Προς το περιεχόμενο

MikroTik LHG 5 vs Ubiquiti LiteBeam LBE-M5-23


Athoz

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είμαι προ-αγοράς ενός από MikroTik LHG 5 ή Ubiquiti LiteBeam LBE-M5-23 για να κάνω Point to Multi-point link. Θα μεταφέρει γραμμή COSMOTE Double Play Fiberspeed 100 XL από ένα μέρος σε άλλες 2 κεραίες (50 μέτρα μεταξύ τους) σε απόσταση 3.6 χιλ. με οπτική επαφή. Η τιμή και των δύο είναι περί τα 50 ευρώ και θα γίνει αγορά 3 κομματιών. Προέχουν 1) σταθερότητα 2)ταχύτητα 3) αντοχή (γιατί θα είναι 50μ από θάλασσα αλλά σπάνια φυσάει από την θάλασσα);
Τι προτείνετε, ευχαριστώ!

xzGtDhs.jpg

232hyZE.jpg

 

Επεξ/σία από Athoz
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το Mikrotik σίγουρα δεν σου κάνει. Μια χαρά συσκευή είναι αλλά δουλεύει μόνο σε ζεύξεις PtP (Point to Point), δηλαδή αποκλειστικά 2 θέσεων μεταξύ τους. Εσύ θέλεις PtMP (Point to Multi Point), δηλαδή σύνδεση πολλών θέσεων μεταξύ τους.

O λόγος είναι ότι η εταιρεία βγάζει συσκευές με διαφορετικό license ανά περίπτωση. Η άδεια L3 είναι μόνο για PtP ενώ για PtMP χρειάζεται L4 και πάνω. Επιπλέον τα Mikrotik δεν είναι Plug & Play, ζητώντας γνώσεις για την παραμετροποίησή τους. Αν όμως ρυθμισθούν σωστά, δουλεύουν απροβλημάτιστα. Αν νομίζεις ότι θα τα καταφέρεις, να δούμε για άλλες συσκευές της εταιρείας, αλλά με αυξημένο κόστος.

Από την άλλη το ΑΡ της Ubiquiti που δείχνεις, είναι ευκολότερο στην ρύθμιση αλλά μην περιμένεις να περάσει στην ζεύξη τα 100Mbps της σύνδεσης που έχεις (αυτό ισχύει και στην περίπτωση της Mikrotik). Για τέτοιο bandwidth, αναγκαστικά πας σε ΑΡ με δυνατότητα AC. Οπότε θα σου προτείνω το LiteBeam AC Gen2.

Και για το τέλος, το βασικότερο όλων. Υπάρχει καθαρή οπτική επαφή μεταξύ των 2 σημείων;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η οπτική επαφή είναι ανεμπόδιστη μιας και είναι σε θαλάσσιο κόλπο οπότε την περισσότερη απόσταση την διανύει πάνω από θάλασσα. Για το license 3-4 δεν το γνώριζα οπότε είναι μονόδρομος για PtMP links. Θα κοιτάξω για το AC μιας και αν κρίνω πως θα χρειαστώ καλύτερη σύνδεση του χρόνου, 200 MBps, δεν θα ήθελα να αγοράζω εκ νέου εξοπλισμό. Για τα Mikrotik είχα ακούσει πως είναι πιο περίπλοκα αλλά πιστεύω όλα είναι θέμα διαβάσματος και συνήθειας οπότε την αρχική δυσκολία θα την ξεπερνούσα και θα εστιαζόμουν στην αξιοπιστία τους. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου, νομίζω μου έδωσε φως για την αγορά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και τα ΑΡ τις Ubiquiti είναι το ίδιο αξιόπιστα. Το μεγάλο πλεονέκτημα των Mikrotik είναι οι δυνατότητες στο θέμα routing. Στο θέμα Wifi, δεν έχουν διαφορές μεταξύ τους.

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...