμερίσματα , ένα στον πρώτο κ ένα Δώμα είναι ανοίκιαστα και μη κατοικήσιμα αυτή την περίοδο, αυτοί πληρώνουν λιγότερα ; Με τι αναλογία ; 6.Επισης ένα διαμέρισμα στο ημιυπόγειο , είναι Κλειστό. Δεν έρχεται ποτε ο ιδιοκτήτης. Στην ουσία παρατημένο , αυτόν δεν τον εμφανίζουν καν στα κοινόχρηστα. Επίσης πάνω στην συζήτηση είπαν πως τα χιλιοστά του έχουν προστεθεί αναλογικά σε όλους μας. Είναι σωστό ; 5. Δεν ξερω αν ειναι με βαση καταστατικου, αλλα νομιζω οτι τουλαχιστον στην θερμανση και στο ασανσερ αυτα τα διαμερισματα πρεπει να πληρωσουν το 30% στα παγια. Εξωτερικες εργασιες, επισκευες κτλ κανονικα με τον ιδιο τροπο που θα πληρωσουν οι υπολοιποι (ειτε αναλογικα ολοι το ιδιο, ειτε με τα χιλιοστα). 6. Το ιδιο ισχυει και εδω, βεβαια μπορει να γλυτωνει το ασανσερ αυτος (εχει εξωτερικη εισοδο για το ημιυπογειο? το ασανσερ τον εξυπηρετει (παει μεχρι το ημιυπογειο?)). Οσο για τα χιλιοστα που ρωτας, οχι δεν ειναι σωστο.
agnostos13 Δημοσ. 9 Μαΐου 2020 Δημοσ. 9 Μαΐου 2020 (επεξεργασμένο) Στις 1/5/2020 στις 11:04 ΠΜ, MontzOlee είπε Καλησπέρα στην κοινότητα, Προσφατως μετακόμισα με την κοπέλα μου σε μια πολυκατοικία και δεν αργήσαμε να καταλάβουμε ότι κάτι παίζει με τα κοινόχρηστα. Υπέρογκοι λογαριασμοί, μη αναρτημένες αποδείξεις των λογαριασμών & εργασίες που "γίνονται" αλλά ποτε δεν είναι ορατές κτλ. Ετσι έπειτα από 3-4 γενικές συνελεύσεις αποφασίστηκε με κόπο και ιδρώτα αποφασίστηκε η διαχείρηση να αλλάξει χέρια . Εκεί λοιπον σήκωσα το χέρι μου να αναλάβω πράγμα που δεν έγινε ακόμα αλλά είμαι υπό σκέψη στο να μπω ή όχι σε αυτόν τον χορό . Από την μια θέλω να ξέρω τι γίνεται εδώ μέσα από την άλλη πραγματικά δεν θέλω να μπλέξω. Εχω παααααρα πολλές απορίες , έχω διαβάσει σε φόρουμ αλλά και πάλι δεν έβγαλα άκρη. Έψαξα να βρω νομοθεσία καθεαυτού για την διαχείρηση της πολυκατοικίας αλλά δεν τα κατάφερα. Ας αναφέρω μερικές μου απορίες κ οποίος έχει γνώσεις στο αντικείμενο απαντάει κ συμπληρώνει ότι ξέρει. 1.Τα κοινόχρηστα πρέπει να βγαίνουν κάθε μήνα , δίμηνο , τετράμηνο ; (Τώρα λόγω κοροναϊού πρέπει να βγουν από Γενάρη έως Απρίλιο) 2.Ποιες χρεώσεις γίνονται ισόποσα και ποιες βάση χιλιοστών των διαμερισμάτων; 3.πολυκατοικία είναι του 1970, καταστατικό υπάρχει αλλά δεν το βρίσκει κανείς . Μπορούμε να βγάλουμε καινούργιο ; Γιατί πχ τότε ούτε αυτόνομη θέρμανση είχε όπως τώρα και γενικά ένα χαρτί του 70 είναι 50 χρόνια πίσω. 4.Η αμοιβή για την διαχείρηση είναι 80€ το δίμηνο. Εγώ έχω διαβάσει ότι η υπηρεσία αυτή είναι άμισθη βάση νόμου. Εκεί αν συνεχίσω να παίρνω αυτά τα χρήματα (είμαι μισθωτός του Δημοσίου) θα έχω κάποιο πρόβλημα; Μπορεί κάποιος να με κυνηγήσει; 5.Δυο διαμερίσματα , ένα στον πρώτο κ ένα Δώμα είναι ανοίκιαστα και μη κατοικήσιμα αυτή την περίοδο, αυτοί πληρώνουν λιγότερα ; Με τι αναλογία ; 6.Επισης ένα διαμέρισμα στο ημιυπόγειο , είναι Κλειστό. Δεν έρχεται ποτε ο ιδιοκτήτης. Στην ουσία παρατημένο , αυτόν δεν τον εμφανίζουν καν στα κοινόχρηστα. Επίσης πάνω στην συζήτηση είπαν πως τα χιλιοστά του έχουν προστεθεί αναλογικά σε όλους μας. Είναι σωστό ; 7.Η πολυκατοικία απ ότι καταλάβαμε στην τελευταία γενική συνέλευση έχει χρέη τα οποία όμως εμείς έχουμε Χρεωθεί και πληρώσει από τα κοινόχρηστα προηγούμενων μηνών. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Αν αναλάβω αυτά τα παίρνω πάνω μου ; ευχαριστω εκ των προτέρων κ αναμένω την βοήθεια σας 🙏 Απο την δική μου εμπειρία: 1. Συνηθίζεται κάθε μήνα αλλά ισχύει ότι κανονιστεί στη ΓΣ. 2. Πάει βάση καταστατικού. 3. Ψάξε στο υποθηκοφυλάκιο εφόσον δεν τον έχει κάποιος (αν και θα έπρεπε να επισυνάπτεται στο συμβόλαιο τους που λογικά θα έχουν). 4. Δεν προβλέπεται νομικά υποχρεωτική αμοιβή διαχειριστή ωστόσο είναι σύνηθες (ειδικά σε πολυκατοικίες που δεν υπάρχουν εθελοντές) να προβλέπεται ένα ποσό για τον «κόπο» αυτού που ασχολείται και είναι άτυπη πληρωμή. Αν θες να το δηλώσεις μπορείς να το κάνεις σαφώς. 5. Μπορεί να πληρώσουν λιγότερο αφόσον υπάρχει κεντρική θέρμανση και έχουν σφραγισμένα σώματα, τα άλλα τα δίνουν κανονικά. 6. Κανονικά η υποχρέωση παραμένει, ωστόσο αν η ΓΣ έχει συμφωνήσει να του πληρώνουν τα χιλιοστά (μαζί και ο σπιτονοικοκοίρης σου) δεν νομίζω οτι έχεις δικαίωμα να αρνηθείς το μερίδιο σου. 7. Σχεδόν όλες οι πολυκατοικίες έχουν χρέη που πάνε από διαχειριστή σε διαχειριστή, το θέμα είναι να ανταποκρίνονται στις οφειλές και να μην είναι απροσδιόριστες τρύπες οπού και θα πρέπει να ελεγχτεί από που προέρχονται. Αν ωστόσο πρέπει να μεταβιβαστούν και οι τρύπες χωρίς έλεγχο βεβαιώσου οτι θα σου υπογράψει (ακόμα και με υπεύθυνη δήλωση με γνήσιο της υπογραφής) οτι σου παραδίδει αυτό το ταμείο, αυτές τις οφειλές και αυτή την τρύπα για να μην στα ζητάνε εσένα μετά! Επεξ/σία 9 Μαΐου 2020 από agnostos13
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα