Προς το περιεχόμενο

Intel: Στα τέλη του 2022 τουλάχιστον μετά από νέα αναβολή η κυκλοφορία 7nm επεξεργαστών


polemikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Τα προβλήματα μετάβασης της Intel από την κατασκευαστική μέθοδο των 14nm στα 10nm δεν δείχνουν να έχουν τέλος ενώ το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τη μετάβαση στα 7nm.

Κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης των τελευταίων οικονομικών αποτελεσμάτων της, η Intel αποκάλυψε ότι η νέα γενιά επεξεργαστών της εταιρείας που θα στηρίζεται στην κατασκευαστική μέθοδο των 7nm, θα καθυστερήσει επιπλέον 6 μήνες, φτάνοντας τη συνολική καθυστέρηση πλέον στον 1 χρόνο. Με άλλα λόγια η Intel δεν είναι σε θέση για την ώρα να κατασκευάσει τσιπ των 7nm με έναν οικονομικό βιώσιμο τρόπο.

Αρχικά η Intel αναμένονταν να έχει έτοιμη την απάντησή της στην AMD μέσα στο 2021, χωρίς να διευκρινίζει το πότε ακριβώς ενώ με τα νέα δεδομένα, ο χρόνος κυκλοφορίας των τσιπ υπολογίζεται κάπου μέσα στο 2022 με πιθανότερο σενάριο τα τέλη της χρονιάς ή τις αρχές του 2023. Η AMD έχει πρόσφατα ανακοινώσει τη σειρά Ryzen 4000 που στηρίζεται στην κατασκευαστική μέθοδο των 7nm έχοντας ήδη κυκλοφορήσει τη σειρά Ryzen 3000 με την αντίστοιχη μέθοδο ενώ έχει αν η εταιρεία μείνει πιστή στο χρονοδιάγραμμά της, αναμένεται να διαθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του μεγάλου της αντιπάλου. Και αυτό γιατί μέσα στο 2022, η AMD αναμένεται να παρουσιάσει τα πρώτα της 5nm τσιπ, τη σειρά Ryzen 6000 που θα στηρίζεται στην αρχιτεκτονική Zen 4.

Κατά τα άλλα η Intel αναμένεται «να επιταχύνει τη μετάβαση στα 10nm αυτή τη χρονιά, αυξάνοντας τις διαθέσιμες επιλογές σε σχετικούς Intel Core επεξεργαστές». Αυτό περιλαμβάνει τα πρώτα Tiger Lake τσιπ καθώς και τον πρώτο επεξεργαστή 10nm για server με την ονομασία Ice Lake. Επιπλέον θα πρέπει να περιμένουμε «μια νέα σειρά καταναλωτικών επεξεργαστών με την κωδική ονομασία Alder Lake η οποία θα περιλαμβάνει τους πρώτους 10nm desktop επεξεργαστές καθώς και έναν νέο server CPU με την κωδική ονομασία Sapphire Rapids.

y2KRLFYWJonUqz8TWoHQC-650-80.jpg.jpg.9cd40b3d86cfac6ae5743c7b838835f6.jpg

Το ιστορικό των καθυστερήσεων που αντιμετωπίζει η Intel είναι σίγουρα μεγάλο. Ως γνωστόν η εταιρεία ανακοίνωσε τα πρώτα της 10nm τσιπ πίσω στο 2015 όμως τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς παραδέχτηκε ότι αντιμετώπιζε προβλήματα με την κατασκευή τους. Στη συνέχεια οι πρώτοι 10nm επεξεργαστές με την ονομασία Cannon Lake αναμένονταν να κυκλοφορήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2017 όμως έως τον Απρίλιο του 2018 η εταιρεία δεν είχε προχωρήσει σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση. Βελτιστοποιώντας τη διαδικασία κατασκευής στα 10nm, η Intel έβλεπε φως στο τούνελ δηλώνοντας ότι στην εορταστική περίοδο του 2019 οι επεξεργαστές της θα έφταναν στην αγορά. Όμως μέχρι σήμερα η πραγματικότητα είναι ότι η Intel δεν έχει κυκλοφορήσει καταναλωτικούς επεξεργαστές στα 10nm για φορητούς υπολογιστές και επιτραπέζια συστήματα εκτός από επεξεργαστές με υποσύστημα γραφικών Iris Pro. Υπενθυμίζουμε ότι η 10η γενιά των Intel επεξεργαστών βασίζεται ακόμα στην κατασκευαστική μέθοδο των 14nm. 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 125
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους, η AMD έχει ξεπεράσει κατά πολύ την intel σε σχεδίαση. Για το μέγεθος της λιθογραφίας ευθύνεται η TMSC που φτιάχνεις τους επεξεργαστές της. Ίσως πρέπει και η intel να πάει στην TMSC ή κάπου αλλού.

https://www.techspot.com/news/83400-amd-set-become-tsmc-biggest-7nm-customer-2020.html

  • Like 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators
4 minutes ago, Retromaniac said:

Ίσως πρέπει και η intel να πάει στην TMSC ή κάπου αλλού.

Για ποιον θα πρωτοπρολάβει να βγάζει 7nm η καημένη η TMSC? 😛

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

"Αγάπη μου σμίκρυνα την τοστιέρα.". Παράφραση παλιάς ταινίας.

18 λεπτά πριν, Ardov είπε

Απο Lake σε Lake μια δεκαετία τώρα...τον σκάβουν το lako τους...

Swamp είναι αυτό, όχι lake. Κωπαίδα που έγινε βάλτος και ξεράθηκε.

  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

15 λεπτά πριν, Arkin είπε

Πόσο χαίρομαι δεν λέγεται. Αυτά γίνονται όταν αρμεγεις τον κόσμο για 8 συνεχόμενα χρόνια με 5% επιδόσεις τον χρόνο στις γνωστές υψηλές τιμές. Καλό πάτο Intel όπως έστρωσες θα κοιμηθείς δεν σε λυπάτε κανείς όταν έκλεβες τον κόσμο καλά ήταν. 

Συμφωνώ απλά πριν φτάσει στον πάτο καλό θα ήταν να την πετάξει κανείς κανένα σωσίβιο γιατί αμα μείνει η AMD μόνη πρώτη για καιρό τα ίδια θα έχουμε χωρίς ανταγωνισμό.

159186270721914171.jpg

  • Like 10
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...