Προς το περιεχόμενο

Η Apple αφήνει πίσω της την Intel και προχωρά μπροστά με τους δικούς της ARM επεξεργαστές


Hal9000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μνήμες WWDC 2005 όταν ο Steve Jobs είχε ανακοινώσει τη μετάβαση των Mac υπολογιστών από PowerPC επεξεργαστές σ' αυτούς της Intel, μας ήρθαν πριν λίγο όταν ο Tim Cook -αυτή τη φορά- ανακοίνωσε το επόμενο μεγάλο βήμα για το γίγαντα της τεχνολογίας.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, η Apple θα ξεκινήσει σταδιακά τη μετάβαση στους δικούς της επεξεργαστές οι οποίοι θα στηρίζονται στην ARM αρχιτεκτονική, ενώ πλέον γνωρίζουμε το χρονοδιάγραμμα αυτής της μεγάλης αλλαγής η οποία αφορά άμεσα και τους προγραμματιστές. Η αλλαγή αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που ακολουθεί η εταιρεία στα smartphones, smartwatch και tablets της, θέλοντας να φέρει «πολύ καλύτερες επιδόσεις» και στους υπολογιστές της χωρίς να στηρίζεται στην Intel.

Σύμφωνα με την Apple, το όφελος της μετάβασης θα είναι οι πολύ καλύτερες επιδόσεις για τους υπολογιστές Mac, με την αυτονομία να είναι την ίδια στιγμή πολύ καλύτερη. Ακόμα οι χρήστες θα πρέπει να περιμένουν μεταξύ άλλων «εντυπωσιακές λειτουργίες σε ολόκληρο το οικοσύστημα της Apple», καλύτερη διαχείριση ενέργειας αλλά και πολλά άλλα τα οποία μπορείτε να διαβάσετε στην παρακάτω εικόνα.

msedge_2020-06-22_21-32-26.jpg.77f89ada3ade2d1651c4a8546476264b.jpg

msedge_2020-06-22_21-35-50.jpg.19eb144a0e1a4257216d89b1b7c417b6.jpg

Το επόμενο macOS με την κωδική ονομασία Big Sur με όλες τις εφαρμογές του, θα υποστηρίζουν εγγενώς τους νέους επεξεργαστές, κάτι που θα ισχύσει και για την μελλοντική έκδοση του Final Cut Pro, το Office της Microsoft, το Metal αλλά και τη σουίτα Creative Cloud της Adobe που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Photoshop και το Illustrator. 

Οι προγραμματιστές θα έχουν στη διάθεσή τους μια νέα έκδοση του Xcode προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στις εφαρμογές και τα παιχνίδια τους προκειμένου αυτά να τρέχουν εγγενώς στα μελλοντικά συστήματα της Apple ενώ μέχρι να ολοκληρώσουν τη μετάβαση, οι χρήστες θα μπορούν να στηρίζονται σε emulation των x86 εφαρμογών που ήδη τρέχουν στα Macs. Υπεύθυνο γι'αυτό είναι το Rosetta 2, η δεύτερη έκδοση του γνωστού emulator που είχε χρησιμοποιήσει η Apple και την προηγούμενη φορά. Όλες οι υπάρχουσες iOS και iPad εφαρμογές θα μπορούν να τρέχουν εγγενώς στα νέα συστήματα χωρίς καμία αλλαγή στον κώδικα.

msedge_2020-06-22_21-44-31.jpg.ee7d95eca90589e5435b4e95643ffda3.jpg

Όσοι προγραμματιστές επιθυμούν να προχωρήσουν σε αλλαγές των εφαρμογών τους ή στη δημιουργία νέων Universal, θα μπορούν να δηλώσουν αργότερα αυτή την εβδομάδα το ενδιαφέρον τους στην ιστοσελίδα της Apple και μάλιστα να προμηθευτούν το πρώτο Development Kit στο οποίο θα περιλαμβάνεται μια ειδική έκδοση του Mac Mini. Αυτή θα στηρίζεται στο A12Z Bionic SoC της Apple, συνοδευόμενο από 16GB μνήμης, 512GB SSD και την developer beta του macOS Big Sur.

Η πλήρης μετάβαση όλων των Mac μοντέλων στους νέους επεξεργαστές αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα 2 ετών, με το πρώτο σχετικό σύστημα να αναμένεται να κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στη χρονιά χωρίς να δίνονται περισσότερες πληροφορίες. 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για συσκευές τύπου Macbook Air που τώρα τρέχουν στα 10W καθόλου κακή κίνηση, οι Α επεξεργαστές της Apple έχουν πολύ καλό όνομα για την ταχύτητα τους. Το πρόβλημα προβλέπω θα είναι στα high-end τύπου desktop όπου εκεί δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε ARM από θέμα επεξεργαστικής ισχύς ακόμη.

Τώρα για εμάς τους dev, καλό κουράγιο. 

  • Like 2
  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 λεπτά πριν, pallisi είπε

Κλάμα στην Intel. 

 

Εγώ γιατί πιστεύω ότι πίσω από τους bionic με κάποιο τρόπο… πλάγιο ή μη… κρύβεται ή έχει συμφέροντα κάποια από τις μεγάλες εταιρίες στο χώρο των επεξεργαστών;

  • Confused 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτή η ανακοίνωση για custom ARM socs στους υπολογιστές της Apple είναι ιστορικών διαστάσεων και ίδιου μεγέθους με την ανακοίνωση του iphone... Σε λίγα χρόνια θα μιλάμε για τελείως άλλη κατάσταση...

Επεξ/σία από petranthe
  • Like 13
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αφενός θα αφήσει πίσω της τον ανταγωνισμό από πλευράς performance (τα iPhone, iPad  είναι σε άλλο επίπεδο)
Αλλά εκεί που θα γίνει ο πάταγος είναι να μεταφερθούν οι εφαρμογές  iPhone στα Mac.

Αλλάζει το τοπίο, και τα Mac δεν θα απευθύνονται πλέον μόνο σε ένα niche κοινό. 
Τι να πω .... Respect.

  • Like 7
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και τσακ μπαμ, σε δύο χρονάκια, όχι όπως κάνει η MS με τα Windows σε ARM. 

Από την άλλη, το ακριβό mac book pro σου που ήθελες να πουλήσεις για να πάρεις το επόμενο μόλις έχασε μεγάλο μέρος της αξίας του.

  • Like 7
  • Thanks 1
  • Sad 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...