Προς το περιεχόμενο

Αντίγραφο ολόκληρου του GitΗub θάφτηκε σε βουνό της Αρκτικής για τα επόμενα 1000 χρόνια


trib

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το αντίγραφο ασφαλείας είναι θαμμένο 250 μέτρα κάτω από τη γη για να διατηρηθεί ανέπαφο τουλάχιστον για την επόμενη χιλιετία.

Ακόμη κι αν ο πλανήτης υποκύψει λόγω της υπερθέρμανσης, η ανθρωπότητα αντιμετωπίσει μία μελλοντική πανδημία ή εξωγήινοι εισβάλουν στη Γη, κάποιος μελλοντικός πολιτισμός θα μπορούσε να ανακατασκευάσει τους υπολογιστές του σήμερα και να συνθέσει προηγμένους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης ή ακόμη και να παίξει ένα-δυο γύρους Doom, χάρη στην πρωτοβουλία του GitΗub.

Το GitHub Inc. ανακοίνωσε πως έχει παραδώσει ένα ολοκληρωμένο αντίγραφο (κλώνο) όλου του διαθέσιμου ανοιχτού κώδικα που είναι αποθηκευμένος στους servers, σε ένα θησαυροφυλάκιο 250 μέτρα κάτω από ένα βουνό της Αρκτικής. Σε συνεργασία με την εταιρία αποθήκευσης Piql, το GitHub αντέγραψε τα δεδομένα σε 186 κυλίνδρους μικροφίλμ (silver halide). Στο σύνολό τους οι κύλινδροι έχουν αποθηκευμένα δεδομένα 21TB. Σύμφωνα με το GitHub, αυτά έχουν αντοχή τουλάχιστον για τα επόμενα 1000 χρόνια.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν ο πολιτισμός του 3020 θα έχει συσκευές τύπου υπολογιστή για να μπορεί να διαβάσει τα δεδομένα. Μεταξύ των δεδομένων θα περιλαμβάνονται λοιπόν σχεδιαγράμματα για κωδικοποίηση γλωσσών, αρχεία ανάπτυξης λογισμικού, αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης, λειτουργίες ιστού, βασικές αρχές υπολογιστών κι άλλα. Μάλιστα τα περισσότερα δεδομένα έχουν ενσωματωμένο κώδικα QR ενώ μεταξύ αυτών υπάρχουν και κάποια πολύ μεγάλα αρχεία read.me που θα καλύπτουν τις βασικές αρχές του υπολογιστή.

Το GitHub έχει επισυνάψει οδηγίες χρήσης σε κάθε κύλινδρο οι οποίες αναφέρουν:

Η ανάγνωση, η αποκωδικοποίηση και η αποσυμπίεση αυτών των δεδομένων απαιτεί αρκετό χρόνο ενώ θεωρητικά θα μπορούσε να γίνει και χωρίς υπολογιστές, αλλά θα ήταν πολύ κουραστικό και δύσκολο. Η προσδοκία μας είναι ότι δεν χρειάζεστε το δικό μας λογισμικό ή τους υπολογιστές μας. Φανταζόμαστε ότι διαθέτετε τους δικούς σας υπολογιστές, πιθανώς πολύ πιο προηγμένους από τους δικούς μας και μάλλον ριζικά διαφορετικούς. Μόλις καταλάβετε την επισκόπηση και τον οδηγό παρακάτω, θα μπορείτε εύκολα να έχετε πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα.

Υπάρχει όμως και η περίπτωση να έχετε κατώτερους υπολογιστές από τους δικούς μας ή ακόμη και καθόλου υπολογιστές. Σε αυτήν την περίπτωση, έχουμε ετοιμάσει ένα ασυμπίεστο, χωρίς κωδικοποίηση, αναγνώσιμο από τον άνθρωπο κύλινδρο δεδομένων που ονομάζουμε Tech Tree. Το Tech Tree περιέχει πληροφορίες σχετικά με τις θεμελιώδεις τεχνολογίες μας, τους υπολογιστές μας και το λογισμικό μας, με την ελπίδα ότι, με την πάροδο του χρόνου, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις γνώσεις για να δημιουργήσετε ξανά υπολογιστές που μπορούν να κάνουν χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα σε αυτό το αρχείο.

Το αποθετήριο της Αρκτικής είναι ένα από τα πολλά project που στοχεύουν στη μακροπρόθεσμη διατήρηση των παγκόσμιων δεδομένων ανοιχτού κώδικα που ξεκίνησε το GitHub. Η εταιρία εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση με το ίδρυμα Long Now, το Internet Archive, το ίδρυμα Software Heritage, το Arctic World Archive, τη Microsoft Research, τη βιβλιοθήκη Bodleian και τις βιβλιοθήκες του Stanford.

Η Microsoft, η οποία κατέχει το GitHub, έχει αναλάβει ένα παρόμοιο έργο με το οποίο θέλει να χαράξει όλα τα αποθετήρια της Αρκτικής σε γυάλινες πλάκες χαλαζία με ειδικό laser ώστε αυτές να αντέχουν σε ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές, νερό και θερμότητα. Το Project Silica, θα διασφαλίσει ότι το αποθετήριο θα διαρκέσει για τα επόμενα 10.000 χρόνια ή έως το έτος 12020.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 85
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Να θαψουμε και ενα copy των Windows 10 , σε 1000 χρονια οποιος το βρει θα θελει αλλα 100 χρονια να περασει τα updates 😆

Επεξ/σία από busellatos
Κειμενο
  • Like 18
  • Thanks 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

6 λεπτά πριν, busellatos είπε

Να θαψουμε και ενα copy των Windows 10 σε 1000χρονια οποιος το βρει θα θελει αλλα 100 χρονια να περασει τα updates 😆

Φημες λενε οτι θα το θαψουν εκει και θα ειναι η τελευταια λειτουργικη εκδοση πριν απο αναβαθμιση 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

sahara_stones.jpg.668da2568af3431012b6aea69cbca903.jpg

 

Ποιος ξέρει..... μπορεί στο μακρινό παρελθόν να είχαν περισσότερη τεχνολογία και να τ` αποθήκευαν στη Σαχάρα....

Τώρα.... ποιος μπορεί να τα διαβάσει και να ανακτήσει τα δεδομένα αυτά ? .... :unsure:

 

Επεξ/σία από htaccess
  • Like 7
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

10 λεπτά πριν, giorgoskouro είπε

Σαν εκείνο τον δορυφόρο που έστειλαν στο διάστημα με μια πλάκα της λατινικής αλφαβήτα και των αριθμών για να τα βρουν εξωγήινοι. 

https://voyager.jpl.nasa.gov/golden-record/#:~:text=The%20Voyager%20message%20is%20carried,time%20capsule'%20along%20with%20them.

  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

το εχουν παρει λαθος. θελουν να δωσουν μια σανιδα σωτηριας για τις μελλοντικες γενιες  που θα επιβιωνουν σε ενα μετα-αποκαλυπτικο κοσμο, απομειναρι μιας κατακλυσμιας φυσικης  καταστροφη η ενος παγκοσμιου πυρηνικου πολεμου.

το προβλημα ειναι ομως  οτι πανε τα  πραματα  σημερα, και  οπως εγιναν πιο ξεκαθαρα με  την πανδημια, οδευουμε αργα  και σταθερα σε εναν δυστοπικο πολιτισμο, ο οποιος Imho ειναι πιο εφιαλτικο σεναριο για το μελλον της  ανθρωποτητας απο  οτι η ξαφνικη καταστροφη.

Logan's Run, Soylent Green, EFNY, Robocop, Idiocracy, Demolition Man, Dredd, οχι μονο ειναι πιο κοντα στην πραγματικοτητα μας, αλλα ηδη εχουν αρχισει να επαληθευονται. η  ανθρωπινη ζωη δεν εχει αξια και το ανθρωπινο πνευμα φυλακιζεται. ολη η εξελιξη μας ως ειδος μεχρι  σημερα αρχιζει να μπαινει σε μια σταδιακη παυση και αναιρεση. ειμαστε μαρτυρες μιας πολιτισμικης παρακμης. και αυτο  με  τρομαζει πιο  πολυ απο  οτι  οι bandits και τα robots απο τα Mad Max και  τα  Τerminator. να ζεις ως σκλαβος σε μια ολοκληρωτικη κοινωνια, απο οτι να επιβιωνεις σε ενα νεκρο κοσμο.

Επεξ/σία από KilliK
  • Like 24
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...