Προς το περιεχόμενο

Θύμα απάτης, άγνωστο πώς έγινε η ζημια


Melissa_virus

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Λοιπόν άτομο δικό μου, που είναι απόλυτα ενημερωμένος από μενα για όλους τους κλασσικούς τρόπους απάτης έπεσε θύμα σήμερα χάνοντας ότι είχε διαθέσιμο στην κάρτα, κάπου 300$.

Το θέμα είναι ότι δεν έχει ιδέα πως!!! Τον τελευταίο μήνα έχει κάνει κάπου 300 συναλλαγές είτε σε μαγαζιά είτε σε online καταστήματα. Έχει παραλάβει από όλα κανονικά χωρίς πρόβλημα, και από κάποια είχε ξαναψωνισει. Τελευταία αγορά και η μόνη που δεν έχει ολοκληρωθεί, να έχει παραλαβει δλδ ήταν χτες από ένα μαγαζί στην Αγγλία σοβαρό. 

Η κάρτα είναι από τράπεζα του εξωτερικού, όχι τις κλασσικές γνωστές - μονο ιντερνετικές. Το θέμα είναι τι έγινε? Πώς θα ξέρουμε ποιος τον έκλεψε? Πώς θα προστατευτεί? 

Αυτός που έκλεψε τα λεφτά ψώνισε από ένα μαγαζί στην Δανία κάτι παιδικά ρούχα!!! Έχει στείλει ήδη ενημέρωση για να μην ολοκληρώσουν την συναλλαγή και να επιστρέψουν τα λεφτά. Με την τράπεζα προσπαθεί να έρθει σε επικοινωνία χωρίς να πάρει τηλέφωνο προς το παρόν... Από ότι μου είπε δεν μπορεί να ακυρώσει την συναλλαγή ιδιος, να την παγώσει. Ούτε την κάρτα να παγώσει.

Απορία όταν εγώ ψωνίζω από ένα κατάστημα, το κατάστημα μπορεί να κρατησει τα στοιχεία της κάρτας? Τα βλέπει όλα??? Δλδ αριθμό της κάρτας, ονοματεπώνυμο, και τον τριψήφιο πίσω? Μπορεί κάποιο κατάστημα από όλα αυτά να έκανε την ζημιά?

Αύριο αν προλάβω θα συνδεθώ να ρηξω μια ματιά στο πισι. Αν και λέει δουλεύει κανονικά και το antimalware δεν βρήκε τπτ γιατί έκανε ένα σκαν.

Ρίξτε μου τα φώτα σας. Ευχαριστώ πολύ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ναι γενικώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κρατήσουν τα στοιχεία της κάρτας τα καταστήματα. Για αυτό χρησιμοποιούμε paypal για να αποφύγουμε αυτήν την διαρροή στοιχείων. Πιθανότατα κάποιος υπάλληλος θα την έκανε την λαμογιά αν δεν έχει γίνει κάτι με το pc του. Πάντως τα χρήματα δεν χάνονται τόσο εύκολα. Η τράπεζα θα τον αποζημιώσει.

Επίσης τώρα τελευταία βλέπω διαφημίζεται μία σχετικά καινούρια υπηρεσία από τις τράπεζες για την ασφάλεια των δεδομένων, master password λέγεται, αλλά δεν την έχω χρησιμοποιήσει ακόμη και δεν ξέρω πως δουλεύει.

Επεξ/σία από antbyron
  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Α γίνετε δλδ. Και εγώ σκεφτόμουν ότι επειδή όταν πας να πληρώσεις σε πάει στο σύστημα της κάθε τράπεζας με την οποία συνεργάζεται το μαγαζί, ότι δεν του πάνε όλα τα στοιχεία πχ το τριψήφιο το ασφαλείας .

Οπότε δεν μπορείς να ξέρεις και ποιος την έκανε την δουλειά, θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε. Κατάλαβα.

Ναι από τώρα μόνο PayPal. Το χρησιμοποιεί και αυτό χρόνια αλλά τώρα δεν θυμάμαι αν υπάρχει λόγος που δεν έχει συνδέσει αυτή την κάρτα. 

Ευχαριστω

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ διαφωνώ ως προς το ότι το κατάστημα μπορεί να κρατήσει τα στοιχεία, από τη στιγμή που μεταφέρεσαι σε ιστοσελίδα της τράπεζας (ή άλλη υπηρεσία, βλέπε viva) ουδεμία σχέση έχεις με το site από όπου ψωνίζεις. Το ηλεκτρονικό κατάστημα απλά λαμβάνει μια ειδοποίηση ότι η συναλλαγή ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Από την άλλη, αν έκανε έστω και μια φορά αγορά σε κάποιο κατάστημα όπου το site ολοκλήρωνε την συναλλαγή εντός του, χωρίς να σε παραπέμπει στο περιβάλλον της τράπεζας τότε ναι, είναι πιθανό να έχει γίνει από εκεί η διαρροή.

Ας ελέγξει τις συναλλαγές και να τσεκάρει αν έκανε τέτοιου είδους συναλλαγή.

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ωραία οπότε μου έλυσες αυτή την απορία. Εκτός από την δεύτερη περίπτωση που αναφέρεις. Δεν ήξερα καν ότι γίνετε, ότι μπορεί να πληρώσεις εντός του καταστήματος. Σε καταστήματα του εξωτερικού όμως πως πάει? Λογικά εντός δεν πληρώνεις? Πχ αγόρασα κάτι από αλιεξπρεσσ ή όπως λέγεται , εκεί λογικά εντός τους πληρώνεις? Για Ελλάδα θα είναι αυτό που λες ε? Δεν πρόσεξα κιόλας. 

Από Αμερική τελικά μόνο με PayPal ψώνιζε. Αλλά την δουλειά την έκανε Αμερικανος! Τα λεφτά του επιστράφηκαν πίσω από το κατάστημα, μίλησε μαζί τους το πρωί και του είπαν ότι η διεύθυνση αποστολής κλπ ήταν από Αμερική. Τι θέμα είναι ότι η κάρτα δεν έχει ακυρωθεί ακόμα... 

Το πισι το τσεκαρα δεν έκανε κάτι περίεργο. Όλα φαινόταν φυσιολογικά. Μόνο ένα malware βρήκα με το αβαστ. Το antimalware δεν βρήκε τπτ. Επίσης δεν ψωνίζει από το κινητό οπότε ούτε από εκεί μπορεί να έγινε η δουλειά. Μεγάλο μυστήριο...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...