Προς το περιεχόμενο

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ή ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ; 40αρης ρωτά...


Επισκέπτης

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επισκέπτης

Καλησπέρα σας

τέλειωσα προ 2ετίας το Εσπερινό ΓΕΛ με βαθμό ''19'', διαβάζοντας αρκετά. Σίγουρα οι βαθμοί στα Εσπερινά είναι λίγο ''φουσκωμένοι'' αλλά οι καθηγητές μου με θεωρούσαν καλό μαθητή του 16,5-17 περίπου(πραγματικός βαθμός).

Το σχολείο το είχα παρατήσει δεκαετία του '90, συγκεκριμένα το 1997, 2α τάξη Τεχνικού Λυκείου, επειδή δεν μου άρεσε η Ηλεκτρολογία που σπούδαζα. Είχα όμως καλούς βαθμούς σε Άλγεβρα 17, Γεωμετρία 16, Φυσική 16, Χημεία 15, Ιστορία 15 κτλ χωρίς ιδιαίτερο διάβασμα αλλά έπεφτα σε όλα της Ηλεκτρολογίας(08 και 09 κτλ).

Το 2016 αποφάσισα να πάω στο Εσπερινό και συγκεκριμένα στην 3η(2α ημερήσιου) Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών όπου έβγαλα βαθμό 17,5(γράφοντας 19 στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, 16 σε Φυσική, Χημεία, Βιολογία, 18 Λογοτεχνία κτλ κτλ), τόσο διάβασμα δεν είχα ρίξει ποτέ στην ζωή μου.

Το 2017 ενώ είπα στους συμμαθητές μου να κάνουμε τμήμα Θετικών Σπουδών εκείνοι φοβήθηκαν τις Φυσικοχημείες(ήταν Κατεύθυνση) και κάναμε τμήμα Οικονομίας κ Πληροφορικής(με Οικονομική Θεωρία και ΑΕΠΠ). Πρέπει να πώ ότι ενώ στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης σε 2 διαγωνίσματα έγραψα 16 και 18 αντίστοιχα στα Οικονομικά έγραψα 12 και 14 και δεν μου άρεσαν αφού μου θύμιζαν Βαρουφάκηδες, Σοιμπλέ, Μνημόνια, Κραχ Χρηματιστηρίου το 2000 κτλ κτλ, επίσης και το ΑΕΠΠ ήταν παράξενο μάθημα. Μου έλειψε η Φυσική και η Χημεία.

Παρά τον καλό μου βαθμό ΔΕΝ έδωσα Πανελλήνιες(το 2018) επειδή είχα ως επιλογή το Οικονομικό Ρεθύμνου που δεν με τραβάει τόσο, αλλά και λόγω προβλήματος υγείας. Ήθελα όμως αν είχα την δυνατότητα να άλλαζα πόλη να σπουδάσω στο Μαθηματικό Ηρακλείου(μένω Ρέθυμνο).

Φέτος μετά από χειρουργείο σπονδυλοδεσίας που ακόμα με ταλαιπωρεί(7,5 μήνες μετά αρκετοί πόνοι), έχω πάρει απόφαση να γραφτώ τον Σεπτέμβριο σε φροντιστήριο για να δώσω Πανελλήνιες το καλοκαίρι του '21. Απλά επειδή εργάζομαι στο μάρκετινγκ όλοι μου λένε να σπουδάσω Οικονομικά που ταιριάζουν πιο πολύ. Σε ράδιο εργάζομαι. Το θέμα είναι πως έχω απωθημένο τα Μαθηματικά κ κάνω σκέψεις να δώσω για Θετικών Σπουδών κ όχι Οικονομία κ Πληροφορική. Γενικά διαβάζοντας και αρκετά βιβλία του Χώκινγκ μ'αρέσει κ η Αστροφυσική πάρα πολύ, ενώ πρόσφατα που διάβαζα ένα με την ιστορία των Οικονομικών οκ καλό ήταν αλλά δεν ξέρω αν θέλω να το σπουδάσω.

Έβαλα δλδ στόχο μετά το χειρουργείο ότι θέλω να σπουδάσω Μαθηματικά και να κάνω και μεταπτυχιακό στην Αστροφυσική(αν όλα πάνε καλά βέβαια).

Πρέπει όμως κ πόλη ν'αλλάξω(σε 1 χρόνο) και εργασία κ ήδη σκέφτομαι να μην ξανασχοληθώ με ραδιόφωνα και διαφήμιση αλλά να κάνω άλλο επάγγελμα. Καπου το βαρέθηκα. Επίσης βαρέθηκα να μένω στο Ρέθυμνο εδω και μία δεκαετία και θα ήθελα να πάω στο Ηράκλειο να πάρω νέες προκλήσεις.

Είμαι 41 πάω στα 42... έχω κάνει κ αρκετούς φίλους στο Ρέθυμνο και φοβάμαι ότι φεύγοντας θα χαθούμε. Επίσης είμαι καλός στην διαφήμιση κ όπως είπαμε το Οικονομικό είναι αρκετά κοντά. Στο Μαθηματικό αν το τελείωνα περισσότερο ιδιαίτερα θα έκανα, ενώ με το Οικονομικό μπορώ να βρώ πιο εύκολα μία ''άλλη'' δουλειά ή να ανελιχθώ στα ραδιόφωνα της πόλης μου ή να πάω σε εφημερίδα ή άλλη ιδιωτική επιχείρηση.

Τι άποψη έχετε περί αυτού; Είμαι αρκετά μπερδεμένος...

Η καρδιά λέει Μαθηματικά αλλά η λογική Οικονομικό

Ευχαριστώ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Άκου την καρδιά.
Εφόσον από ότι καταλαβαίνω είσαι εξασφαλισμένος επαγγελματικά, για μένα κάνεις αυτό που αγαπάς γιατί θα το κάνεις ευκολότερα.
Επίσης το μαθηματικό δεν σου αποκλείει τον τομέα των οικονομικών. 

Αν θέλεις αστροφυσική ως μεταπτυχιακό σόνι και καλά βέβαια προτείνω να πας μέσω του Φυσικού, αν και στο μαθηματικό θα σου δωθεί η δυνατότητα να πάρεις τις αστροφυσικές από το Φυσικό, είναι ευκολότερη η κατανόηση της εφόσον είσαι φυσικός.

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης

Θα στο πω ως μαθηματικός, και ιδιαίτερα πρώην φροντιστής μαθηματικών.

Επειδή δεν ξέρεις τι ακριβώς "θες" με τα μαθηματικά (οικονομικά, φυσική, αστροφυσική έχουν όλες οι σχολές μαθηματικά) θα σου πρότεινα να πας στο πιο πρακτικό, δηλαδή τα οικονομικά. Αν πας σε μαθηματική σχολή, τα 70% των μαθημάτων στα πρώτα δύο έτη είναι θεωρητικούρες.

That's fine αν σε ενδιαφέρει, αλλά αμφιβάλλω αν 40ρης άνθρωπος με υποχρεώσεις και σκοτούρες θα νοιαστεί πολύ για βασική Θεωρία Αριθμών πχ. Δεν σε ξέρω, δεν κρίνω.
Τα οικονομικά μαθηματικά είναι, εν ολίγοις, τα καλά κομμάτια των μαθηματικών και μόνο. Δηλαδή μεθοδολογίες, που για έναν στην ηλικία σου ταιριάζει γάντι (του στυλ, αν έχεις υπόψιν, παίρνω δεύτερη παράγωγο και μελετάω κυρτότητα). Γράφεις ότι η καρδιά θέλει μαθηματικά. Στο προτρέπω ολόψυψα ως συνάδελφος, απλά να ξέρεις ότι έχεις πολύ σκατό να φας μπροστά σου αν όντως πας.

Τα δύο πρώτα χρονια θα διαβάζεις και δεν θα έχεις ιδέα που πατάς (έτσι ήμασταν όλοι). Ό,τι μαθήματα περνάς θα τα περνάς κυρίως με τύχη και "εξυπνάδα" παρά με απόκτηση γνώσεων. Και πάλι, δεν είναι κακό αυτό. Θα κάνεις πολύ Ανάλυση (Απειροστικούς Λογισμούς 1 - 4 που είναι αρκετά ζόρικα μαθήματα) και τομές των μαθηματικών που δεν έχεις καν ακουστά (Γραμμικές Άλγεβρες, Θεωρία Συνόλων, Μιγαδική Ανάλυση). Κοινώς, θα έχεις μια δεύτερη δουλειά που μόνο σκοτούρες και πόνο θα σου προσφέρει. Όμως το τέλος αξίζει. Εγώ θα στο πρότεινα από καύλα και μόνο. Αλλά δεν ξέρω αν ήμουν 40 ετών αν θα το έβλεπα έτσι.

Όσο για την αστροφυσική απλά διάβασε παραπάνω βιβλία στον ελεύθερο σου χρόνο. Ξεκάθαρα δεν σου αρέσει τόσο, απλά το βρίσκεις κάπως ενδιαφέρον. Να το σπουδάσεις και να το μελετήσεις θα ήταν απλά λάθος και από επαγγελματική και από λογική σκοπιά. Αν σαρεσει τόσο ο Χώκινγκ δες ντοκιμαντέρ, ταινίες, διάβασε τα βιβλία του και παίξτο έξυπνος. Μια χαρά θα είσαι και έτσι.

Συνοψίζω

Οικονομικό: Βατά μαθηματικά, εύκολα μαθήματα (σε σχέση με μαθηματικό πάντα, το οικονομικό γενικά είναι από τις δύσκολες σχολές), πιο χειροπιαστά.
Μαθηματικό: Παλούκι, αυθαίρετες γνώσεις, τα πρώτα δύο έτη σχεδόν μαρτύριο.

Εσύ αποφασίζεις. Αν θες τπτ άλλο στείλε DM.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κατ' αρχάς μπράβο που καταλαβαίνεις ότι μαθητές είμαστε για όλη μας τη ζωή και όχι μονάχα στα χρόνια της εφηβείας.

Το τι θα σπουδάσεις εξαρτάται από τους στόχους σου κυρίως. Είσαι ευχαριστημένος εκεί που είσαι και με όσα βγάζεις; Θες να διεκδικήσεις κάτι καλύτερο; Θες να σπουδάσεις περισσότερο από χόμπι και πάθος για ακαδημαϊκή γνώση ή ως επένδυση για το μέλλον; 

Νομίζω ότι το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αράξεις κάπου και να αφιερώσεις χρόνο να οραματιστείς πως θες να είσαι σε 10-15 χρόνια από τώρα. Τί θες να κάνεις, τί θες να έχεις πετύχει, σε τί φάση θες να βρίσκεσαι επαγγελματικά.

Σε γενικές γραμμές το να διαλέξεις σχολή είναι θέμα προτεραιοτήτων και μόνο εσύ μπορείς να θέσεις τις προτεραιότητες σου και τι έχει πραγματικά σημασία για εσένα.

Επεξ/σία από Deus ex machina
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κανε αυτο που θελεις. Απλα σιγουρεψου οτι ξερεις τι θελεις. Αν ξερεις τι θα βρεις μπροστα σου στο Μαθηματικο και θελεις να το κανεις, κανε το. 

Το οικονομικο μπορει να ακουγεται ‘πρακτικο’ αλλα ειναι επισης πολυ γενικη σχολη. Εχει μαθηματικα και στατιστικη μεσα αλλα δεν πας περα απο λυσεις διαφορικων εξισωσεων. Επισης αν κλειδωσουν τα πραγματα καλα στο μυαλο σου και καταλαβεις το οικονομικο intuition του καθε μαθηματος, τοτε πραγματικα μπορεις να περασεις τα μισα μαθηματα γνωριζοντας να κανεις βελτιστοποιησεις υπο προυποθεσεις. Μαρκετινγκ θα βρεις μπρος σου μονο αν το παρεις σαν επιλογη και αυτο θα ειναι 1-2 μαθηματα το πολυ. Μαρκετινγκ θα χρειαζοταν μεταπτυχιακο εφοσον θες να το σπουδασεις. Δε νομιζω οτι τα μεταπτυχιακα σε μαρκετινγκ απαιτουν οικονομικα. 
 

Τα οικονομικα οσο πιο πολυ τα κυνηγήσει καποιος (μεταπτυχιακο/διδακτορικο σε καθαρα οικονομικα) τοσο πιο δυσκολα γινονται απο μαθηματικης αποψεως. Ειδικα το αλμα απο προπτυχιακο σε μεταπτυχιακο ειναι πολυ μεγαλο. Για να το θεσω πιο συγκεκριμενα, οι καλυτεροι φοιτητες στο μεταπτυχιακο συνηθως εχουν background engineering/math/physics. Ειναι πιο ευκολο σε εναν χρονο ενας μαθηματικος να αποκτησει Οικονομικο intuition παρα ενας Οικονομολογος να γινει μαθηματικο genius. (Συνηθως ομως οσοι δεν εχουν τελειωσει οικονομικα πρεπει ειτε να κανουν εναν εξτρα χρονο ειτε να κανουν διετες μετάτυχιακο).
 

Ιδιαιτερα στα Μαθηματικα μπορεις να κανεις οποιο και να τελειωσεις, εκτος αν οι οικογενειες ζητανε να δειξεις πτυχιο Μαθηματικων (ή εκτος αν εννοεις ιδιαιτερα για φοιτητες). 

Επεξ/σία από Babis_allos
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
1 ώρα πριν, petran91 είπε

Άκου την καρδιά.
Εφόσον από ότι καταλαβαίνω είσαι εξασφαλισμένος επαγγελματικά, για μένα κάνεις αυτό που αγαπάς γιατί θα το κάνεις ευκολότερα.
Επίσης το μαθηματικό δεν σου αποκλείει τον τομέα των οικονομικών. 

Αν θέλεις αστροφυσική ως μεταπτυχιακό σόνι και καλά βέβαια προτείνω να πας μέσω του Φυσικού, αν και στο μαθηματικό θα σου δωθεί η δυνατότητα να πάρεις τις αστροφυσικές από το Φυσικό, είναι ευκολότερη η κατανόηση της εφόσον είσαι φυσικός.

Το θέμα είναι ότι άκουσα την καρδιά προ 1 έτος και γράφτηκα στα Ιταλικά, 3 μήνες μετά τα παράτησα και κατάλαβα ότι ναι μεν μου άρεσε πχ το Ιταλικό Ποδόσφαιρο, τα Ιταλικά Ποδήλατα ή το φαγητό τους(σπαγγέτι και πίτσα) αλλά η γλώσσα δεν ήταν πρακτική μόνο στην Ιταλία θα μπορούσα να την χρησιμοποιήσω. Μετάνοιωσα που δεν πήγα στα Αγγλικά που είχα κάνει σε μικρή ηλικία 2 τάξεις αλλά γενικά δεν την ξέρω την γλώσσα καλά, παρά μόνο λέξεις και τελικά έχω αποφασίσει να κάνω ιδιαίτερα να μάθω την γλώσσα. Εξασφαλισμένος επαγγελματικά όσον αφορά το Ρέθυμνο μάλλον ναι, άμα πάω Ηράκλειο για το Μαθηματικό όχι θα έλεγα, πρέπει να ψάξω να βρώ δουλειά. Ίσως το ότι μου αρέσει τόσο η Αστροφυσική ή να μελετάω Θεολογία, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το σπουδάσω έτσι;

@JohnGTA Να σου πώ ότι όλους όσους ξέρω και περισσότερο τους καθηγητές μου, μου λένε Οικονομικό. Γενικά μετά τα 30 έχω ασχοληθεί αρκετά με πωλήσεις, προώθηση προιόντων, διαφήμιση πάρα πολύ κτλ, απλά είμαι καλός στα Μαθηματικά. Οπότε θα ήταν καλή επιλογή το Οικονομικό, φοβάμαι όμως το μάθημα English for Economics λόγω του ότι δεν γνωρίζω καλά Αγγλικά, αλλά εντός των επόμενων μηνών θα κάνω ιδιαίτερα έως ότου μάθω την γλώσσα(κατάλαβα πλέον ότι δεν γίνεται χωρίς αγγλικά). Για την αστροφυσική δεν υπάρχει σίγουρα επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα(ειδικά άμα θα είμαι 50 ετών τότε) ενώ ίσως να μην υπάρχει ούτε στα Μαθηματικά σε τέτοια ηλικία. Ίσως το Οικονομικό στα 48-50 μου να μου ταιριάξει γάντι. Ήδη μιλάω κ με μία ΚοινΣΕπ για συνεργασία σε θέματα μάρκετινγκ κ ίσως με πτυχίο Οικονομικών να με ήθελαν ακόμα περισσότερο(φαίνεται όμως ότι μάλλον θα συνεργαστούμε τους επόμενους μήνες).

@Deus ex machina σε 5-10 χρόνια θα ήθελα να ασχολούμαι και πάλι με πωλήσεις, θα μου άρεσε πχ να έχω ένα μαγαζί να πουλάω βιολογικά μέλια, βότανα κτλ. Είναι ένα πολύ δυνατό μου κομμάτι το να κάνω προώθηση προιόντων. Σε ευχαριστώ, πιστεύω ότι και 60 και 70 να είναι κανείς πάλι μπορεί να σπουδάσει. Η μόρφωση δεν έχει ηλικία.


Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 λεπτά πριν, Milkofree είπε

 

θα μου άρεσε πχ να έχω ένα μαγαζί να πουλάω βιολογικά μέλια, βότανα κτλ. Είναι ένα πολύ δυνατό μου κομμάτι το να κάνω προώθηση προιόντων. Σε ευχαριστώ, πιστεύω ότι και 60 και 70 να είναι κανείς πάλι μπορεί να σπουδάσει. Η μόρφωση δεν έχει ηλικία.

 

Άρα γουστάρεις να κάνεις κάτι δικό σου. Σε αυτή την περίπτωση οι οικονομικές σπουδές θα σε βοηθήσουν περισσότερο απ' ότι ένα πτυχίο μαθηματικών. Σε κάθε περίπτωση πάντως σκέψου τί έχει προτεραιότητα για εσένα. 

Μπορείς βέβαια πάντα να τα συνδυάσεις όλα και να ξεκινήσεις ένα μαγαζί που πουλάει τηλεσκόπια και βιβλία μαθηματικών 😛

Επεξ/σία από Deus ex machina
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης

Ο στόχος είναι να φτιάξω μελλοντικά μία δική μου ΚοινΣΕπ και να ασχοληθούμε με προώθηση τοπικών, βιολογικών, μοναστηριακών προιόντων. Δεν ξέρω αν αυτό καθ'αυτό θέλει πτυχίο Οικονομικών. Άλλωστε για να σπουδάσει κάποιος κάτι, πρέπει να του αρέσει, αν δλδ πάω να σπουδάσω Θεολογία και βαριέμαι τους Πατέρες της Εκκλησίας, δεν πάω ποτέ να εκκλησιαστώ, αντιπαθώ την Βυζαντινή μουσική κτλ τότε γιατί πάω; Μπορείς πάλι να μου αρέσουν ολα αυτά να σπουδάσω Θεολογία και να δουλεύω πχ Ρεσεψιονίστ σε ξενοδοχείο(ουκ ολίγα παραδείγματα έτσι;). Συνήθως σπουδάζουμε αυτό που μας αρέσει, κάποιες φορές το κάνουμε επάγγελμα κάποιες όχι, αλλά συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περισσότερο του ενός ταλέντα.

Το Οικονομικό μου φέρνει στο μυαλό, κομματικές αντιπαραθέσεις, ΦΠΑ, φορολογία, δάνεια τραπεζών, πτώχευση της Ελλάδος, μνημόνια, εφορίες κτλ κτλ🤔 σκεφτείτε πρώτη  φορά ψήφισα το 2012 σε ηλικία 34 ετών, γενικά δεν τα μπορώ όλα αυτά και μάλλον δεν ξαναψηφίζω, θα απέχω, όπως απείχα από το 1998 έως το 2012(μια χαρά ήμουνα τότε).

Το Μαθηματικό απ'την άλλη(σίγουρα είναι δύσκολο δεν λέω), μου θυμίζει όταν πήγα 1η γυμνασίου(1990) και στο 1ο τρίμηνο με ελάχιστο διάβασμα είχα ένα ωραίο 17! Σε όλα τ'άλλα θυμάμαι 11, 12, 13 και στα Μαθηματικά 17. Θυμάμαι από τότε που ήμουνα 12χρονο πόσο μου άρεσαν. Γύριζα σπίτι έλυνα αμέσως τις ασκήσεις και μετά δεν άνοιγα κανένα άλλο βιβλίο. Ε αυτό άλλαξε προ 4 χρόνια, στο Εσπερινό σκίστηκα στο διάβασμα, πχ πριν τα διαγωνίσματα κλεινόμουνα σπίτι και διάβαζα 12-14 ώρες σερί. Τα τελευταία 4 χρόνια έχω διαβάσει πάνω από 60-70 βιβλία, ειδικά το τελευταίο 6μηνο έχω αγοράσει κοντά 20 βιβλία(+ άλλα 60 Marvel και Αρκα για να χαλαρώνω) 😊

Οταν το 2016 γύρισα στα θρανία μετά από 20 χρονια, στο 2ο μάθημα Άλγεβρας έλυνα τις ασκήσεις αμέσως... 1ο 4μηνο πήρα 20, διαγώνισμα έγραψα 20... στην Κατεύθυνση θυμάμαι 17. Γεωμετρία επίσης 20. Το καλοκαίρι εκείνου του έτους έγραψα διαγώνισμα 19 στην Κατεύθυνση κ ο καθηγητής είπε ότι είχε να δεί 19 από δικό του μαθητή, πάνω από μια 10ετία.

@Deus ex machina να πουλάω λες τηλεσκόπια και βιβλία μαθηματικών ε; Στην Ελλάδα; Αν ήμασταν στις ΗΠΑ ή την Βρετανία οκ, αλλά εδώ; Οκ καταλαβαίνω ότι το λες για πλάκα...

Ξέρω πάντως αρκετά άτομα με πτυχίο που κάνουν άλλη δουλειά. Φιλόλογος έγινε Κτηματομεσίτης. Άλλος φιλόλογος έγινε ρεσεψιονίστ. Θεολόγος είναι κόβει εισητήρια. Φυσικός δουλεύει ντελιβεράς κτλ κτλ

 

Α να πώ πως το Μεταπτυχιακό στην Αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι 1 έτος, δίνεις 3 μαθήματα Φυσικής και 2 Αστροφυσικής. Επίσης το Μαθηματικό έχει μαθήματα Φυσικής(στα Υποχρεωτικά) και Σύγχρονης Φυσικής και Αστροφυσικής(στα ελεύθερης επιλογής). Επίσης μου αρέσει πολύ και η Μετεωρολογία. Πολύ όμως..

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ακολουθα την καρδια σου αλλιως θα το μετανιωνεις μετα! Μια ζωή την εχουμε!

Οσον αφορα την Αστρονομια κ Αστροφυσικη θα σου προτεινα την εναλλακτική που ακολουθησα εγω: οσο κι αν αγαπουσα την Αγγλικη Φιλολογια, παραλληλα στην καρδιά μου ειχα και την Αστρονομία. Οποτε οταν ειχα ελευθερο χρονο (πχ μολις ειχα παρει το πτυχιο μου) πήγαινα στο Φυσικο και παρακολουθούσα ολα τα σχετικα μαθηματα (πχ Πυρηνικη Φυσικη και Στοιχειωδη Σωματιδια κλπ.). Το εκανα ευχαριστα, χωρις το αγχος εξετασεων δλδ που ειχαν οι υπολοιποι, ηταν το χομπι μου. Και πριν λιγα χρονια βρηκα στο coursera σεμιναριο Αστρονομιας που το οργανωνε το πανεπιστήμιο της Arizona (online course, free, πληρωνες στο τελος μονο αν ηθελες official certificate of attendance). 

Λυσεις υπαρχουν! Διαθεση για μαθηση να εχεις και θα τα πας περιφημα!

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 ώρες πριν, Milkofree είπε

Ο στόχος είναι να φτιάξω μελλοντικά μία δική μου ΚοινΣΕπ και να ασχοληθούμε με προώθηση τοπικών, βιολογικών, μοναστηριακών προιόντων. Δεν ξέρω αν αυτό καθ'αυτό θέλει πτυχίο Οικονομικών. Άλλωστε για να σπουδάσει κάποιος κάτι, πρέπει να του αρέσει, αν δλδ πάω να σπουδάσω Θεολογία και βαριέμαι τους Πατέρες της Εκκλησίας, δεν πάω ποτέ να εκκλησιαστώ, αντιπαθώ την Βυζαντινή μουσική κτλ τότε γιατί πάω; Μπορείς πάλι να μου αρέσουν ολα αυτά να σπουδάσω Θεολογία και να δουλεύω πχ Ρεσεψιονίστ σε ξενοδοχείο(ουκ ολίγα παραδείγματα έτσι;). Συνήθως σπουδάζουμε αυτό που μας αρέσει, κάποιες φορές το κάνουμε επάγγελμα κάποιες όχι, αλλά συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περισσότερο του ενός ταλέντα.

Το Οικονομικό μου φέρνει στο μυαλό, κομματικές αντιπαραθέσεις, ΦΠΑ, φορολογία, δάνεια τραπεζών, πτώχευση της Ελλάδος, μνημόνια, εφορίες κτλ κτλ🤔 σκεφτείτε πρώτη  φορά ψήφισα το 2012 σε ηλικία 34 ετών, γενικά δεν τα μπορώ όλα αυτά και μάλλον δεν ξαναψηφίζω, θα απέχω, όπως απείχα από το 1998 έως το 2012(μια χαρά ήμουνα τότε).

Το Μαθηματικό απ'την άλλη(σίγουρα είναι δύσκολο δεν λέω), μου θυμίζει όταν πήγα 1η γυμνασίου(1990) και στο 1ο τρίμηνο με ελάχιστο διάβασμα είχα ένα ωραίο 17! Σε όλα τ'άλλα θυμάμαι 11, 12, 13 και στα Μαθηματικά 17. Θυμάμαι από τότε που ήμουνα 12χρονο πόσο μου άρεσαν. Γύριζα σπίτι έλυνα αμέσως τις ασκήσεις και μετά δεν άνοιγα κανένα άλλο βιβλίο. Ε αυτό άλλαξε προ 4 χρόνια, στο Εσπερινό σκίστηκα στο διάβασμα, πχ πριν τα διαγωνίσματα κλεινόμουνα σπίτι και διάβαζα 12-14 ώρες σερί. Τα τελευταία 4 χρόνια έχω διαβάσει πάνω από 60-70 βιβλία, ειδικά το τελευταίο 6μηνο έχω αγοράσει κοντά 20 βιβλία(+ άλλα 60 Marvel και Αρκα για να χαλαρώνω) 😊

Οταν το 2016 γύρισα στα θρανία μετά από 20 χρονια, στο 2ο μάθημα Άλγεβρας έλυνα τις ασκήσεις αμέσως... 1ο 4μηνο πήρα 20, διαγώνισμα έγραψα 20... στην Κατεύθυνση θυμάμαι 17. Γεωμετρία επίσης 20. Το καλοκαίρι εκείνου του έτους έγραψα διαγώνισμα 19 στην Κατεύθυνση κ ο καθηγητής είπε ότι είχε να δεί 19 από δικό του μαθητή, πάνω από μια 10ετία.

@Deus ex machina να πουλάω λες τηλεσκόπια και βιβλία μαθηματικών ε; Στην Ελλάδα; Αν ήμασταν στις ΗΠΑ ή την Βρετανία οκ, αλλά εδώ; Οκ καταλαβαίνω ότι το λες για πλάκα...

Ξέρω πάντως αρκετά άτομα με πτυχίο που κάνουν άλλη δουλειά. Φιλόλογος έγινε Κτηματομεσίτης. Άλλος φιλόλογος έγινε ρεσεψιονίστ. Θεολόγος είναι κόβει εισητήρια. Φυσικός δουλεύει ντελιβεράς κτλ κτλ

Α να πώ πως το Μεταπτυχιακό στην Αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι 1 έτος, δίνεις 3 μαθήματα Φυσικής και 2 Αστροφυσικής. Επίσης το Μαθηματικό έχει μαθήματα Φυσικής(στα Υποχρεωτικά) και Σύγχρονης Φυσικής και Αστροφυσικής(στα ελεύθερης επιλογής). Επίσης μου αρέσει πολύ και η Μετεωρολογία. Πολύ όμως..

Λοιπόν κάνε το ενδιάμεσο, γίνε στατιστικός σε οικονομικό πανεπιστήμιο

 

είσαι περίπου μαθηματικός, περίπου οικονομολόγος (και μπόνους περίπου αναλογιστής) , αλλά 100% στατιστικός

 

εύκολα όπως οι οικονομικές σχολές δεν θα είναι, αλλά ίσως όχι τόσο δύσκολα όσο ένα καθαρά μαθηματικό τμήμα 

Επεξ/σία από logistoulis
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

13 ώρες πριν, Milkofree είπε

Ο στόχος είναι να φτιάξω μελλοντικά μία δική μου ΚοινΣΕπ και να ασχοληθούμε με προώθηση τοπικών, βιολογικών, μοναστηριακών προιόντων. Δεν ξέρω αν αυτό καθ'αυτό θέλει πτυχίο Οικονομικών. Άλλωστε για να σπουδάσει κάποιος κάτι, πρέπει να του αρέσει, αν δλδ πάω να σπουδάσω Θεολογία και βαριέμαι τους Πατέρες της Εκκλησίας, δεν πάω ποτέ να εκκλησιαστώ, αντιπαθώ την Βυζαντινή μουσική κτλ τότε γιατί πάω; Μπορείς πάλι να μου αρέσουν ολα αυτά να σπουδάσω Θεολογία και να δουλεύω πχ Ρεσεψιονίστ σε ξενοδοχείο(ουκ ολίγα παραδείγματα έτσι;). Συνήθως σπουδάζουμε αυτό που μας αρέσει, κάποιες φορές το κάνουμε επάγγελμα κάποιες όχι, αλλά συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περισσότερο του ενός ταλέντα.

Το Οικονομικό μου φέρνει στο μυαλό, κομματικές αντιπαραθέσεις, ΦΠΑ, φορολογία, δάνεια τραπεζών, πτώχευση της Ελλάδος, μνημόνια, εφορίες κτλ κτλ🤔 σκεφτείτε πρώτη  φορά ψήφισα το 2012 σε ηλικία 34 ετών, γενικά δεν τα μπορώ όλα αυτά και μάλλον δεν ξαναψηφίζω, θα απέχω, όπως απείχα από το 1998 έως το 2012(μια χαρά ήμουνα τότε).

Το Μαθηματικό απ'την άλλη(σίγουρα είναι δύσκολο δεν λέω), μου θυμίζει όταν πήγα 1η γυμνασίου(1990) και στο 1ο τρίμηνο με ελάχιστο διάβασμα είχα ένα ωραίο 17! Σε όλα τ'άλλα θυμάμαι 11, 12, 13 και στα Μαθηματικά 17. Θυμάμαι από τότε που ήμουνα 12χρονο πόσο μου άρεσαν. Γύριζα σπίτι έλυνα αμέσως τις ασκήσεις και μετά δεν άνοιγα κανένα άλλο βιβλίο. Ε αυτό άλλαξε προ 4 χρόνια, στο Εσπερινό σκίστηκα στο διάβασμα, πχ πριν τα διαγωνίσματα κλεινόμουνα σπίτι και διάβαζα 12-14 ώρες σερί. Τα τελευταία 4 χρόνια έχω διαβάσει πάνω από 60-70 βιβλία, ειδικά το τελευταίο 6μηνο έχω αγοράσει κοντά 20 βιβλία(+ άλλα 60 Marvel και Αρκα για να χαλαρώνω) 😊

Οταν το 2016 γύρισα στα θρανία μετά από 20 χρονια, στο 2ο μάθημα Άλγεβρας έλυνα τις ασκήσεις αμέσως... 1ο 4μηνο πήρα 20, διαγώνισμα έγραψα 20... στην Κατεύθυνση θυμάμαι 17. Γεωμετρία επίσης 20. Το καλοκαίρι εκείνου του έτους έγραψα διαγώνισμα 19 στην Κατεύθυνση κ ο καθηγητής είπε ότι είχε να δεί 19 από δικό του μαθητή, πάνω από μια 10ετία.

@Deus ex machina να πουλάω λες τηλεσκόπια και βιβλία μαθηματικών ε; Στην Ελλάδα; Αν ήμασταν στις ΗΠΑ ή την Βρετανία οκ, αλλά εδώ; Οκ καταλαβαίνω ότι το λες για πλάκα...

Ξέρω πάντως αρκετά άτομα με πτυχίο που κάνουν άλλη δουλειά. Φιλόλογος έγινε Κτηματομεσίτης. Άλλος φιλόλογος έγινε ρεσεψιονίστ. Θεολόγος είναι κόβει εισητήρια. Φυσικός δουλεύει ντελιβεράς κτλ κτλ

Α να πώ πως το Μεταπτυχιακό στην Αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι 1 έτος, δίνεις 3 μαθήματα Φυσικής και 2 Αστροφυσικής. Επίσης το Μαθηματικό έχει μαθήματα Φυσικής(στα Υποχρεωτικά) και Σύγχρονης Φυσικής και Αστροφυσικής(στα ελεύθερης επιλογής). Επίσης μου αρέσει πολύ και η Μετεωρολογία. Πολύ όμως..

Θα συνεχίσω με την γνώμη μου για το Οικονομικό γιατί αυτό έχω σπουδάσει και θα σου πω το εξής γιατί δεν νομίζω ότι καλύπτει τις προσδοκίες σου. Το Οικονομικό είναι μια σχολή που κατα βάση ασχολείται με την Μακροοικονομία και την Μικροοικονομία. Όπου Μακρο κοιτάζει σφαιρικά την οικονομία (δάσος) ενώ Μικρο κοιτάει περισσότερο τον καταναλωτή/επιχείρηση κλπ. Τα Μαρκετινγκ, Λογιστική, Διοίκηση επιχειρήσεων που ας πούμε θα χρειαζόσουν για αυτό που θες να κάνεις σου δεν τα πολυκαλύπτει. Όταν σπουδάζεις Οικονομολόγος ουσιαστικά παίρνεις ένα γενικό background και έναν τρόπο σκέψης, ένα economic mindset που θεωρητικά θα σε βοηθήσει να βλέπεις τα πράγματα σφαιρικά και να προσπαθείς να παίρνεις αποφάσεις με έναν τρόπο που κατά την γνώμη σου μεγιστοποιεί την πιθανότητα να κάνεις το σωστό. Αυτο είναι μεν πολύ χρήσιμο αλλά  δεν ξέρω αν αξίζει κάποιος στα 40 του να επενδύσει 4 χρόνια απ την ζωή του για να το αποκτήσει.  Ειδικά κάποιος που ξέρει τι θέλει να κάνει και αυτό που θέλει να κάνει δεν συμβαδίζει απόλυτα με αυτό που θα του προσφέρει το τμήμα.

Το Πανεπιστήμιο είναι εκεί εν μέρη για να προσανατολήσει τους νέους. Να τους δώσει τη δυνατότητα να καταλάβουν τι τους αρέσει και τα εφόδια για να το κάνουν. Εφόσον εσύ ξέρεις τι θέλεις να κάνεις - και πίστεψε με, ελάχιστα άτομα που γράφονται σε πανεπιστήμιο ξέρουν- και εφόσον αυτό που θέλεις να κάνεις είναι δικό σου (δεν χρειάζεσαι καν το χαρτί για κάποιον εργοδότη), είναι πολύ πιο πιθανό να πετύχεις σε αυτό που θέλεις αν ξοδέψεις τον πολύτιμο χρόνο σου αυτά τα επόμενα χρόνια για να κυνηγήσεις συγκεκριμένα τον στόχο σου παρά με το να ξοδέψεις 4 χρόνια να ακολουθείς ένα Πρόγραμμα Σπουδών που δεν είναι κομμένο και ραμμένο για σένα και μετά να βάλεις πλώρη για τον στόχο σου. Κάποιος με συγκεκριμένο στόχο θα απηυδήσει όταν θα πρέπει να ακολουθεί μαθήματα που δεν τον ενδιαφέρουν.

Εφόσον το κάνεις για την κάβλα σου, μπορείς να φτιάξεις το δικό σου πρόγραμμα σπουδών που θα περιέχει τα μαθήματα που εσύ πιστεύεις ότι είτε χρειάζεσαι για τον στόχο σου είτε γουστάρεις και να παρακολουθείς αναλόγως. Μπορείς να δείς πχ τα προγράμματα σπουδών του ΟΠΑ και να φτιάξεις ένα πρόγραμμα για σένα που να έχει μέσα Μαθηματικά, Στατιστική, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Λογιστική, Μαρκετινγκ, κάποιο μάθημα με τεχνολογική βάση κλπ. Και φυσικά και σε όποιο άλλο Πανεπιστήμιο που δεν είναι Οικονομικό μπορείς να φτιάξεις ακόμη πιο ευέλικτο πρόγραμμα. Και όπως προείπε και κάποιος/α, μπορείς να πάρεις online μαθήματα στο Coursera δωρεαν για όποιο αντικείμενο σε ενδιαφέρει. 

Αν έχεις συγκεκριμένο στόχο, ο συντομότερος δρόμος είναι η ευθεία. 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης

Kαλημέρα. Η επιλογή είναι να μείνω Κρήτη οπότε το ΟΠΑ που είναι Αθήνα δεν είναι είναι στις επιλογές μου.

Σκέφτομαι λοιπόν σοβαρά το Οικονομικό Ρεθύμνου, που θα με βοηθήσει στο να μάθω managment και να κάνω business plan, θα αναγκαστώ θέλοντας και μη, να βελτιωθώ στα Αγγλικά και τους Η/Υ. Νομίζω επίσης Μακροοικονομία και Μικροοικονομία βοηθούν όπως λες στον τρόπο σκέψης. Άσχετα βέβαια με το τι μαθαίνεις σε μία σχολή Πανεπιστημίου όλα μετά γίνονται στην πράξη, δλδ δουλεύοντας εξελίσεσαι... μάρκετινγκ ήδη ξέρω πρακτικά, ασχολούμαι επαγγελματικά από το 2012 σε ραδιόφωνα του Ρεθύμνου. Απλά πτυχίο δεν έχω.

Η άλλη επιλογή είναι να αλλάξω πόλη, να πάω Ηράκλειο και να περάσω σε σχολή θετικών επιστημών, 1η επιλογή το Μαθηματικό, χωρίς να αποκλείεται Φυσικό ή Χημικό, αλλά εκεί είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Αρχικά πρέπει να βρώ μία νέα δουλειά, να ζήσω σε νέα πόλη, νέες εμπειρίες, νέοι φίλοι, θα χάσω τους παλιούς φίλους, οκ όχι τελείως 100χλμ απόσταση όμως. Με το Μαθηματικό θα μπορώ να κάνω μόνο ιδιαίτερα αφού θα είμαι κοντά 50 όταν το τελειώσω(πρώτα να'μαστε καλά). Είναι κάτι άλλο.

Σκεπτόμενος όλα αυτά, και επειδή μ'αρέσει πολύ η αστροφυσική ή η μετεωρολογία κτλ, ίσως να σπουδάσω στο Οικονομικό και ως χόμπι να ασχολούμαι μ'αυτές τις επιστήμες. Βασικά είμαι απ'τους ανθρώπους που δεν ρισκάρω εύκολα, άλλωστε όσο πιο λίγο ρισκάρεις τόσο πιο μικρός είναι ο κίνδυνος αποτυχίας.

Στο Ρέθυμνο την αγορά την ξέρω, ξέρω πως κινείται, ξέρω καλά την πόλη. Το Ηράκλειο όχι, δεν ξέρω την αγορά, δεν ξέρω την πόλη κτλ, θα είναι μία νέα αρχή... μία ''ζαριά'' και αν ''κάτσει''.

Νομίζω ότι στην δική μου ηλικία υπάρχει η εμπειρία, έχοντας κάνει λάθη σε νεότερα χρόνια, μαθαίνουμε από αυτά και οι επιλογές μας γίνονται πιο ''ώριμα''. Νομίζω η τελική μου επιλογή θα είναι με βάση τις λιγότερες ''απώλειες'' σε όλα τα επίπεδα και στο να εκπαιδευτώ σε κάτι που θα είναι πιο πρακτικό πάνω σε αυτό που κάνω και σε αυτά που θέλω μελλοντικά να κάνω.

Σας ευχαριστώ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν θες αστροφυσική πήγαινε στο φυσικό κατευθειαν, τα μαθηματικά δε θα σου λειψουν γιατι σε ολα τα μαθηματα αυτα θα τα χρησιμοποιείς στην πράξη πλέον, αφού αυτή ειναι η γλώσσα της φυσικής. Επαγγελματικά ομως μην περιμένεις πολλά, είναι μακρυς ο δρόμος και αν δεν πετυχεις κατι καλό πχ καποια σουπερ πτυχιακή για να ξεχωρίσεις και να σε δεχτουν ως ερευνητη στην ελλάδα δεν εχεις πολλές επιλογές. απο την αλλη αν το παλέψεις  θα μπορουσες να εργαστεις εξωτερικο και πάλι ομως κανοντας κάτι ξεχωριστό. Ειναι κλάδος που θελει μεταπτυχιακο, διδακτορικό, μεταδιδακτορική ερευνα κλπ, δεν αρκει να εχεις απλά γνώσεις, και ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος.

Αν πάλι η αστροφυσική ειναι το χόμπι σου και δεν το εχεις στόχο ζωης πήγαινε στα οικονομικά και παρακολουθησε free μαθηματα απο πανεπιστημια, μπες σε μια ομάδα ερασιτεχνικής αστρονομιας, παρε τηλεσκόπιο κλπ.

Επίσης σκέψου κατι που να μπορεί να τα συνδυάσει πχ κατι σχετικό με διαχειριση οικονομικών κεφαλαίων σε διαστημικά προγράμματα ή μεσω στατιστικής με την αναλυση δεδομένων κλπ

*ο,τι κι αν αποφασίσεις τα αγγλικά και τους Η/Υ θα τα βρεις μπροστα σου οπότε δωσε βαση και στα δυο

Τέλος να θυμασαι οτι ζουμε μονο μια φορά οπότε σ αυτη τη μια ζωή εχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιησουμε τα ονειρα μας.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
20 ώρες πριν, velociraptoras είπε

Αν θες αστροφυσική πήγαινε στο φυσικό κατευθειαν, τα μαθηματικά δε θα σου λειψουν γιατι σε ολα τα μαθηματα αυτα θα τα χρησιμοποιείς στην πράξη πλέον, αφού αυτή ειναι η γλώσσα της φυσικής. Επαγγελματικά ομως μην περιμένεις πολλά, είναι μακρυς ο δρόμος και αν δεν πετυχεις κατι καλό πχ καποια σουπερ πτυχιακή για να ξεχωρίσεις και να σε δεχτουν ως ερευνητη στην ελλάδα δεν εχεις πολλές επιλογές. απο την αλλη αν το παλέψεις  θα μπορουσες να εργαστεις εξωτερικο και πάλι ομως κανοντας κάτι ξεχωριστό. Ειναι κλάδος που θελει μεταπτυχιακο, διδακτορικό, μεταδιδακτορική ερευνα κλπ, δεν αρκει να εχεις απλά γνώσεις, και ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος.

Αν πάλι η αστροφυσική ειναι το χόμπι σου και δεν το εχεις στόχο ζωης πήγαινε στα οικονομικά και παρακολουθησε free μαθηματα απο πανεπιστημια, μπες σε μια ομάδα ερασιτεχνικής αστρονομιας, παρε τηλεσκόπιο κλπ.

Επίσης σκέψου κατι που να μπορεί να τα συνδυάσει πχ κατι σχετικό με διαχειριση οικονομικών κεφαλαίων σε διαστημικά προγράμματα ή μεσω στατιστικής με την αναλυση δεδομένων κλπ

*ο,τι κι αν αποφασίσεις τα αγγλικά και τους Η/Υ θα τα βρεις μπροστα σου οπότε δωσε βαση και στα δυο

Τέλος να θυμασαι οτι ζουμε μονο μια φορά οπότε σ αυτη τη μια ζωή εχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιησουμε τα ονειρα μας.

Σε ευχαριστώ για την απάντηση.

Είναι αλήθεια ότι ακόμα είμαι υπό σκέψη, αλλά συγκλίνω ίσως πιο πολύ στο Οικονομικό Ρεθύμνου, είναι πιο κοντά στο επάγγελμα που κάνω(διαφημιστής) και θα μου δώσει την δυνατότητα, ίσως, να μπορώ να σταθώ περισσότερο διοικητικά σε μία επιχείρηση ή να στήσω μία δική μου κτλ. 

Η αστροφυσική (και η βιολογία σε κάποιο βαθμό όπως και η μετεωρολογία) είναι χόμπι περισσότερο, σκέφτομαι και'γω ότι επαγγελματικά δεν έχω καμία σχεδόν πιθανότητα(θα είμαι 50+ ετών τότε), και καλύτερα είναι κανείς να βαδίζει σταθερά στην ζωή, και στα 41 προς 42 έχω άλλη εμπειρία σε σχέση με το να ήμουν 20 που θα ''έβραζε και το αίμα''.

Αυτό που θέλω πιο πολύ είναι η απόκτηση γνώσης και να πάρω ένα πτυχίο το χρωστάω στον εαυτό μου. Το Οικονομικό δίνει ως μαθήματα επιλογής και Ψυχολογία, αλλά και Φυσική(απλά θα πρέπει μετά το 3ο έτος να πηγαίνω 1-2 φορές την εβδομάδα Ηράκλειο).

 

1) Για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι φοιτητές του Τμήματος θα πρέπει να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν επιτυχώς σε δώδεκα βασικά μαθήματα της Οικονομικής Επιστήμης τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Μαθηματικά για Οικονομολόγους Ι και ΙΙ (ΟΙΚ1001 και ΟΙΚ1004)
  • Στατιστική Ι και ΙΙ (ΟΙΚ1003 και ΟΙΚ1006)
  • Μακροοικονομική Θεωρία Ι, ΙΙ και ΙΙΙ (ΟΙΚ1002, ΟΙΚ2001 και ΟΙΚ2004)
  • Μικροοικονομική Θεωρία Ι, ΙΙ και ΙΙΙ (ΟΙΚ1005, ΟΙΚ2002 και ΟΙΚ2005)
  • Οικονομετρία Ι και ΙΙ (ΟΙΚ2003 και ΟΙΚ2006)

2) Εκτός από τα δώδεκα βασικά μαθηματα οικονομικών, το Τμήμα προσφέρει την δυνατότητα συμπληρωματικής βασικής γνώσης στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές και στα Αγγλικά για Οικονομολόγους σε όλους τους προπτυχιακούς του φοιτητές.

Και οι δύο σειρές των μαθήματων είναι υποχρεωτικές για την επιτυχή ολοκλήρωση του προπτυχιακού κύκλου σπουδών του Τμήματος.

Συγκεκριμένα προσφέρονται δύο μαθήματα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΟΙΚ1501 και ΟΙΚ2501) και τέσσερα μαθήματα Αγγλικών (ΟΙΚ1401, ΟΙΚ1402, ΟΙΚ2401 και ΟΙΚ2402) για Οικονομολόγους.

3) ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Κωδικος Τιτλος Διδακτικες Μοναδες
Ψ1102
Γνωστική Ψυχολογία Ι
5.00
Ψ1103
Προσωπικότητα και Ατομικές Διαφορές
5.00
Ψ2102
Γνωστική Ψυχολογία ΙΙΙ
5.00
Ψ1302
Εκπαιδευτική Ψυχολογία
5.00
Ψ2302
Σχολική Ψυχολογία Ι
5.00
Ψ2401
Φυσιολογία Συμπεριφοράς Ι
5.00
Ψ2402
Φυσιολογία Συμπεριφοράς ΙΙ
5.00
Ψ1501
Κοινωνική Ψυχολογία Ι
5.00

 

Κωδικος Τιτλος Διδακτικες Μοναδες
Φ101
Γενική Φυσική Ι
7.00
Φ102
Γενική Φυσική ΙΙ
7.00
Φ201
Εισαγωγή στη Σύγχρονη Φυσική Ι
7.00
Φ202
Εισαγωγή στη Σύγχρονη Φυσική ΙΙ
7.00
Φ204
Κλασική Μηχανική Ι
7.00

 

Η Γνωστική Ψυχολογία με ενδιαφέρει πάρα πολύ, όπως και η Φυσική-Αστροφυσική.

Το πρόγραμμα είναι ως εξής:

1ο Εξάμηνο 2ο Εξάμηνο
Κωδικός Μάθημα ECTS Κωδικός Μάθημα ECTS
Υποχρεωτικά Μαθήματα
ΟΙΚ1001 Μαθηματικά Ι 6.00 ΟΙΚ1004 Μαθηματικά ΙΙ 6.00
ΟΙΚ1003 Στατιστική Ι 6.00 ΟΙΚ1002 Μακροοικονομική Θεωρία Ι 6.00
ΟΙΚ1401 Αγγλικά Ι 3.00 ΟΙΚ1005 Μικροοικονομική Θεωρία Ι 6.00
ΟΙΚ1501 Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές Ι 6.00 ΟΙΚ1006 Στατιστική ΙΙ 6.00
ΟΙΚ1007 Εισαγωγή στην Οικονομική Θεωρία 6.00 ΟΙΚ1402 Αγγλικα ΙI 3.00
Μαθήματα Επιλογής
(0 μαθήματα) (1 μάθημα)
  ΟΙΚ1301 Πολιτική Οικονομία Ι 6.00
   
Σύνολο   27.00   33.00

 

3ο Εξάμηνο 4ο Εξάμηνο
Κωδικός Μάθημα ECTS Κωδικός Μάθημα ECTS
Υποχρεωτικά Μαθήματα
ΟΙΚ2001 Μακροοικονομική Θεωρία ΙΙ 6.00 ΟΙΚ2004 Μακροοικονομική Θεωρία ΙΙΙ 6.00
ΟΙΚ2002 Μικροοικονομική Θεωρία ΙΙ 6.00 ΟΙΚ2005 Μικροοικονομική Θεωρία ΙΙΙ 6.00
ΟΙΚ2003 Οικονομετρία Ι 6.00 ΟΙΚ2006 Οικονομετρία ΙΙ 6.00
  ΟΙΚ2501 Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές ΙΙ 6.00
Μαθήματα Επιλογής
(2 μαθήματα) (1 μάθημα)
ΟΙΚ2201 Λογιστική Ι 6.00 ΟΙΚ2303 Ιστορία Οικονομικών Θεωριών Ι 6.00
ΟΙΚ2304 Ελληνική Οικονομική Ιστορία Ι 6.00 ΟΙΚ2306 Ευρωπαϊκή Οικονομική Ιστορία Ι 6.00
ΟΙΚ2305 Θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης 6.00 OIK2308 Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης 6.00
ΟΙΚ2307 Θεωρίες Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης 6.00  
   
Σύνολο   30.00   30.00

 

 

 

 

5ο-7ο Εξάμηνο 6ο-8ο Εξάμηνο
Κωδικός Μάθημα ECTS Κωδικός Μάθημα ECTS
Μαθήματα Επιλογής
(10 μαθήματα) (10 μαθήματα)
ΟΙΚ3001 Οικονομετρία ΙΙΙ 6.00 ΟΙΚ3005 Μαθηματικά ΙΙΙ 6.00
ΟΙΚ3401 Προχωρημένα Αγγλικά Ι 3.00 ΟΙΚ3311 Κοινωνική Οικονομική Ι 6.00
ΟΙΚ3102 Θεωρία Παιγνίων 6.00 ΟΙΚ3402 Προχωρημένα Αγγλικά ΙΙ 3.00
ΟΙΚ3104 Οικονομική του Περιβάλλοντος 6.00 ΟΙΚ3113 Ελληνική Οικονομία Ι 6.00
ΟΙΚ3105 Οικονομικά των Νομισματικών Ενώσεων 6.00 ΟΙΚ3209 Μανατζμεντ ΙΙ 6.00
ΟΙΚ3112 Προχωρημένη Μακροοικονομική 6.00 ΟΙΚ3501 Εισαγωγή στις Σχεσιακές Βάσεις Δεδομένων 6.00
ΟΙΚ3201 Βιομηχανική Οργάνωση Ι 6.00 ΟΙΚ3601 Διδακτική της Οικονομικής Επιστήμης 6.00
ΟΙΚ3202 Μανατζμεντ Ι 6.00 ΟΙΚ3114 Αστική και Περιφερειακή Οικονομική 6.00
ΟΙΚ3203 Οικονομικά του Επαγγελματικού Αθλητισμού 6.00 ΟΙΚ3108 Θεωρία Διεθνούς Εμπορίου 6.00
ΟΙΚ3204 Οικονομικές Προβλέψεις και Χρηματιστηριακές Αναλύσεις 6.00 ΣΚΕ3301 Επιστημολογία των Κοινωνικών Επιστημών 6.00
ΟΙΚ3207 Χρηματοοικονομική Διοίκηση Ι 6.00 ΟΙΚ3101 Δημόσια Οικονομική I 6.00
ΟΙΚ3211 Οικονομική των Επιχειρήσεων 6.00 ΟΙΚ3206 Χρηματοοικονομική Ανάλυση 6.00
ΟΙΚ3303 Μαρξιστική Οικονομική 6.00 ΟΙΚ3216 Ανάλυση Χρηματοοικονομικών Παραγώγων 6.00
ΟΙΚ3305 Διεθνής Πολιτική Οικονομία 6.00 ΟΙΚ3308 Πολιτική Οικονομία ΙΙ 6.00
ΟΙΚ3212 Οικονομική των Μέσων Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας 6.00 OIK3116 Οικονομικά της Εκπαίδευσης 6.00
ΟΙΚ3110 Οικονομική Μεγέθυνση Ι 6.00 OIK3210 Economics of Innovation and New Technologies 6.00
ΟΙΚ3103 Οικονομική Πολιτική 6.00 OIK3117 Μακροοικονομικές Διακυμάνσεις και Πολιτικές 6.00
ΟΙΚ3109 Νομισματική Θεωρία Ι 6.00 ΟΙΚ3312 Δίκαιο και Θεσμοί της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) 6.00
ΟΙΚ3301 Οικονομική Ανάπτυξη ΙΙ 6.00  
ΣΚΕ3303 Σύγχρονα Ζητήματα της Ελληνικής Οικονομίας και Πολιτικής 6.00  
ΟΙΚ3310 Ιστορία Οικονομικών Θεωριών ΙΙ 6.00  
ΟΙΚ3309 Συγκριτικά Οικονομικά Συστήματα Ι 6.00  
ΣΚΕ3305 Μεθοδολογία των Κοινωνικών Επιστημών 6.00  
ΟΙΚ3214 Financial Institutions Management 6.00  
   
Σεμιναριακά Μαθήματα
ΟΙΚ4101 Ειδικά Θέματα Οικονομετρίας 6.00 ΟΙΚ4203 Συλλογή, Διαχείριση και Αναλυση Ποσοτικών και Ποιοτικών Δεδομένων II 6.00
ΟΙΚ4201 Ειδικά Θέματα Βιομηχανικής Οργάνωσης 6.00 ΟΙΚ4202 Οικονομικοί και Χρηματιστηριακοί Δείκτες 6.00
OIK4203 Συλλογή, Διαχείριση και Αναλυση Ποσοτικών και Ποιοτικών Δεδομένων I 6.00 ΟΙΚ4501 Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές ΙΙΙ 6.00
ΟΙΚ4107 Οικονομικά των Νομισματικών Ενώσεων ΙΙ 6.00 ΟΙΚ4102 Νομισματική Θεωρία ΙΙ 6.00
OIK4502 Εισαγωγή στον Προγραμματισμό με R 6.00 ΟΙΚ4205 Οικονομική των Μέσων Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας ΙΙ 6.00
ΟΙΚ4207 Οικονομικά Υποδείγματα της Θεωρίας Καινοτομίας 6.00 OIK4305 Συγκριτικά Οικονομικά Συστήματα ΙΙ 6.00
  ΟΙΚ4302 Ελληνική Οικονομική Ιστορία ΙΙ 6.00
  ΟΙΚ4304 Ευρωπαϊκή Οικονομική Ιστορία ΙΙ 6.00
Σύνολο   60.00   60.00

 

Συγγνώμη για τους μακροσκελείς πίνακες. Επειδή από άλλον φίλο τέθηκε το ερώτημα πως θα έβλεπα τον εαυτό μου σε 5-10 χρόνια, θα ήθελα να ασχολούμαι με ΠΩΛΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ, ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ κτλ νομίζω αυτό είναι η κλίση μου, το κάνω χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Τα Μαθηματικά, η Φυσική, η Αστροφυσική, η Μετεωρολογία μ'αρέσουν πάρα πολύ, θα ήθελα να τα σπουδάσω αλλά νομίζω πάλι στις πωλήσεις θα δούλευα. Ίσως τελικά πρέπει να τα δώ ως ΧΟΜΠΙ, όπως πχ διαβάζω Marvel ή Αρκά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνω σκιτσογράφος... Είναι αλήθεια ότι με ενδιαφέρει να μάθω να διαχειρίζομαι έσοδα-έξοδα δικά μου, επιχείρησης κτλ πως να διοικώ ή να συμμετέχω σε Δ.Σ. κτλ, απλά αγαπω τις θετικές επιστήμες μ'αρέσουν. Απλά αν όλα πάνε καλά θα μπώ Πανεπιστήμιο 43-44 ετών, πρέπει τουλάχιστον να εξειδικευτώ σε κάτι που θα με βοηθήσει στην εργασία μου επάνω. Ίσως τελικά να είναι καλύτερη επιλογή το Οικονομικό και να πάρω ένα τηλεσκόπιο να χαζεύω τ'άστρα ☺️. Επίσης τόσα βιβλία Θετικών Επιστημών υπάρχουν που μπορω να τα πάρω να τα διαβάζω.

Μ'αρέσει η άποψη να πάω σε μαθήματα αστροφυσικής να τα παρακολουθήσω... ίσως το κάνω μελλοντικά, να πηγαίνω 1-2 φορές την εβδομάδα στο Ηράκλειο μόνο γι'αυτό.

Ευχαριστώ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν το ΑΟΘ και ΑΕΠΠ σου φάνηκαν δυσάρεστα νομίζω ότι θα βρείς την μικροοικονομία και κυρίως την μακροοικονομία μεγάλη αγκάρια. 
Ρίξε μία ματιά σε παλιότερα θέματα εξεταστικής (αν βρεις) και ρίξε μία ματιά σε τι εξετάζεσαι περίπου.
Μπορεί αυτό να σου δώσει την απάντηση για το τι προτιμάς.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...