Προς το περιεχόμενο

.NET ή node.js για junior web developer


Gkouem

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα στην κοινότητα!

Πρώτη φορά που γράφω στο φόρουμ, εδώ και μερικούς μήνες ξεκίνησα να μελετάω web development, με σκοπό να ασχοληθώ επαγγελματικά στο μέλλον. Μέχρι στιγμής διάβαζα κυρίως μέσω του Odin Project (πέρα από άλλα sites που χρησιμοποιούσα συμπληρωματικά), το οποίο έχει δύο courses για full-stack develpment. Το πρώτο χρησιμοποιεί HTML, CSS και JavaScript για το frontend και RubyOnRails για το backend ενώ το δεύτερο χρησιμοποιεί node.js για το backend.

Έχοντας ψάξει στο διαδίκτυο, επέλεξα το δεύτερο που περιλαμβάνει node.js πιστεύοντας ότι είναι πιο διαδεδομένο αυτή τη στιγμή και θα μπορούσα να επικεντρωθώ περισσότερο στην εκμάθηση  μιας γλώσσας (JavaScript) αντί για δύο (JavaScript, Ruby). Ωστόσο από αγγελίες που βλέπω και από συζητήσεις με ανθρώπους που δουλεύουν στο χώρο, έχω αρχίσει να αναρωτιέμαι αν θα έπρεπε να κινηθώ προς το .NET για το backend κομμάτι και να αφήσω το node.js για αργότερα.

Θα μπορούσατε να μου δώσετε κάποιες παραπάνω πληροφορίες σχετικά με το τι επικρατεί στην ελληνική αγορά (ή ακόμα καλύτερα και στην διεθνή) και ποιο από τα δύο θα προτείνατε σε κάποιον που ξεκινάει τώρα προκειμένου να έχει περισσότερες πιθανότητες να μπει στον χώρο αυτό; Να συμπληρώσω ότι το πτυχίο μου δεν είναι πάνω στην πληροφορική, έχω σπουδάσει μηχανικός εμπορικού ναυτικού και ασχέτως με το εάν θα κινηθώ προς την απόκτηση πτυχίου ή μεταπτυχιακού στον τομέα της πληροφορικής, αυτή τη στιγμή προσπαθώ να μπω στον χώρο παρουσιάζοντας μόνο portfolio και τις όποιες γνώσεις αποκτήσω. Οπότε θέλω να μάθω τι από τα δύο θα φαινόταν πιο ελκυστικό στο βιογραφικό μου (πέρα από το προφανές που είναι να έχω και τα δυο 😁). Οποιαδήποτε παραπάνω πληροφορία είναι καλοδεχούμενη!

 

Μανώλης

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είναι πολλές οι γλώσσες προγραμματισμού που έχουν ένα καλό framework το οποίο βοηθάει στο web development. Δεν είναι μόνο αυτές οι 2 που ανέφερες. Και η python εχει τα δικά της, και η java και άλλες τόσες. Όλα όμως προσπαθούν πάνω κάτω να έχουν τις ίδιες έννοιες μεταξύ τους. Ας πούμε φτιάχνεις views στο django? Η ίδια έννοια υπάρχει και στο node.js και στο .NET κτλ.

Άμα ξεκινήσεις με κάποιο framework για μένα είναι σημαντικό να φτάσεις μέχρι ένα καλό επίπεδο έτσι ώστε αν χρειαστεί μετάβαση από Node.js σε .NET ας πούμε να μην σου φανεί τόσο δύσκολη. Εάν πείσεις πως γνωρίζεις καλά το αντικείμενο τότε τα υπόλοιπα είναι θέμα υλοποίησης(οκ οκ υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές αλλά έστω ένα 70-80% θα το κατέχεις θεωρώ σε σύντομο χρονικό διάστημα).

Όσο για το τι να ξεκινήσεις προσπάθησε να μείνεις σε γλώσσες προγραμματισμού και frameworks τα οποία ναι μεν έχουν ζήτηση αλλά και να σου αρέσει πάνω απ'όλα. Μετά ως δεύτερο κριτήριο θα σε συμβούλευα να πας σε κάτι το οποίο έχει μέλλον. Ας πούμε η java me spring παίζει να είναι στα πιο διαδεδομένα χρησιμοποιημένα frameworks αλλά δεν βλέπω πολλές startup εταιρίες να την προτιμούν.

Σου γράφω πιο κάτω κάποια τα οποία είναι διαδεδομένα τώρα τελευταία και κατ'εμένα αξίζει να ασχοληθείς

  • Node.js(βασικά Express.js καθώς το node.js δεν θεωρείται framework) με js
  • django with python
  • Laravel with php
  • .NET with C#

Άλλα τα οποία πάλι θα σου βρουν δουλειά αλλά έπεσε το popularity τους τα τελευταία χρόνια

  • CodeIgniter with php
  • Symfony with php
  • Flask with python(καλό για αρχή ωστόσο)
  • Java with spring
  • Ruby on rails (εξωτερικό περισσότερο)

ΥΓ. Από τα δύο που ανέφερες εγώ προσωπικά θα προτιμούσα node.js για να μάθω μετά και κάποιο front-end javascript framework. Αλλά ρίξε μια ματιά και σε αυτά που σου έγραψα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ρίξε και μια ματιά εδώ που έχει μια πολύ πλήρη και γενική εικόνα, ίσως το βρεις χρήσιμο:

https://insights.stackoverflow.com/survey/2019#technology

(όχι μόνο το technology κομμάτι, όλο - αν και δε μιλάει για Ελλάδα αλλά για όλον τον κόσμο συγκεντρωτικά)

Επεξ/σία από ghostaki
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...